Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Passievrucht pitten zaaien.


Gast

Aanbevolen berichten

Hoi Ik heb passievruchten gekocht nu vraag ik me af of ik de pitten van de passievrucht kan zaaien en of deze op een gegeven moment ook vruchten gaat geven. Heeft iemand hier ervaring mee.

Groetjes jessica

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je de passievrucht uit de supermarkt hebt dan is het antwoord nee. Je krijgt er misschien wel een plantje uit, maar het is een tropische soort waarvan hier de vruchten in de supermarkt worden verkocht. Die doen het hier niet zo lekker in ons landje

 

Koop online een specifieke soort die het hier wel goed doen, of doe net als ik en koop 3 verschillende soorten bij het tuincentrum. Ik heb hier de hele zomer lang volop passiebloemen en vruchten. Ze smaken alleen wel veel minder lekker dan de tropische soorten, maar ja

Nog een tip, hier gingen de passiflora pas over tot het maken van passievruchten toen ik er een witte soort bij zette!

 

103146026973833236373112669681508130172041n79171400173786.jpg

 

103377247033422997080808338936218006452659n-163981400617256.jpg

 

Purple-rain56061404081262.jpg

 

104898417333489533740813533059431141647386n36661406397230.jpg

 

10821775695451464211301168591858n87141381493219.jpg

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kun je doen natuurlijk. Maar als je echt zeker wil zijn van ontkieming, een gezond plantje én vruchtjes, dan kun je beter zaadjes kopen, om teleurstelling te voorkomen.

 

Elk tuincentrum of Welkoop heeft wel passiflora zaden (zag ze zelfs vorig jaar bij de Hema). Of je koopt dus reeds opgekweekte plantjes bij een tuincentrum.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Uit de passievruchten van de supermarkt zullen best plantjes groeien inderdaad, zoals ik al eerder aangaf. Maar dat zijn de vruchten van de tropische variant van de passiflora, die hier in ons klimaat buiten niet goed gedijt en al helemaal geen vruchten geeft. In een kas is dan weer een ander verhaal, dat valt best te proberen.

 

Ik heb zelf hier de Purple Rain, de Constance Elliot en de 'gewone' Caerulea (deze laatste heb ik gezaaid). Deze soorten kunnen wel in ons klimaat overleven en sterker nog, gaan ook over tot vruchtvorming. Dus als je zeker wil zijn van bloemen en vruchten in ons klimaat zonder kas, is het aan te raden om zaden of planten te kopen van soorten die het hier wel volhouden.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als experiment ga ik de zaadjes uit de passiebloem wel zaaien altijd leuk wat het word.

Ik zal in de winkel eens kijken naar de passie flora plant.

Groetjes Jessica

 

 

Ik ga Missmas tegenspreken

 

je kan wel degelijk passievruchten uit de winkel zaaien en die geven ook vruchten alleen kan het wel een jaar duren voor ze kiemen en je moet die soort edulis nemen .ik kweek al jaren op de vensterbank en buiten (in een pot en volle grond )passievruchten. De soort edulis fredericki is zelfbestuivend en zeer lekker.

Als ze binnen staan zal je ze een beetje moeten helpen met bestuiven ik heb altijd een penseeltje in de buurt liggen. de passievruchten die je tijdens de feestdagen in de winkel ziet liggen zijn de granadilla's (grote gele) die zijn wat moelijker om te kweken .

De banaanpassieflora's (tacsonia) zijn de lekkerste maar persoonlijk vind ik de moeilijkste die krijgen hier bij mij te laat op het jaar vrucht. ik heb er nu zelfs nog buiten staan. De klassieke blauwe caerulea is niet zelfbestuivend daarom kan je er de witte constance eliott bijzetten alleen de talloze vruchten zijn wat smaakloos.

In Nederland zijn er een paar specialisten op het gebied van passieflora's die ook een website hebben waar ik nu ni echt kan opkomen maar effe googlen en je vind het wel en die hebben zaden met hopen.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een paar passie vruchten gezaaid (niet uit de winkel, ik heb zaadjes in de MTF doos gedaan) ze zijn allemaal op gekomen en groeien goed.

Misschien heeft er iemand zaadjes voor je?

 

Zoals ik al zij niet uit de winkel, misschien niet helemaal duidelijk: ik bedoelde dat ik zaden heb gebruikt die van een plant af komen.

Ik had er niet veel van verwacht dus heb ze in de verkeerde tijd gezaaid met als gevolg dat ze nu nog binnen staan en nogal groot beginnen te worden

Jessica waarom vraag je niet een paar zaden aan iemand?

De mijne zitten allemaal in de doos anders mocht je ze wel hebben of je moet wachten tot mijn plant weer zaden heeft?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oké, oké, maar inderdaad kan het jaren (jaren!) duren voor het kiemt.. Pfff..

max 12 maand als hij dan niet gekiemd is dan kan je hem beter weggooien en het hangt er een beetje vanaf hoe oud het kiemzaad is

hoe ouder hoe langer het duurt maar ik heb nog geen enkel zaadje gehad die er langer dan 4 maand over doet hoor.

Behalve een pitahaya een cactusvrucht na 4jaar kwamen er nog kiemen boven. Het duurt normaal gezien ook niet zo lang eer je van

een zaadje een mooie plant krijgt met bloemen/vruchten je kan het bijna vergelijken met een druivenplant ongeveer 3 à 4 jaar.

Tenzij je te maken hebt met een hybride de kans bestaat dat de zaden niet kiemkrachtig zijn.

Passievruchten is toevallig èèn van mijn passie's

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als experiment ga ik de zaadjes uit de passiebloem wel zaaien altijd leuk wat het word.

Ik zal in de winkel eens kijken naar de passie flora plant.

Groetjes Jessica

leuk, ik ben benieuwd naar je ervaringen.

http://www.fromapreciousplace.nl

Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren.

 

Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Je heeft nog betere optie dan zaden. Mijn tante heeft een behoorlijk grote passiflora plant. Eigenlijk is die zo groot dan het naar een kleine boom lijkt. Volgens haar is die meer dan 10 jaar oud. Ras onbekend.

Ik heb in de zomer een kleine test uitgevoerd met haar passiflora. Namelijk heb ik 2 stukjes van het plant (allebei rond 15-20 cm) genomen en thuis in het water laten staan om wortels te krijgen. Eerst lukte het niet, maar de bladeren bleven groen dus ik gaf niet op. Na 1-2 maanden kregen beide stukjes eindelijk wortels. Het was toen al september en ik vond het wat laat om ze nog buiten te planten, maar ik heb het nog steeds gedaan. Beide stukjes groeide behoorlijk snel en het plant bleef zelfs in de winter groen. Een stukje is nu (begin februari) 3-4 meters hoog (klimt rond mijn insectenhotel) en de andere bleef wat kleiner, maar misschien gaat die wel groeien als het warmer wordt.

Dus de conclusie is dat je hoeft niet lang te wachten met je zaden, maar je kan ook zomaar een stukje van de plant van iemand anders afsnijden en je krijgt zo veel sneller (en gratis!) een nieuwe plant. En als je niemand kent die in je buurt een passiflora heeft, dan misschien is het een idee voor de MTFD (ruilen!)!

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 10 maanden later ...

Mijn passieflora (groeit tegen de klippen op, heel veel bloemen) had dit jaar 1 vrucht. voor het eerst. Ik vind passievrucht niet lekker, dus niet eens geproefd, hop, al die zadenprut in een potje met aarde gemengd met zand, water eroverheen, plastic zak eroverheen en weg gezet. Ik las dat het wel een jaar kon duren voor het kiemde, maar ik heb nu opeens zes fiere passiekiempjes, wat mot ik daar nou toch mee in december?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier een passievrucht gezaaid vant zomer .. Hij is ongeveer 120 cm hoog. Ik plant hem straks in het voorjaar in grotere pot. Kijken wat ie gaat doen..

 

Was een ah passievrucht en duurde 3 weken toen ALLES opkwam + - 40 zaadjes

 

Toch raar dat ze soms zo moeilijk kiemen en soms juist snel en probleemloos.

 

Staat die van jou binnen of buiten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...
  • 1 year later...
Je heeft nog betere optie dan zaden [...] je kan ook zomaar een stukje van de plant van iemand anders afsnijden en je krijgt zo veel sneller (en gratis!) een nieuwe plant.

Heb ik ook gedaan, van een plant waarvan de eigenaar zei dat hij winterhard is én dat de vruchten lekker zijn.

Vroeg in het voorjaar wat snoeisel meegenomen en voor een zuidraam in het water gezet. Later naar de kas verplaatst.

Duurde lang, maar ze zijn goed aangeslagen

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 years later...
  • 10 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...