Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Gedroogde 'Lomo' en 'lonzino' maken

Featured Replies

Geplaatst:

Vorige week samen met Jorieke weer gezellig aan de slag gegaan met wat stukken vlees.

Dit zijn de kruiden uitgangspunten die wij (ongeveer) gebruikt hebben.

 

Lonzino:

1 kg vlees

45 gr Nitriet zout

15 gr witte basterdsuiker

10 gr zwarte peper

5 gr knoflookpoeder

5 gr kruidnagel

8 gr droge thijm

 

Lomo:

1kg

30 gr bruine suiker

45 gr nitriet zout

4,5 gemengde peper

4.5 gr Venkel

4.5 gr korianderzaad

3.5 gr paprika poeder

1.5 gr knoflookpoeder

2 gr thijm

1.5 gr cayennepeper

 

Vandaag ga ik het haasje uitpakken en drogen. ( 8 dagen in de kruiden vacuum in de koelkast gehad)

Geplaatst:

De haas (lomo) heb ik afgespoeld en geknoopt en hangt te drogen.

Jorieke hoe lang moet deze nu ongeveer hangen voordat wij hem kunnen eten?2015110814272052621446990161.jpg2015110814290790721446990174.jpg

Geplaatst:
  • Auteur

Die van mij heeft de vorige keer 12 dagen gehangen voor ik van het dunnere stuk al wat kon proeven. Je zult zien/voelen dat hij hard droogt. Als hij mooi stevig voelt dan kan je al eens wat proberen

Geplaatst:

Van de week hebben we de lomo en lonzino uit de kruiden gehaald.

De (kleine) ham-lonzino maar eens niet afgespoeld, alleen afgeveegd. Kijken wat dat geeft.

En beide aan een draadje gehangen en niet in een net. Stuk makkelijker, maar misschien gaat 'ie nu wat schimmelen op het touwtje? (Volgende keer eerst even door de azijn halen). Ik zie anders het nut niet in van een net voor een stuk van 1 kilo. Ook maar kijken wat het wordt.

Dat wordt voor de lomo pas na Kerst, dus wij zijn voorlopig onder de pannen

 

Ik blijf me erover verbazen dat het zo makkelijk is om zelf van die lekkere dingen te maken. En dan óók nog eens van buitenvarkens

 

Vlnr: pancetta - 1e lonzino - 2e lonzino - lomo.

 

DSCF481296511447499680.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:
Voor op brood misschien nog wat te zacht van smaak

 

Die eerste lonzino nog een dag of tien langer laten hangen en nu is hij inderdaad een stuk smaakvoller!

En ook alweer bijna op

 

Fijn dat er weer van alles in de wacht hangt...

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

  • 2 weken later...
Geplaatst:

Nog niet maar hij is er wel klaar voor, voelt al stevig aan. Vandaag of morgen gaat het mes erin.

Geplaatst:

Mijn lonzino heeft 18 dagen gedroogd. Het was een klein, dun hammetje, dus ik heb hem vandaag gesneden en ingevroren, anders wordt 'ie te droog. Ik heb hem schuin gesneden, anders werden de plakjes helemáál zo klein

Hij was te zout: volgende keer toch maar weer goed afspoelen.

 

De pancetta zit nu ook in de vriezer want die werd ook behoorlijk droog.

Misschien gaat het van de winter beter/langzamer.

Nu hangt er alleen nog een lomo.

 

Intussen kan ik wat beter overweg met dat plastic snijmachientje. Wel een stuk van de slede afgesneden, maar oefening baart kunst.

Al blijft het een onhygiënisch ding

 

2015-11-292e-lonzino97371448818977.JPG

 

Ik voel me een rijk mens als ik hier naar kijk

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Hmm lekker, iets te lang laten drogen, te veel Paprika poeder. Ik had hem voor het drogen door zoete paprika poeder en peper gerold.

De volgende x moet ik leren rustiger om te gaan met kruiden.

Geplaatst:

wat een heerlijke recepten!!!

Wij wonen in noorwegen en hebben weer een varkentje om op te delen, 200 kilo, anderhalf varken en van 1 helft willen we broodbeleg maken. Dus ik wilde ook een lonzino maken, die ziet er echt zo lekker uit!

Maar nu een vraagje. Het is hier een paar graden onder nul buiten, nu zou ik hem in een buitenhuis moeten laten drogen, binnen in huis hebben we niet echt mogelijkheden, daar is dezelfde temp. als buiten. Later in de winter kan het nog veel kouder worden.

Weet iemand hier of het dan droogt en of dat je dezelfde droogtijd aan moet houden?

Geplaatst:

@ qweensterin: hier hangen ze in huis, op een onverwarmde slaapkamer voor een roostertje. Het zal een graad of 17-18 zijn. Gaat prima, alleen droogt het wel sneller dan wanneer het koeler is.

Ik hoorde laatst dat men vroeger vlees dat te snel droogde wel eens in een doek wikkelde. Doen ze dat ook niet met bepaalde soorten ham Jorieke? Ik heb het hier ook ergens zien staan. Maar waar ook alweer

 

@ Jorieke: lekker veenlijkje, maar waarom hang je hem niet gewoon aan 1 touwtje? Dat bevalt mij goed.

 

Vandaag weer van die gerookte lonzino gegeten. Die is nóg lekkerder dan de ongerookte

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

bedankt voor de reacties

ik ken hier in de buurt niemand die dit doet, kan wel eens de oudere garde vragen hoe zij dit vroeger deden.

Maar dan ga ik het gewoon in een iets koudere kamer proberen. Maandag mag hij opgehangen worden dus ben benieuwd! Hoop dat hij er net zo lekker uit ziet als bij jullie Het ruikt iig heerlijk in de koelkast...

  • 4 weken later...
Geplaatst:

Gister éindelijk de lomo aan mogen snijden. Woog nog bijna 1 kilo.

De buitenkant (bovenrand) is wat ver ingedroogd en taai.

Hij smakt zoet, heet en dropachtig, dat laatste van te veel venkel? Gelukkig niet zo bremzout.

Aparte smaak, heel anders dan de lonzino.

 

Ik kan de vleeskant insmeren met reuzel, maar hoe lang blijft reuzel ongeveer goed? Weet je dat zo Jorieke?

Er ligt namelijk nog een bakje in de vriezer...

 

2015-12Lomo88061451754590.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:
  • Auteur

Aparte smaak? Niet lekker? Of even wennen?

 

Reuzel blijft heel lang goed, tot het ranzig wordt Maar dat merk je vast snel genoeg. Heb ik nog niet meegemaakt, maar ik kom ook nog maar net kijken

Geplaatst:

Bij nader inzien was het vooral het eerste stukje dat zo sterk smaakte.

Logisch: hoe verder naar binnen, hoe minder het pekelmengsel doorgedrongen in. Nu zit er bijna te weinig smaakt aan voor mij.

 

Ik ga je maandag wat opsturen om te proeven. Ben heel benieuwd wat jij ervan vindt.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.