Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Lisa's moestuin en kasavontuur


Lisa

Recommended Posts

Hoi iedereen,

 

Ik voel me bijna bezwaard om mijn moestuin/kas hier neer te zetten. In vergelijking met sommige mensen op het forum hier heb ik namelijk 1000x minder ruimte . (Stiekem ben ik dus heel jaloers )

Maar ik ben eigenlijk al lang blij dat ik een tuin heb. Tot vorig jaar december woonden we nog in een flatje zonder balkon. En nu heb ik een kas van 2 bij 3 in de tuin staan en een tuin die eindelijk wat begint te worden. We zijn namelijk verhuisd naar een nieuwbouwwoning en de achtertuin zag er dus uit als een Sahara met een laag klei eronder.

Inmiddels hebben we een terras en begint de kas al aardig groen te worden. Als we straks alle grond hebben omgeploegd en verrijkt hebben met compost en tuingrond dan gaat het moestuintje er ook wel komen.

 

vh8d43.jpg

 

Dit zijn een paar foto's uit mijn kas.

 

Hieronder een Micro Tom tomatenplantje die met 4 cm groot al bloemetjes krijgt.

2ch9pax.jpg

 

Hieronder één van de twee Parthenon F1 courgette planten. Ik heb in totaal al drie courgettes kunnen oogsten.

xf1ead.jpg

 

Dit waren de eerste twee courgettes die we geplukt hebben.

14n0587.jpg

 

De Lollo Bionda die klaar is om te oogsten.

2yy88df.jpg

 

Het eerste bloemetje van de ananasaardbei. Zoals je ziet hebben ze geen meeldraden, dus ik heb als een gek zitten te bestuiven in de kas.

219vua9.jpg

 

Mijn suikermeloenplantje. Ik kan niet wachten tot het zomer is!

2ros7ck.jpg

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Vind het juist geweldig, en denk eraan hoe kleiner de tuin, hoe moeilijker het tuinieren en hoe bijzonder de grote tuinierder het juist vindt!! We hebben dezelfde kas trouwens hihih!

groetjes Sandra

Link to comment
Share on other sites

Mooie opbrengst al zo vroeg dat doe je goed, ik vondt je ananas aardbei bloemje er vreemd uitzien, dus ik gelijk buiten kijken bij me eigen maar inderdaad die zien er toch hetzelfde uit, denk dat de vergroting zo dicht bij wel mooi duidelijk laat zien dat er geen meeldraden zijn.

heb je nog een andere aardbei soort staan om te bevruchten ?

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

@ Hansm: Ik heb inderdaad nog twee Senga Sengana aardbeienplanten erbij staan om te bevruchten. Ik ben er alleen nog niet achter hoe ik dat het beste handmatig kan doen. Er zijn hier in de buurt namelijk nog maar weinig tuinen waar al wat groeit en daardoor laat het aantal bestuivers te wensen over. Helemaal in de kas zie ik ze eigenlijk nooit. Tot nu toe heb ik het gedaan met tissues en wattenstaafjes maar het is heel lastig om er stuifmeel aan te laten plakken. Misschien heeft iemand nog tips?

 

Verder bedankt voor alle leuke reacties tot nu toe, ik zal als onze tuin nog verder af is en ik ook dingen in de grond heb staan nog meer foto's plaatsen.

Ik heb hier in ieder geval nog wat foto's van in de kas.

 

Ik heb nu in totaal 6 mini tomaat plantjes staan (links- en rechtsboven). Het waren zaadjes van de Aldi, met zo'n bijgeleverd kasje. Ik weet dus niet wat voor een soort het is maar 'mini' vind ik ze niet echt. Ze doen het gelukkig wel goed.

Verder heb ik drie Roma tomaten planten, en de 6 tomatenplanten hieronder die in de bak staan heb ik eigenlijk te laat gezaaid, half april tot de laatste week van april. Maar ze groeien allemaal goed en ik hoop dat de kas de late zaaitijd een beetje compenseert.

1x Great White

1x Red and Black Boar

1x Green Zebra

1x Piedmont

1x Oranje van Goeijenbier

1x Marvel Striped

 

24odngl.jpg

 

Verder moet ik nog grote potten zien te versieren voor:

1x P20 blue

1x Calabash Purple

1x Striped Cavern

 

Oftewel de courgetteplanten gaan zodra aan beide kanten de schuttingen staan naar buiten toe. Hopelijk houdt dat de wind goed tegen en dan kan ik weer fatsoenlijk lopen in m'n kas . En ik moet eerdaags schaduwdoek hebben omdat m'n tomatenplanten maar blijven verbranden ondanks dat de kas met de mooie weer de hele dag openstaat.

 

Om het af te leren nog wat foto's van m'n kas. Zoals je kan zien moet ik wat verzinnen voor m'n stokbonen. Ik dacht namelijk dat ze 2 meter zouden worden, dan zouden ze dus net in m'n kas passen. Maar nu las ik laatst dat ze wel 3 meter konden worden . Ik denk dat ik ze maar weer naar beneden leidt, dan heb ik straks een bonenboog in m'n kas.

5zqnep.jpg

 

En hier mijn eeuwig slap hangende paprika planten met een verdwaald pluksla plantje. Misschien dat ze het te warm vinden? Water krijgen ze genoeg en mest hebben ze ook gehad. Maar ze groeien wel gestaag verder dus zoveel zal er niet aan de hand wezen hoop ik.

hx6hc7.jpg

 

Als laatste mijn snijbiet zaailingen. Ik heb het nog nooit eerder gegeten dus ik ben benieuwd hoe het straks gaat smaken. a3hzir.jpg

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Met een kwastje eigenlijk zo'n penseeltje lijkt het mij het makkelijkste gaan,

Ga je bij je kas ook nog een stuk tuin of een grote bak ofzoiets maken voor in de vollegrond groente te kweken ?

Glazenkassen vindt ik handig in voor en najaar, volop in zomer ben ik altijd wat voorzichtig ermee om dat het werkelijk bloedheet erin kan worden

lucht je goed dat je raam/deur openzet met zon, want dat is wel belangrijk denk ik, zoiets van schermdoek zou ik ook wel aanraden.

ik vijndt het grappig dat jij met gas begint en daarna met vollegrond (denk ik tenminste) meeste mensen doen dat andersom maar maakt niks uit natuurlijk en een kas is hardstikke leuk.

Maar toch denk ik dat bv je bonen en aardbeien net zo goed het buiten doen.

mooie soortjes tomaat ik hoop dat ze goed doen, is vet leuk die verschillende kleuren en vormen tomaat.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

@ Hansm: klopt inderdaad dat het een beetje vreemd is om eerst een kas te hebben. Het was ook eigenlijk niet de bedoeling. We zouden eerst schuttingen gaan plaatsen en de tuin verder op orde maken, om vervolgens de kas neer te zetten.

Alleen binnen had ik al het één en ander voorgezaaid. Op een gegeven moment zat ik met 2 tot aan de nok toe gevulde oppot tafels binnen en was deze kas in de aanbieding bij de Welkoop voor 500€. Dus toen stond de kas er ineens eerder.

 

Je hebt inderdaad gelijk over de bonen en de aardbeien, eigenlijk kunnen die naar buiten maar we hadden ze 'zolang' maar 'even' in de kas gezet want tegen die tijd dat ze groot zouden worden hadden we wel aan beide kanten schuttingen... Dat hebben we dus een beetje verkeerd ingeschat . Nu zitten de bonen al helemaal omgewikkeld aan de paal en ik vind het beetje eng om ze weg te halen. Dus ik laat ze maar zitten. De aardbeien laat ik voorlopig wel hangen, ze hangen nog niet in de weg, ze doen het goed in de kas en zo zijn ze beschermd tegen vogels (die er nog niet zijn trouwens, maar het is wel een goed excuus ).

 

De rechterkant van de tuin wordt denk ik allemaal moestuin. Ik heb in ieder geval nog twee pompoenplanten die de grond in kunnen, een paar bloemkolen en ik wil nog spinazie, raapsteeltjes, sla en nog veel meer gaan telen. Dus dat komt wel goed.

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Het ziet er goed uit in de kas. De bonen idd gewoon weer naar beneden laten lopen. Volgens seizoen kunnen ze altijd nog tegen de schutting aan. Denk je er wel aan dat t ook bij de buren kan gaan groeien? Ik heb de groenten een stukje van de schutting aan staan want ik weet dat mijn buren aan de ene kant niet van groen houden (alles betegeld) en geen onderhoud willen daarvan. Vandaar dat ik dat goed in de gaten houd wat het klimmen betreft.

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Ik ben benieuwd naar je rechterkant wat groente tuin wordt, ik vindt Bonnie en Berti (hun tuin kun je bekijken bij hun seizoentopic)

wel een inspiratie voor groentetuinen waar het ook nog heel prettig en mooi kijken is, wat toch met achtertuin ook meeteld.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk ik plaats ook eens wat foto's van plantjes die ik binnen heb staan.

 

Thaise basilicum

23wjvqr.jpg

 

Stevia

20hwrwi.jpg

 

Niet helemaal scherp maar rechtsboven zie je een cactus zaailing, de anderen zijn Japanse peterselie plantjes.

21ju39e.jpg

 

M'n snijselderie plantje.

2pt54at.jpg

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Weer bedankt voor alle leuke reacties hier! Ik word er verlegen van

Dus ik denk ik plaats weer even wat foto's van het spul wat allemaal in m'n kas groeit.

 

Drie van m'n snijbiet zaailingen, Groene gewone rechts, Lucullus Gold links en Rainbow Mix achter.

2qb91ef.jpg

 

Bailey (rechts) en Bowie. Deze groeien uiteraard niet in mijn kas maar ik vond ze zo schattig dat ik het niet kon laten.

a13lg7.jpg

 

Close-up van de Senga Sengana.

30bodoo.jpg

 

Mijn 'mini' tomaten plantjes die maar door blijven groeien.

ojqvsm.jpg

 

 

Hopelijk kunnen we volgende week eindelijk schuttingen gaan plaatsen. Ik heb alweer meikoninging sla voorgezaaid en ook de courgette variant 'Papaya Pear' heb ik gezaaid.

Maar ik wil nog veel meer natuurlijk! Zodra het moestuintje z'n eerste vorm heeft gekregen komen er weer foto's.

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Sorry Dennis maar ik ben echt heel slecht in data onthouden wanneer ik dingen gezaaid heb. De tomaten kan ik wel terugvinden omdat ik zaadjes daarvan via internet heb besteld. Maar zaadjes die ik in de winkel heb gekocht...

Ik gok dat ik ze eind maart heb gezaaid, maar het kan ook begin april zijn geweest.

Edited by Guest

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Vandaag de doorgeschoten rucola verwijderd die ik tussen mijn lage erwten (Kelvedon wonder) had gezaaid. En wat bleek, er hangen al peultjes aan!

Ik had ze echt helemaal gemist door die gigantische rucola, gelukkig ben ik op tijd want ze zijn nog niet oogstbaar.

 

dvkcpt.jpg

 

r27p7m.jpg

 

@RickT; Een logboek is trouwens een erg goed idee, ik zal er zeker naar gaan kijken.

Edited by Guest

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Leuk

Bij mij hangen de peultjes er ook al aan bij de erwt.

 

Wat ik ook bij jou opmerk, is een witte 'gloed' op de blaadjes. Ik heb dat ook, maar wat is dat eigenlijk? Iets bladeigens?

Link to comment
Share on other sites

Nog maar weer eens een berichtje plaatsen. (Doe ik normaal bijna nooit )

En dit keer ter gelegenheid van het eerste snijboontje! Zojuist ontdekt in de kas.

 

xolkc3.jpg

 

De gele stokbonen in mijn kas lijken weer een beetje groener te worden. Na een paar dagen geleden bloedmeel erbij gedaan te hebben heb ik vanochtend kalium erbij gedaan en begiet. Geen idee of het zo snel werkt maar ze leken iets groener.

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Na het stokbonen debacle was ik even toe aan iets anders en ik dacht laat ik kijken of de doperwten al geoogst kunnen worden.

Helaas was ik net iets te vroeg, maar ik vond het wel leuk om te zien hoe zo'n doperwt peul er nou van binnen uitziet.

 

16kujbq.jpg

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...