Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Moestuin in tropisch klimaat?


Cindy1987

Recommended Posts

Hallo ik ben Cindy en woon op Sint Maarten. Ik wil graag een moestuintje, maar ik heb nu kropsla geplant en lees dat dat hier slecht groeit.

Ik vraag me dus af wat ik hier wel kan kweken aangezien het hier over dag rond de 30 graden is en s'nachts koelt het niet veel af. Mijn tuin is helaas ook in de volle zon.

Groetjes Cindy

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij hebben we hier ook een forumlid dat op de dominicaanse republiek woont. Misschien heeft die persoon tips?

 

Volgens mij doen pepers het wel goed in zo'n klimaat? Die kan je er dan zelfs als vaste plant zetten, want pepers zijn meerjarig.

Andere dingen die we hier in een serre moeten zetten misschien ook wel, zoals meloen of aubergine?

Link to comment
Share on other sites

Heerlijk veel tomaten, pepers, paprika's, meloenen, komkommers, etc. etc. Al weet ik niet wat die planten doen met jullie natte zomer. Dakjes er boven?

 

Rabarber en aardbeien kunnen al niet, die hebben echt kou nodig in de winter. Je kunt ze in de koelkast leggen (is met rabarber wat lastig ) om ze te foppen.

 

Dit is misschien wel een leuke link. Kijk dan bij Zuid Florida. Het klimaat is natuurlijk niet precies hetzelfde. Maar wel als het gaat om de warme winters en het droge en natte seizoen:

 

http://solutionsforyourlife.ufl.edu/lawn_and_garden/calendar/

Link to comment
Share on other sites

Veel wat in Nederland goed groeit kan niet tegen een tropisch klimaat, maar draai het eens om; je kan juist die dingen gaan verbouwen die niet tegen ons klimaat kunnen (cassave? bananen?). In Nederland hebben we 1 seizoen, in de tropen heb je in principe een heel jaar. Dat zou je wel 2-3 seizoenen mogen noemen. Wellicht kun je andere soorten telen in een droge periode t.o.v. een natte periode. Zo kunnen b.v. tomaten en sommige andere mediterrane soorten slecht tegen vochtige lucht, dus die zou ik in een droge periode proberen (maar dan moet je ze wel water kunnen geven). In een natte periode denk ik aan de echte tropische spullen, zoals zoete aardappel en gember. Ik zou eens goed rondkijken en vragen naar wat het goed doet in jouw buurt, je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden!

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de super snelle reacties.

Moestuin vereniging is hier helaas niet, en alle groente en fruit voor de supermarkt wordt geïmporteerd. Op het eiland zelf wordt niets zelf gekweekt. Ik kan in ieder geval weer even vooruit met deze tips. wij hebben hier gelukkig geen regen seizoen. Dus de plantjes zullen niet snel te vochtig staan, zal ze veel water moet geven. En ik zal op zoek gaan naar de persoon die op de dominicaanse republiek woont.

Super bedankt

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cindy,

 

Ik woon op de Dominicaanse Republiek, helaas ben ik 7 maanden ziek geweest, vandaar dat ik je vraag niet gelezen heb.

Hier gaat het kweken van diverse groenten prima. Vorig jaar had ik boerenkool, wortels, tomaat, sperziebonen, snijbonen, augurk, paprika, komkommer, diverse soorten meloen op.

Ben nu weer in mei begonnen met zaadjes te kweken, maar voor veel zaad is het nu te warm.

Ik had vorig jaar sla geprobeerd, maar dat lukte niet, wel rucalo sla en spinazie (wel hele kleine blaadjes, maar die gebruik ik voor in de sla)Ik laat de zaden uit Nederland komen want ook hier is er niets te krijgen.

 

Groetjes Ineke

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Nederlandse zaden handel verkoopt veel zaden die specifiek voor het tropische klimaat ontwikkeld zijn. Veel zaden die in de tropen gebruikt worden komen uit Nederland. Zo is er een speciale sla soort die in de tropen goed groeit. Geen kroppen maar meer losse bladeren. Voor spinazie kun je ook pompoenbladeren gebruiken: smaakt precies hetzelfde.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Rabarber en aardbeien kunnen al niet, die hebben echt kou nodig in de winter. Je kunt ze in de koelkast leggen (is met rabarber wat lastig ) om ze te foppen.

 

Hey ik wil effe laten weten dat ik in Cuba wel aardbeien heb en die bloeien van Januari tot Juli ze mogen wel niet op de zonnigste plaats staan , ik heb er een dakje boven en een schaduwdoek voor hangen. En salade is hier ook geen probleem.

Link to comment
Share on other sites

Mais is van oorsprong tropisch. Dat zou het wel eens heel goed kunnen doen daar! Of slabonen. Die kweken ze in Spanje in kassen. Bijvoorbeeld in de plaats Almeria waar in de breedte 40 kilometer aan plantenkassen te zien zijn, o.a. voor slabonen. Verder helemaal geen ervaring mee hoor, maar ik denk dat hier wel wat tussen zit dat prima kan (niet alles denk ik)

 

▪Mais

▪Slaboon

▪Aubergine

▪Meloen

▪Peper

▪Paprika

▪Komkommer (dorstige plant, speciaal voor de natte zomer!!)

▪Citroen

▪Sinaasappel

▪Mandarijn

▪Grapefruit

▪Mango (duurt wel even )

▪Cassave

▪Gember (?)

▪Kouseband (Surinaams)

▪Paksoi

▪Citroengras (?)

▪Druif (?)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ik zie veel reacties van mensen die geen ervaring hebben met de tropen op een enkele na die ook daar woont waar jij woont.

Ik heb een farm in the Philippines dus heb er al wat ervaring mee.

Ik neem telkens veel Hollandse zaden mee en die doen het prima in de tropen.

Alle soorten bonen zijn te verbouwen. De gevoelige bonen zoals peultjes, sugarsnaps en tuinbonen kunnen enkel in de winter bij 30 graden.

Zomers is het bij ons 35-36 graden.

Het hele jaar door verbouwen wij sperziebonen, heet bij ons Segana of baguio beans en oogsten daar 50 kilo van om de dag. verder kouseband dat oogsten we 100 kilo om de dag.

Experimenteren met groente zoals witlof en sla gaat in open kassen die enkel boven op het dak een laag UV werend plastic en een laag muskietengaas om het wegwaaien tegen te gaan. Dat lukt overigens prima.

Verder kunnen tomaten verbouwd worden in volle zon maar hebben wel elke dag water nodig. Bij veel regen worden ze geel-oranje.

Dus wij kweken ze in de kassen en geven mooie grote rode tomaten.

Gezien jullie mooie klimaat raad ik je Dragon Fruit aan. veel werk, even investeren maar daarna zakkenvullen.

Dure vruchten en super gezond, Google dat maar eens.

Papaya doet het ook geweldig.

Doe eens wat met radijsjes, zaad uit Holland. Wij verkopen dat wekelijks aan dure restaurants.

Veel succes daar

Gerard

Link to comment
Share on other sites

Hoi allemaal,

 

Ik ga in Cuba wonen en zoek al lang informatie niet zozeer over wat je daar kunt kweken, maar hoe je het moet kweken (wanneer zaaien, enz)

Ik heb veel gehad aan jullie commentaren. Ik zal daar de plaatselijke boeren e.e.a. vragen,maar had gehoopt een boek of website te kunnen vinden met specifieke informatie.

 

Ineke, kun je echt boerenkool in de tropen kweken? Dat wist ik niet. Wel bv. dat aardappel daar tegenwoordig erg moeilijk te kweken is. De reden: aardappelzaad heeft koele temperaturen nodig om te kiemen, en we hebben al vele jaren achter elkaar warme winters gehad, Vorige winter hebben we in Cuba wel "lagere" temperaturen gehad (tot grote genoegen van de bewoners daar) en toen hebben ze wel aardappels kunnen planten. Zaad komt, natuurlijk uit het mooie Nederland. In plaats van aardappel kan men wel zoete aardappels planten (in Cuba noemen we ze boniatos) die zijn erg makkelijk te kweken en produceren snel, al binnen 3 maanden. Ik zal zo een lijst maken van wat daar allemaal goed groeit.

Groetjes,

Lourdes

Link to comment
Share on other sites

Goedemiddag allemaal, wat een leuke forum.

Ik kom zelf uit Cuba (woonal 23 jaar in Nederland)

 

In de Tropen kun je o.a. de volgende fruit- en groente soorten kweken.

 

Fruitsoorten

Mango , Avocado

Guanabana

Guave (erg rijk aan vit. C, vele malen méér dan bv. een kiwi, en het is geen zure fruit)

Anon, Chirimoya, Caimito

Canistel (pouteria campechana)

Mamey amarillo (mammea americana) en Mamey colorado of zapote (Pouteria sapota)

Nispero

Alle citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, grapefruit, mandarijn, enz.

Papaja (erg makkelijk te kweken)

Meloenen (alle soorten)

Anana s’: de koningin van alle vruchten

Bananen (zowel vrucht- al bakbananen, er zijn vele soorten, voor iedereen wat wils)

Behalve papaja, bananen, meloenen en ananas zijn het allemaal bomen, beste manier om ze te vermeerderen is door enten.

Je kunt ook dadelpalmen en olijven kweken, en ook aardbein en druiven, maar dit is iets moeilijker. Druiven hebben de neiging om zuur of raar te smaken, jammer!

 

Cucurbitaceae (komkommerfamilie)

meloen, pompoen, komkommer, augurk…. En ook chayote (sechium edule) De chayote i in NL bv. bij de Toko te koop. Deze uit Midden-Amerika afkomstig gewas, werd al door Azteken en Maya” s gekweekt. Alle delen van de plant zijn eetbaar, vooral de vruchten, natuurlijk 

bladgroente:

Paksoi, spinazie, sla, rucola, kool (ik heb daar alleen witte kool gezien, maar ongetwijfeld zal rode kool het ook goed doen, toch? )

 

Knolgroente:

Zoete aardappel, cassave, ñame (dioscorea alata) en malanga (taro, Chinese tayer, colocasia esculenta)

 

Andere groente:

Aubergine, okra’s, paprika’s, tomaten, (bijna) alle boon- en erwtsoorten, maïs , wortels, radijsjes…

 

Kruiden:

Basiilcum (we noemen die Albahaca)

citroengras

knoflook, ui

gember

pepertjes

laurier (het is een boom! )

en veel meer.

 

Het klopt dat het beste i een schaduwdoek te gebruiken. De UV-straling is tegenwoordig wel érg hoog Dit hoefde 20 jaar geleden niet,maar nu wel.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hola Flower,

 

Die kool zal geen probleem geven. 

De boerenkool zal wel blijven groeien zonder winterstop en eerder gaan schieten.

Bleekselder heb ik hier gekweekt tijdens een hete zomer.

Ik neem aan dat dat ook prima gaat  met de juiste vochthuishouding.

 

En dan heb jij daar nog vulkanische grond🌋 👍

Edited by Patrijs
Link to comment
Share on other sites

Ik weet niet waar Dom.Rep. op de Dominicaanse Republiek woont / woonde.

 

Ik weet nog dat het in de bergen koud en vooral nat kan wezen.

 

In de bergen rond Constanza vroor het in de winter

 

Kortom de Dominicaanse Republiek heeft veel klimaat zones.

 

De afstand tussen Curacao and Sint Maarten is ruim 900 km, ik denk echter dat het klimaat enigsinds overeenkomt.

 

Probeer eens contact te zoeken met Makkelijke Mmoestuiner Liliane https://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/makkelijke-moestuin-op-curacao

 

of met groente kweker Jan Franken 

 

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...