jasmin Geplaatst: 5 mei 2015 Geplaatst: 5 mei 2015 Ik heb een hoge verwachting van de kastanjebonen van Jet. De naam dat ze een beetje kastanjeachtig smaken, de vorm: lekker forse bonen. Ik weet dat SuusP en natuurlijk Jet die bonen al gezet hebben in het verleden. Via Google kom ik steeds op Jet uit, en de franse naam ervan ben ik kwijt, daar had ik eerder ooit wel een paar Google hits mee gevonden, maar echt veel heb ik nooit gevonden. Ik heb ze na de MTFdag een nachtje geweekt in water, en ik werd nog enthousiaster: ze zwollen fors op. Ik ben namelijk gewoon op zoek naar de perfecte droogboon. Lekker, hoge opbrengst, en ook een beetje volume. Teveel gepriegel met kleine bonensoortjes zie ik niet zitten, die nemen veel ruimte in beslag, en of ik ook echt een kilootje van het een of ander zal oogsten (totaal in droge vorm) vraag ik me dus af. Vandaar de kastanjebonen die dit jaar een kans krijgen. Wie heeft deze bonen ook in zijn/haar tuin gehad? Zijn het snelle of trage groeiers, is de groene peul te eten (niet taai of draderig), hoge opbrengst/lage opbrengst, hoeveel bonen aan een stok leggen? Dominante groeier of bescheiden? Hoeveel stokken moet ik zetten voor een kilo opbrengst? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
appelvrouw Geplaatst: 5 mei 2015 Geplaatst: 5 mei 2015 De Franse naam is: Haricot Chataigne d`Echenans.Ze gaan aan stokken en zoals alle Franse bonen: nog net even wachten..maar goed dat heb je niet gedaan. Hou ze vooral nog binnen..hier planten we droogbonen tegen eind mei.Hoeveel stokken voor hoeveel kilo? Daar heb ik nog nooit over nagedacht en ik heb het ook niet gemeten vorig jaar. Wel had ik wat meer kastanjebonen dan de St fiacre..(mijn andere droogboonpassie..die zijn wit). Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jasmin Geplaatst: 5 mei 2015 Auteur Geplaatst: 5 mei 2015 OW, ik houd half mei aan, normaal gesproken. Dus 10 dagen binnen, of nog wat langer, en dan er uit. Ik zaai binnen, hoor. Vorig jaar had ik alles relaxed aan de stok gezaaid in mei, maar ik wil er dit jaar meer vaart in hebben. Deel zaai ik voor, deel straks aan de stok. Mocht het fout gaan met het voorzaaien, heb ik nog genoeg voor een tweede ronde... Maar hoe groot worden de peulen, hoeveel bonen in een peul? Kan je ze dicht op elkaar zaaien, of hebben ze zoveel blad en praatjes, dat ze per persoon meer ruimer geplant moeten worden? (later vraag ik nog naar culinaire tips, anders dan serveren met gans ) Is het goed als ik oude foto's van jou hier zet? Of doe je zoiets liever zelf? Dan hebben we straks een volledige vraagbaak voor dit type bonen. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
jasmin Geplaatst: 5 mei 2015 Auteur Geplaatst: 5 mei 2015 In het frans komen we verder. Volgende is schaamteloos gepikt van een franstalig forum: Synonymes : Echenans à Goût de Châtaigne Nom binomal : Phaseolus vulgaris Port : Grimpant Hauteur : Environ 250 cm Grains : Ronds~ovales, rebondis - Gris - mauves - bleuâtres Gousses : Vertes, 15 à 20 cm de long Usages : A écosser En savoir plus : Variété originaire de l'Est de la France. Utilisé en grains secs - se consomme aussi en demi-sec. Son goût évoque bien celui de la châtaigne. Jeunes les gousses font un excellent mange-tout. Jonge boontjes zijn dus ook te eten.. toppie... weer een puntje voor de kastanjeboon. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
appelvrouw Geplaatst: 5 mei 2015 Geplaatst: 5 mei 2015 Ik zet plusminus 6 tot 10 bonen per stok..ook afhankelijk van de afstand tussen de stokken natuurlijk. Staan de stokken dicht op elkaar (bv 30/40 cm): niet meer dan 6 per stok. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jasmin Geplaatst: 5 mei 2015 Auteur Geplaatst: 5 mei 2015 thnx, dat wordt zes per stok Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
appelvrouw Geplaatst: 5 mei 2015 Geplaatst: 5 mei 2015 Ik heb vorig jaar op keukenpapier gezaaid..kijk eens hier naar mijn update van vorig jaar mei: blog/appelvrouw/zaagsel_en_keukenpapier_b-3797.html Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jasmin Geplaatst: 5 mei 2015 Auteur Geplaatst: 5 mei 2015 Een beetje de DENO-methode met bonen? Dat doe ik met tomaten, pepers, aubergines etc. Met de pincet en nog net niet het vergrootglas. Maar voor bonen vind ik het teveel werk. Maar ik wil natuurlijk net als jij weten hoe ze het gaan doen, dus ik zaai ze in clusters van twee of drie bonen. De bonen op deze foto zijn allemaal tegelijk de grond in gegaan... en die cranberry bonen (van Jo vorig jaar, deze dus eigen oogst) zijn over de gehele linie traag. Ook straks met klimmen, bloem- en vruchtvorming. Maar als ze eenmaal op gang zijn... wohoooo echt heel veel bonen... Alleen al die cranberry wou ik vroeg starten, en toen ik bezig was, ook maar andere bonen erbij. De snij- en pronkbonen komen in de volgende ronde direct in de volle grond. De cranberry bonen komen als een engel met dikke vleugels uit de grond, in tegenstelling tot bv. De Westlandse stokboon, die vormt hoog in de lucht de bladeren. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
SuusP Geplaatst: 5 mei 2015 Geplaatst: 5 mei 2015 Jasmin, ik heb ze vorig jaar gezaaid en zet ze nu dit jaar weer. Toevallig ook vandaag in de week gezet. Vorig jaar van enkele plantjes ($%^#^ slakken) toch denk ik wel een grote jampot vol aan bonen gehaald. Meer dan van de andere bonen die ik had gezaaid, in ieder geval. En ze bloeien leuk paars, dat was een leuke verrassing. Dus dit jaar in de herkansing Goed om te weten dat ze ook jong te eten zijn Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017
jasmin Geplaatst: 5 mei 2015 Auteur Geplaatst: 5 mei 2015 Heb je ze ook als droogboon gegeten, Suus? Tasty? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
sugarlevi Geplaatst: 30 mei 2015 Geplaatst: 30 mei 2015 Hier zijn ze echt als een speer gegaan...Ook allemaal stuk voor stuk ontkiemd. Inmiddels toe aan de vorming van hun eerste echte bladeren, vanmiddag of maandag mogen ze mee naar de tuin denk ik. De overige bonen die we hebben, gaan daarentegen allemaal prut. Dus Jet, nogmaal hartelijk bedankt! Quote "I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"Colonel Kurtz
appelvrouw Geplaatst: 30 mei 2015 Geplaatst: 30 mei 2015 Graag gedaan, en van de winter er lekker van smikkelen! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Estemy Geplaatst: 31 mei 2015 Geplaatst: 31 mei 2015 Heb mijn cranberries op 14.05 buiten gezaaid en ik heb nu een aantal jonge plantjes. Elke dag komen er meer bij (een foto heb ik bij de SQFG bonen topic al gepost) Quote Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy
wijo Geplaatst: 22 juni 2015 Geplaatst: 22 juni 2015 Ik heb ze nu ook: Jet Zaterdag de 15e de kastanjebonen gepoot en ze beginnen nu door de grond te breken en boven te komen. Nu de temperatuur nog wat naar boven. Quote Met vriendelijke groet,Wim.
appelvrouw Geplaatst: 23 juni 2015 Geplaatst: 23 juni 2015 Van de winter allemaal aan de kastanjebonensoep Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
sugarlevi Geplaatst: 17 september 2015 Geplaatst: 17 september 2015 Planten zijn hier redelijk met rust gelaten door de slakken en konijnen. Ze zijn alleen nooit echt heel gelukkig geworden. Maar die koude natte kleiige veengrond hier, zal nogal een schrik zijn geweest, na dat lekkere droge Franse weertje wat ze gewend zijn. Gisteren alle bonen van de plant getrokken. Leuke oogst geworden. Daar kunnen we van de winter wel een paar keer van eten. En terwijl de kastanjebonen vorige maand het verval in begonnen te zetten, gingen die cranberry boontjes inderdaad ineens aan de groei, bloei en vruchtzetting. Grappige tegenstelling. Quote "I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"Colonel Kurtz
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.