Geplaatst: 14 december 20169 j ha, dat met zuursel komt me bekend voor. Ook hier lukte het steeds niet. ( ik denk te koud in huis)Ik heb afgelopen week voor het eerst kaas gemaakt met karnemelk. ben heel benieuwd hoe die gaan smaken. Ach, en eenmaal weer aan de gang heb je de slag toch best wel weer snel te pakken toch, Jet?Het blijft leuk zoiets zelf te kunnen maken ~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~
Geplaatst: 14 december 20169 j Ja ik ben benieuwd naar de karnemelkkaas .Zou ik nog iets speciaals aan dat zuursel kunnen doen? Weer binnen zetten?( het staat nu in mijn buitenkoelkast de vensterbank het is 4 graden buiten) Het smaakt gewoon naar uht melk en ik had het zakje zuursel plus nog 3 overgebleven blokjes zuursel uit de vriezer erin gedaan. Ja ik kom er wel in weer hoor..beetje gerommel want ik wil nu 9 liter melk gebruiken maar heb maar een pan voor 7 liter. Dus eerst in twee pannen verwarmen en afkoelen en dan nu in een keer in de emmer stremmen..anders blijf ik aan de gang We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 december 20169 j Auteur Ja, probeer em eens warmer te zetten weer? De binnentemperatuur is bij jullie toch niet heel constant? Hier niet in ieder geval, dus in deze maanden laat ik het pannetje dan wat langer warmer staan. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 december 20169 j Ja we zijn hier nog maar net maar de vloerverwarming staat aan...dank, ik zet hem gewoon nog een middagje binnen. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 december 20169 j Heeft het zuursel tril-vrij gestaan? Kan me ineens herinneren dat dat op het etiket van het zuursel stond. Oh en van welke melk heb je het gemaakt? Toen ik het maakte van een pak biologische volle melk van de AH, had ik ook het idee dat er niets gebeurd was (niet geproefd, maar rook gewoon als gewone melk) Toen ik dat zuursel door-entte met gepasteuriseerde verse koeienmelk van de boer, werd dat enorm lobbig en rook idd zuurder. Afijn. Slechts beperkte kennis hier natuurlijk. Maar wat ik denk te weten, deel ik toch maar even - wie weet is het toch nuttig Mbt de Goudse kaas in het algemeen. Na 2 tot 3 maanden is ie rijp om te eten, toch? Maar nou vroeg ik me af: kan je em dan ook gewoon een jaar laten liggen nog bijv, en wordt de smaak dan anders? ("Oude" kaas?) wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 14 december 20169 j Auteur Ja, met 2 tot 3 maanden kan je em zeker eten. Maar je kunt hem ook langer laten liggen ja. Ik ga morgen een kaasje aansnijden die gemaakt is op 4 januari. Door de wax worden ze niet echt 'oud', omdat er door die wax niet echt meer wat droogt aan de kaas. Wel heb ik er nu volgens mij een soort van zoutkristalletjes in. Niet echt van die klontjes die in die Old Amsterdam zitten, maar vergelijkbaar naar mijn idee. Die echte oude (overjarige) kaas wordt geloof ik al vanaf het begin anders gemaakt, dus dat is niet persé een hele oude jonge kaas. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 december 20169 j Dank je Charly, ja het stond zeer trilvrij. Gemaakt met UHT melk. Nu staat het al weer even binnen straks even proeven. De volgende uitdaging was de pekel voor morgenochtend. Ik wist zeker dat ik nog ergens pekel had, maar vind het niet. Nu ben ik 700 gr zout aan t smelten in 3 liter water..700 gram uit alle potjes en restjes en zelfs uit de B & B gehaald De kaasjes zien er goed uit, het stremmen ging zeer snel! Binnen een uur gestremd..nog nooit gezien. Ik heb ook nog een kaasje van februari, dat staat op het programma voor de Kerst.. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 december 20169 j Auteur Kaas gezuurd met karnemelk is gewoon kaas trouwens. Geen karnemelkkaas, das weer wat anders (van puur alleen karnemelk en dus niet van normale melk) Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 15 december 20169 j OK, dat wist ik niet..karnemelkkaas, leuk.Met het zuursel was het meteen goed, enkele uren binnen en zuur en dik als karnemelk.De kaasjes gewogen, ik blijk toch de enen vorm voller te proppen als de andere, 515 en 635 gram..dat is natuurlijk de laatste en zit meer dan vol.Hoe zwaar wegen jullie kaasjes uit de gouda 650 gram vorm? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 15 december 20169 j Old Amsterdam is niet zo oud als je denkt.. Doe wat extra goede bacteriën in de kaas en hij rijpt veel sneller, gevolg minder smaak dus zit er extra zout in. Daarom is kaas uit de supermarkt ook veel sneller uitgedroogd/hard/oud dan normaal gerijpte kaas. Er zit trouwens ook altijd gele kleurstof in goudse supermarktkaas. Kaas gemaakt van zomermelk (koeien eten vers gras waar caroteen in zit) is geler dan dat van wintermelk (kuilgras), tja dat kan natuurlijk niet.. Het verschil is best groot heb ik mogen zien in een (nieuwe) kaasmakerij in de buurt. Daar hebben ze trouwens echt heerlijke truffelproseccokaas Appelvrouw, hoeveel er in je vorm gaat ligt ook aan de hoeveelheid melk en aan de melk zelf. Bij Jorieke deden we 4,5L + een beetje wrongel uit een andere pan in een vorm van 650g. Bij mij leverde dat 709g kaas op (vlak voor het pekelbad). Een eigen poging met 10L melk voor 2 vormen van 650g leverde 692g en 671g kaas op. Vorig jaar januari maakte ik 2 kaasjes van 795g per stuk van 11L biologische melk.
Geplaatst: 15 december 20169 j Auteur Ik heb meestal kaasjes van 700 tot 750 gram uit die vorm. Na 2 weken drogen wegen ze dan een kleine 600 gram. Daar is dan zo'n 4,5 liter in gegaan. Ja, ze gebruiken annato als kleurstof in kaas. En Old Amsterdam is inderdaad versneld oud gemaakt. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 15 december 20169 j Ik ben verbaasd. Bij dat kaasje van 635 gram kostte het heel veel moeite om nog wat in -of liever gezegd óp- de vorm te krijgen, hoe krijgen jullie in hemelsnaam zoveel wrongel in de vorm? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 15 december 20169 j Flink op hangen met je hele gewicht Het ligt ook een beetje aan de wrongel denk ik. De wrongel van de blauwda was al best een eind afgekoeld en was veel moeilijker aan elkaar te plakken. Heel erg gekrompen wrongel werkt ook niet goed. Dan kan je duwen wat je wil, maar alles veert gewoon weer terug.
Geplaatst: 15 december 20169 j Auteur Met tussendoor een paar keer omdraaien en daarna nog weer aandrukken en voller proppen kom je ook een heel eind Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 21 december 20168 j Vandaag weer twee kaasjes gemaakt, en alle tips opgevolgd, alle gewicht, flink proppen, paar keer omdraaien...Morgen wegen, maar ze zien er lekker en goed uit, en ik heb alle wrongel kunnen gebruiken. Ook een flinke bak ricotta gemaakt met karnemelk en wat citroensap. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 23 december 20168 j Heerlijk he. Deze feestdagen kan er dan kaas worden geproeft, en als kado weggegeven worden. Ja kaas maken is leuk en lekker ~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~
Geplaatst: 12 januari 20178 j Met het vullen van de vormen gaat het steeds beter en ikneem nu 9,5 liter ongeveer voor het maken van twee kaasjes ( afgeroomd)De laatste kaasjes waren maar liefst 685 en 720 gram We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 12 januari 20178 j Die gebruik ik om mee te bakken. De laatste twee chocoladecake`s ipv boter met room, maar ook vaak voor een quiche. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 18 januari 20178 j Auteur Nog geen foto's, maar ik heb 2 kleine en 1 iets grotere Gouda's gemaakt. 2 naturel en 1 met brandnetelkruiden. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 24 januari 20178 j Ook hier kaasjes gemaakt en zelf "les" gegeven aan een ander. Ik heb nu weer 9 kaasjes liggen.De laatste van vorig jaar opengemaakt, van vorig jaar februari..echt een heerlijk kaasje! We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 24 januari 20178 j Grappig. Ik heb hier in de buurt ook steeds meer geinteresseerden. It seems to be catching on! De mevrouw waar ik melk haal, polste bijv voorzichtig of ze ze kon gaan verkopen. Maar ja. Dan moet je zo allemachtig zuiver gaan werken. Ik bedoel niet dat ik nou zo'n enorme smeerpoets ben, maar wel - bewezen - een kluns bij tijd en wijle. En een hondenhaar heb je er bijv zo tussen als je even de verkeerde kant op gaat. Ach en bovendien, vind het veel leuker om ze zelf te eten met vrienden / familie of zo es cadeau te doen wat Old Rose eerder al schreef. Ik was trouwens aan het zoeken op fenegriek (jullie waren daar enthousiast over, en mijn vader noemde het ook als heel lekker, maar ik ken het niet)Blijkt naast lekker nog fijne eigenschappen te bezitten: "Fenegriek is rijk aan ijzer en koper. Fenegriek bevat saponine en coumarinen, waardoor het kan helpen bij aderproblemen. Verder heeft het ontstekingswerende eigenschappen en bevordert het de galproductie. "Maar ook dit"Fenegriekzaadpoeder is door de Europese Commissie toegelaten als gewasbeschermingsmiddel voor de bescherming van planten tegen bladschimmels, meer bepaald echte meeldauw (Uncinula necator) bij druif."Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fenegriek Heel aardig allemaal! wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 24 januari 20178 j Auteur Fenegriek is vooral gewoon erg lekker Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 25 januari 20178 j Dat is zeker waar Jorieke! Er ligt hier een (gekochte) babygeitenkaas met fenegriek en elke keer als ik er langs loop komt ruik ik die heerlijk fenegriek Inmiddels heb ik ook een zak fenegriek in huis van levenvanhetland, daar staat trouwens ook wat er in de (kaas)kruidenmengsels zit. Ik denk dat het dezelfde zijn als die van brouwmarkt.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.