Jump to content

Sla is saai


BiancaO

Recommended Posts

Of je neemt van die lekkere groenteburgers van de Aldi, geen soja maar vol met groenten. Erg lekker!

En gebakken kaasplak zou je ook nog kunnen proberen. Een kaassoufflé maar dan anders.

 

Kaasplakken, ja dat is lekker

Helly, die groenteburgers zijn die gekoeld, bevroren of houdbaar verpakt? Bij ons kan ik ze niet vinden

Link to comment
Share on other sites

Of zelf maken: vega burgertjes zijn vrij simpel... eigenlijk kan je vanalles bij elkaar doen in een lekker smakende verhouding, en dan een pasta van maken. Bv. dmv gestampte peulvruchten of ei.... balletjes rollen, plat drukken, bakken maar... gewoon oefenen op zoek naar je eigen favo recept...

Link to comment
Share on other sites

lekkere dressing met honing maak ik met 3 delen honing, 1 deel grove mosterd, 2 delen balsamico

of 1 deel walnootolie, 3 delen honing 1 deel balsamico.

Deze dressing is prima een tijd te bewaren in de koelkast.

Ik gebruik altijd bloemenhoning van De Traaij

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Balsamico azijn met olijfolie en beetje honing, knoflook, tijm, peper en zout! (is mijn toppertje )

 

Zelf lekkere olijfolie met smaakje maken, bijvoorbeeld gedroogde tijm, knoflook, rozemarijn, etc erin laten trekken. Dan die gewoon als dressing gebruiken! (duurt wel een paar weken )

 

Andere tip (iets arbeidsintensiever):

pittige salade met gebakken peertjes, walnoten, gerookte ham (of geitenkaasjes, of allebei...)

 

Lekkere pittige sla soorten plukken, walnoten kraken en fijnhakken, handperen (niet té rijp) bakken in boter met een beetje honing en af laten koelen. Dan alles op een bord, met de ham/geitenkaas/beide erbij en een beetje (balsamico)azijn erover... SMULLEN!!!!!

 

edit: Als je de stelregel pakt dat je salade iets zouts (kaas, spek, ham, etc), zoets (honing, etc) en zuurs (azijn, citroensap, etc) erin heeft (of in de dressing) dan is de smaak altijd rijk en vol!

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link to comment
Share on other sites

Ik verrijk mijn sla met:

 

--- kruidenazijn, olijfolie en een snufje herbamare (gekruid zeezout van Dr. Vogel)

--- onkruid van het seizoen zoals paardebloemblad, duizenblad, herderstasje en weegbree

--- keukenkruiden als bieslook, lavas, thijm

--- avocado in blokjes gesneden (! aanrader)

--- gesnipperde ui of sjalot

--- andere groente zoals komkommer, tomaat, tuinkers en rode paprika

--- olijven

 

Van Silvo zijn kruidenmengsels te koop zoals "Provencaalse kruiden" en "Italiaanse kruiden". Hiermee kan je ook variëren.

 

Succes ermee

Link to comment
Share on other sites

Sla met avocado, mais, (bos)ui en gerookte kip (en/of walnoten) met wat zure room (of mayo) en wat rode peper (variatie is met die groene pepers in een pot. Door elkaar roeren en in een wrap rollen.

Hier kan je duizend variatie op maken. (gehakt, kaas, bonen, mais, dun gesneden wortel etc)

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link to comment
Share on other sites

Miranda, roer s wat yoghurt door de sladressing die je moeder maakt. Beetje kruiden en paprikapoeder doet ook wonderen

En ja, vandaag wederom SLA gegeten. Tussen een broodje hamburger

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

sla hoeft niet altijd rauw gegeten te worden. Gestoofd is sla ook heel lekker. kan je ook van alles door doen, zoals spekjes, of cervelaatworst,of knakworstjes, of rode kidny boontjes, vele combies zijn mogelijk.

Link to comment
Share on other sites

Mijn favoriete dressing blijft toch een honingmosterddressing, 3 tot 4 delen (zonnebloem/sla)olie met 1 deel (witte wijn)azijn, plus honing en mosterd naar smaak. Meestal doe ik een theelepeltje honing erbij en net wat meer mosterd, maar dat moet je echt naar eigen smaak doen.

 

Ook een yoghurtdressing vind ik altijd erg lekker, mayonaise met naar verhouding net iets meer yoghurt erbij (als ik een aangebroken crème fraîche bakje heb gebruik ik dat ook wel eens, bevat alleen meer vet). En daar kan je eigenlijk van alles doorheen, een geperst teentje knoflook, gesnipperd uitje, kruiden naar wens. Vaak doe ik er ook azijn met een smaakje (witte wijnazijn of witte balsamico-azijn) erbij en wat honing.

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Staan erg leuke dingen tussen...

 

Maar soms is het een beetje vaag, ik ben nog niet zo goed met een beetje dit en een beetje dat Ik heb theelepels, eetlepels enzo nodig

 

Vooral de dressing met honing en mosterd klinkt erg lekker!

Hoe stoof je sla precies?

Stampot??? Klinkt ook leuk, al moet ik zeggen dat na de raapstelen en andijvie de stampotten ook wel erg vaak op m'n bord belanden

Link to comment
Share on other sites

Maar soms is het een beetje vaag, ik ben nog niet zo goed met een beetje dit en een beetje dat Ik heb theelepels, eetlepels enzo nodig

 

Vooral de dressing met honing en mosterd klinkt erg lekker!

Hoe stoof je sla precies?

Stampot??? Klinkt ook leuk, al moet ik zeggen dat na de raapstelen en andijvie de stampotten ook wel erg vaak op m'n bord belanden

Het is ook nooit goed

 

Stoofsla moet je zien als andijvie of spinazie wat je in weinig water kookt. Heb je dus wel wat meer voor nodig dan dat je t rauw eet ofwel door de stamppot roert.

Die dressing met honing-mosterd is idd erg lekker. Eten we hier ook vaak bij de sla. Gewoon wat mosterd door de honing roeren tja dat is bij ons ook uit de losse hand Ik zou zeggen 1 flinke el. mosterd mengen met 1 flinke el. honing. Dan even proeven. Te zoet? Beetje mosterd erbij. Te weinig zoet? Honing erbij. Kan je wat mayo of fritessaus bij doen om t wat vloeibaarder te maken.

 

* Ik maak ook wel eens een dressing van mosterd, appelazijn, suiker en dille. Erg lekker. Te zuur=suiker toevoegen. Te zoet=mosterd en/of azijn toevoegen.

* Nog een dressing die ik vaak gebruik: olijfolie, balsamico azijn, zout en peper. Balsamico azijn is een stuk zoeter als gewone azijn. Ik heb geen naam voor deze dressing. Dat is weer zo'n 'we proberen iets' recept.

* Voor een oosterse dressing kun je ook sojasaus gebruiken, is wel wat anders dan ketjap. Ketjap is net iets dikker en vooral zoet. Sojasaus is wat zouter van smaak. Voor de zoet honing toevoegen, of er suiker in oplossen. Wat gemberpoeder, of verse gember erbij en nog een beetje azijn.

Recepten uit mijn recepten-plakboek:

* Citroenvinaigrette met mosterd -> 150ml. olijfolie, 3 el. citroensap, 1 el. witte wijnazijn, 4 thl. dijonmosterd, 2 thl. suiker, zout, peper, en 1 uitgeperst teentje knoflook. En shaken maar!

* Balsamicodressing -> 7 el. olijfolie, 2 el. balsamico azijn, sap van 1 citroen, 2 el. bruine basterdsuiker, 2 thl. dijonmosterd en 1 thl. peper & zout (samen!).

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Het is ook nooit goed

 

 

Nee, ik ben erg

Maar er staan wel leuke dingen bij en m'n dille gaat ook goed groeien nu...

Balsamico hebben we geloof ik staan...en soja ook.

 

Van de week maar eens een testje doen en van alles mixen..

 

Slasoep had ik hier ergens gelezen, ga ik ook nog opzoeken, moet alles een keer geprobeerd hebben

Link to comment
Share on other sites

Nog wat suggesties:

  • Sla heel fijn snijden en door de nog warme pasta roeren. Het geeft niet veel extra smaak, maar je krijgt van die leuke groene vlekjes door de pasta. Werkt ook met risotto.
  • Sla grillen kan ook. Losse blaadjes verwijderen (die zijn voor morgen ), krop in de lengterichting in 2-en, 3-en, of 4-en snijden (hangt af van het formaat van de krop) en dan kort in een hete grilpan. Knoflooksausje of knoflookolie erover. Of een klein uitje en een teentje knoflook heel fijn snipperen en kort bakken, tot ze net glazig zijn en die erover.
  • Deze had ik ook nog ooit gevonden, maar nog niet serieus iets van geprobeerd even dooreten . Wel even op de maten letten. Een teaspoon in de VS is echt wat anders dan een theelepeltje in NL etc. etc.. Er zijn genoeg conversiesites

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...