Jorieke123 Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Ik oogst enorme hoeveelheden aardbeien, en we kunnen ze lang niet allemaal vers opeten. Dus maak ik er voornamelijk siroop van, omdat we niet bijzonder fan zijn van jam. De aardbeien doe ik in de sappan als ik veel heb, of in een gewone pan (en daarna uitlekken in een kaasdoek). Van de pulp die daar van overblijft, heb ik vorige week 3 potjes jam gemaakt. Dat is beter dan 10-tallen En die keer daarvoor heb ik er fruitleer van gemaakt. Je doet de pulp in een pannetje als je er nog wat suiker aan toe wilt voegen (wat vaak wel aan te raden is, de pruimen-fruit-leer van vorig jaar was echt te zuur )Daarna smeer je het uit op een stuk bakpapier, en droog je het in de oven of bedekt met een theedoek in de zon. Al is het lastig een contructie te maken waarbij de theedoek niet in aanraking komt met de pulp, en ook niet weg kan waaien De dikte is moeilijk te beschrijven. Niet te dik (=langer drogen), maar ook niet te dun (=bijna niets om op te kauwen). Ik zorg dat ik het bakpapier er net niet meer doorheen zie. Het moet in ieder geval wel gelijkmatig uit zijn gesmeerd, anders krijg je stukken die al droog zijn, naast stukken die nog te nat en dus niet goed houdbaar zijn. Na het drogen pulk je het papier er af, snijd je het in strookjes of leuke vormpjes, en kunnen ze in een luchtdichte bak of pot. Echt een lekker tussendoortje! Zo heb je 2 producten uit 1 lading fruit. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Leuk! We doen dat wel eens met kweeperen, het heet dan pâte au coing. En dan als toetje of bij de thee, de blokjes gedoopt in gesmolten chocolade.Met de aardbeien en pruimen ga ik het zeker ook nog eens proberen, heb je het ook nog met ander fruit gedaan? En altijd met de pulp uit de sappan? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 Is die pâte au coing dan nog wat zacht? Een beetje als ehm.. wine gums? Dit fruitleer is amper af te bijten, je hebt er een goed gebit voor nodig Het kan volgens mij met alle soorten fruit, als al het sap er maar uit is gelekt (in sappan of in kaasdoek) Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Nee het is zeker niet keihard, en goed af te bijten..je moet een beetje aan Turks fruit denken Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 lijkt me niks lekker gedroogde pulp maar ik zal het ook proberen weggooien kan altijd nog, en wie weet lust ik het. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 Dit is ook niet hard, maar gewoon heel taai. Je moet flink happen, en dan scheuren Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 ah dunner dan ik dacht, Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Echt leer dus met een fruitsmaakje Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Ik dacht al wat bedoelt ze met dat woord Maar we snappen t. Misschien de volgende keer een wat dikkere laag zodat het niet zo hard word? Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 Tis de bedoeling hoor, dat het taai en stug is Jullie mogen op de moestuindag wel een stukje proeven, goed? Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 22, 2011 Share Posted June 22, 2011 Hee, leuk Jorieke... volgens mij ga ik daarmee mijn mannetje blij maken - op termijn - eerst nog maken natuurlijk... Wat wij trouwens ook wel eens doen met de gekochte versie: oplossen in warm water... En over de hardheid: vroeg in het seizoen zijn die lappen (wat wij dan kennen) zacht, en een paar maanden later echt hard. Helaas geen foto, maar ik ga wel even speuren... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 En het stond gewoon hier....het hele recept....learning all the time Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Even bezig voor eerst met fruitleer hoe warm moet de oven en hoe lang ? Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 11, 2011 Author Share Posted September 11, 2011 Op de laagste stand. Hier is dat 50 graden. En dan op de hetelucht stand. Ik merk wel dat het elke keer weer anders is. Soms moet het heel lang, en blijft het ietwat pikkerig zodat er wat poedersuiker op moet zodat ze niet aan elkaar plakken.En soms wordt het echt mooi droog. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Mja ben nooit zo van kijken of iets klaar is, ik vondt beetje belachelijk lange tijden op internet meest voorkomende isop 70 graden 6 uur lang nuja maar een x proberen maar echt mileu vriendelijk/zuinig is het fruitleer niet.Ik leerde verde dat bewaartijd kamertemperatuur donker/koel 2 maanden is, in ijkast half jaar en ingevroren een jaar.nuja ik stop het wel in ijskast, is perzik fruitleer geworden en heb er suiker bij gedaan maar later las ik dat honing ook heel goed kan.Zal ik volgende x doen als dit lekker is. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Dat was vies zeg, echt niet lekker zelf geen klein beetje, gewoon straf als je zou moeten opeten, bah wat vieze smaaksmaakt naar rubber of plastic ipv leer en fruit/perzik smaak is er niet.Maar wel leuk om aan visite te geven met een stalen gezicht serveer ik het (ziet er mooi en zelfs lekker uit) en dan kijken wie er zo vriendelijk is om te zeggen(liegen) dat het smaakt die geef ik heel het bakje even me tandenpoetsen en me tong om die smaak weg te krijgen Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 11, 2011 Author Share Posted September 11, 2011 Zo erg? Misschien nog eens proberen met bramenprut? Ik heb het ooit ook eens gemaakt met pruimen en dat was ook niet te pruimen Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Ja van perzikken echt vies, ik denk zeker dat je gelijk hebt en dat bv van aardbei of braam ik het wel lust,ik vermoed dat daar meer smaak aan hangt, bij perzik was er geen vleugje fruitsmaak meer te bekennen, en denk dat perzik niet geschikt is.Mischien een lijstje maken welke echt lekker zijn, hoewel ik me nu afvraag of je de fruitprut wel door en door moet uitknijpen dat niet alle smaak eraf gaat en je deze aparte vreemde rubbersmaak overhoud, maa dat loopt hopelijk wel los.En volgende x doe ik er ook (vooral veel) honing in en suiker het moet ook stuk zoeter naar mijn smaak.Ik weet niet precies hoe het heet maar de struktuur was wel goed gelukt in 1 ruk kwam het grote vel met perzik leer los en je kon heel gemakkelijk strepen snijden en rolletjes maken.Ligt nu een mooi schaaltje met rolletje en veel poedersuiker te wachten op een slachtoffer. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted September 14, 2011 Share Posted September 14, 2011 Zo erg? Misschien nog eens proberen met bramenprut? Ik heb het ooit ook eens gemaakt met pruimen en dat was ook niet te pruimen Ik heb het eens gemaakt met bramenprut maar ik denk dat daar een beetje te weinig prut inzat en teveel pitjes Dat was namelijk ook echt niet om te eten Gemaakt van de prut die overbleef nadat ik warme bramensmurrie door een theedoek had gedaan om het sap te zeven, echt veel te veel pitjes in verhouding tot prut. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted September 14, 2011 Share Posted September 14, 2011 nuja maar een x proberen maar echt mileu vriendelijk/zuinig is het fruitleer niet. Ligt er natuurlijk aan hoe je het droogt! Als je het gewoon aan de lucht droogt en niet in de oven of droger dan kost het niets behalve (zonne)warmte. Maar ja, dan moet er wel genoeg zonnewarmte zijn voordat het bedorven is..... Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted September 14, 2011 Share Posted September 14, 2011 Ik geloof niet dat dat werkt hoor na 6 uur in oven was het pas echt droog, dat doe je met zon niet zo even na, volgens mij kan dat niet.Jij bakt zeker je eitje ook in de zon. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 14, 2011 Author Share Posted September 14, 2011 @Veuvecouderc: Ja ik maak het ook altijd van de prut die overblijft na het maken van sap. Maar de pitjes draai ik er dan nog uit door de passeerzeef. Die pitjes gaan naar de kippen, en er komt nog aardig wat prut vanaf voor fruitleer. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted September 14, 2011 Share Posted September 14, 2011 Ik geloof niet dat dat werkt hoor na 6 uur in oven was het pas echt droog, dat doe je met zon niet zo even na, volgens mij kan dat niet.Jij bakt zeker je eitje ook in de zon. Nee hoor en ook mijn fruit droog ik in de elektrische 'droger', maar ik heb wel een rijtje appeltjes opgehangen op zolder. Droogt prima maar het duurt wel een week of twee. Terwijl de droger er maar een paar uur over doet! Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 15, 2011 Author Share Posted September 15, 2011 Mijn aardbeien-leer had ik begin dit jaar wel voorgedroogd in de zon. Daarna 's avonds het werk even afgemaakt in de oven; er werd regen voorspeld Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted June 21, 2012 Share Posted June 21, 2012 Ik vond het fruitleer van de afgelopen moestuindag erg lekker Jorieke (maar dat had je wel al gezien denk ik....heb er een stuk of 15 keer van geproefd )Waar had je dat van gemaakt ? kweetutnietmeer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.