angela († maart 2025) Geplaatst: 28 februari 2017 Geplaatst: 28 februari 2017 Ik heb al verschillende soorten pompoen geprobeerd en de een bevalt beter dan de ander ik zou eigenlijk wel eens wat smaak bevindingen willen van jullie. En waarvoor jullie een bepaalde soort gebruiken. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 28 februari 2017 Auteur Geplaatst: 28 februari 2017 (aangepast) Jumbo Pink banana:Ik vind hem het lekkerst als je hem gebruikt voor in de oven, hij heeft vind ik een soort van aardappelsmaakje daarom vind ik hem niet zo geschikt voor soep.Het kan natuurlijk wel maar dan moet je meer (andere) smaak(en) aan je soep toevoegen. Wel veel vruchten aan een plant, die ook zeer goed van formaat zijn en heel erg goed te bewaren. 1 maart 2017 aangepast door Gast Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 28 februari 2017 Auteur Geplaatst: 28 februari 2017 Butternut:Deze bevalt mij tot nu toe het beste hij is zoet van smaak en lekker om soep van te maken zonder toevoegingen.(zelfs mijn cavia's lusten deze pompoen) Quote
TuinVrouwtje87 Geplaatst: 28 februari 2017 Geplaatst: 28 februari 2017 Pink Banana Jumbo, mijn tante maakt daar heerlijke soep mee! Weet wel niet hoe ze het precies aanpakt... Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 28 februari 2017 Auteur Geplaatst: 28 februari 2017 Moet je dan eens navragen? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 28 februari 2017 Geplaatst: 28 februari 2017 2 jaar terug had ik de 'sweet meat', ik had zaadjes gekregen van Appelvrouw. En die had inderdaad zoeter vruchtvlees dan andere pompoenen. Te zoet voor soep naar mijn mening. Maar wel heerlijk voor de soort van kruidkoek/cake die ik wel eens maak, en de pompoentaart met zachte vulling die ik toen wel een paar keer heb gemaakt (recept staat hier ergens op het forum, van Missmass geloof ik?) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 28 februari 2017 Geplaatst: 28 februari 2017 Ik kook ook graag met de pink jumbo Banana..vind hem heerlijk, lekker in de soep ( met kerrie bv) uit de oven en zo ook Hokkaido oranje en groen, American Tonda, Australian butter, Blue Hubbard en Jarradhale. In die hoek (cucurbita`s maxima)nog meer lekkere pompoenen zoals Triamble, Sweet Meat, Olive bv en zo`n Italiaanse groene: marina di Chioggia. De meesten bewaren erg goed. Kleine pompoentjes zoals delicata en sweet dumpling zijn meer om te vullen..deze vallen onder de cucurbita pepo waaronder ook de courgettes vallen, de oliepompoenen, de pattisons. Table acer of andere acorn squashes bevallen me niet zo. Butternut valt onder de cucurbita moschata waaronder ok de musquee de Provencence en de plein de Naples vallen. Misschien een van deze laatsten eens proberen? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
angela († maart 2025) Geplaatst: 28 februari 2017 Auteur Geplaatst: 28 februari 2017 Van Musquee de provencence heb ik nog zaden geloof ik misschien die dit jaar? al heb ik wel weer leuke zaden gekregen Triamble of tristar. Die sweat meat lijkt me dan ook wel lekker, misschien heb ik gewoon liever zoete pompoenen? Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 28 februari 2017 Auteur Geplaatst: 28 februari 2017 Spaghetti pompoen:Grappig maar ik vond hem eigenlijk smaakloos. Quote
appelvrouw Geplaatst: 28 februari 2017 Geplaatst: 28 februari 2017 Toch wel apart dat je de jumbo niet bij de zoete pompoenen zet. Wat vindt je van de gewone kleine oranje? De Hokkaido in Nederland? Hier noemen ze hem Potimarron of kastanjepompoen. Ik ben er nog steeds niet achter maar het lijkt me altijd of de Franse soort ietsje anders is..smaakvoller.Ja de spaghetti hoort ook bij de pepo`s groep, ook niet mijn favoriet. Triamble is superlekker! Lastig vind ik wel dat ik over het algemeen niet zulke goede opbrengsten heb van de groep.behalve dan van de Jumbo banana Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
angela († maart 2025) Geplaatst: 28 februari 2017 Auteur Geplaatst: 28 februari 2017 Die Jumbo vond ik wel erg lekker ruiken eigenlijk het zelfde als de Butternut een beetje naar meloen.Maar ik heb nu van een Jumbo soep gemaakt en die vind ik niet lekker zonder toevoegingen, vrij smakeloos en ook een andere structuur. (er zit nu groente bouillon blokje in, peper, zout, chili peper (van HenkG vorige MTFD gekregen) en een blik kokosnoot melk)Maar uit de oven vind ik hem wel lekker dan lijkt of het zoete beter naar boven komt.Bij de Butternut doe ik water en groente bouillon blokje en klaar, smaakt prima zonder iets extra's. Die kleine oranje heb ik nog nooit in de tuin gehad vond ze een beetje saai die had/heeft iedereen Quote
Flup Geplaatst: 28 februari 2017 Geplaatst: 28 februari 2017 Mijn pompoenbevindingen tot nu toe: Arikara: Niet lekker.Blue Hubbard: Wel lekker, maar je hebt een hakbijl nodig om de pompoen te slachten.Butternut: Heel lekker voor zoetige gerechten. Ga er nog eens soep van proberen te maken, want ik heb er nog een aantal staan, maar weet niet hoe dat smaakt met een zoetere pompoen.Gele Centenaar: Niet te eten, niet lekker, smakeloos, flauw.Hokkaido Red Kuri: Superlekker, maak ik graag soep van, maar ook in andere gerechten smaakt deze goed.Marina di Chioggia: Niet bijzonder.Sweet Dumpling: Niet bijzonder. Elk jaar probeer ik nieuwe soorten uit, dit zijn de bevindingen tot nu toe. Overigens lust onze logeerhond ook pompoen. Quote
RobO Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 Die kleine oranje heb ik nog nooit in de tuin gehad vond ze een beetje saai die had/heeft iedereen ja, wij ook, omdat ie erg lekker is en daarbij de tonda padano, bewaart goed en is heerlijk en behoorlijk groot, 1 is genoeg voor een kg of 4en daarbij de banana, heerlijken soms een butternut voor de pompoencarpaccio (heul dunne schijfjes snijden, 3 mm dik, en een goede dressing ) Quote
Bit Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 Hier ook inderdaad altijd Hokkaido en Butternut. Inderdaad saai, maar wél lekker ! Inderdaad iedereen zet ze ja. Ik ook. Probeer meestal ook wel es een andere hoor. Quote
aseel Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 'Mijn favoriete pompoen is 'Baby Delica' F1Het heeft een nootsmaak . Wat ik lekker vind.. ik kook ze alleen in water.. en eet ze zo op..vroeg me af of er betere nootsmakende pompoenen bestaan. Baby delica is een echte aanrader Quote
Flup Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 Noteert: Baby Delica en/of de grotere broer Nutty Delica op mijn wenslijst zetten. Quote
Jizkaha Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 Ik heb nog niet zo heel veel ervaring met verschillende pompoenensoorten. Ik pulkte altijd zaadjes uit pompoenen vd markt of de turk ofzo en keek dan wat daaruit voort kwam. Maar goed, daarvan is denk ik de geijkte butternut ook mijn favo-pompo, goeie smaak, prettig formaatje en redelijk goed te bewaren. Afgelopen jaar heb ik Galeux d'Eysines gekweekt (uit gekocht zaad, mijlpaaltje). Prachtige abrikoos-oranje pompoenen met een wrattenschil. Ze worden best wel groot, gemiddeld een kg of 10. Ik had 7 vruchten van 2 planten. Maar de smaak viel me tegen, beetje waterig. En ze bewaren keislecht. Maar daar staan ze om bekend (kwam ik later achter ) Quote Zelluf doen
angela († maart 2025) Geplaatst: 1 maart 2017 Auteur Geplaatst: 1 maart 2017 Overigens lust onze logeerhond ook pompoen. Ja maar ook dat is een Butternut probeer is een ander soort te geven? Quote
jootje Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 Hmmm....ik blijf even mee lezen. Voor zover ik het nu kan lezen zou ik de kleine oranje Hokkaido moeten aanschaffen..... Quote
aseel Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 Flup , Baby delica smaakt naar een kruising tussen aardappelen en kastanje.Het heeft de structuur van een stevige aardspelen en de smaak van een kastanje. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 1 maart 2017 Auteur Geplaatst: 1 maart 2017 Blue Hubbard:Is al weer even geleden dat ik deze heb gehad, maar was niet verkeerd voor zover ik het me herinner. Wel lastig snijden door harde schil maar bewaarde goed. De laatste was heel mooi bewaard gebleven maar was van binnen helemaal uitgedroogd. Ook een goed formaat die op de foto was een van de grotere en redelijk wat pompoenen aan een plant. Quote
Flup Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 Overigens lust onze logeerhond ook pompoen. Ja maar ook dat is een Butternut probeer is een ander soort te geven? Heb hier nog wel een paar Hokkaido's liggen, maar daar mag hij dan weer niet van proven. Die vind ik zelf veel te lekker. Misschien komend jaar, als hij weer eens komt logeren. Quote
Flup Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 (aangepast) De Blue Hubbard bewaart inderdaad goed en is ook erg groot. In vergelijking met de Hokkaido bewaren al veel soorten een stuk beter (op de Arikara na bij ons, die moet je binnen 1 maand eten). @Aseelik ben erg benieuwd en ga die soort in de toekomst ook zeker eens zaaien. Edit: typo 1 maart 2017 aangepast door Gast Quote
henkg Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 Flup heeft eerst zijn aanrecht voor een VT-wonen foto-sessie geprepareerd?Hier ook geprepareerd voor de foto, maar alleen de pompoen en de zadenzakjes erbij gezet:(Deze week maar weer eens pompoensoep maken, de pompoen lijkt nog helemaal prima. En daarna heb ik er nog twee ) De Waltham Butternuts bevallen nu al 2 jaar (eigenlijk 3 jaar: ik kreeg er eentje) uitstekend. Goede smaak, (net) op tijd afrijpend.Enige nadeel: de schil wordt keihard. Het slachten met een groot vlijmscherp mes vereist veel voorzichtigheid. Voordeel van die harde schil is natuurlijk de goede houdbaarheid.Dit jaar komt daar Uchiki-Kuri (Hokkaido) bij, misschien staande/hangende teelt proberen. Off topic, over pompoensoep: ik doe daar -naast room- zelfs nog een beetje suiker bij, en een beetje zuur (azijn). Samen met de zoutige peperige zelfgemaakte (kippen)bouillon geeft dat een Chinezig effect. Vind ik lekker.(Recept? Heb ik niet. Ik kieper op gevoel wat dingen bij elkaar, proef en stel een beetje bij.) Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.