Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Tomaten chutney


Merel

Recommended Posts

Bij deze!

 

TOMATENCHUTNEY

Benodigdheden:

1 kg geschilde tomaten (harde kern verwijderen)

1 pond gesnipperde uien

3 gemberbolletjes

1 pond suiker

4 rode pepers (zaadjes verwijderen)

2 laurierblaadjes

1 glas azijn

½ eetlepel zout

 

2 uur zachtjes laten koken (zonder deksel) tot ongeveer 2/3 hoeveelheid of tot gewenste dikte.

 

Ik heb de gemberbolletjes vervangen door verse gember en een klein glaasje (zo'n wijnglas zonder poot) azijn genomen. En de chutney heeft uiteindelijk drie uur staan pruttelen.

Veel succes en plezier!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 5 weeks later...

Tot mijn schrik zag ik, nu 2 uur geleden, dat er nogal veel tomaten echt rijp zijn. Daar moet dus wat mee. Hier een gedeelte:

769_692fd039bd5546c48c6150a5264c9243.jpg

 

Nu lees ik hier over tomaten chutney maken. Nooit eerder gedaan, is misschien wel wat ...

Recept gelezen, andere recepten gelezen, aan mijn smaak (voor een pesto-achtige toepassing) aangepast, met ingredienten die ik in huis had:

 

Pas nadat ik alles op gevoel bij elkaar geflikkerd heb, hier een natte vinger achteraf samenvatting:

Tomaten: 500 g

Suiker: 100 g

Knoflook: 2 tenen, zeer fijn gesneden

Ui: 150 g, gesnipperd

Gemberwortel (vers): ca 2 cm2, zeer fijn gesneden

Azijn: 20 ml

Sambal (manis): twee afgestreken theelepels (hetere sambals: waarschijnlijk minder!)

Laurierblad: 2 stuks

Olijfolie: 50 ml

 

Tomaten ontvellen, in stukjes snijden, samen met de suiker, laurier, azijn aan de kook brengen.

Uien + knoflook + fijn gesneden gember + sambal zeer licht in de olie fruiten.

Gefruit mengsel toevoegen aan de tomaten.

Langzaam, zonder deksel, laten koken, ongeveer 2 uur, tot gewenste dikte.

Laurierblad verwijderen, laten afkoelen.

(Bewaren: in de koelkast, of invriezen, b.v. als ijsblokjes)

 

Of het lekker is, nog geen flauw idee. Het staat nu te sudderen.

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

... Hoe lang is de chutney te bewaren?

Hier staat nog een enkele pot courgettechutney van bijna twee jaar geleden. Ziet er nog goed uit, ruikt nog goed, smaakt nog goed. De stoofpeertjes lijken ook nog goed.

Ik heb niet geweckt, maar de chutney kokend heet in potjes gedaan, daarna de potjes op de kop laten afkoelen (net als jam).

 

Of het nog langer kan? Geen idee, nooit geprobeerd.

M.i. voorzichtig proberen en goed blijven opletten/nadenken.

Link to comment
Share on other sites

Henkg ik heb een vraagje, welke tomaat staat er op de foto?

Balkonstar. Drie (vier?) jaar geleden een zakje zaad gekocht bij Vreeken. De plaatjes van Balkonstar die ik nu overal zie, ook bij Vreeken, zien er anders uit. Kleiner blad, veel kleinere tomaten, lijkt een iets andere soort. Maakt voor mij niet uit. Ze zijn zaadvast, ieder jaar win ik zaad.

Ik vond nog een plaatje van Vreeken toen (mijn soort):

769_b6db226e7faa374c8a5e51175f032391.jpg

 

Plaatje van Vreeken nu:

769_72980f28d78d17104d6e924b5d78cf2f.jpg

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeetje inderdaad een groot verschil!

ik heb een tomaat met vergelijkbaar blad, alleen deze doet het helemaal niet goed ( azoychka) zowel in de kas als in de tuin een grote tegenvaller..Doe je er zaadjes van in de carroussel of doe je niet mee?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Jeetje inderdaad een groot verschil!

ik heb een tomaat met vergelijkbaar blad, alleen deze doet het helemaal niet goed ( azoychka) zowel in de kas als in de tuin een grote tegenvaller..Doe je er zaadjes van in de carroussel of doe je niet mee?

Over de Balkonstar struiktomaten:

Aan de carroussel doe ik niet mee, heeft niet zoveel zin, ik kan op mijn kleine balkon maar een paar verschillende soorten planten kwijt.

Ik wil je wel een paar zaadjes opsturen (doe een PM met je NL-adres).

Samenvatting soort:

Struiktomaat, 50-70 cm, opbrengst 0,75 / 1,0 kg per plantje, 15-20 tomaten pp (resultaten uit het verleden: 2008/2009/2010). Smaaksoort: ongeveer supermarkttomaat (voor brood /salade), wel verser. Afgelopen 3 jaar geen enkel probleem met balkonteelt, niet afgedekt tegen regen. 1e rijp: gemiddeld midden/eind juli.

Terzijde: zelfs dit jaar (nog) geen last van phytophthora.

 

Over de Chutney:

Ik was al verbaasd: 1 kg tomaten en 0,5 kg suiker? Dus op gevoel maar teruggebracht tot 1 kg tomaten / 0,2 kg suiker. Resultaat was boven verwachting, lekker. Volgende keer: nóg iets minder suiker, ietsje meer knoflook, iets meer peper, gedeelte gember uitruilen tegen cayenne peper (die waren nog niet rood-rijp) ....

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ja, tevreden. Gisteren weer gemaakt, op bijna dezelfde wijze als eerder, nu met gewone supermarkttomaten. Aanpassingen:

Nog minder suiker: 60 g op 500 g tomaten.

Iets meer cayenne peper (eigen oogst flakes).

Iets zout (naast het zout dat in sambal zit).

Meer knoflook (op het eind heb ik nog twee heel fijn gesneden teentjes toegevoegd en die slechts 5 minuten laten meekoken)

Na bereiden met de staafmixer gladgemaakt tot een zalfje, en in twee ijsblokjesvormen ingevroren.

Met mijn kruiderij behoorlijk heet, twee ijsblokjes per persoon per maaltijd, uiteraard ontdooid, is genoeg.

 

En inderdaad: smaken verschillen. Kruiderij hangt ook af van de toepassing. Voor mij: gebruik zoals chilisaus / currysaus. Misschien eerst eens 500 g maken, en na goed proeven pas van vele kilo's ?

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nog bedankt voor je antwoord Henk! Ik had ondertussen al een portie gemaakt, en daarna nog een hele lading Hij was erg goed gelukt! Wel wat zoet, maar daar zullen de uien ook wel aan meehelpen. De 2e lading heb ik pittiger gemaakt. En wat minder zoet.

 

En van het laatste beetje heb ik met wat tomatenpuree (van eigen tomaten) een soort van curry-ketchup gemaakt. Die moet ik nog proeven, als alle smaken een beetje zijn getrokken.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Zo, dit oude topic weer omhoog gehaald. Ik ga weer aan de slag morgen, ik heb een mooie mand vol met verschillende tomaten geplukt. Ik kan me van de vorige keer (zoveel jaar geleden ) niet herinneren dat ik ze heb geschild...? Maar ik heb er toen ook geen staafmixer doorheen gehaald. Misschien had ik ze al kleiner gesneden? Nou ja... ik kijk morgen wel even wat ik doe. Ik heb nooit zo last van die 'schil'.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ok dit was mijn recept:

Enkele grote Coeur de Boeuf tomaten plus enkele kleinere dark galaxy, ik zou zeggen iets van 1300 gram.

600 gram witte ui zachtjes gestoofd in twee lepels olie. 4 tam jalapeño pepers, 2 cheyenne geel pepers en een Cayenne toegevoegd, alles zonder pitjes. 50 ml appelazijn, 100 gram kokosbloesemsuiker, 2 verse laurierblaadjes, 4 fijngehakte bolletjes stemgember plus een scheutje siroop uit dat potje. 4 geplette tenen knoflook, 1 theelepeltje zout. De tomaten fijngesneden toegevoegd.

Een uur laten sudderen en toen was het al behoorlijk dik.

Een uurtje laten staan om de laurier de kans te geven nog meer smaak af te geven.. Gestaafmixerd nadat Ik de laurier had verwijderd. Tien kleine potjes mee gevuld ( lastig die kleine potjes ) en 20 minuten gesteriliseerd in de oven.image47221567805688.jpg

Edited by Guest

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...