Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Recepten uit de natuur per maand

Featured Replies

Geplaatst:

IMG2017-03-2617-55-4437441490545212.JPGWat maken jullie op dit moment uit de natuur?

Hoog op mijn verlanglijstje stond de brandnetelsoep.

En nu zijn er weer vollop nieuwe brandnetels.

Vandaag dan ook echt gemaakt. En...was lekker!

Olijfolie,ui,knoflook, kruiden naar wens.

20 min koken en door de blender halen.

En klaar is de vitamine boost.

Geplaatst:
  • Auteur

IMG2017-03-2616-37-2249761490552120.JPG

Een brandnetel infusie gemaakt en brandnetel thee gedronken.

20 gr brandnetel koppen en 0,5 ltr gekookt water.

Na 6 uurige het klaar.

En een volle mand gedroogd in de oven op 40 graden. Alvast een winterweer voorraad maken van deze krachtigevoorjaars boost.

aangepast door Gast

Geplaatst:

Hiewel ik het niet ga doen, vind ik het helemaal leuk!

En je foto's zijn echt gaaf zo!

Geplaatst:

500 liter water koken voor 20 gr knoppen???

 

Verstuurd vanaf mijn HUAWEI LYO-L21 met Tapatalk

Geplaatst:

Mooie foto's erbij Nasuada! Is al bijna een kookboekje.

 

Brandnetels zijn hier nog veel te klein, is nog niets te oogsten.

Geplaatst:
Haha moet 0,5 zijn, ik pas het aan.

Dacht ik al [emoji2] [emoji2]

 

Verstuurd vanaf mijn HUAWEI LYO-L21 met Tapatalk

Geplaatst:

Leuk ! Ik kook regelmatig met ongewenste kruiden .Veel zijn gewoon eetbaar . Ik ben slecht in recepten opschrijven, maar doe een poging:

Brandnetelquiche: blancheer 500 gram brandnetel, en laat goed uitlekken.

Voor de bodem: 120 gram bloem, 60 gram koude boter in kleine blokjes, 1losgeklopt ei,eetlepel koud water, beetje zout.

Meng dit tot een soepel deeg. Laat het even een half uurtje rusten. Uitrollen, in de quichevorm doen , gaatjes prikken in de bodem, en even blind bakken.

Zeker met de brandnetels, want die zijn nogal vochtig, en dan krijg je een sopbodem.

Vulling : knoflook, uitje, spekjes, gehakt of kaas, daslook, al wat je lekker vindt. 3 Eieren, beetje melk, eetlepel bloem . Fruit de knoflook, en ui en voeg dan de spekjes, of gehakt toe. Gehakt kruiden naar eigen smaak. Voeg dit bij de brandnetels ,en doe dit mengsel op de quichebodem. Mix 3 eieren samen met een scheutje melk, wat bloem, peper, zout tot een papje , en giet dat over je quichemengsel. Als je kaas, ricotta o.i.d. gebruikt, dan voeg je dat nu ook toe .

Strooi er wat geraspte kaas over, en bak je quiche op 180 graden gaar.

Geplaatst:

Leuk! Ik houd ook wel van een lekker maaltje uit de natuur op z'n tijd. Smaakt toch net iets anders dan gekweekte groentjes.

Gisteravond maakte ik stamppot winterpostelein, dat groeit hier echt o-ver-al (maar ik pluk 't niet van overal want op veel plekken worden honden uitgelaten )

De basis is gewoon aardappelpuree, daar meng je uitgebakken spekkies of chorizo en wat fijngehakte gedroogde tomaten op olie doorheen. Op 't laatst de gewassen postelein erdoor roeren en klaar.

Het uitgebreide recept staat hier: http://wp.me/p4h4Qz-qX

Geplaatst:
  • Auteur

Klinkt goed Jizka, zal eens goed opletten heb hier helemaal geen wilde postelein gezien.

 

Indi leuk die ga ik proberen. Ga zondag weer plukken.

 

Naast dat de brandnetel infusie goed is om te drinken, schijnt het ook goed voor je haar te zijn.

Dus in spuotflesje gedaan en na douchen de brandnetel op mijn haar spuiten, niet uitspoelen.

En nu Maar wachten tot het onwijs gaat shinen:-)

Geplaatst:

Ik maak er ook zalf mee, dat is erg fijn bij muggenbeten, en droogte eczeem.

  • 4 weken later...
Geplaatst:

Wat voor olie en wat is de werking Nas?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 3 weken later...
Geplaatst:
  • Auteur

Zo vandaag van de madeliefjes olie... zalf gemaakt.@ appelvrouw: kan met elke olie ik heb olijfolie gebruikt.

Waarvoor:zit heel veel magnesium in en wordt ook wel de Nederlandse arnica genoemd. spataderen, blauwe, beurse plekken,kneuzingen,spierpijn en....eczeem.

En daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Mijn zoon van 16 heeft daar veel last van en ik wil eens proberen.

Geplaatst:
  • Auteur

2017051317522473491494695167.jpg2017051317542832531494695190.jpg2017051317572187931494695206.jpg2017051318053345761494695227.jpgDe madeliefjes zalf.

De olie zoals hierboven, 3 weken laten trekken.

Dan zeefen.

100 gr gezeefde madeliefjes olie en 10 gr bijenwas en 10 druppels etherische olie naar wens (ik heb cb).

Dan op bain marie tot de bijenwas goed is opgelost, in potje doen en klaar.

Zalf blijft half jaar goed.

Geplaatst:

185561471913475368895989501477946461434664n27001495087844.jpg

De seringen staan hier nu in bloei. Je kunt er een olie van maken,limonade, en de bloempjes kun je als garnering besuikeren op een taart.

Seringen olie, werkt heel goed bij ischias.

Olie: pluk op een droge dag de bloemetjes, doe ze in een potje, giet er olie over,en laat 3 a 4 weken macereren. Dan zeven, en als je een lege deoroller hebt, kun je de olie daar in doen. Dat smeert makkelijk.

Gesuikerde bloempjes : (geldt voor alle eetbare bloempjes) Neem een eitje, scheidt het wit van de dooier. Haal de bloemetjes door het eiwit, en bestrooi met suiker .Leg ze op je taart, en laat goed drogen.

Persoonlijk vindt ik de limonade niet zo, maar voor wie het proberen wil :http://ferrywijsman.blogspot.nl/2014/05/limonade-snel-en-makkelijk-van.html

Geplaatst:

Superdraadje dit. Ik ga het met belangstelling (en trek) volgen.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Geplaatst:

Haha ik wist ook niet dat ze écht eetbaar zijn. At ze zelf wel op, maar ben gewoon hartstikke verslaafd aan die seringengeur. Zegt niks, want boterbloemen at ik ook en die schijnen giftig te zijn... Ahem

 

Wat je nu ook kunt maken, is vlierbessenlimonade. Of wijn. Of wat anders met vlierbessen [emoji1303]

Geplaatst:

Mijn lievelingsbloemen (om te eten) zijn klaverzurig. Niet alleen de bloemen, ook de blaadjes trouwens. Volgens mij is daar ook wel limonade van te maken, volgens mij moet ik een vlierbloesemlimonaderecept gewoon eens omzetten naar een klaverzuringlimonaderecept. Of zou je dan teveel oxaalzuur binnen krijgen?

 

Over klaverzuring gesproken, thee hiervan is superlekker; heel erg zomers. Ik pluk altijd een handjevol van de blaadjes, laat dat een minuut of vijf (of langer trekken), doe er wat honing bij en... klaar. Als icetea (koud) ook een aanrader.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Geplaatst:

Is dat óók al eetbaar? Ga het proberen!

Geplaatst:

Ik denk dat je vlierbloesem nu bedoeld, de bessen komen eind augustus. Vlierbloesem nu drogen, voor komend winterseizoen om de griep te bestrijden. Vlierbloesem is ontstekingsremmend bijvoorbeeld bij slijmvliesontstekingen en bijholte-ontstekingen en is zweet-en urinedrijvend en slijmoplossend. Thee: 150 ml heet water over 2-3 theelepels gedroogde bloemen, 10 minuten trekken, zeven. De bladeren kun je gebruiken om een wondpapje te maken, het verzacht en heelt.

Verven met de vlier:

Vlierschors geeft met ijzersulfaat als loog een grijsbruine tot zwarte kleur aan wol en katoen, en met aluin als loog een gele tot bruine kleur aan katoen

Vlierblad geeft met aluin als loog een gele tot groene kleur aan wol en katoen.

Vroeger verfde men het haar zwart met de vlier.

Vliegen mijden de vlier, dus als probaat middel kun je een paar vliertakken met bloesem in je open deur hangen.

Vlierbloesempannenkoekjes:

Pluk de bloemetjes van de vlierbloesemschermen, maak een pannenkoekbeslag van meel,melk en eieren,en roer voorzichtig de bloesembloemen erdoor. Bak je pannenkoeken zoals je altijd doet. Of je doet beslag in de pan, en strooit daar de bloemetjes op.

Vlierbloesem azijn: Overgiet een aantal bloesemschermen met witte azijn,en laat een paar weken staan. Filter het daarna.

aangepast door Gast

Geplaatst:

Grinnik ik bedoelde wel de bloesem maar mijn autocorrect was me te slim af blijkbaar

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.