Nasuada Posted March 26, 2017 Posted March 26, 2017 Wat maken jullie op dit moment uit de natuur?Hoog op mijn verlanglijstje stond de brandnetelsoep.En nu zijn er weer vollop nieuwe brandnetels.Vandaag dan ook echt gemaakt. En...was lekker!Olijfolie,ui,knoflook, kruiden naar wens.20 min koken en door de blender halen.En klaar is de vitamine boost. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Nasuada Posted March 26, 2017 Author Posted March 26, 2017 http://www.ziezozon.com/zo-gezond/brandnetel-groente-en-heilzaam-kruid-voor-lichaam-en-geest Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Nasuada Posted March 26, 2017 Author Posted March 26, 2017 (edited) Een brandnetel infusie gemaakt en brandnetel thee gedronken.20 gr brandnetel koppen en 0,5 ltr gekookt water.Na 6 uurige het klaar.En een volle mand gedroogd in de oven op 40 graden. Alvast een winterweer voorraad maken van deze krachtigevoorjaars boost. Edited March 26, 2017 by Guest Quote https://www.deblijehoeve.nl/
jootje Posted March 26, 2017 Posted March 26, 2017 Hiewel ik het niet ga doen, vind ik het helemaal leuk! En je foto's zijn echt gaaf zo! Quote
Ragnarok Posted March 26, 2017 Posted March 26, 2017 500 liter water koken voor 20 gr knoppen??? Verstuurd vanaf mijn HUAWEI LYO-L21 met Tapatalk Quote
Nasuada Posted March 26, 2017 Author Posted March 26, 2017 Haha moet 0,5 zijn, ik pas het aan. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Erny Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 Mooie foto's erbij Nasuada! Is al bijna een kookboekje. Â Brandnetels zijn hier nog veel te klein, is nog niets te oogsten. Quote
Ragnarok Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 Haha moet 0,5 zijn, ik pas het aan.Dacht ik al  Verstuurd vanaf mijn HUAWEI LYO-L21 met Tapatalk Quote
Indy Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 Leuk ! Ik kook regelmatig met ongewenste kruiden .Veel zijn gewoon eetbaar . Ik ben slecht in recepten opschrijven, maar doe een poging:Brandnetelquiche: blancheer 500 gram brandnetel, en laat goed uitlekken. Voor de bodem: 120 gram bloem, 60 gram koude boter in kleine blokjes, 1losgeklopt ei,eetlepel koud water, beetje zout. Meng dit tot een soepel deeg. Laat het even een half uurtje rusten. Uitrollen, in de quichevorm doen , gaatjes prikken in de bodem, en even blind bakken. Zeker met de brandnetels, want die zijn nogal vochtig, en dan krijg je een sopbodem. Vulling : knoflook, uitje, spekjes, gehakt of kaas, daslook, al wat je lekker vindt. 3 Eieren, beetje melk, eetlepel bloem . Fruit de knoflook, en ui en voeg dan de spekjes, of gehakt toe. Gehakt kruiden naar eigen smaak. Voeg dit bij de brandnetels ,en doe dit mengsel op de quichebodem. Mix 3 eieren samen met een scheutje melk, wat bloem, peper, zout tot een papje , en giet dat over je quichemengsel. Als je kaas, ricotta o.i.d. gebruikt, dan voeg je dat nu ook toe . Strooi er wat geraspte kaas over, en bak je quiche op 180 graden gaar. Quote
Jizkaha Posted March 28, 2017 Posted March 28, 2017 Leuk! Ik houd ook wel van een lekker maaltje uit de natuur op z'n tijd. Smaakt toch net iets anders dan gekweekte groentjes.Gisteravond maakte ik stamppot winterpostelein, dat groeit hier echt o-ver-al (maar ik pluk 't niet van overal want op veel plekken worden honden uitgelaten )De basis is gewoon aardappelpuree, daar meng je uitgebakken spekkies of chorizo en wat fijngehakte gedroogde tomaten op olie doorheen. Op 't laatst de gewassen postelein erdoor roeren en klaar.Het uitgebreide recept staat hier: http://wp.me/p4h4Qz-qX Quote Zelluf doen
Nasuada Posted March 30, 2017 Author Posted March 30, 2017 Klinkt goed Jizka, zal eens goed opletten heb hier helemaal geen wilde postelein gezien. Indi leuk die ga ik proberen. Ga zondag weer plukken.  Naast dat de brandnetel infusie goed is om te drinken, schijnt het ook goed voor je haar te zijn.Dus in spuotflesje gedaan en na douchen de brandnetel op mijn haar spuiten, niet uitspoelen.En nu Maar wachten tot het onwijs gaat shinen:-) Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Indy Posted March 31, 2017 Posted March 31, 2017 Ik maak er ook zalf mee, dat is erg fijn bij muggenbeten, en droogte eczeem. Quote
Nasuada Posted April 22, 2017 Author Posted April 22, 2017 Madeliefjes olie om daarna zalf te maken met bijenwas. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
appelvrouw Posted April 22, 2017 Posted April 22, 2017 Wat voor olie en wat is de werking Nas? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎
Nasuada Posted May 13, 2017 Author Posted May 13, 2017 Zo vandaag van de madeliefjes olie... zalf gemaakt.@ appelvrouw: kan met elke olie ik heb olijfolie gebruikt.Waarvoor:zit heel veel magnesium in en wordt ook wel de Nederlandse arnica genoemd. spataderen, blauwe, beurse plekken,kneuzingen,spierpijn en....eczeem.En daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Mijn zoon van 16 heeft daar veel last van en ik wil eens proberen. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Nasuada Posted May 13, 2017 Author Posted May 13, 2017 De madeliefjes zalf.De olie zoals hierboven, 3 weken laten trekken.Dan zeefen.100 gr gezeefde madeliefjes olie en 10 gr bijenwas en 10 druppels etherische olie naar wens (ik heb cb).Dan op bain marie tot de bijenwas goed is opgelost, in potje doen en klaar. Zalf blijft half jaar goed. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Indy Posted May 18, 2017 Posted May 18, 2017 De seringen staan hier nu in bloei. Je kunt er een olie van maken,limonade, en de bloempjes kun je als garnering besuikeren op een taart. Seringen olie, werkt heel goed bij ischias. Olie: pluk op een droge dag de bloemetjes, doe ze in een potje, giet er olie over,en laat 3 a 4 weken macereren. Dan zeven, en als je een lege deoroller hebt, kun je de olie daar in doen. Dat smeert makkelijk. Gesuikerde bloempjes : (geldt voor alle eetbare bloempjes) Neem een eitje, scheidt het wit van de dooier. Haal de bloemetjes door het eiwit, en bestrooi met suiker .Leg ze op je taart, en laat goed drogen.Persoonlijk vindt ik de limonade niet zo, maar voor wie het proberen wil :http://ferrywijsman.blogspot.nl/2014/05/limonade-snel-en-makkelijk-van.html Quote
Nasuada Posted May 18, 2017 Author Posted May 18, 2017 Oow..nooit geweten dat je de bloemen kan eten. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Spitskool Posted May 22, 2017 Posted May 22, 2017 Superdraadje dit. Ik ga het met belangstelling (en trek) volgen. Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Mellie Posted May 24, 2017 Posted May 24, 2017 Haha ik wist ook niet dat ze écht eetbaar zijn. At ze zelf wel op, maar ben gewoon hartstikke verslaafd aan die seringengeur. Zegt niks, want boterbloemen at ik ook en die schijnen giftig te zijn... Ahem Wat je nu ook kunt maken, is vlierbessenlimonade. Of wijn. Of wat anders met vlierbessen Quote
Spitskool Posted May 24, 2017 Posted May 24, 2017 Mijn lievelingsbloemen (om te eten) zijn klaverzurig. Niet alleen de bloemen, ook de blaadjes trouwens. Volgens mij is daar ook wel limonade van te maken, volgens mij moet ik een vlierbloesemlimonaderecept gewoon eens omzetten naar een klaverzuringlimonaderecept. Of zou je dan teveel oxaalzuur binnen krijgen? Over klaverzuring gesproken, thee hiervan is superlekker; heel erg zomers. Ik pluk altijd een handjevol van de blaadjes, laat dat een minuut of vijf (of langer trekken), doe er wat honing bij en... klaar. Als icetea (koud) ook een aanrader. Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Indy Posted May 24, 2017 Posted May 24, 2017 (edited) Ik denk dat je vlierbloesem nu bedoeld, de bessen komen eind augustus. Vlierbloesem nu drogen, voor komend winterseizoen om de griep te bestrijden. Vlierbloesem is ontstekingsremmend bijvoorbeeld bij slijmvliesontstekingen en bijholte-ontstekingen en is zweet-en urinedrijvend en slijmoplossend. Thee: 150 ml heet water over 2-3 theelepels gedroogde bloemen, 10 minuten trekken, zeven. De bladeren kun je gebruiken om een wondpapje te maken, het verzacht en heelt. Verven met de vlier:Vlierschors geeft met ijzersulfaat als loog een grijsbruine tot zwarte kleur aan wol en katoen, en met aluin als loog een gele tot bruine kleur aan katoenVlierblad geeft met aluin als loog een gele tot groene kleur aan wol en katoen.Vroeger verfde men het haar zwart met de vlier.Vliegen mijden de vlier, dus als probaat middel kun je een paar vliertakken met bloesem in je open deur hangen.Vlierbloesempannenkoekjes:Pluk de bloemetjes van de vlierbloesemschermen, maak een pannenkoekbeslag van meel,melk en eieren,en roer voorzichtig de bloesembloemen erdoor. Bak je pannenkoeken zoals je altijd doet. Of je doet beslag in de pan, en strooit daar de bloemetjes op.Vlierbloesem azijn: Overgiet een aantal bloesemschermen met witte azijn,en laat een paar weken staan. Filter het daarna. Edited May 29, 2017 by Guest Quote
Spitskool Posted May 24, 2017 Posted May 24, 2017 @Indy Ik? Ik bedoel wel echt klaverzuring. Ik heb voor de zekerheid even gezocht op klaverzuringthee en daarmee ben ik gelukkig niet de enige. http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/uit-de-natuur-of-je-tuin-onkruid-gehoornde-klaverzuring/ Â Of ik er siroop of limonade van kan maken, dat weet ik niet, maar dat leek me wel erg lekker. Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Mellie Posted May 24, 2017 Posted May 24, 2017 Grinnik ik bedoelde wel de bloesem maar mijn autocorrect was me te slim af blijkbaar Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.