Ga naar inhoud

Help mijn tomaten redden het niet....


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb een aantal weken geleden tomatenzaadjes in de vensterbank laten opkomen. Afgelopen weekend waren de platen zo'n 50cm hoog en zijn ze in grotere potten gezet met bemeste tuinaarde in een buitenkas. Afgelopen weken zijn de plantjes bij (relatief) mooi weer buiten gezet om 'te wennen' aan de andere condities dan de vensterbank.

 

Binnen een dag begonnen ongeveer de helft van de planten te hangen en dat proces voltrok zich binnen 3 dagen zoals te zien op bijgevoegde foto. Iemand enig idee wat hier aan de hand is? Of wat we kunnen doen om het proces te keren? Alvast dank voor het meedenken

 

 

IMG019354751494854468.JPG

IMG019420541494854468.JPG

Geplaatst:

wat ik had is dat ik mijn tomaat eerst op de vensterbank had en toen ik hem buiten zette werden de bladeren wit

dat komt omdat je tomatenplanten niet direct in de volle zon moet zetten maar eerst in halfschaduw een paar dagen en dan pas in volle zon

het kan ook zijn dat je tomaten uitgedroogd zijn

Geplaatst:

Moeilijk te zien, doordat de zon er deels op schijnt en er geen details te zien zijn.

 

Stonden ze nou buiten of in de kas?

 

En die twee onderin, heb je die anders behandeld?

 

Het ene jaar is het andere niet, kwa zonnebrand. Dat kan per dag verschillen.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Ik heb alle planten op dezelfde wijze behandeld: ze staan binnen in de kas. Ik heb nog wat extra foto's gemaakt: hopelijk geeft dat wat meer duidelijkheid. Fijn dat jullie meedenken!

 

IMG019681991494859288.JPG

IMG019778321494859289.JPG

IMG019846651494859289.JPG

IMG019977901494859290.JPG

Geplaatst:

Ik hoorde laatst dat bemeste tuinaarde niet zo goed is om planten in te zetten maar meer is voor het ophogen van borders. Dus misschien dat je planten daar op reageren?

Geplaatst:

Tomaten staan in gegalvaniseerde emmers, heb ik nog nooit gezien. Zijn daar gaten in gemaakt van onderen?

Ze kunnen vervroren zijn, uitgedroogd of zelfs verzopen.

Van teveel mest gaan ze niet zo gauw dood hoor.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Geplaatst:

ziet er echt uit alsof hij verbrandt of uitgedrogen is

ook laat de aardappelziekte planten er zo uit zien maar dat kan niet

want die komt niet zo vroeg voor

Geplaatst:

Als ze niet afgehard zijn dan is dat de meest logische boosdoener.

Ineens zo'n hitte en zon. Als ze daar niet aan gewend zijn dan kunnen ze snel het loodje leggen.

Geplaatst:

Topicstarter zegt dat de planten afgehard zijn.

Klinkt niet aardig van mij, maar dan zijn ze dus niet juist afgehard. 1e zichtbare oorzaak is : lichtschade, en in forse mate. + nog wat bijkomende kleinere dingen.

 

Afharden heeft natuurlijk ook wel met de temperatuur te maken, maar dat is maar 1 onderdeel van het afharden. Zelf plaats ik gerust de planten van de kweekbak binnen gerust zó in de koude kas, met nachttemperaturen die fors lager liggen dan waar ze stonden.

Het is vooral het licht. Buiten krijgen ze opeens een bak zonlicht, welke direct is, en dat is heel wat anders dan de zon achter glas.

Dan de bijkomende factoren van opeens de wind, andere luchtvochtigheid etc.

 

Dat je je zaailingen opgepot hebt in tuinaarde uit zakken, helpt ook zeker niet. Ze staan overigens zichtbaar wel voldoende vochtig.

 

Het is dus het plotse licht. Altijd uit de zon en wat luw geplaatst afharden en na een dag of wat de mate van zon iets laten toenemen ( of de juiste dagen er voor uitkiezen kan ook, bewolkt weer )

 

Ze zijn niet dood: de stammen leven nog. Wacht een 5 tal dagen , of dat er in de oksels wat gaat groeien. Geen water geven, geen mest.

Gaat er niks meer groeien ? Helaas dan. Weggooien.

 

Wil je ze buiten zetten ( niet in de regen, het bruine blad moet niet gaan rotten ), dan luw en wél licht, maar geen volle zon even.

Geplaatst:

Klinkt niet aardig??? Ik baal ontzettend dat een deel van de planten niet lijkt te lukken en plaats bericht op dit forum voor advies. Ben alleen maar blij met jullie input: daar leer ik van!

Geplaatst:

Ik denk gewoon verbrand door de zon. Mijn ananaskers is dit jaar later dan normaal naar buiten gegaan omdat het zo lang koud was. Normaal zet ik die na het ompotten (van kleine potjes naar 13 cm potten) meteen in de koude bak, maar nu bleef het met momenten behoorlijk vriezen. Sinds ze buiten staat, in de schaduw met pas rond 6 uur zon, zie ik veel verbrand en stuk gewaaid blad. Maar ik heb ze bij het buiten zetten gelijk getopt en intussen lopen ze in de oksels netjes uit met blad dat wel wind en zon verdraagt. Had ik ook verwacht, ik weet dat het nogal sterke dingen zijn die vlot in de oksels uitlopen als de stengels al voldoende stevig zijn, dus zelfs die nogal abrupte overstap naar buiten komt wel goed. Ik weet niet of deze tomaatjes te ver zijn om dit nog te proberen (kort toppen op een paar oksels boven de grond en tijdelijk geen water bijgeven tot je daar nieuwe scheuten ziet ontstaan), maar 'uitgeschoven is ook gedanst'...

 

Mijn tomaatjes bleven trouwens ook langer binnen staan en waren hoger doorgeschoten dan normaal, maar ik heb ze eerst groter gepot en nog een paar dagen binnen laten staan om verder door te wortelen. Dan heb ik de onderste bladeren verwijderd om de verdamping te beperken, ze buiten gezet met een paar bewolkte dagen in het verschiet, onder een dik, niet 100% doorzichtig plastic zeil om het zonlicht enigszins te temperen. Vliesdoek zou ook een optie zijn, maar wat deze winter niet werd vernield door een stel wilde katten, was al elders in gebruik. Ze staan intussen een dikke week buiten, hebben stevige groene topjes ontwikkeld, en mogen morgen zonder plastic bescherming de schaduw in.

 

Als je grote planten die net uit kleine potjes komen buiten zet in volle zon, zijn de wortels onvoldoende ontwikkeld om genoeg vocht op te pompen voor al die blaadjes. Die ook gewoon koken in de volle zon. Door wat blad weg te nemen, voor bewolkte dagen te kiezen en nog wat beschutting te voorzien, toch zeker tot er een paar dagen met volop zon zijn gepasseerd, maak je de overstap beter te verteren.

Geplaatst:

Ziet er inderdaad uit alsof ze niet afgehard zijn, zonde!

 

Mijn tomatenplanten hingen in het begin ook slap als ik ze van de zonnige vensterbank naar de zon buiten verplaatste. Dus die heb ik dan weer naar binnen gehaald. En elke keer wat langer buiten laten staan, dan komt dat wel goed.

Geplaatst:

Mijn tomaten staan nu in de kasgrond, maar de enorme hoeveelheid licht van deze week temper ik nog maar even met vliesdoek. Ik heb de binnenzijde van mijn kas behangen met vliesdoek om de planten te beschermen tegen direct zonlicht, maar zo ontvangen ze wel de warmte die ze zo hard nodig hebben.

 

Twee weken geleden deed het vliesdoek nog dienst als vorstbeschermer Dat vliesdoek is mooi spul!

 

Zo stel ik het witten met temperzon aan de buitenzijde van de kas even uit. Misschien is vliesdoek voor jou ook goed bruikbaar, Christian

Geplaatst:

Mijn tomaten staan al een dikke maand in de serre, hebben goed kunnen wennen. Groeien momenteel als kool. Ik heb een polycarbonaat en vooralsnog doe ik niks afschermen. Deur en raam met dit weer geheel open. Maar momenteel toch 43 graden binnen, dit is wel in de nok.

Geplaatst:

Dank allemaal voor het meedenken. Ik heb de planten welke erg slecht waren tijdelijk weer binnen gezet (2 dagen geleden): hopelijk redden ze het nog maar tot op heden nog geen verandering in de toestand. Overige planten doen het gelukkig prima.

Geplaatst:
Mijn tomaten staan al een dikke maand in de serre, hebben goed kunnen wennen. Groeien momenteel als kool. Ik heb een polycarbonaat en vooralsnog doe ik niks afschermen. Deur en raam met dit weer geheel open. Maar momenteel toch 43 graden binnen, dit is wel in de nok.

Hoef je bij een polycarbonaat kas de plantjes niet af te harden of af te schermen voor de zon? Die van mij staan nu voor een groot raam (pui) maar durf ze bijna door het lezen van dit verhaal ze straks niet meer in de kas te zetten (als die klaar is)

Geplaatst:

Jawel zeker wel, maar als je nu een paar dagen uit kiest dat het bewolkt is, is het afharden een stuk minder intensief. Tijdens het afharden van mijn pepers was het erg warm, een uur in de zon en ze hingen slap. Als ze eerst een paar dagen kunnen wennen bij slecht weer en dus minder lichtintensiteit scheelt dit wel.

Geplaatst:

Nu is het een ideale dag voor afharden. Het is zo bewolkt dat ze gewoon ter plekke kunnen blijven zonder te moeten zeulen tussen binnen en buiten, tussen zin en schaduw. Tenminste als het zo bewolkt blijft.

Geplaatst:

Trouwens het is aanbeveelbaar om tomaten in potgrond te zetten als je ze in potten hebt anders verbranden ze sneller

want in potgrond zit geen mest zit geen mest in.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...