Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Mijn gist is op. Oude droge gist werkt inderdaad niet goed. Ik kocht altijd die blauwe pakken van 250? gram. Heeft iemand ervaring met porties daarvan invriezen om het goed te houden?

 

Het wordt cold turkey, want ik heb geen roggemeel in huis. Ik heb ook nog een starter van een vriendin staan, misschien voed ik ze allebei vanavond en kijk ik morgen welke van de twee er het sterkst gerezen is. Wat ook weer niet alles zegt, maar je moet wat 😆

  • Like 1
Geplaatst:

En ruiken, en misschien wel even met beiden doorgaan want soms knapt een oudere desem snel weer op. 
Nee ik heb nu ook een grotere hoeveelheid gist want ik wil die plastic zakjes niet meer van 7 gram. Het komt van de notenshop en zit in een plastic potje en er zit 150 gram in. Daar heb ik ook wat van weg gegeven dat is wel handig. En heel schoon werken uit zo’n potje. Een deel in de koelkast en ik vries er denk ik nog een deel van in.

  • Like 2

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Hi, ik voed hem dagelijks en varieer met tarwe en rogge. Wil ik wit bakken dan is mijn 30 gr me 20tarwe en 10 rogge.
wil ik zwaarder brood of is mijn desem slapper dan gaat er meer rogge in.

ik gebruik geen gist.

vandaag met dezelfde starter als jullie hebben een bierbrood gebakken.


   

IMG_1996.jpeg

IMG_1998.jpeg

  • Like 5
Geplaatst:
42 minutes ago, Nasuada said:

ik voed hem dagelijks

 

Dagelijks? Is het nog een jonge starter? Ik ben nog niet heel ervaren, maar ik leerde dat eens per week of twee weken prima is. 

Geplaatst:

Heee de Soezie is in de aanbieding bij Welkoop. Tweede halve prijs, t/m 6 oktober. Ga ik even inslaan, want ik sta hier vanavond mijn beide starters wel te voeden, maar ik heb nauwelijks meel meer. En ik wil deze week wel weer eens bakken. 

Geplaatst: (aangepast)

In de koelkast kan je hem “ parkeren” voor twee of 3 weken maar als je echt wilt leren desem bakken kan je het best dagelijks bakken om er gevoel bij te krijgen. Mijn eerste 20 broodjes waren dakpannetjes hard, droog, laag. En ineens krijg je het pakken en dat is het waard want het is zo veel lekkerder dan gewoon brood.

Zullen wij een apart draadje voor de desem openen?

ik zal het proberen uit te schrijven.

dus als ik actief bak laat ik de desem op het aanrecht staan en voed deze dagelijks. 30/30/30 desem water meel. De rest van de starter gooi je dagelijks weg of…. Bakt er koekjes of pannenkoekjes van. Ik geef het ook vaak aan de kippen.

aangepast door Nasuada
  • Like 5
Geplaatst:
21 uren geleden, Arja zei:

Mijn gist is op. Oude droge gist werkt inderdaad niet goed. Ik kocht altijd die blauwe pakken van 250? gram. Heeft iemand ervaring met porties daarvan invriezen om het goed te houden?

 

 

 

 

Ik vries mijn gist altijd in.

Blijft jaren goed.

Ik heb ook die blauwe pakken.

  • Like 2
  • Thanks 1
Geplaatst:

Leuk dit!😍

Ik bak al jaren brood😋

Hoop dat er een apart draadje van zuurdesem komt want die ga ik opnieuw opstarten.

Zomers staat mijn AGAfornuis uit en nu krijg ik hem met geen mogelijkheid meer aan.. 😖Woensdag komt de monteur kan niet wachten want rijzen gaat nu eenmaal niet fijn in een koude keuken…

Ik koop voor gist brood blokjes verse gist bij de jumbo blauwe blokjes van 40gr en die zijn ook prima in te vriezen 👍😊

 

  • Like 2
Geplaatst:

Tip voor deeg laten rijzen: het gist oplossen in warm water, gewoon je deeg maken en dan laten rijzen in een dichte magnetron.

Niet aanzetten natuurlijk...😉

Dat gaat prima, ik doe dat altijd als het koud is.

Moet je natuurlijk wel een magnetron hebben...

  • Like 2
Geplaatst:

Lief Rookie 😊

Ja ik heb een mag. met pubers , sorry jong volwassenen 😬😉in huis moet dat wel hè… ik heb ook een electriche oven want stel hun zouden geen pizza kunnen eten…😱😉

Maar ik hou er niet van… goeie tip maar ik wacht liever nog ff tot mijn “Aagje” weer snort!!

bak deeg starter onder natte theedoek ernaast; genieten!😍

  • Like 2
Geplaatst:
14 minutes ago, Rookie said:

Tip voor deeg laten rijzen: het gist oplossen in warm water, gewoon je deeg maken en dan laten rijzen in een dichte magnetron.

 

Wat is dan het voordeel van het in de magnetron plaatsen? De afgesloten ruimte? 

 

En heb je het nu over verse gist of gedroogde? 

  • Like 1
Geplaatst: (aangepast)

Ik gebruik altijd droge gist.

Inderdaad is de kleine ruimte in de magnetron een prima broeikas voor het deeg, het rijst er prima in.

Ik weet niet of het ook werkt als je koud water gebruikt, dat heb ik nog nooit geprobeerd.

aangepast door Rookie
typefout
  • Like 2
Geplaatst:
In de koelkast kan je hem “ parkeren” voor twee of 3 weken maar als je echt wilt leren desem bakken kan je het best dagelijks bakken om er gevoel bij te krijgen. Mijn eerste 20 broodjes waren dakpannetjes hard, droog, laag.



Ik wil je complimenteren met je volharding en doorzettingsvermogen! Serieus @nasuada! Wow! Ik heb 2 x stokbrood gebakken en vond mezelf al een doorzetter dat ik het een tweede keer probeerde . Het was beide keren meer stok dan brood en daarna dacht ik, zal wel. Jij hebt gewoon 20 broden gebakken! Het is dat mijn eerste zuurdesembrood goed had uitgepakt, want ik denk echt niet dat ik het zo vaak zou proberen. Ook geen 10 x trouwens.

Ik heb een levain gemaakt. Morgen wil ik voor de verandering weer eens brood bakken en pizza’s. Lekkerrrrr
  • Like 4
Geplaatst:

Yeh Aagje snort weer 😍🎉

(mijn AGA frornuis is gerepareerd en brand weer)

Gistermiddag gist deeg gemaakt van verse gist uit de vriezer. Van mijn recept alles de helft genomen omdat wij wisselde hoeveelheid brood eten en ik liever wat vaker bak dan invries…

Aagje was ‘s avonds nog niet op temp dus broodvorm met gerezen deeg in de koelkast geparkeerd en vanmorgen bovenop de Aga wat bij laten komen… ze reed nog wat na en bovenkant een kwastje water gegeven en met sesamzaaadjes bestrooid .

Met scherp mes schuine sneden gemaakt en klein half uurtje op 220gr gebakken….

ooohhh die geur!!!

Wat laten afkoelen en kon het niet laten om kapje er af te snijden en besmeerd met roomboter op te eten mmmmmmm😋😋😋

 

 

IMG_2629.jpeg

IMG_2630.jpeg

  • Like 6
Geplaatst:

Zojuist even een paar flatbreads gebakken, op het fornuis.

Ik ben nog steeds bezig om dit te perfectioneren, maar dit komt aardig in de buurt.

Hier zit kaas, knoflook en uien doorheen.

Nu snel opschrijven, hoe ik dit gedaan heb...

 

 

P1050973.JPG

  • Like 5
Geplaatst:

Ik zal het proberen @Gitta, maar ik heb niet echt een recept, ik doe altijd maar wat.

Ik weeg ook niets, ik doe het met volume.

Ik ben begonnen met 0,5 cup warm water (125 ml)

1 theel. gist

suiker

Even laten bubbelen.

Daar heb ik eerst 1 cup bloem bij gedaan en goed omgeschept met een siliconen spatel.

Er ging ook knoflook vlokken, uienvlokken en zout door, plus een hand geraspte kaas en een scheut olijfolie.

Daar beetje bij beetje nog wat bloem aan toegevoegd, tot het de goede deegdikte had, ik schat nog een 0,5 cup.

Laten rijzen in de magnetron.

Nog even doorkneden met wat extra bloem en wel wat bloem op het werkblad strooien, want het is een plakkerig deeg.

In twee porties delen en die plat drukken tot het ongeveer een centimeter dik is.

Bakken in een koekenpan met deksel op het fornuis, ik had wel een vlamverdeler onder de pan, elke kant een minuut of 8, gas op laag tot medium.

 

Sorry, ik heb geen echt recept, ik doe het op gevoel...

 

  • Like 2
  • Thanks 2

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...