Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Fruitbomen en fruitplanten woelmuizen-proof?


Fruittuin17

Recommended Posts

Bij ons nieuwe huis zit een flinke lap grond met een enorme verwilderde tuin. Nou ben ik druk bezig met de boel netjes maken in de tuin en hierbij kom ik overal holletjes en gangenstelsels tegen. Lijkt mij dat dit woelmuizen zijn.

Hoe groot is de kans dat ze mijn fruitbomen gaan vermoorden als ik die straks heb uitgeplant?

En hoe kan ik, als die kans reëel aanwezig is, het beste mijn bomen woelmuizen-proof planten?

Link to comment
Share on other sites

Fijner gaas. De fijne wortels zouden er wel door kunnen groeien, maar de woelmuis mag er niet door kunnen. IK weet niet precies hoe dat gaas heet, maar dat kun je zelf wel opzoeken. Ruime stukken nemen en de kluit volledig inpakken met ruimte genoeg voor wortelontwikkeling. De bovenkant ook helemaal dichtmaken. Het is niet leuk en ook best onhandig met wieden maar je kunt wel goed mulchen, bv met stenen.

De woelmuis eet misschien de wortels die door het gaas gaan groeien wel af maar kan niet je hele boom/struik doodmaken.

Wij hebben net een Gieser Wildeman verloren aan de woelmuis. Het is de derde boom op die plaats en we hadden de boom redelijk goed, maar niet goed genoeg ingepakt met gaas. Die plek gaat nu niet mee beplant worden.

De mensen hier slaan trouwens ook nog wat flessen stuk en stoppen de scherven onder in het gat voor de boom of struik erin gaat.

Edit: Lie zegt: Dubbeltjesgaas (als jij nog weet wat een dubbeltje is

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ohja dat kan ik ook wel doen.

Ja een dubbeltje weet ik nog hoor al was ik toen nog vrij klein. Ik zal eens zoeken of ik dubbeltjesgaas kan vinden. Best een gedoe inderdaad met zoveel bomen. Denk dat t nog best een dure grap wordt ook. Moet ik dan ook alle struikjes in het gaas zetten? Frambozen gaat hem niet worden natuurlijk maar bijv blauwe bes, kiwibes, druif, kruisbes... en aardbeien zal al helemaal moeilijk zijn dan.

Als ik katten heb, zouden de katten dan de woelmuizen goed weghouden denk je?

 

Ik zie net op Google dat dubbeltjesgaas een grootte van 13mm heeft en dat het ook wel kippengaas wordt genoemd. Is 13mm niet te groot dan?

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben ook veel gangen van muizen. Maar hier worden ze gemaakt door bosmuizen. Die blijven gelukkig van de planten af. Alleen hadden ze een hol in de parasol gemaakt deze winter.... maar verder nog geen schade kunnen ontdekken. Dus handig om te kijken wat voor soort muizen je hebt voordat je alles gaat inpakken.

Link to comment
Share on other sites

Wortel heeft gelijk..stel dat je geen woelmuizen hebt doe je al die moeite voor niks.

Nee, wij hebben de bessen niet ingepakt en de frambozen helemaal niet. Bij de frambozen hebben we wel wat woelmuisschade maar niet overal. Blauwe bessen zitten in stuctonnen. Zwarte bessen bij de bomen aanplanten raadde ons De bomenkweker in Naarden aan..de woelmuizen zouden de lucht niet fijn vinden.

Bij de buren is een oude druif in het voorjaar doodgegaan door de woelmuis..de stam was afgebeten tot een puntje als een potlood. Misschien weten jouw buren meer over de muizengaten en populaties?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Daar hebben jullie wel een heel goed punt.. ik was er automatisch vanuit gegaan dat het woelmuizen waren. Er staan daar al aalbessen, vlier, bramen, kruisbessen en een perenboom dus die hebben het blijkbaar overleefd.

Ik weet alleen niet hoe de buren zouden moeten weten welke soort muizen het zijn?

Link to comment
Share on other sites

Ik zou het zelf lekker laten. Ik heb in mijn achtertuin een hele familie mollen en het enige wat ik moet doen is af en toe planten weer even de grond in duwen, en op de volkstuin heb ik ook iets dat gangen maakt en af en toe hapjes neemt, maar vandaag haalde ik een aardappelplant uit de grond die werkelijk omgeven was door enorme bulten van graafwerkzaamheden, en daar zat een giga opbrengst van aardappels onder in al die losse grond.

 

Ik zou pas 'ingrijpen' als je daadwerkelijk ernstige schade aan je planten hebt. Dat ondergrondse volk vreet ook schadelijke beestjes.

Link to comment
Share on other sites

Het probleem is vaak dat als je in het begin niet ingrijpt de populatie zich heel snel uitbreidt en er dus de kans is dat je straks in 1 keer heel veel schade hebt.

 

@Pippi, dan heb jij beter opgevoede mollen dan hier in Brabant. Dit jaar al 3 mollen uit de moestuin gevangen. Eerste keer een hele rij wortels opnieuw kunnen zaaien. 2e keer een hele rij kolen opnieuw in de grond kunnen zetten. (gelukkig waren die alleen omhoog gekomen en niet kapot).

Heb zelf het idee dat dit allemaal jonge mollen waren die vrij hoog in de grond gangen zijn aan het graven om hun eigen territorium te vinden

 

Ik zou zelf eens proberen te achterhalen welke dieren de schade veroorzaken en vanuit daar gaan handelen, voor het zelfde geld zijn het idd bosmuizen en heb je er weinig tot geen last van.

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad. Want mollen heb ik ook wel, die maken soms gangen onder je groente door en dan valt dat om oid. Woelmuisvraat is agressief.

Mijn buren hebben er niet zoveel last van want die leggen ieder jaar (!) kilo`s gif. Ik prefereer dat niet te doen.

Er is trouwens ergens al een topic voor bestrijding van de woelmuis...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Wij wisten dan het bosmuizen waren door een val te zetten waarin ze levend gevangen worden. Dan kun jeze mooi bekijken. Ze kwamen in de winter binnen, dat vond ik toch te ver gaan. Maar met het verbouwen van de keuken is de toegang naar binnen gevonden en natuurlijk dicht gemaakt. Hopenlijk blijft het deze winter stil op ons plafond....

Link to comment
Share on other sites

Mollen hebben wij ook helaas constateerde ik vanmiddag. En in huis liggen overal muizenkeutels. Gelukkig komen er gauw katten om het probleem aan te pakken.

En de bomen pak ik voor de zekerheid wel in met dubbeltjesgaas. Heb 25 meter besteld. Dat moet genoeg zijn. Ik begin wel met de waardevolste/bijzonderste soorten en dan zien we het wel. Misschien probeer ik eens zonder gaas met een goedkoop boompje van een veel voorkomend ras. En misschien laat ik de blauwe bes dan toch maar in pot.

Link to comment
Share on other sites

Er zijn knoflook- en andere kruidenextracten op de markt waarmee de woelmuis te verjagen is. We hebben ze ook op de blauwe bessenkwekerij en we zijn er niet blij mee. Delumbri en treeguard zijn middelen die je kunt overwegen. Als je het meer in de alternatieve hoek zoekt, zou je bieslook enzo om je planten en bomen kunnen planten. Daar schijnen ze ook niet van te houden.

Link to comment
Share on other sites

Mijn woelmuizen vieren net zo goed feest in mijn veldje knoflook. Echt, dat hele knoflook afschrik verhaal wat je overal hoort; ik geloof het niet meer.

Link to comment
Share on other sites

Het is zeker geen woelmuis, die hebben veel kleinere oogjes en oren en zien er veel minder schattig uit Maar dat je deze ene hebt gezien, betekend niet dat er alleen maar van deze muizen zijn toch? Er kunnen net zo goed alsnog woelmuizen zitten. In de zomermaanden zie je die amper tot niet overdag. Misschien moet je een nachtcamera neerzetten

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...