Jump to content

DCM Groente en Fruit mest


Xifiz

Recommended Posts

Hallo,

 

Dit jaar was mijn compostbak nog niet klaar voor de moestuin. Daarom heb ik besloten om een zak DCM Groente en Fruit mest.

Heeft hier iemand al ervaring mee opgedaan?

 

Mijn vrouw (die geen verstand heeft van mest of tuin) kwam laatst thuis van de lidl met een zak mest van het merk Grandiol. Het waren blauwe korrels en op de verpakking stond "Enriched with vital nutrients and trace minerals N P K. ". De NPK verhouding is 12-12-17. Ook staat er een hele lijst met groentes en doseringen op de achterkant van de zak. Ik vraag me af of deze meststof organisch is en daarom heb ik toch maar DCM gekocht. Of gebruikt er iemand hier deze meststof?

 

mst69821520155065.jpg

Link to comment
Share on other sites

De grandidol lijkt mij kunstmest. Ken het verder niet maar een blauwe korrel is niet echt natuurlijk.

Verder vind ik dcm vrij prijzig als basisbemesting. Verder heeft dcm prima meststoffen hoor. En verschillende soorten natuurlijk,maar dat is mijn inziens niet echt nodig.

Link to comment
Share on other sites

NPK 12-12-17 is eigenlijk automatisch kunstmest ja, béétje kort door de bocht gezegd, maar een dergelijke verhouding heb je niet bij mesten van natuurlijke herkomst.

Ligt aan de toevoegingen of je grond er ook op termijn wat aan heeft. Anders zal het gewoon een ‘snelle’ mest zijn; snelwerkende boost dus van groeistoffen en ook vlot weer verdwenen. Kunstmest dus : vlot resultaat, snel weer weg.

Niet verwonderlijk ook: kost niet veel, heb je ook niet veel.

 

DCM: duurder ja, maar veelal ook langere termijn werking ( opbouwend )

Niet altijd waar overigens, dcm heeft ook 100% kortwerkende kunstmesten in hun assortiment dacht ik.

Link to comment
Share on other sites

Kalk heb ik al gestrooid, grond heeft al een fijne struktuur. ik hoop met de juiste aanvulling van dcm groente en fruit organische mesttof genoeg gedaan te hebben aan de bemesting. compost is toch niet noodzakelijk. Mij tuin heeft zware kleigrond die wel aardig vruchtbaar is.

 

zou ik ie kunstmest wel kunnen gebruiken op mijn speelgazon?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ik heb deze mest ook gekocht, TOT MIJN SUPER-MEGA-GROTE SPIJT kan ik wel zeggen. Dacht een koopje te hebben, dankzij het hoge kalium-gehalte dat erin zat; "jammie, dat worden veel tomaten en paprika's!" dacht ik.

 

Dit is wat er gebeurde na het toedienen:

 

-Stekjes verbranden (bladverbranding!) heb ca. 50%van alle stekjes (vooral tomaat) kunnen wegmikken. Bladeren verschrompelen gewoon terwijl je erbij staat (binnen dezelfde dag.) De rest heeft het kantje-boord overleeft of is alsnog overleden.

-Nieuwe stekjes aangemaakt (kon nog net) paar van deze korrels per kweekbakje er doorheen gemengd en resultaat: superlange stelen, compleet doorgeschoten (vooral de tomaat, maar ook de paprika was veel langer dan normaal.) Waaibomen-planten waar je niks aan hebt, zijn allemaal doorgeknakt; je denkt aan een stoksla-boon, maar het is een tomatenplant, dat effect. Een paar vruchten per steel, dus die hoge opbrengst dankzij het kalium-gehalte (volgens het opschrift op de zak) is ook fake-news.

-Volwassen planten die ik deze mest niet heb gegeven (maar organische mest, kippenkak-staajes vd Action) begonnen onlangs na bestuiven vruchten aan te maken (tomaat/paprika/peper met name) en de organische kippenkak was op, ik dacht: "heb die zak nog staan met die blauwe korrels, wellicht dat de volwassen planten er wel tegen kunnen" en gisteren een paar korrels per bakje gegeven- vandaag: alle bladeren zijn er bijna vanaf gevallen!!! Spontane haar-uitval lijkt het.

 

Gewoon terwijl zij gisteren nog stevig aan de planten zaten en mooi groen/donkergroen, nu ligt alles op de vloer, kan wel janken- mijn moestuinjaar is nu voorbij. Ben er ziek van. Als ik had moeten overleven van deze vruchten, dan was ik dit jaar gewoon de pijp uitgegaan! Dankzij de LIDL, kun je dat geloven? De supermarkt, als beste in groente&fruit...geeft te denken welke mest hun telers gebruiken, ik denk niet deze brakke troep.

 

Er staat op de zak "chloride arm" maar ik geloof er geen bal van, bladverbranding (bij jonge plantjes) komt meestal door een te hoog chloride-gehalte.

Zal een foto proberen bij te voegen.

 

Ik heb mijn lesje geleerd, nooit meer goedkope mest met grote beloften en houd het bij organisch, gewoon de (groene) flessen met Vinassekali (ruikt naar ketjap-manis) en doosjes kippenkak vd Action, daar heb ik goede ervaring mee. Voor losse kalium etc. koop ik wel patentkali etc. Vanaf nu ga ik dat soort stoffen alleen maar los kopen en mij meer verdiepen in (brandnetel-)gier, Noekenpoeksap etc.

 

IMG2019072415051729661564062947.jpg

Link to comment
Share on other sites

@ Billy,

 

Dat spul is natuurlijk niet echt voor stekjes geschikt, stekjes hebben genoeg aan zaai of stek grond met hoog uit een beetje wortel stimulator en verder niks dan water, stekjes zijn zo verbrand zeker bij zo’n hoge NPK!

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad, potgrond bevat meer dan genoeg in het begin, eenmaal uitgeplant in volle grond zou ik pas voorzichtig gaan mesten als de plant in goede groei is.

Of ruim van te voren zodat de mest opgenomen/vermengen wordt in de volle grond.

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Omdat die zak toch al open was, heb ik een beetje rondgestrooid tussen het onkruid en bramen planten en ja hoor, ook hier worden bladeren geel (chlorosis.)

 

Het is toch meer een verdelger dan een messtof, vrees ik.

 

Alleen uit te strooien over tuinen van mensen die je niet erg mag...

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat je een aantal dingen door elkaar haalt.

 

Chlorose = een gebreks'ziekte' bij planten.

 

Heeft niks te maken bij eventuele Chloride in kunstmest. (bij jouw stond er chloridearm op de zak)

 

Nu is het zo, dat je wel Chlorose indirect kan krijgen door veels te veel kunstmest te geven.

 

Een vergelijking, welke misschien makkelijker te plaatsen is, hierna leg ik hem nog eens uit in plant vorm.

 

Als een mens hoofdpijn heeft, zijn er natuurmiddelen (planten,schorsen etc) welke je kan eten om van je hoofdpijn af te komen, maar dat duurt dagen. Om snel van je hoofdpijn af te zijn, kan je een asprintje slikken. Hop meteen hoofdpijn weg. Maar als je 30asprines te gelijk inneemt, gaat je maag naar de 'klote'. Met een gevolg dat je geen voedingstoffen meer in je maag kan opnemen, je bent misselijk, maagbloeding, en overgeven. Op dat moment verzwak je dus.

 

Nu kan je natuurlijke meststoffen geven zoals koeienpoep, kippenpoep, compost etc, maar dat duurt weken voordat alle voedingstoffen los komen en in de plant opgenomen kunnen worden. Dus krijgt de plant gedoseerd zijn vitamines en mineralen binnen. Nu ga je kunstmest geven om snel resultaat te zien. Alleen wordt er met kunstmest vaak overgedoseert, of gegeven in periode dat de plant niet groeit. (dan ook geen kunstmest nodig). Kunstmest bevat veel zouten, deze zouten hopen op in de wortels. Doordat het te veel kunstmest is, kunnen de wortels door de hoeveelheid zouten, geen water meer opnemen. (Zie je foto van je peper planten, waar alle bladeren hangen, wortel problemen door overbemesting) Waardoor de plant energie uit de onderste bladeren haalt, en je langzaam je plant ziet afsterven.. Maar wat wil je, de plant heeft een overdosis aan kunstmest gehad, waardoor de wortels verstopt gaan zitten. Net als bij mensen hun maag het begeeft voor een paar dagen.

 

Ik heb meerdere keren met kunstmest geexprimeteerd, en ik kan zeggen, je hebt niet veel kunstmest nodig per plant, voordat het fout gaat. 1 theelepel vol met kunstmest is al te veel voor een pot waar 1of 2 pepers in staan. Houdt het op een korel of 8-10 per maand of 6weken. (net totdat je ziet dat het uitgespoeld is)

 

Geen idee hoeveel je hebt rond lopen strooien in de tuin, maar 1handje of een half handje is vaak al te veel.

 

Wat andere aangeven, net gezaaide planten hebben genoeg aan de potgrond of zaaigrond, pas als de plant volwassen wordt, en een goeie wortel basis heeft, kan je een paar korrels geven.

 

 

Als je denkt dat je teveel kunstmest hebt gegeven en de plant krijgt gele bladeren.

Het enige wat je kan doen, is uitspoelen uitspoelen en uitspoelen. Dus met veel water, de voedingstoffen wegspoelen dieper de bodem in, of al die stoffen onder uit je pot/bak spoelen.

 

Succes

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ff een weetje over kunstmest:

De grootste ammoniak-uitstoter van NOx (stikstof) is de kunstmestfabriek in Sluiskil.

 

.... die De Groene Amsterdammer op basis van cijfers van de European Environment Agency en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De ranglijst met 186 ondernemingen en grote veeboeren wordt aangevoerd door kunstmestproducent Yara uit Sluiskil in Zeeuws-Vlaanderen. Het bedrijf produceert kunstmest en stoot en passant zo’n 504.000 kilo NH3 uit, bijna een kwart van wat de hele Nederlandse industrie uitstoot. Op de tweede plaats staat de producent van isolatiemateriaal Rockwool (204.000) en op de derde het chemiecomplex Chemelot (113.000).

Uit: https://www.groene.nl/artikel/te-veel-kunstmest-is-een-killer

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...