Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Het is geweldig lekker Jet! Bedankt!

Geplaatst:

Hier is de jam ook behoorlijk in de smaak gevallen Jet We vonden het een lekker zuurtje hebben....dus niet te zoet. (wij zijn niet van die zoetekauwen)

Geplaatst:
  • Auteur

Thanks Cisca. Ik maak de jam sowieso altijd met geleisuiker speciaal..voornamelijk met het zelfde smaakgevoel op de achtergrond..het moet niet te zoet en ook niet zo lang gekookt.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

ik had sinaasappel jam meegenomen zat in een klein potje geen idee of je die bedoeld

  • 11 maanden later ...
Geplaatst:

Even een nieuw draadjes waarin men de recepten kan plaatsen van de eigengemaakte dingen waar we van hebben mogen genieten deze MTFD!

 

uitbuikenzwijn24411460898028.png

Geplaatst:

Ik hoop dat Jet(Appelvrouw) het recept wil/kan geven van de olifantenknoflook zoet/zuur, die was lekker !!

 

En ik weet niet wie die quiche met pecannoten en spek gemaakt heeft, die was ook heerlijk ! Daar wil ik ook heel graag het recept van !

Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb al even gezocht naar een recept..kan zo snel niets vinden..en staat ook niet op mijn blog ( mijn laatste post daar is van 11/11 dat is de mispelgelei )

In wat heb je net ingemaakt schreef ik in januari:

2 potten met pickels gemaakt, knoflookpickels op azijn met zout. De 3 x geblancheerde knoflooktenen ( ik heb een pot gewone tenen en een pot olifantentenen gemaakt) op smaak gebracht met enkele takjes rozemarijn en salieblaadjes plus roze en wilde peper. Het ziet er mooi uit, nu nog een maandje wachten voordat ik kan proeven of het lekker is...

Het blancheren ging als volgt: de tenen opkoken met water 30 sec. koken, afgieten en opnieuw tot twee keer toe.

Volgens mij heb ik toe azijn met wat zout verhit en de pepersoorten er even in meegekookt en het geheel op de knoflooktenen met kruiden gegoten...in een update van dezelfde tijd staan ook foto`s. Een makkie was het.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Okido, dankjewel !!!

Geplaatst:

Anna je zou nog zeggen hoe je dat brood hebt gemaakt?

Geplaatst:

Oh ja! Was ik nog niet aan toegekomen door al het geren van hot naar her de afgelopen dagen..

 

Het recept komt uit het boek Bread van J. Hamelman en ik heb het een klein beetje aangepast:

 

Ingrediënten:

 

Pâte fermentée:

344g (brood)bloem

223g water

7g zout

0,2g gist

 

Zaden-/vlokkenmengsel:

92g gebroken rogge

92g lijnzaad

80g zonnebloempitten

80g havervlokken

430g water

 

Deeg (totaal 2500g):

803g (brood)bloem

300-320g water (afhankelijk van het eiwitpercentage in de bloem, hoog eiwit/bloem van harde tarwe kan meer water hebben)

15g zout

6g droge gist

Zaden-/vlokkenmengsel

Pâte fermentée

 

Maak de pâte fermentée 12-16u van tevoren: Mix/Roer en kneed alle ingrediënten tot het net een glad deegje wordt. Dek de kom af met een douchemuts of plastic folie en laat op kamertemperatuur staan.

 

Maak het zaden-vlokkenmengsel minimaal 4u van tevoren: Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar. Dek de kom af en laat op kamertemperatuur staan zodat de granen het water kunnen absorberen.

 

Deeg kneden in een standmixer Doe alle ingrediënten behalve de pâte fermentée in de kom van de mixer. Mix op lage stand 3 minuten. Voeg als het deeg bij elkaar komt de pâte fermentée in stukken toe. Zet de mixer iets hoger en mix nog 3-3,5 minuut. Het deeg is goed als je er een

van kan maken.

Kneed je met de hand, kneed dan 20-30 minuten tot je een vliesje kan trekken.

 

Bulkrijs: Laat het deeg 2u op kamertemperatuur rijzen. Vouw het deeg na 1u. (Duw het deeg plat en vouw als een brief in drieën, draai een kwartslag en vouw nogmaals in drieën.) Het deeg is goed gerezen als het gat dat je krijgt als je er in prikt met je vinger blijft staan (en niet meteen weer dicht trekt).

 

Verdeel het deeg in stukken (2 als je zulke enorme broden als ik had meegenomen wil maken). Bol de deegstukken op en laat afgedekt 10-20 minuten rusten. Vorm als batard of boule en leg de deegstukken met de naad naar boven in een rijsmandje (of op een goed bebloemde theedoek in een vergiet) en dek af.

 

Narijs: Laat de afgedekte rijsmandjes 1-1,5u op kamertemperatuur staan. Het deeg is goed gerezen als het langzaam terugveert als je er een 'vingerafdruk' (met platte vinger duwen) in maakt. Veert het snel terug, dan is het nog niet goed, veert het niet meer terug of krimpt het deeg, dan is het te ver gerezen en moet je het direct zo voorzichtig mogelijk in de oven zetten.

 

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven met daarin een pizza- of broodbaksteen 1u voordat het brood erin gaat voor op 230/240 graden (boven- en onderwarmte) of 210/220 graden (hete lucht). Laat een (oude) braadslede op de bodem van de oven mee verwarmen.

 

Bakken: Los de deegstukken voorzichtig uit de rijsmandjes. Snij ze in met een scherp mesje. Schuif ze in de oven en giet koken water in de braadslede (en/of zet een bakje met kokend water naast het brood). Bak de broden 15-20 minuten op 230/240 graden (210/220 hete lucht), haal de braadslede uit de oven (pas op de hete stoom!) en verlaag de temperatuur naar 200 graden (180 hete lucht). Bak de broden in nog eens 20 minuten gaar en bruin. (De broden zijn gaar als de kerntemperatuur 95 graden is.) Zet de broden direct op een rooster en laat afkoelen.

 

Tips:

- Invriezen kan prima! Om weer een krokante korst te krijgen laat je ze ontdooien en doe je ze 5 minuten in de oven op 200 graden. Laat wat afkoelen voor het snijden.

- Heb je geen rijsmandjes en pizzasteen laat de deegstukken dan na het vormen op een bakplaat (met de naad naar beneden) met bakpapier rijzen.

- Je kunt dit deeg ook in broodbussen bakken.

- Een handmixer is niet geschikt voor het kneden van brooddeeg.

 

Succes en eet smakelijk!

  • 11 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Heerlijk gegeten. Ik wil graag nogmaals op papier de vurrukkullukke zalmsalade van Angela, de broden en Anna en Bouwvrouwe, de kimchi en misschien toch nog eens om na te lezen de appelcider. Vult u maar aan

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Klein beetje water in een pan dan verse zalm erbij en dan gaar laten koken er komt nog veel vocht uit de zalm dus daar kookt hij in, zout en peper toevoegen naar smaak.

Af laten koelen en dan mayo toevoegen.

Geplaatst:
  • Auteur

Goed afgieten/laten uitlekken? Ik vond hem heerlijk, zo simpel en smakelijk. Ga ik de volgende keer voor de Fransen maken die kunnen dat vast waarderen, op een mooi bedje van blaadjes sla e.d. uit de tuin.

 

De soep zou ik nog geven:

Ik had een halve Tonda Amerika van 5 kilo.. stevig zoals een butternut, maar nog zoeter. Schil eraf pitten eruit. Lie kan dat heel goed

Enkele tenen knoflook en wat uitjes gesnipperd even in wat olijfolie aanbraden, anderhalve eetlepel kerriepoeder even mee smoren totdat de geur vrij komt. een pond wortels in blokjes erbij, de blokjes van de halve pompoen, enkele takjes selderij, een greepje chiliflakes.. Water tot alles net onderstaat en bouillonblokjes ( in dit geval van de biowinkel, veganistisch, maar ook bv maggie tuinkruidenbouillon) in verhouding erbij.

Koken tot gaar en staafmixeren. Proef op Z&P. Kan prima ingevroren worden!

 

Anna, dat recept van dat bolletjesbrood

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Nee niet afgieten alleen koken, koud laten worden mayo erdoor.

Geplaatst:
Hier is ie al ongeduldig jetje De andere zit copyright op (Meer brood uit eigen oven - Levine van Doorne).
Geplaatst:

Wie maakte hier al jam in 2017 met o.a. aalbessen? Er stonden twee potjes bij het brood. Graag het recept van deze jam (met weinig suiker vermoed ik).

Geplaatst:

En die heerlijke taart met banaan erin, wie o wie?

Geplaatst:

Die taart met slagroom en fruit bovenop? Dat was Estemy.

Geplaatst:

Ja inderdaad die! Heerlijk

  • 1 jaar later...
Geplaatst:

Plaats hier de recepten van de bak creaties van de MTFD

Ook verzoekjes voor bepaalde recepten kun je hier plaatsen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.