Jump to content

Portugese Boerenkool ?


RobN

Recommended Posts

Ah! Patrijs deed al even linkje hierboven!

 

Heb vorig jaar zaadjes gekregen en die geplant. In t begin erg hard, maar ik had ze nog in de kas staan (zomer). Vééls te warm. Maar ook de plantjes due jk buiten had gezet (op ochtend niet in de zon) deden het helaas niet goed.

Nu was er blijkbaar zaadje tussen tegels gevallen? En die is dus afgelopen winter opeens opgekomen (zie foto link Patrijs).

 

En ook nu het warmer word begeeft ie t meteen. Ik zal ongetwijfeld iets verkeerds doen.

Link to comment
Share on other sites

Die is gewoon aan het doorschieten, dus bloem aan het maken. Kool is tweejarig, het eerste jaar is er alleen groen, het tweede jaar bloei.

Om binnen één seizoen al een mooie grote koolplant te krijgen is lastig met alle kool, maakt niet uit welke. Ze hebben een lang seizoen nodig.

Deze Portugese kool ken ik niet, maar hij ziet er wel uit als gewoon kool.

Dat doorgeschoten plantje van Saalk moet haast al voor de winter zijn opgekomen, in November op z'n laatst, schat ik.

Je zou hem kunnen laten staan voor het zaad, voor de rest kun je er niet zo veel mee. Als je er nu veel van had zijn die groeitoppen nog wel heel goed eten. Een professionele teler die de pech heeft gehad dat alles is doorgeschoten zou die scheuten dan als 'aspergekool' of zo verkopen.

Link to comment
Share on other sites

Hoi, dit is een beetje gissen, maar bij op het moestuin complex zijn veel Kaap Verdianen. die hebben een soort groene kool, lijkt wel op dit. Kunnen hier in Rotterdam wel degelijk groot worden, meer als een meter. En de winter overleven.Ze groeien als kool. Ze hebben er altijd wel een paar planten van staan. Ik ben geen kool liefhebber, maar smaken ongeveer als kool. Als dit dezelfde plant is, moet het bijna wel productief zijn. De Kaapverdianen hier, worden gezien als zeer goede moestuinders. Freezen, ploegen en dan grote hoeveelheden. Aardappels, bonen, uien, mais, pompoenen. Geen avonturiers, maar massa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...