Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

flowering pak choi / green amber


geert h

Recommended Posts

Ik heb afgelopen vakantie een pakje zaad meegenomen van een groente die we daar erg lekker vonden, en van de verkoper te horen gekregen dat de planten in 1 keer helemaal geoogst kunnen worden, of 2 a 3 keer de toppen. Wanneer je topt word de onderzijde echter te hard en is daardoor niet meer eetbaar.

 

Uiteraard handige informatie, maar ik weet niet goed wanneer ik het beste kan zaaien. Uiteraard kan ik dat met vallen en opstaan leren, maar misschien heeft iemand hier op het forum al ervaring met deze groente? Zaad is gekocht in Bangkok, dus heb ik maar niet aan de verkoper gevraagd wanneer het beste te zaaien. Voor de duidelijkheid een foto'tje van de verpakking erbij:

flowering-pak-choi(600x800).jpg.7820ab78735b9459447620591c81e64b.jpg

 

Uiteraard de zoekfunctie gebruikt, maar kan niets passends vinden.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou gewone pak choi aanhouden zaaien in jan- feb of eind augustus september voor teelt in de kas of misschien een beschermd plekje.

Pak choy wil graag schieten rond de langste dag, ook kleine plantjes.

 

Ik heb even gegoogled en vond in Australie een handleiding. Ook daar wordt in de herfst gezaaid.

 

https://www.mrfothergills.com.au/choy-sum-flowering-pak-choi.html

Edited by Patrijs
Link to comment
Share on other sites

Dat lijkt me heel gewone paksoi, het ziet er precies zo uit als wat ik op de tuin heb staan, komt inderdaad uit het oosten. Alleen als het hier wordt verkocht willen we niet dat het doorschiet. Dat doet het vrij snel, het groeit ook vrij snel. Op mijn pakje stond als aanwijzing het vanaf half Juli te zaaien, en toen heb ik het gezaaid. Eerder zaaien zal de kans op doorschieten vergroten, en ook uitplanten zou dat kunnen doen, dus ik heb ter plekke gezaaid. Het schoot vorig jaar niet door, maar inmiddels staat het in bloei. Ik neem aan dat als het doorschiet, het bitterder smaakt.

Het is een wat vreemde gewaarwording dat men kennelijk in de streek waar jij dit kocht het doorschieten benadrukt, of met opzet nastreeft?

Ik vind het ook lekker spul in elk geval. Hier heb ik een foto laten zien van mijn bloeiende paksoi eerder deze maand: https://www.moestuinforum.nl/topic/23922-moestuinbloemen-welke-zijn-er-eigenlijk-allemaal/?tab=comments#comment-392997

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Dit is mijn pakje, gewoon bij de plaatselijke Welkoop gekocht, dus we hoeven niet beslist naar China toe.

Japanse paksoi, of Shanghai paksoi... verschillende namen, verschillende pakjes, maar het lijkt op hetzelfde neer te komen.

Ik ga gewoon weer wachten met zaaien tot Juli, niet later, ik heb vorig jaar in Augustus nog bijgezaaid, maar dat bleef wel erg mini, dus dat was te laat. In warmere delen van Nederland zal zaaien in Augustus nog wel lukken, vermoedelijk. De Nederlandse zaaikalender heeft het bij sla vaak ook over zaaien in het vroege voorjaar en herfst, en liever niet in de zomer, terwijl we hier dat zo'n beetje andersom doen. Dingen schieten niet zo makkelijk door bij onze temperaturen. 

 

pslyts.jpg.dd85659c085d3afb88120feec186c9db.jpg

Link to comment
Share on other sites

Paksoi is idd waar Roeier over spreekt maar dit is niet hetzelfde

 

Geert H zijn 'Flowering Pak choy' lijkt op Tsoi Sim

1653510731_TsoiSim1.jpg.239cb180143df607edea4f450ba8d656.jpg

 

1122420414_TsoiSim2.jpg.836ff7352066d9590c946b6449abb110.jpg

 

Paksoi (Roeier) en Tsoi Sim zaai ik allebei en kan ze ook smaken

Smaak is toch anders niettegenstaande ze familie of nauw verwant zijn.

 

Tsoi Sim:  bloemen hebben zoete achtersmaak, stengels en stelen zijn licht pittig en zouden een aspergesmaak hebben (wat ik persoonlijk niet kan beamen)

Paksoi: zachte smaak, voor mij lijkt deze wat meer op Chinese kool qua smaak...

 

 

Voordeel (voor mij dan toch) is dat deze soorten blijkbaar geen last hebben van de koolvlinder, kweek ze onbeschermd en ze worden amper aangeraakt. Andere kolen daarentegen worden volledig opgepeuzeld als ik niet onder gaas kweek + ik zaai deze ook eind september/half oktober om dan tijdens de winter van te eten, kunnen goed tegen de koude 

Edited by TomP
extra toevoegingen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Allemaal hartelijk bedankt voor het meedenken! Het is zeker geen gewone paksoi, dat had ik zeker wel herkend. De planten op de foto van @TomP zien er precies uit zoals ze daar op de markt liggen, ik ga er dan ook vanuit dat het deze soort is. Heb ik nu gelijk een zaaitabel, altijd handig :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Ik sluit me bij jullie aan, het zal die Tsoi Sim zijn. Ik had er nooit van gehoord, en het verschil in stengels met gewone paksoi was me ontgaan.

Het schijnt ook wel Choi Sam of Choy Sum genoemd te worden, zoals hier: https://www.orientalwebshop.nl/choi-sam-recipes. Dat lijkt hetzelfde.

Een weinig uniforme spelling, maar dit lijkt me zeker een interessante groente om te proberen. Mocht iemand wat te ruil hebben, dan hou ik me aanbevolen, maar anders zie ik wel hoe ik op de één of andere manier wat te pakken krijg.  

Link to comment
Share on other sites

11 uren geleden, roeier zei:

Mocht iemand wat te ruil hebben, dan hou ik me aanbevolen

Stuur me een PB, maak je dan wat zaden over.

Veel zal het niet zijn maar een 20-tal (is ongeveer de helft van wat ik nog heb) moet lukken, kieming verloopt vlot dus proeven zou moeten lukken dan.

Link to comment
Share on other sites

En vandaag gezaagd in mijn verhoogde bak. Hiervoor het ik de zaaimal voor de MM gebruikt, en dan 4x4 gezaaid in een vak. In elk vak een stuk of 5-6 zaadjes, dat moet genoeg zijn. Misschien later een beetje uitdunnen, maar daar komen we nog wel achter. Ik heb van wat afval plexiglas kleine kasjes gemaakt die precies in een vak passen en die er overheen gezet. Warmt de grond daar onder toch net een beetje meer op. Ik zal jullie op de hoogte houden van wanneer het opkomt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...