Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

When life gives you lemons (citrusrecepten)


Charly

Recommended Posts

Beste allemaal,

 

Kreeg vandaag bericht dat de doos citroenen van crowdfarming.com onderweg is.

Ik wil hier even wat receptjes verzamelen, zodat ik het inmaaktopic niet hoef door te kammen straks.

Bovendien arriveert er halverwege mei ook nog een doos bio sinaasappelen

Én heb ik zelf een kumquat in de tuin sinds dit jaar, waarvan ik zeer hoge verwachtingen heb, natuurlijk ;)

 

Ik zal wat recepten linken hier.

En uiteraard ben ik erg benieuwd naar jullie recepten ook!

(Zeker ook naar die van Jorieke, die natuurlijk vlak hiervoor een doos citroenen verwerkt heeft, en mij - zoals wel vaker - direct inspireerde tot copy-cat gedrag)

 

Recepten:

Citroenen in zout

Paardenbloemenwijn (twijfelgeval, maar gaan toch 6 citroenen en 6 sinaasappelen in)

 

 

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Tip van Anna:
Iets anders wat ik nog weleens doe is rasp van 1 sinaasappel en 1 citroen mengen met 45g suiker. Dat bewaar ik dan in een bakje in de koelkast (lang houdbaar) en gebruik ik in krentebrood of bij een baksel ter vervanging van citrusrasp en/of een deel van de suiker.

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Limonadesiroop staat hier: kitchen-and-more.nl ( homemade limonade siroop voor citroenlimonade. 
 

En als je lemon curd gemaakt hebt , deze vond ik ook tussen mijn bewaar recepten.

 

nombelina.com/lemon-bars/

Link to comment
Share on other sites

Heerlijke zoetigheid:

Citroentaart van Cees Holtkamp - 3 citroenen

Citroencake met maanzaad (uit Sweet van Ottolenghi en Helen Goh) - 3 citroenen, Yvette van Boven heeft in Home Baked ook zo'n lekkere citroenmaanzaadcake staan.

 

Deze heb ik nog nooit gemaakt, maar lijken me ook erg lekker:

Lemon bars - 5 citroenen EDIT: deze zijn heerlijk!

Citroen-maanzaad pancakes - 4 citroenen

 

Links zijn allemaal van dezelfde blogster, een citroenliefhebster. Er staan nog veel meer recepten met citroen.

 

 

Edited by Anna3
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Marmelade van Cornersmith inclusief suggesties voor gebruik ervan - 500g citrus.

Ik zie dat er ook een recept staat voor ingemaakte citroen of limoen - 1 kg

 

Edit: Links opnieuw ingevoegd, de website is vernieuwd en niet alle recepten zijn teruggezet. Gelukkig vond ik het marmeladerecept nog terug in het internetarchief.

Edited by Anna3
Link to comment
Share on other sites

Fijnnnnnnnn dan, mijn citroenen staan dus al een week op een depot in Duitsland, aldus DHL via track and trace.

Nou snap ik prima dat in deze tijden links en rechts wat vertraging optreedt, maar dit is wel zuur hoor. (Pun icon_e_wink.gif.1e2577195084b855bca49616db0eff95.gif )

Hoop dat ze snel arriveren en nog enigszins te pruimen zijn, dan kan ik die laatste toffe tips van Anna nog meenemen!

 

Update:

84822ae3a66d7147fbbabaf9d904a228.jpg

Ze zijn errrr!

Dr zaten inderdaad een paar prutterige beschimmelde tussen, maar daar kan niemand wat aan doen natuurlijk.

 

Morgen even andere prio maar maandag ga ik ermee aan de slag. Ze ruiken heerlijk trouwens.

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Tnx Mel!

En die limonade gaat er zeker ook komen icon_thumbup.gif.2be77fb652c4db3f1cc2752786c9bb12.gif

 

Voor nu een heel klein eerste projectje:

Citroenschijfjes invriezen met een laagje water en wat munt (die ik van jou gekregen heb bij een MTFD, Mellie trouwens. Fijne soort is dat)

Zomerse ijsblokjes voor in een karaf water of nou ja, limonade dus

 

b1a9b99b997965e64c452e3c6975ce90.jpg

  • Like 1

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

De lemon curd is erg lekker! Ik had het nog nooit geproefd, eerlijk gezegd.

Maar het is veel frisser dan ik had verwacht. Je merkt niet dat je feitelijk vettige zoetigheid met een citroensmaakje aan t eten bent hahaah.

 

En omdat ik daarna 6 eiwitten over had, ben ik nu deze aan het maken:

https://www.nigella.com/recipes/lemon-pavlova

Maar dan kleinere toefjes en zonder slagroom eroverheen hoor,

Dus feitelijk een soort van citroen-merengue'tje met een lik lemon curd eroverheen.
Zal best smaken!

 

De marmelade wordt gelijktijdig met de pavlova gemaakt, want de citroenen (met schil en al :shock:) moeten 1,5 uur koken.
Straks pletten, in reepjes en suiker erbij.

Als ik zin heb, doe ik de limoncello en de limonadesiroop later vandaag nog, maar misschien morgen pas hoor.

De gesuikerde rasp zit inmiddels al in zijn potje in de koelkast.

 

Ik verbruik trouwens wel echt kilo's suiker vandaag 😁, maar dan zonder tanden hahaha. Glazuur breekt me de bek uit joh!

(Maar het huis ruikt lekker. Echt, mmmm. Alleen al daarom zou je een dag moeten verzuren, op zijn citroens dan he ;) )

 

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Vraag voor @henkg (althans, het is een vraag waarvan ik denk dat dit nu net iets voor hem is :), maar voor iedereen hoor: voel je vrij te reageren!)

Voor het maken van de limoncello had ik - naast de schil van 9 van mijn organische citroenen - ook een liter alcohol nodig (95%).

Die had de slijter niet. Maar hij zei: 'met vodka kan het ook'. En ik meende daar ook iets over gelezen te hebben op t forum, bij de Rumtopf ofzo?

Dus ik heb - ja ja vrij achteloos - die vodka bij mijn schillen gedaan. Maar nu kijk ik net op die fles, is dat maar 37%!

 

Echter, na 20 dagen weken in de alcohol, moet je volgens dit recept 1,5 liter water toevoegen, waarin - en daar komt ie - 700 gram suiker is opgelost.

Als ik nou 1 liter van iets sterks toevoeg, zeg weer een fles vodka. En ik los de suiker op in die 0,5 liter water die dan nog over is. En ik voeg dat bij elkaar...

Zou ik daarmee wegkomen, denk je? Of zie ik een of andere natuurkundige wet over het hoofd?

Mocht je toevallig een ander idee hebben, houd ik me natuurlijk ook aanbevolen!

 

 

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Mijn eerste reactie heb ik verwijderd (tekst heb ik nog wel). Daarin hield ik geen rekening met een (te) grote toename van de citroen-concentratie.

Je plan (+ 1 L wodka en 0,5 L water en uiteraard de suiker) lijkt me inderdaad OK. Het wordt dan wel ietsje slapper in alcohol, maar niet te slap. Denk ik.

 

 

 

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ah, dat gebeurde er! Ik zag vanochtend je andere tekst, maar had toen geen tijd om te reageren. En toen was ie weg en stond er "even wachten", doet me ineens denken aan dat "even geduld aub"-scherm dat we vroeger wel eens op tv hadden. Ach, nostalgie!

Dank voor het meedenken, dan ga ik het zo doen zoals je nu in tweede instantie schrijft. Merci!

 

Edit: Prettig gestoord appte me nog eventjes: dat zij alleen vodka gebruikt, en de suiker direct al toevoegt, en de emmer een paar keer omschudt tussendoor. Suiker lost dan vanzelf op in de alcohol. Ik neig nu meer naar die methode, daar de alcoholpercentages dan beter kloppen.

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Krijg net bericht dat de sinaasappelen onderweg zijn.

Doos van 10 kg!

 

Wat zou ik daar es mee kunnen maken?

Uiteraard ook wat marmelade

En wat rasp invriezen / drogen.

De limonade siroop, maar dan van sinaasappel ga ik zeker weer maken. Die van de citroen is hemels geworden.

Iets van zelf likeur maken, kom ik ook weer tegen. Methode à la limoncello.

Ik zoek vrolijk verder, en sta open voor tips uiteraard weer :)

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Oeh ja! Die vergat ik dus mooi hè, die orange chicken van je.

Even kijken of je het recept ook ergens gedeeld hebt hiero (meen van wel)

Dan voeg ik even een link toe.

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...