appelvrouw Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Ook ik ben aan de ruim..de eerste drie zieke planten.Met al die groene tomaten kunnen we nog best veel maken..jam en chutney zijn bekend, en natuurlijk green fried tomatoes. In groene tomaten is de gifstof tomatine nog aanwezig; dit is evenals solanine welke in aardappels voorkomt een Glycoalkaloïde. Dat betekend dat je van de groene gerechten niet te veel moet eten.Ik ben benieuwd naar jullie verwerkingen, en zoek vooral recepten met kleine groene tomaatjes..Van internet heb ik het recept van Green Fried Tomatoes gehaald.Het jamrecept komt van eigen blog ( daar staan er ook foto`s bij). Ingrediënten 4 grote groene tomaten 2 eieren 1 / 2 kopje melk 1 kopje bloem voor alle doeleinden 1 / 2 kop maïsmeel 1 / 2 kop paneermeel 2 theelepels grof zeezout 1 / 4 theelepel gemalen zwarte peper Een kwart plantaardige olie om te frituren beschrijving Snijd tomaten 1 cm dik. Gooi de uiteinden weg.Klop de eieren en melk samen in een middelgrote kom. Schep bloem op een bord. Meng maïsmeel, paneermeel en zout en peper op een andere bord. Dompel tomaten in het eerste bord tot er een laagje bloem opzit. Dan tomaten dompelen in melk en eieren mengsel. Daarna in het paneermeel totdat ze volledig bedekt zijn. In een grote koekenpan, giet plantaardige olie (genoeg, zodat er 1 / 2 cm olie in de pan is) en verwarm op een matig vuur. Leg tomaten in de pan 4 of 5 tegelijk, afhankelijk van de grootte van uw pan. Niet teveel tomaten ze moeten elkaar niet raken. Als de tomaten bruin zijn,omdraaien; bak ze aan de andere kant. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Jam van groene tomaten. 1200 gram groene tomaten, zeer dun gesneden.900 gram suiker.Het sap van een lime. De tomaten in de jampan doen en overgieten met de suiker. Met de deksel erop een nacht laten intrekken.Zet de tomaten de volgende dag op het vuur, laten sudderen tot de tomaten zacht zijn, en dan het limesap toevoegen.Koken tot de massa dik wordt, eventueel fijner maken met de staafmixer.Onmiddellijk in potjes doen. Heerlijk met paté of kaas. Quote Waar de mol is is er hoop! Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 15, 2011 Author Share Posted August 15, 2011 Nog een recept uit mijn "kast".. Groene tomatensambal. Ingrediënten:1 kilo groene tomaat, fijngesneden1 rode paprika, ontpit en in reepjes3 rode pepers, ontpit en in reepjes1 ui, fijngesneden5 kruidnagelsenkele stukjes foelie3 tenen knoflook, geperst1,5 dl kruiden- of andere lekkere azijn1 groenten of kruidenbouillontablet4 eetlepels honingkwart theelepel nootmuskaat1 theelepel gemberpoeder. Een extra toevoeging: De eerste keer dat ik dit recept maakte had ik een potje mislukte rode tomatenjam staan, die vloeibaar was gebleven. Deze had ik toegevoegd om er meer een jamsubstantie van te maken. Elke keer als ik nu deze sambal maak zoek ik er iets bij om de smaak nog wat intensiever te maken, dit keer wordt het een potje groene tomatenjam, vorige keren had ik een potje witte bessenjam of een potje chutney van vorig jaar, je kunt ook gewoon wat extra suiker en rode tomaat toevoegen en inkoken. Blijven proeven. Doe eerst de tomaten in een pan met de azijn en kook ze 20 minuten op laag vuur, af en toe omroeren. In een wok wat olie, fruit er de ui in, en dan achtereenvolgens, de knoflook, de pepers, de paprika, en doe dan de rest van de ingrediënten erbij, ook de groene tomaten en de jam en kook flink in tot een saus ter dikte van bv chutney. Ik doe deze saus in kleine potjes die ik steriliseer in een pan (goed afsluiten, in grote pan met oude doeken om de potten zodat het niet stuk rammelt, aan de kook brengen, ongeveer 5 minuten op 100 graden. Alsnog na het openen in de koelkast en niet te lang bewaren.Je kan het ook bij paté eten, maar wij eten het voornamelijk bij de "vegetarische" pasta. Quote Waar de mol is is er hoop! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 Ik kwam deze tegen op mijn favoriete Turkse receptenwebsite dus dit topic maar even opgegraven. De tijd van de groene tomaten begint tenslotte weer http://english.turkishcookbook.com/2014/09/green-tomatoes-soup.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 zijn dat dan onrijpe rode tomaatjes of rijpe groene? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 Zij gebruikt onrijpe tomaten. Ik heb het haar weleens gevraagd via het gastenboek. Er staan meer recepten met onrijpe tomaten op haar site. Blijkbaar worden die in de VS gewoon in winkels verkocht. Hier gooien veel mensen de onrijpe tomaten weg, maar zolang je er niet te gek veel van eet en ze goed verhit schijn je ze toch te kunnen eten. Mijn moeder maakte er vroeger chutney of jam van en ik ben er nooit ziek van geweest. Ik heb weleens geprobeerd om achter de exacte hoeveelheid te komen die je veilig kunt eten, maar nooit een precies antwoord kunnen vinden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 Vorige jaren groene tomatenchutney gemaakt http://www.greendelicious.nl/recepten/2012/09/groene-tomatenchutney/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 Dit is de link naar een recept met groene tomaten dat vorig jaar op dezelfde website verscheen. Eronder staat mijn vraag en haar antwoord over de groene tomaten. Erg lekker recept trouwens. http://english.turkishcookbook.com/2013/09/green-tomato-with-garlic-yogurt-sauce.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 20, 2017 Author Share Posted October 20, 2017 Groene tomatensambal.Je kunt het ook chutney nomen het is een mix van beide. Meestal gebruikt ik een potje zoetzure jam erdoorheen..dit jaar heb ik mazzel: ik kreeg een potje te dunne groene tomatenjam.Gisteren de kas leeg gehaald en twee kilo groene tomaten overgehouden die denk ik niet meer na zullen kleuren. Het hierboven staande recept voor groene tomatensambal heb ik nog maar eens opgeleukt. Ik heb gebruikt aan ingrediënten:1,5 kilo groene tomaat, fijngesneden3 rode paprika, ontpit en in reepjes5 rode pepers, niet ontpit en wel in reepjes3 ui, fijngesneden5 kruidnagelsenkele stukjes foelie5 tenen knoflook, geperst1 uitgeperste citroen1 kruidenbouillontablet2 eetlepels rietsuiker ( eerst proeven)2 centimeter gember5 geroosterde en gehakte kemirienoten1,5 centimeter verse gember gesnipperd.1 potje mislukte (vloeibare) groene tomatenjam..gekregen van Adeline De tomaten in een grote pan samen met het citroensap zachtjes laten koken..plusminus half uurtje.In een wok met wat kokosolie de uien, pepers, knoflook, gember en paprika zachtjes gestoofd. Niet laten kleuren.Na een half uurtje alle ingrediënten bij de tomaten gedaan en enkele deciliters water bijgevoegd, lekker laten sudderen en inkoken totdat je de gewenste dikte/brij hebt. tussendoor proeven en eventueel nog wat zoet/zuur/pittig of zout bijvoegen.In hete potten doen (ik heb 7 bonne maman potten gevuld) en 20 minuten wekken. ik wek de hete potten in de over op 130 graden. Quote Waar de mol is is er hoop! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.