Jump to content

Was dit het slechtste moestuinseizoen ooit ?


hansm

Recommended Posts

Ja nog nooit zulk raar weer gezien, waardoor moestuinseizoen ook matig verloopt, is wel produktie maar houd niet over

dat je bv groente aan iedereen moet geven om op te krijgen, heb ik nog niet gehad dit jaar.

Ik heb nog hoop voor de najaar/wintergroente maar als dat ook in het water valt of juist verdroogd zou me niet verbazen

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ja wat zal ik hier op zeggen!!! het is mijn eerste moestuin jaar, dus ik heb nog geen vergelijking, in het begin met de erwten, sla, lente uitjes, andijvie, ging het geweldig. Maar gelang de zomer vorderde met de vele regen werd het echt minder, ook wat ik al in een topic aangaf, deed mijn boerenkool en nog niet goed. Vandaag op aanraden van de deskundige hier, koemest korrels toegevoegd, en door de grond geharkt, dus hopelijk wat meer resultaat!! Maar des al niet te min, blijf ik het zooooo leuk vinden, je wilt allemaal resultaten, val het tegen, nu ja, volgend jaar beter. Ben volgend jaar in ieder geval vroeger als dit jaar, ondertussen ook een koude bak, en krijg nog een koude kast, dus kan veel vroeger beginnen als dit jaar. Maar ben wel benieuwd naar de andere tuinierders of zij het wel een slecht moestuinseizoen vonden. groetjes Jeanne

Link to comment
Share on other sites

Was dit het slechtste moestuinseizoen ooit?

 

Ooit weet ik niet maar slecht wel: toen het allemaal moest groeien was er geen water en nu het allemaal moet rijpen is er geen zon.

 

Maar is niet elk jaar een slecht jaar voor de moestuinierders? Het ene jaar willen de tomaten niet rijpen, het andere jaar is er geen kool die ontsnapt aan de rupsen. Of de vorst is veel te laat nog aan de grond of juist weer veel te vroeg. Ik ben geen tuintjesverenigingsmens maar ik ken wel heul veul mensen die hun eigen groenten verbouwen en niets menselijk is hen vreemd: er is altijd wel iets te klagen of niet zoals het zou moeten zijn. Maar het maakt vervolgens ook niet uit, want in een tuin die precies doet wat je wilt hebben maar weinig mensen het naar hun zin. Dat is mijn ervaring.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

De zomer van vorig jaar was (gezien mijn verkoopcijfers ) natter. Toen had ik nog minder tomaten, en het weiland stond blank.

Door dit rare voorjaar hebben we heel veel moeten sproeien, en dan niet alleen de moestuin, maar ook het weiland en onze mini akker. Omdat we daar nog niet op zijn ingesteld (niet genoeg sproeiers, of überhaupt water daar naartoe) is de voedermaïs erg slecht opgekomen, en hebben we bijna niets te oogsten op dat stuk. Erg jammer!

 

Volgend jaar graag in de lente af en toe een bui, en niet warmer dan 20 graden ( ) en in de zomer warm en droog. Zoals dat hoort in Nederland

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

Ja en Nee. Over het hele jaar zou je aan de hand van de weersomstandigheden dit seizoen wel als slecht kunnen omschrijven en dan vooral het warme/droge voorjaar dat tot een aantal uitgestelde of mislukte zaaibeurten heeft geleid. Groente die het dit jaar slecht doen: sperziebonen, courgette en de wat later gezaaide/gekregen pepers.

 

Kijkend naar het weer zeg ik dus Ja, kijkend naar de oogst zeg ik voorzichtig nee, zo slecht was het nog niet. Ik kan niet direct zeggen dat wij een slechte oogst hebben gedraaid. Wij telen vooral om de vriezer vol te krijgen voor de winter en dan vang je de tegenvallende oogst als snel een beetje op doordat je meerdere planten hebt. Maar inderdaad het is minder uitdelen dan in andere jaren.

 

Zoals leslie schrijft is het elk jaar wel groente en fruit die het ene jaar beter doen dan het andere, misschien dit jaar meer dan in andere jaren maar zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit zoveel frambozen gehad en nog nooit zo weinig courgettes van 3 planten.

 

Mijn voorstel voor volgend jaar: overdag zon - 's nachts regen

Link to comment
Share on other sites

maar zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit zoveel frambozen gehad en nog nooit zo weinig courgettes van 3 planten.

 

Over de hoeveelheid courgettes weet ik niets te zeggen, die heb ik voor het eerst. Ik vond het ook weinig als ik hoor 3 planten is echt genoeg. De frambozen waren hier inderdaad nog nooit zo groot en veel. Lekker! Helaas ook meer ongedierte dan eerdere jaren, dus in het najaar gaan ze verhuizen.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

Ja het is welzo dat het ene jaar iets heel goed gaat en jaar daarop bv wat minder, maar ik bedoel eigenlijk dat de overvloed aan groente

dat je echt denkt tjonge hoe raak ik het kwijt, en je helemaal niet zoveel eraan hebt hoeven doen dat het vanzelf gaat.

 

Het gevoel wat gaat alles hard en snel en vanzelf heb ik dit jaar alleen bij onkruid gehad

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

We hebben nu de natste zomer sinds het gemeten wordt(1906 ofzo), gemiddeld 100 mm meer gevallen dan normaal, das toch 10 emmers per m2? En het voorjaar was het droogste voorjaar sinds 1906....

Raar jaar, maar misschien als we allemaal gaan hopen dat het volgend jaar nog droger/natter wordt, dan wordt het volgend jaar misschien een normaal jaar

Link to comment
Share on other sites

Mijn mais is ook aan de lage kant, pompoen doen het minder wel veel blad, augurken gaan niet zo lang door als normaal al ben ik daar nog redelijk tevrede over, tomaten rijpen langaam af, paprika/pepers rijpt langzaam af maarja weer wordt beter mischien komt de zon als de vakanties weer voorbij zijn gebeurt ook redelijk vaak

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik weet niet, heb nog niet zo lang ervaring, dus kan het niet goed vergelijken. Eigenlijk ben ik dit jaar erg tevreden over de tuin. Alleen de bonen, augurken en bietjes waren niks. Het droge voorjaar vond ik juist erg prettig om te ervaren wat plantjes kunnen hebben qua droogte. Het was het ideale moment om goed te observeren wat geen regen met de grond deed. Vaak even met de vingers graven en kijken hoe droog de grond nou echt was. Over het algemeen blijkt er dan vaak enkele centimeters diep genoeg vocht te zitten. Zo weinig mogelijk gegoten dus en met prima resultaat.

In de zomer waren we er wel net op tijd bij met de aardappels, want die lagen echt te zwemmen. Achteraf ook niet slim om ze in het laagst gelegen stuk tuin te poten. En ja, de tomaten zijn helemaal weggerot, dus die staat ook op de lijst met complete mislukking en 'dat doen we volgend jaar anders'.

Succesnummers van dit jaar waren echt de zaai uien, suikermais, pluksla, ijsbergsla, wortels.

Nog in de grond zitten schorseneren, pastinaken, witlof, boerenkool, prei, andijvie, ijsbergsla, rucola, groenlof, kardoen en nog wat meer waar ik zo niet kan opkomen.

En binnenkort knoflook de grond in, proberen voor volgend jaar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...