Jump to content
Charly

Recepten voor een rustige buik

Recommended Posts

Appelvrouw begon er in het ‘wat heb je vandaag gegeten uet’-topic over. Maar recepten of tips voor een rustige spijsvertering zijn misschien voor meerdere mensen handig?

 

Ik zal even samenvatten wat we tot nu toe verzameld hebben aan tips.

- minder ui / knof / prei

- groenten schillen en liefst koken

- uitkijken met te vet of te pittig

 

Daar wil ik aan toevoegen dat ik veel baat heb bij Iberogast.

https://www.iberogast.nl

Voor de echte die-hards: op het potje staat precies de receptuur. Allemaal kruiden die zelf ook te verbouwen / verzamelen zijn.

Nb. Het werkt niet meteen. Het is geen medicijn dat klachten verminderd, maar een hulpmiddel dat je lichaam sterker maakt om dit zelf aan te pakken. Althans. Zo heb ik het begrepen.


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha lachen dit. En ook de iberogast. Goed product en te duur vond ik. En wij hebben eigen eau de vie waar ik tinctuur mee kan maken. Die maak ik al een jaar of tien zelf, ik heb bijna alle kruiden in de tuin gezet behalve de beruchte Iberis Amara ( die wil maar niet lukken) waar het product naar vernoemd is, tenminste het eerste deal van de naam. En de zoethout en de kummel koop ik bij de biowinkel en maak er dan tinctuur van.  Ik heb hier een berg tinctuur flesjes vol staan en meng 2 x per jaar 100 ml naar recept van meneer Ibéro. Daar doe ik het voor mezelf héél goed op!

 

Nu heb ik een huisgenoot die een korte tijdspanne geen gassen in de darmen mag hebben vanwege een behandeling. Daar heeft Iberogast geen nut voor.

 

Op mijn lijstje staat daarvoor behalve de door jou genoemde uiknofpreisjalot:

geen druiven, niet veel fruit in een keer

geen zuidvruchten

geen drank met koolzuur zoals bier, cola, Spa rood
Geen lucht houdende toetjes zoals slagroom en mousse.

 

 

 

 


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat bij mij werkt, is weinig kaas eten en zeker geen gesmolten kaas. Na een gerecht met kaassaus of fondue (which i looooove!), heb ik flinke last.

Venkel werkt rustgevend. Ik eet ook venkelzaadjes als de pepers een heftige aanslag op mijn maag blijken te zijn. Ik eet nl wel zo goed als dagelijks heul heul pittig in het pepergroeiseizoen bij een broodje of het avondeten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kaas is hier ook een lastige. Lactose is een melksuiker die voor mensen lastig afbreekbaar is, en waarbij lucht vrij kan komen bij de vertering in de darmen (mits te weinig lactase-enzym) en tel daar de volle vetheid nog bij, geeft vaak gedoe (maar oh zo lekker!)

Venkelzaadjes wist ik niet. Leuke tip. Zou dat ook gelden voor venkelthee?

Hier wordt de buik vaak rustig van het standaard kommetje kippensoep, waarin ik dan rijst kook. Ik maak de kippenbouillon dag 1, dan s nachts afkoelen. Ochtend: vet afscheppen, vlees van de karkasjes pulken en terug gooien en de soep afmaken en invriezen. Ik maak steeds 6 liter ofzo. Dus das de moeite van t proces waard.

En dan zijn we er nog niet, want dan kun je de botjes nog gebruiken voor bottenbouillon. Die gaan dus in een nieuwe pan water + scheutje azijn (= nodig om de goeie dingen uit de botten te krijgen), met wat varkensbotten erbij en dan weer bouillon trekken, zeker 24 uur. Afkoelen, vet afscheppen en lekker verder afmaken zoals je wilt. Et voilà. Je bent ff 3 dagen aan t rommelen tussen de bedrijven door, maar dan heb je wel 12 liter soep / bouillon. Die je op elk moment uit de vriezer kan trekken als je denkt: hmmm. Zit niet helemaal lekker in de binnenkant.


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alleen past het niet overal bij, venkel. Das dan wel jammer.

Vroeger gaven ze venkelthee ook aan baby’s tegen buikkrampjes, maar dat doen ze nu niet meer. Moeten dan 4 maanden zijn als ik me goed herinner (maar mijn baby broertje kreeg het al heel snel en is ook een grote gezonde jongen geworden)

Ken je toevallig die Indiase mixjes van kruiden? Omdat ze een soort van palet reiniger nodig hebben na het vaak gekruide eten, neem je wat kruidenzaden uit een kommetje. Ik heb het hier nooit gezien, maar wel in India. Misschien bij een indiaas restaurant? Heel smakelijk en verfrissend na de maaltijd en zeker een heftige maaltijd. Vul voor heftig in wat nodig is. Gekruid/vet/pittig enz enz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajwain is hier ook geschikt voor. 

 

Ik heb afgelopen jaar geprobeerd het zelf te kweken. Het kwam wel goed op maar ze stonden in pot en zijn ergens overleden met de droogte. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...