Geplaatst: 24 september 201114 j Vandaag 3 maiskolfjes geoogst om te proberen. Ze waren wel goed van smaak (niet zo goed als ik me van vorig jaar herinner) maar erg 'plakkerig'. Zat overal op m'n tanden geplakt, ze waren niet knapperig. Nu vraag ik me af: is dit een teken dat ze nog niet rijp zijn, dat ze al te rijp zijn, of iets heel anders? Iemand die het weet?
Geplaatst: 24 september 201114 j Als je met je nagel in een maïskorrel drukt, moet er een melkachtig sap uit komen. De haartjes die bovenuit de (ongepelde) kolf komen moeten net bruin zijn geworden. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 25 september 201114 j wanneer de topjes bruin zijn kijk ik in een kolf zonder deze er af te halen, dus een opening in de sluitbladeren maken. Als de kleur helder geel is zijn ze goed dus niet lichtgeel of oranjegeel. Erg lekker suikermais, met 3 pubers moeten er wel veel kolven af voor een maaltijd. We hebben van één zakje zaad 5x gegeten, wel de moeite waard omdat de smaak niet te vergelijken is met wat je in de winkel kunt kopen.
Geplaatst: 25 september 201114 j Ik kijk wat betreft de mais inderdaad naar de bruine "haren"verder voel ik aan de kolf of die goed "dik"is. De afgelopen weken al flink wat mais gegeten. De rest vrijdag van het land gehaald omdat de vogels en ratten eraan begonnen (dan zijn ze dus echt rijp ). Mais die ik heb weggehaald heb ik ingemaakt.Maar tje als antwoordt op je vraag dat plakkerige, heb je het goed gekookt enzo?! Ik gril hem na het koken ook nog even helpt dat??? Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
Geplaatst: 24 augustus 201213 j Ik meende dat als de pluim bruin is dat je de kolf kan oogsten. Ik heb net even gespiekt en de bovenste 4-5 cm is nog wit en niet erg gevuld. Daaronder zitten mooie korrels. Vult de maiskolf zich naar boven op en moet ik dus nog even geduld hebben?
Geplaatst: 24 augustus 201213 j Dan is de bevruchting niet goed geweest. Was het een kolf van een plant die aan de zijkant of het begin van de rij stond? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 25 augustus 201213 j hier ook de ratten die de kolf hardhandig opentrekken en de boel op eten. Lekker fris maa rniet heus.
Geplaatst: 25 augustus 201213 j Als ze supperrijp zijn beginnen ze ook te hangen, ze staan niet meer rechtop maar gaan meer hangen.
Geplaatst: 26 augustus 201213 j Inderdaad aan de kop van een rij. Ik ga vandaag een paar kolven oogsten. Lekker
Geplaatst: 27 augustus 201213 j heerlijk met een beetje roomboter, maar wel meteen (maar dan ook écht meteen, binnen een minuutje of 10) na het plukken verwerken anders wordt de suikers omgezet in zetmeel en dat:1 is niet zo lekker2 plakt meer
Geplaatst: 27 augustus 201213 j Hoe zouden ze dat dan doen met die kolven die je in de supermarkt of bij de groenteboer koopt nu? Die zijn erg zoet, maar liggen er al even. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 27 augustus 201213 j Ok, klopt, ze worden vast niet meteen van hun suikertjes ontdaan en het hangt ook af van het ras; de tip kwam van Diana maar we hebben getest. Wij hadden hier Tasty Sweet, een extra zoete, en we hebben na de pluk meteen geproefd, die was lekker zoet dus. Thuis nog een keer geproefd na een uurtje en volgens onze geheel onwetenschappelijke methode (n=1) was het toch wat minder op de schaal van ZLM (ZoeteLieveMaisje) ...
Geplaatst: 29 augustus 201213 j Jorieke, de kolven zullen snel verpakt, gekoeld en vervoerd worden na de oogst waardoor ze weinig teruglopen in smaak totdat ze hier in de schappen liggen.Je hebt gelijk dat de mais wat zoeter zal zijn als je ze direct na de oogst op kan eten. Anderzijds zal in nederland door het klimaat niet de zoetste suikermais van het land komen.
Geplaatst: 1 augustus 201312 j Door het warme weer zijn er al verschillende kolven bijna rijp.(denk ik)Hoe zien jullie of je mais oogstbaar is?Ik kijk of de draadjes helemaal verschrompeld/bruin zijn tot binnenin de kolf.Is dat een correcte manier? Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!
Geplaatst: 1 augustus 201312 j Ik kijk wat betreft de mais inderdaad naar de bruine "haren"verder voel ik aan de kolf of die goed "dik"is. De afgelopen weken al flink wat mais gegeten. De rest vrijdag van het land gehaald omdat de vogels en ratten eraan begonnen (dan zijn ze dus echt rijp ). Mais die ik heb weggehaald heb ik ingemaakt.Maar tje als antwoordt op je vraag dat plakkerige, heb je het goed gekookt enzo?! Ik gril hem na het koken ook nog even helpt dat??? Ben heel benieuwd hoe je die inmaakt, als je nog tips hebt, graag!
Geplaatst: 4 augustus 201312 j Ik ga er van uit dat zodra de muizen in de aanval gaan de maïs rijp is. Ik lees hier bij verschillende mensen dat het ratten zijn die er van eten. Dat hoop ik niet want als een kolf aangevreten is gebruik ik 'm nog gewoon (omdat ik dacht dat het veldmuizen waren). Ik heb geen zin om kolven te eten waar de ratten aan gezeten hebben....
Geplaatst: 14 augustus 201312 j Tja het was dus wel een rat. Tot afgelopen week had ik prachtige grote dikke kolven. Gisterochtend kwam er een rat die +/ 15 kolven heeft aangevreten (is door iemand betrapt). Meteen heb ik alle overige kolven geoogst. Maar die !@#!#@ rat had natuurlijk de mooiste kolven aangevreten. Nu staat er een val klaar voor 'm en als ik 'm heb gaat ie het watervat in
Geplaatst: 14 augustus 201312 j Nee, was normale mais, zo'n 2 tot 2,5 meter hoog. Maar dat is voor een rat geen enkel probleem. Hopelijk vang ik 'm gauw...
Geplaatst: 14 augustus 201312 j Oh god ik ben veel te laat ze zijn al compleet opgedroogd.Valt er nou nog iets mee te doen; of is het bewaren voor zaad geslagen?
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.