Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Vandaag 3 maiskolfjes geoogst om te proberen. Ze waren wel goed van smaak (niet zo goed als ik me van vorig jaar herinner) maar erg 'plakkerig'. Zat overal op m'n tanden geplakt, ze waren niet knapperig. Nu vraag ik me af: is dit een teken dat ze nog niet rijp zijn, dat ze al te rijp zijn, of iets heel anders? Iemand die het weet?

Geplaatst:

wanneer de topjes bruin zijn kijk ik in een kolf zonder deze er af te halen, dus een opening in de sluitbladeren maken. Als de kleur helder geel is zijn ze goed dus niet lichtgeel of oranjegeel. Erg lekker suikermais, met 3 pubers moeten er wel veel kolven af voor een maaltijd. We hebben van één zakje zaad 5x gegeten, wel de moeite waard omdat de smaak niet te vergelijken is met wat je in de winkel kunt kopen.

Geplaatst:

Ik kijk wat betreft de mais inderdaad naar de bruine "haren"verder voel ik aan de kolf of die goed "dik"is. De afgelopen weken al flink wat mais gegeten. De rest vrijdag van het land gehaald omdat de vogels en ratten eraan begonnen (dan zijn ze dus echt rijp ). Mais die ik heb weggehaald heb ik ingemaakt.

Maar tje als antwoordt op je vraag dat plakkerige, heb je het goed gekookt enzo?! Ik gril hem na het koken ook nog even helpt dat???

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

  • 10 maanden later ...
Geplaatst:

Ik meende dat als de pluim bruin is dat je de kolf kan oogsten. Ik heb net even gespiekt en de bovenste 4-5 cm is nog wit en niet erg gevuld. Daaronder zitten mooie korrels. Vult de maiskolf zich naar boven op en moet ik dus nog even geduld hebben?

Geplaatst:

hier ook de ratten die de kolf hardhandig opentrekken en de boel op eten. Lekker fris maa rniet heus.

Geplaatst:

Als ze supperrijp zijn beginnen ze ook te hangen, ze staan niet meer rechtop maar gaan meer hangen.

Geplaatst:

Inderdaad aan de kop van een rij. Ik ga vandaag een paar kolven oogsten. Lekker

Geplaatst:

heerlijk met een beetje roomboter, maar wel meteen (maar dan ook écht meteen, binnen een minuutje of 10) na het plukken verwerken anders wordt de suikers omgezet in zetmeel en dat:

1 is niet zo lekker

2 plakt meer

Geplaatst:

Ok, klopt, ze worden vast niet meteen van hun suikertjes ontdaan en het hangt ook af van het ras; de tip kwam van Diana maar we hebben getest.

 

Wij hadden hier Tasty Sweet, een extra zoete, en we hebben na de pluk meteen geproefd, die was lekker zoet dus. Thuis nog een keer geproefd na een uurtje en volgens onze geheel onwetenschappelijke methode (n=1) was het toch wat minder op de schaal van ZLM (ZoeteLieveMaisje) ...

Geplaatst:

Jorieke, de kolven zullen snel verpakt, gekoeld en vervoerd worden na de oogst waardoor ze weinig teruglopen in smaak totdat ze hier in de schappen liggen.

Je hebt gelijk dat de mais wat zoeter zal zijn als je ze direct na de oogst op kan eten. Anderzijds zal in nederland door het klimaat niet de zoetste suikermais van het land komen.

  • 11 maanden later ...
Geplaatst:

Door het warme weer zijn er al verschillende kolven bijna rijp.(denk ik)

Hoe zien jullie of je mais oogstbaar is?

Ik kijk of de draadjes helemaal verschrompeld/bruin zijn tot binnenin de kolf.

Is dat een correcte manier?

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Geplaatst:

ja, en/of voorzichtig open pulken aan een kant

Geplaatst:
Ik kijk wat betreft de mais inderdaad naar de bruine "haren"verder voel ik aan de kolf of die goed "dik"is. De afgelopen weken al flink wat mais gegeten. De rest vrijdag van het land gehaald omdat de vogels en ratten eraan begonnen (dan zijn ze dus echt rijp ). Mais die ik heb weggehaald heb ik ingemaakt.

Maar tje als antwoordt op je vraag dat plakkerige, heb je het goed gekookt enzo?! Ik gril hem na het koken ook nog even helpt dat???

 

 

Ben heel benieuwd hoe je die inmaakt, als je nog tips hebt, graag!

Geplaatst:

Ik ga er van uit dat zodra de muizen in de aanval gaan de maïs rijp is. Ik lees hier bij verschillende mensen dat het ratten zijn die er van eten. Dat hoop ik niet want als een kolf aangevreten is gebruik ik 'm nog gewoon (omdat ik dacht dat het veldmuizen waren). Ik heb geen zin om kolven te eten waar de ratten aan gezeten hebben....

  • 2 weken later...
Geplaatst:

Tja het was dus wel een rat. Tot afgelopen week had ik prachtige grote dikke kolven. Gisterochtend kwam er een rat die +/ 15 kolven heeft aangevreten (is door iemand betrapt). Meteen heb ik alle overige kolven geoogst. Maar die !@#!#@ rat had natuurlijk de mooiste kolven aangevreten. Nu staat er een val klaar voor 'm en als ik 'm heb gaat ie het watervat in

Geplaatst:

Heb je lage mais of komen ratten zo hoog?

Geplaatst:

Nee, was normale mais, zo'n 2 tot 2,5 meter hoog. Maar dat is voor een rat geen enkel probleem.

 

Hopelijk vang ik 'm gauw...

Geplaatst:

Oh god ik ben veel te laat ze zijn al compleet opgedroogd.

Valt er nou nog iets mee te doen; of is het bewaren voor zaad geslagen?

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.