Jump to content

walnoten oogst


sanne

Recommended Posts

Je moet alle schilresten eraf halen(krijg je erg hardnekkige zwarte handen van dus handschoentjes aan ) zodat er geen schimmel in kan vormen en de noot aantasten. Je moet ze zo goed mogelijk laten drogen.

 

Geweldig weer op dit moment; ze liggen bij mij ook buiten in het zonnetje op terras en de warme stenen drogen ze aan beide zijden. af en toe ga ik er met de hark er ff door om ze te "keren".

 

977_ff779cd9e598d62aae4c2172293ed078.jpg

 

De schilletjes die er eerst wat moeilijker afgaan, gaan na een dag drogen makkelijker.

 

Ze geven trouwens wel een mooie bruine kleur aan wol. Schillen van walnoten werden van oudsher gebruikt als natuurlijke kleurstof.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je vlotte reaktie! Idd zijn handschoenen wel nuttig. Hier kwam ik iets te laat achter.

Vanochtend mijn huis van schrik maar eens een flinke poetsbeurt gegeven, zonder handschoenen. In de hoop mijn nagels weer enigszins toonbaar te krijgen......

De zon helpt vandaag en morgen flink mee om de noten goed te drogen.

Link to comment
Share on other sites

Geedee: jaloers op je walnoten! Zo lekker.....kreeg er wat van een vrindin....zit nu op marktplaats te kijken om een en ander te kopen aan walnoten.

Een boom zou ik ook wel willen, maar ik vrees dat ik niet het geduld heb om 5 jaar op mijn eerste oogst te wachten....

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook aardig wat walnoten geraapt/gekregen. Heb ze buiten in de zon te drogen gelegd. Moet ik ze s'avonds weer binnen pakken omdat het zo vochtig is of kan het geen kwaad omdat het morgen toch weer opdroogt? Het is zo'n gedoe om iedere avond weer alles bij elkaar te sprokkelen en binnen te leggen om de dag erna de noten weer buiten uit te spreiden...

Link to comment
Share on other sites

Ik gooi alle noten gewoon in kratjes met een stukkie krantenpapier onderin. Zo drogen ze ook prima, er zit tussen de walnoten genoeg ruimte om lucht door te laten namelijk. En die kratjes zet ik in een ruimte waar het niet al te vochtig is. En over een jaar of wellicht twee jaar gooi ik ze in een grote bus waar ik dan naar behoeven uit kraak. Maar ik eet dan ook nooit 'verse' noten. Wie niet kan wachten op de noten moet misschien 1 jaartje offeren - oude kopen in de supermarkt of bij de groenteboer - en daarna eet je gewoon elk jaar je eigen oogst 'oude' noten.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Ik haal de noten s avonds ook naar binnen. geen gedoe hoor...gewoon met een borstel en de sneeuwschep 3 x vegen en hopla in een vouwkrat ....klaar. en die ene of 2 die ik "knoei" daar sta ik ff op en eet ze lekker op. Heerlijk vind ik dat, verse walnoten.....sommige kraak ik en die laat ik dan ff "bloot" drogen ( 1 a 2 dagen), dan stukjes hakken en door een naturel roomkaasje prakken....of door de sla....of op het ijs.....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...