Geplaatst: 21 december 20177 j Hier hebben we voor de verandering maar een kalkoen geslacht die afgelopen voorjaar bij ons uit het ei gekropen is. Het blijft wel een vervelend klusje het doden, Ik hang de kalkoen aan de poten op en geef een tikje op de achterkant van de kop en plaats dan direct 2 hals-snedes aan de beide zijkanten kanten van de kop. En dan dier vasthouden zodat niet alles onder het bloed zwabbert. We plukken ze zonder te dompelen, is wel meer werk maar dan blijft de huid mooi intakt en niet alles helemaal smerig wordt. We laten de kaloen dan een dag of 3 4 besterven. Het gewicht is tussen de 6 en 7 kg schoon aan de haak. Deze kalkoen was 7 maanden (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen
Geplaatst: 21 december 20177 j eendenpannekoekjes van JoriekeDie heb ik nog nooit voorbij zien komen En als ik er op zoek, krijg ik dit, in alle spellingen: Hoezo "te vaak voorkomen"? Waar kan ik ze vinden? "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 21 december 20177 j In dit topic: pekingeenden-t21815.html En dit recept: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R593156/pekingeend ik gebruik alleen geen arachideolie (maar gewoon Nederlandse koolzaadolie) en i.p.v. prei neem ik ui.Oh en de sherry laat ik weg, ALS we toevallig een wijntje open hebben dan gaat daar een beetje van doorheen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 21 december 20177 j Wat origineel, merci En dan doe ik er kip in bij gebrek aan eend "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 21 december 20177 j Dit recept komt erg dicht bij het gerecht wat we in China aten waardoor we überhaupt die eenden zijn gaan houden Jammer dat onze filets al op zijn Volgend jaar weer! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 22 december 20177 j Wow Arjen, mooi stukje vlees Heel karwei maar vanavond onze eenden gefileerd. En nu zaterdagavond, 4 eendeborsten gemaakt.Waauuw echt masterlijk. Dit neem ik morgen mee naar het kerstdiner. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 18 februari 20187 j Prachtig Nas! Wij hebben nog geen eend helaas. Dus nog niet van die mooie filets of pannenkoekjes. Een kalkoen zie ik eerder gebeuren. Daar lief die beter trekt. Maar goed. Ik loop op de zaken vooruit. Vandaag onze eerste haan geslacht. Hele opstelling gemaakt buiten:Een afgezaagde pillon met emmer eronder voor een klap in zijn nek en daarna leegbloeden. Rechts achterin een pan op kookplaatje met water van 65 graden. Om kip in te dompelen gedurende 1 min. Dan met zijn pootjes in plankje met inkepingen op de schragen hangen. En boven een grote wasmand plukken. Dan op de tafel de onbruikbare zaken eraf / uitpeuteren (ingewanden, kop, poten) en in de bloedemmer. En tot slot op de tafel en al het andere spul vaak netjes afspuiten met de tuinslang die klaar ligt. Ging eigenlijk heel voorspoedig. Nauwelijks stuiptrekkingen door die tik. En nu ligt ie al een paar uur in de pan: Soep te worden en daarna ook ragout wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 18 februari 20187 j Goede voorbereiding! Wat een parcour.haast jammer om dan maar 1 kippetje te doen.Hebben jullie samen geslacht? Ik krijg hubbie niet zo ver, die wil er niks mee te maken hebben tot ze een supermarkt look hebben. Kaal, geplukt en gewassen op een schaaldan neemt hij het roer over en maakt hij er wat lekkers van.Het eten doen we dan samen, toch nog een beetje teamwork.Ik zit nu tegen 2 eenden en de eerste konijnen aan te hikken.Het is niet echt mijn hobby merk ik wel. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 18 februari 20187 j Ha Nas! Van ons ook geen hobby idd. Maar het was ook niet zo erg als gevreesd. Mijn moeder had al visioenen dat ik kokhalzend boven een emmer zou hangen Maar dat was allemaal niet aan de orde. Het is niet leuk om een dier te doden. Maar de bewustwording van het feit dat je een dier eet is wel iets waar we inderdaad vreselijk achter staan. We hebben samen geslacht inderdaad. Ging best prima. Die eerste klap is lastig. Maar daar hadden we al op gerekend. Dus konden snel een tweede mep geven. En toen was ie al ‘out’. De ragout was trouwens heerlijk. Zeker twee dagen van te eten. En dan ook nog een liter of 3 mooi gevulde kip/groentesoep. Erg tof!De botjes heb ik bewaard. Daar kan je nogmaals bouillon van trekken. Bottenbouillon, die laat je dan 12 tot zelfs 24 uur opstaan. Daar gaan ook wat botten van Borg door nog. Mooie krachtige bouillon hoop ik. En dan in kleine porties invriezen om door sauzen en soepen te doen enzo. Da’s iig het plan. Laten we es kijken hoe t loopt morgen Succes met je eenden en knijnen Nas! Heb je al een datum geprikt? Of schuif je het nog even voor je uit... wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 18 februari 20187 j Ah de haan is niet meer zie ik. Het beviel wel zo dus? Je hebt natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal... maar toch Heb je hem nog gewogen na het slachten? Zal een best beest zijn geweest neem ik aan. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 18 februari 20187 j Ja nee stom. Vergeten te wegen. Buiten op de tuintafel leek het maar een ielig ding. Maar bij het koken bleek hij toch niet in mijn 6 literpan te passen zonder dat ik hem in stukken verdeelde. Dus uiteindelijk een boel beest inderdaad. En lekker. Erg blij mee. De test is daarmee geslaagd en voor herhaling vatbaar Dan weer deze opstelling. Maar dan wat meer vogels op 1 dag inderdaad. En ook een paar villen ipv plukken. Want dat was nog wel een klusje zeg. Die gewone veren alla. Maar die #%!!-stekeltjes!!! Enfin. Eind goed, al goed. Nou ja. Niet zo voor de haan wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 20 februari 20187 j Heb je de kleur van het vlees aan de poten een beetje kunnen bekijken? Rauw? Zal wel niet met de huid er nog op/aan/om... Daar zie je vaak grote verschillen tussen oudere en jongere kippen/hanen. Of jongelui die veel kilometers hebben gemaakt bijv. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 maart 20187 j Ha! Zie dat ik een vraag gemist had. Nee niet naar de poten gekeken. Alles in de soep en de ragout gedaan. Was voortreffelijk. Bijna een week van gegeten. En dus van de botten nog los bottenbouillon gemaakt. Helemaal prima. Nu we vaker gaan slachten, had ik bedacht dat ik ook maar es een goede set messen moest gaan aanschaffen. Want de vorige keer met zo'n japans enorm kookmes de keel doorsnijden was niet echt bijster geslaagd. Toch nog te bot. En te groot om handig te hanteren. Iemand tips waarop te letten bij aanschaf slachtmes(sen)? wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 28 maart 20187 j Hier mijn gereedschap. Messenset van giessen heb ik 2 jaar geleden gekocht niet speciaal voor het slachten maar gewoon voor in de keuken als wij voor een heel zwikkie koken.Vlijm scherp en echt gevaarlijk , dus ik gebruik het met heel veel respect.Ik slacht met hakblok en bijl maar vind het en heel gedoe en voel mij hier nog niet zeker bij. Dus heb ik nu een klein handzaam ding gekocht die enorm veel slagkracht heeft door zijn aerodynamische vorm hahaha aldus de verkoper. Of ik er in ben getuind weet ik niet want heb hem nog niet uitgeprobeerd.Wat ik hier mis is een klein scherp mes, soort schilmes maar dan van deze kwaliteit. Daar heb ik vorige keer het meest mee gedaan.vooral het karkas met hamertje en mesje. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 28 maart 20187 j Wat ik kan aanraden on scherp materiaal te hebben. Klinkt voor de hand liggend, maar met scherpe messen is het veel minder zwoegen. Ik laat mijn messen zeker 2 x per jaar professioneel slijpen. 1 x voor het offerfeest en 1 x tussendoor. Soms als ik tijd heb nog wel een x en tussendoor zelf bijhouden. Dan is de messoort eigenlijk niet eens van belang merk ik. Al zijn die van Nasuada wel echt bjoeties! Een koksmes is zwaar(der) in de hand. Vind je dat prettig? Een uitbeenmes is veel lichter en dan heb je ook nog allerlei variaties er tussen in. Ik heb ook altijd geslepen aardappelschilmesjes. Heeeel fijn!
Geplaatst: 29 maart 20187 j Nieuw topic, onder koken en recepten:hoe-maken-houden-jullie-je-messen-scherp-t23820.html Inhoud bloempot of bak berekenen
Geplaatst: 30 maart 20187 j Wij hebben beiden een jachtmes, om het vel er omweg te kunnen halen. En fileermessen.
Geplaatst: 28 april 20187 j Haantje die een flinke wond in mijn been heeft gemaakt is niet meer.Tjonge.....wat een sporen voor een kleine krielhaan was mij niet eerder opgevallen. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 28 april 20187 j Vandaag voor het eerst alleen en zelf geslacht.om niet gelijk met die valse haan te beginnen heb ik een leghorn die naar mij idee niet meer goed eieren legde ook geslacht. Op programma stonden 3 hanen en een leghorn.De leghorn is 1.5 jaar. Zat weinig tot geen vlees aan.Wat ik wel voor het eerst tegenkwam was een hele eier productie. Een compleet ei met schaal en al, 4 eierdooier, zakje wit snot( eierschaal in wording?)En trosje toekomstige eitjes. Heel bijzonder.De kip zelf ga ik bouillon / ragout van maken.Dit is nog foto van de haan voor en na.En el pep een mooi araucana haantje van Nog geen geen jaar.Deze gaat mij wel aan het hart. Het enige kuiken wat uit de broedmachine van mijn zoon kwam.Mja ik heb een araucana haan met oorttoefjes en daar wil k mee verder.Nou verder ging het helemaal prima het liep allemaal prima.Tot slot het resultaat: 29 april 20187 j aangepast door Gast https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 28 april 20187 j Ze zien er een beetje schriel uit, hoeveel weegt zo'n haantje nou schoon aan de haak? Okay, het vel hangt er nog, dus helemaal 'schoon' is het gewicht niet, maar toch;-). Misschien vertekent het plaatje gewoon. https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.
Geplaatst: 28 april 20187 j Zal ze wegen maar klopt, het viel mij ook tegen , mijn vlees kip woog ruim 5 kilo denk dat deze net de kilo halen.Ik zal ze meer eten geven. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 28 april 20187 j Kapoeneren? Ross 7(?) vleeskuikens lieten ze bij de KVW tot de maximale leeftijd in de leverancier's handleiding groeien, 14 weken, werden ze allemaal boven de 6 kilo levend gewicht. Dat zijn joekels. Maar hoe ze smaakten hoorde je niets over. Jong=zacht vlees. https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.
Geplaatst: 28 april 20187 j Geen idee welk ras... pagina 30 (3.5 kg ) en pagina 31 ( ( 5 kg) staan ze.En dan deze kippetjes.Araucana haan 1.3 k en 1 kgDe leghorn 900 gram dat dacht ik al want zit niet wens een fatsoenlijk pootje aan. https://www.deblijehoeve.nl/
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.