Jump to content

Pekingeenden


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Volgend weekend ruilen wij 2 varkens tegen 15 (het werden er 10) broedeieren van de Pekingeend.

 

Nou ja... niet zo 1 op 1, er komen nog wat stappen tussen. We zwaaien Dikkie dik (onze Kunekune-zeug) en een borgje uit naar Voorhout. Die worden bij Charly bezorgd.

En daar in de buurt woont iemand die eenden heeft lopen die mij wel wat eieren wil verkopen. Die eieren worden opgehaald door Charly, en meegegeven aan degene die de 2 varkens brengt. En die rijdt daarna weer terug naar ons, en dan kunnen de eieren na het weekend in de broedmachine (dit liep allemaal iets anders, maar dat mag de pret niet drukken )

 

Die eenden gaan we houden voor het vlees. En hopelijk eten ze lekker wat van het brood dat we 'over' gaan hebben omdat we minder varkens hebben lopen dit jaar.

Ik ga hier een beetje bijhouden hoe ze opgroeien en hoe ze straks uiteindelijk smaken natuurlijk.

Link to comment
Share on other sites

Joep mag wel vaart gaan maken met de vijver

en als je de Europese meerval kweekt moet je deze niet te groot laten worden want deze lust wel een Donaldtje

succes met het project

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

We willen ze eerst eens in een verplaatsbare ren laten lopen, zoals we ook met onze kippenkuikens doen. Zo krijgen ze steeds een nieuw groen veldje maar zitten ze enigszins veilig. Al is er vorig jaar een bunzing (?) langsgekomen die wat jonge kippen onder zo'n ren vandaan heeft getrokken

En als ze wat groter zijn dan kunnen ze los komen te lopen. Bij de kippen in de boomgaard, of in een ander weitje. Dat zien we dan wel. (al gaan ze wel hard groeien... dus we moeten er al snel over na gaan denken ) Ze krijgen dan een lekkere snaterbak met water, net als de loopeenden. Daar kunnen ze poetsen en badderen en hun snavels schoonmaken Maar echt in de vijver komen ze niet. Vast wel een paar eendjes, ooit, maar geen 10+ stuks zoals we nu voor het vlees gaan houden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 1 month later...

Heeeee! Helemaal gemist dat ze er al waren zeg!

En hoewel dotjes, is 3 kuikens op 10 eieren wel echt stinkend weinig zeg.

Maar goed. Wat je schrijft: als test is het toch aardig.

Benieuwd of het net zulke dikke monstertjes worden als je kipzilla's!

En ook heel benieuwd naar de smaak straks trouwens. Goede eend is wel echt heul erg lekker....mmmmm

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ze groeien hard, en maken er een enorme puinzooi van. Ik heb gisteren de bak weer eens verschoond en het wordt tijd dat ze buiten gaan smeren Nog even geduld... ze hebben nog wat warmte nodig nu.

 

IMG925072361492931593.JPG

 

Gwen, ook deze hebben die vieze nekken, van voer met water en dat dan opgedroogd. En ze lopen een week achter op die van jou, qua groei.

IMG925389791492931600.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ze eten nu het kuikenvoer dat we aan alle kuikens voeren. We hebben een flinke ton vol gemalen, er zitten o.a. erwten, maïs, tarwe, veldbonen, kalk van gemalen eierschalen, en zo nog wat zaken in. En dat blijven ze voorlopig eten, tot ze ook interesse tonen in ander voer zoals brood. En alles wat ze maar van/uit de grond eten. Ze hebben water om in te snepperen, ze krijgen geen dieper zwembad omdat we ze steeds gaan verplaatsen met een losse ren. Dus gewoon een rechthoekige ondiepe bak met een laagje water om lekker te poetsen enz. Ze krijgen geen vaste opstelling, want tegen die tijd zijn ze al geslacht

Voor bijv. paren enz. zou wel dieper water nodig zijn.

Link to comment
Share on other sites

De loopeenden paren ook 'gewoon' op het land Gwen. Dat weet ik van deze Pekingeenden eigenlijk niet.

 

@Oxygen: Als ze geweldig lekker zijn, en ook leuk om te houden (makkelijk scharrelen, goed met de kippen, etc. etc.) dan kan dat zeker. Maar van deze 3 gaan we er geen 1 houden om mee te fokken, denk ik nu tenminste, want het zijn er maar 3. Dan kunnen we ze amper proeven

Link to comment
Share on other sites

Vandaag hebben we de flinke kuikens naar buiten gedaan, gewoon als uitstapje. Om vanavond weer naar binnen te gaan, want het wordt weer KOUD, en ze hebben alleen nog dons. Ze krijgen niet al zo snel veren als kippenkuikens.

 

Eerst is het nog eng:

IMG946075801493385174.JPG

 

Het badje vinden ze meteen geweldig!

IMG951452861493385180.JPG

 

Helaas kreeg de kleinste het voor elkaar om op de kop in een kuiltje (tegen het hout van het hek aan) terecht te komen, en daar heeft hij even gelegen voor ik weer bij ze kwam kijken. En dus was ie onderkoeld, en leek al stervende. Incl. wegtrekkende poten, nek die in een vreemde hoek draait steeds, etc.

 

Ik heb em snel naar binnen gedaan, onder de lamp, op een handdoekje zodat zijn dons snel zou drogen. Het duurde een tijdje, en het leek alleen maar slechter te gaan. Af en toe een drupje water in zijn snavel, zodat zijn bekkie niet zo uit zou drogen.

 

Maar goed, ineens trok hij weer wat bij, en nu loopt hij weer rond! Piepend en al, als een normaal en gezond eendenkuiken. Pffffff.

 

IMG953330391493385503.JPG

Link to comment
Share on other sites

Nu de eenden wat groter worden, zie ik eigenlijk pas waarom het water zo snel op is. Ik zal nog eens proberen het te filmen. Ze spuiten het water er aan de zijkant van hun snavel gewoon uit als ze 'drinken' (snepperen)! Echt een straaltje! Ik heb de bak waarin ze lopen gisteren weer verschoond en het vuile water druipt er dan gewoon uit als ik em omkeer boven de compostbak.

 

Wel tof: deze Pekingeendjes vreten zo ongeveer alles wat je ze geeft. Zonder aarzelen ook Ze zijn al gek op brood, al krijgen ze de korstjes niet goed weg. Maar dat komt wel.

Ook vraten ze net in no-time een klein restje gekookte pasta met tomatensaus weg

 

De kippenkuikens doen dat niet meteen, die gaan eerst kijken of het niet beweegt, of het niet terugpikt, weetikveel En dan is het de volgende dag eens een keer op. Als ik ze niets anders geef

Link to comment
Share on other sites

Ha,

 

Wat leuk zeg van dat veelzijdige eten. Eigenlijk een soort Kliko in de gedaante van een eend

 

Onder mijn waterbak heb ik een kweekbakje staan, zo'n groene en dat helpt al veel opvangen en daar sneperen ze ook uit. Het water verspillen is aanzienlijk minder geworden sinds ik het kuikenmeel nat maak. Het hok blijft vrij netjes. Maar nog steeds gebruiken ze per etmaal een volle tank water a 2.5 liter.

 

De rest zet ik in mijn eigen eendjestopic. Anders staat het verhaal hier inplaats van daar, lol.

 

De Pekingeenden vind ik wel heul leuk. Echt heeel leuk, dus misschien ooit op een moment dat ik daar ook wat diertjes van neem. Daar heb ik wel de ruimte voor.

 

Gwen

Link to comment
Share on other sites

Echt geweldig wat die eendjes allemaal naar binnen werken! Ze staan ook echt te bedelen en vallen dan aan alsof ze de hele dag nog niet hebben gegeten

Ze gaan nu niet meer naar binnen, ze blijven nu ook 's nachts in dat rennetje met gras en onkruid. Er is een droog, overdekt hoekje met stro waar ze kunnen slapen.

 

IMG960653171493839257.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...