Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

10+11 maart in A'dam RECLAIM THE SEEDS zadenbeurs


bart

Recommended Posts

  • 1 month later...

proeftuiniers hiervan op de hoogte te brengen, Dat doe ik graag (en bij wijze van niet vaak voorkomende uitzondering) graag!

Groet, Coen Jutte (St. de Nationale Proeftuin)

 

Reclaim the Seeds - zadenbeurs

Datum: 10/03/2012 10:00 - 11/03/2012 21:00

Type: Beurs

Voordat komend jaar alle zaden en planten weer de grond in kunnen organiseren we in het weekend van 10 en 11 maart 2012 een zadenbeurs in Amsterdam.

Dit moet een evenement worden waar tuinders, mensen met een volkstuin en collectieven zaden kunnen ruilen, weggeven en verk...open.

Hiermee willen we bereiken dat de diversiteit aan groente en andere voedselgewassen behouden blijft en dat de zaden uit handen blijven van grote agro-bedrijven.

Naast kraampjes met zaden uit Nederland verwachten we een aantal collectieven uit het buitenland die zijn gespecialiseerd in het in stand houden en verspreiden van een grote diversiteit aan fruit- en groentegewassen.

Op zondag is er meer aandacht voor lokale initiatieven en acties om meer voedselproductie in de stad te krijgen.

Reclaim the Seeds wil met de zadenbeurs bijdragen aan:

- het in stand houden van de diversiteit van voedselgewassen en het ondersteunen van de organisaties en individuen die zich hier mee bezig houden.

- het onder de aandacht brengen van het belang van soortendiversiteit in de landbouw

- het betrekken van meer mensen bij het zelf gebruiken van vrije zaden en mogelijk zelfs actief bewaren en uitwisselen van zaadgoed.

Wij steunen de Europese campagne voor Zaadgoedsoevereiniteit. Zaden zijn de oorsprong van ons voedsel. Toegang tot en diversiteit van zaden is van levensbelang.

Centraal in het plenaire debat tijdens het weekend staat het begrip zaadgoedsoevereiniteit - nu en in de toekomst.

 

Voor een plekje op de zadenmarkt, een infostand, een bijdrage aan het programma, aanmelden of andere vragen, kun je contact opnemen via [email protected] of 020-6682236.

Deze zadenbeurs is een jongereninitiatief van ASEED Europe.

Adres: Amsterdam, Plantagedoklaan (zie link)Link: http://www.reclaimtheseeds.nl

Edited by Guest

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

Zaterdag op dit evenement geweest. Het was een ongelofelijk inspirerende dag die heel druk (op sommige momenten misschien zelfs té druk) bezocht werd. Van lezingen over de beginselen van je eigen zaden telen, bewaren en delen tot debatten over de wereldwijde voedselvoorziening die gedomineerd wordt door enkele grote monopolisten. Interessant om experts van de Bolster, Bingenheimer saatgut, de akkerbouw vakbond, Velt en anderen aan het woord te zien over dit soort kwesties.

Daarnaast vele standjes van mooie initiatieven in binnen- en buitenland, bijzondere zaden, lekker eten. Ik heb een aantal zaadjes mee om zelf te vermeerderen. Van de makkelijkste gewassen: boon en tomaat. Ik heb er nu al zin in! Ik heb maar twee tomatenzaadjes dus ben zenuwachtig

 

Tevens opbeurend is om te zien dat dit evenement vanuit een actiebeweging opgezet is en dat die een publiek weet te trekken dat van ver buiten die actiebeweging komt. Dit gebeurt niet zo vaak, waardoor de actievoerders vaak weggezet worden als een stel schreeuwende nietsnutten, wat mij altijd een doorn in het oog is. Dit evenement heeft blijkbaar een onderwerp weten aan te snijden wat breed gedragen wordt, zowel bij actievoerders, doorsnee burgers en bedrijven. Dit levert een mooie kruisbestuiving op tussen mensen die 'protesteren tegen' en mensen die in de praktijk werken aan oplossingen, zowel in eigen moestuin als via bijvoorbeeld een biologisch zaadteeltbedrijf.

 

Ik ben in ieder geval weer een stukje meer gemotiveerd geraakt om mij met zaadteelt bezig te houden.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ik vond het ook interessant, ik denk dat er niet gerekend was op zoveel mensen, s'ochtends was het nog wel te doen maar toen we 1,5 uur later uit een workshop kwamen konden we bijna niet meer tussen de kraampjes doorlopen zo druk. Een groot succes voor de organisatie dus.

 

Wij zijn niet de hele dag gebleven, en het meeste was mij al wel bekend maar het is toch altijd weer confronterend om te zien hoe de landbouw multinationals in de wereld stap voor stap hun einddoel bereiken

 

Gelukkig bewaren steeds meer hobby moestuinders hun eigen zaadjes, kopen geen hybride zaden en we hebben natuurlijk de ruil enveloppe en de moestuinforumdag waar druk uitgewisseld kan worden

Link to comment
Share on other sites

 

Gelukkig bewaren steeds meer hobby moestuinders hun eigen zaadjes, kopen geen hybride zaden en we hebben natuurlijk de ruil enveloppe en de moestuinforumdag waar druk uitgewisseld kan worden

 

Dit zijn dus initiatieven die ook vanuit de professionele hoek heel erg aangemoedigd werden. Natuurlijk is de totale uitwisseling te verwaarlozen op de totale wereldhandel, maar het gaat vooral ook om bewustzijn te creëren, het sociale aspect, educatie en onafhankelijker worden. Wij kunnen met elkaar zoveel meer dan we doen, we moeten alleen meer kennis en vaardigheden vergaren en structuren scheppen om met elkaar een doel te bereiken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...