Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Moestuin in de winter.


aardbeijim

Recommended Posts

Nu er niet meer veel te doen valt,vraag ik mij toch af wat jullie nog allemaal doen in de moestuin.Ik zelf eigenlijk niks maar wil wel dingen doen:De prei uitdoen(gaat dat nu met sneeuw),Aardbeien planten en spitten.Is het nu te laat om te spitten of de beste tijd?

Wat is onkruid?Iets wat je niet moet zaaien maar toch uitkomt.

Link to comment
Share on other sites

Tja ook niet veel, zeker niet zolang het vriest. Af en toe een beetje mest kruien om later om te spitten, composthoop omzetten en dat was het wel. Zodra de vorst weer uit de grond is kun je weer gaan spitten en de prei uitdoen.

Link to comment
Share on other sites

Dat valt nog mee dan frank, ik kwam vrijdag langs een bomenkwekerij in oudenbosch en daar lagen behoorlijk wat boompjes plat/geknakt door de sneeuw.

 

Nog een winterklus tip nu er nog sneeuw ligt en het aan het dooien is:

Breng eens een laag sneeuw aan op de kas grond. De geleidelijk smeltende sneeuw zorgt voor uitspoeling van de grond. Dit willen we meestal voorkomen maar door jaren achtereen gebruik van (kunst)meststoffen kunnen er zich zouten ophopen in de grond. Doorspoelen kan dan zinvol zijn.

Link to comment
Share on other sites

Ik doe ook niet veel nu, al begint het wel al weer te kriebelen. Spitten heb ik in november gedaan, maar om op je vraag terug te komen, als het straks niet meer vriest kun je weer gaan spitten. Het voorjaar is een prima tijd, zeker op lichtere gronden waarvan de kluiten niet kapot hoeven te vriezen.

Link to comment
Share on other sites

Ik blijf er in deze tijd van het jaar helemaal vanaf.

De zware loss-grond klinkt helemaal in als het nat is en je loopt er een paar keer overheen. Straks in het voorjaar krijg je het zwaar met spitten of bewerken.

Gewoon even geduld totdat de weergoden ons weer goedgezind zijn.

En het lijkt aantrekkelijk om zo vroeg mogelijk aan de slag te gaan maar de ervaring leert dat de meeste groenten gewoon warmte en vooral licht nodig hebben om het goed te doen.

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel op het tomaten-forum, enthousiaste collega's die al supervroeg plantjes hebben maar dan moeten wachten tot half mei voor ze naar buiten kunnen. Iele,slappe naar het licht getrokken planten die echt niet meer of betere vruchten leveren, vaak het tegendeel.

Geduld is een schone zaak, gewoon wachten op warmte en licht.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...