Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

@fre3ke

Green zebra Zou zeer gevoelig zijn heb ik vanuit diverse bronnen gehoord.

 

Vleestomaten zijn niet gevoeliger. Het is tomatenras en phyto stam afhankelijk.

West Virginia 17A is een vlees tomaat en zeer resistent.

Galahad F1 en F2 zijn vleestomaten en zeer resistent.

 

Echter voor eigenlijk alle rassen geld dat wanneer ze de juiste genen missen ze allen gevoelig zijn zolang de infectiedruk hoog is (bladeren die lang nat blijven).

 

  • Like 1
Geplaatst:

Volgens weerapp zou zondag morgen het koudste zijn en morgen overdag gans de dag bewolk zodat serre minder kan opwarmen overdag en dus al met lagere temperatuur aan de nacht beginnen . 

 

Moesten de temperatuur  nog geweest zijn van vorige week vrijdag dit weekend zouden de planten natuurlijk heel vlot langs de kassa gepasseerd zijn dit weekend .

 

Ik gok een 5 tal jaar geleden in zelfde winkel nog mensen vroeg in het voorjaar horen vragen achter tomatenplanten . En gehoord dat men toen zijden nog te vroeg kan nog te koude periode aanbreken voor de tomaten . Maar volgens mij moeten ze mee , hebben zij niet vroeg in het jaar planten zullen de klanten deze wel gaan halen met de concurrentie en de rest van de benodigdheden meteen er bij .  

 

Maar krijg je daardoor ook niet dat ze overal worden aangeboden en dat de mensen denken ze worden overal aangeboden en het is zonnig weer . Dus het kan zonder er erg in te hebben dat het nog (te)  koud kan worden .

  • Like 1
Geplaatst:
3 uren geleden, Roland zei:

@fre3ke

Green zebra Zou zeer gevoelig zijn heb ik vanuit diverse bronnen gehoord.

 

Vleestomaten zijn niet gevoeliger. Het is tomatenras en phyto stam afhankelijk.

West Virginia 17A is een vlees tomaat en zeer resistent.

Galahad F1 en F2 zijn vleestomaten en zeer resistent.

 

Echter voor eigenlijk alle rassen geld dat wanneer ze de juiste genen missen ze allen gevoelig zijn zolang de infectiedruk hoog is (bladeren die lang nat blijven).

 

 

Uiteraard zijn er verschillen tussen rassen die genetisch bepaald zijn. Maar gemiddeld genomen zijn vleestomaten gevoeliger dan cherry en snack tomaten om de redenen die ik aangaf. Doordat ze gedrongener en langzamer groeien en  relatief grotere bladeren hebben blijven de bladeren ook gemakkelijker langer nat.

Maar over Phytophthora infestans kun je hele boeken schrijven. Dat gaat hier teveel off topic denk ik.

Zelf heb ik nooit last hiervan, dit komt door de teeltomstandigheden en manier van telen die ik toepas.

gefascineerd door alles wat groeit en bloeit

3.000 m2 tuinplezier - siertuin - kasje - groenten - fruit

moderne kweektechnieken - hydroponics

https://www.instagram.com/maipensatogardening/

Geplaatst: (aangepast)

Gisteren heb ik direct alle vleestomaten behalve Pineapple onthoofd. @Roland, vorig jaar is alles bezweken. Green Zebra hield het wel langer vol omdat hij wat hoger en luchtiger groeide, daarom kon ik zaad oogsten. Ik las 'ergens' dat hij een beetje tegen phyt kan maar blijkbaar klopt dat niet als ik jouw reactie lees.

 

Ik houd nu van de F1- soorten de grootste aantallen aan, en van Pineapple, Green Zebra en onbekend zeer weinig. Onbekend had de natte zomer het beste doorstaan en smaakte goed. Waarschijnlijk een F1 maar ik neem wel een beetje risico.

aangepast door fre3ke
Geplaatst: (aangepast)

@Mai Pensato Pyth kijkt niet naar de vorm of grootte of gedrongenheid, het hangt gewoon af van omstandigheden, enige resistentie van de soort (volledige geldt voor geen enkele) en infectiedruk, ook met welke variant Phytopthora infestans je te maken hebt (zoals bij covid ontstaan hier telkens ook meer agressieve varianten, bv mindere nat duur nodig, lagere temperaturen etc)

Daarop kan je inspelen door bv de omstandigheden beter te maken: o.a. afgeschermd telen, soms bladsnoei/snoei om de plant luchtig te houden vooral bij struikvormen of bossige cherry , coctail tomaatjes, etc.

Zomaar zeggen "gemiddeld genomen" brengt niet veel bij, je zegt zelf dat je met jouw teeltmethode er geen last van hebt. Houden zo ! 

Zelf kan ik het ook meestal goed onder controle houden omwille van afgeschermde teelt, maar zie geen verschil in infectie als die begint tussen cherry,  coctail of grote tomaten. Wel of een plant al dan niet beter resistent is en hoe goed zo'n plant door bv een infectie kan doorgroeien.

 

Vele telen echter buiten of op een moestuincomplex en daar is de infectiedruk vaak een pak groter bij een slecht teeltjaar (op zo'n complex zijn wel al altijd enkele initiële haarden aanwezig) , de kans op succes is daar dan ook veel groter met een soort die enigszins resistief is, of dit nu een kers, coctail of grote tomaat is. O.a. Velt en ook @Rolandproberen bij te dragen aan deze problematiek, de commerciële tomatenteelt hier in de lage landen gebeurt in een afgeschermde omgeving en daar is druk niet zo hoog om zoals bij aardappelen veel onderzoek te doen op resistente varianten.

 

aangepast door redzebra
Geplaatst:
12 minutes ago, redzebra said:

bv de omstandigheden beter te maken

Maar een luchtige groei is toch ook een omstandigheid die invloed heeft? En in dat opzicht zijn vleestomaten wel minder geschikt. 

Geplaatst:

Luchtiger laten groeien kan wel maar het zijn van nature geen luchtige planten. Echt luchtig kreeg ik ze ook niet.

 

Bij de Marmande moest ik bovendien een dikke gevorkte stam verwijderen om hem luchtiger te krijgen. Dat geeft groeivertraging en stress die de Green Zebra niet had. En de Marmandes bleven laag natuurlijk.

 

Als het lang vochtig is maakt het inderdaad niet uit, maar als het kort vochtig is maakt het wel uit. Ik heb geen glazen bol. Ik wil gewoon de risico's voor komende zomer matigen.

Geplaatst: (aangepast)

Marmande kan je perfect ook op 1 stam laten groeien (1m/1,60 buiten)  (een vork veel eerder verwijderen) en eventueel bladsnoei (of bladeren inkorten).  Green zebra kan je bv ook op meer stammen  laten uitgroeien.

Marmande is natuurlijk ook maar 1 van de vele vleestomaten, ik zie geen wezenlijk verschil tussen kers, coctail en vleestomaten. Voor alle heb je stuikvormen en ongedetermineerde, het hangt er vooral vanaf hoe je hem laat groeien voor luchtigheid.

Niemand heeft een glazen bol en risico's beperken in welke vorm dan ook is altijd aangeraden in het geval van pyth.

aangepast door redzebra
Geplaatst:

Ik kweek buiten en snoei alles als stamtomaat. Ook struiktomaten, dan maar wat minder oogst per plant. Soms een dubbele stam maar zeker niet in struikvorm. Kwestie van regelmatig dieven en splitsingen zo vroeg mogelijk verwijderen. 

Geplaatst:

Vraagje aan de deskundigen hier:
 

Dit jaar wilde ik de oude Heirloom 'Pink Brandywine' in onze hobbykas gaan testen. Uit de diverse beschrijvingen lees ik dat deze aardappelblad zou moeten hebben. Mijn zaailingen hebben echter gewone bladeren. Iemand enig idee wat hier aan de hand is ?

 

Iemand ermee bekend of er wellicht normaalbladiger versies van dit oude ras bestaan ?

 

Of hebben ze mij gewoon iets verkeerds geleverd ?

Vriendelijke groeten,

Marcel Joosten.

  • Like 1
Geplaatst:

In de professionele tomatenteelt in kassen worden 99% van de planten geent op een onderstam. Belangrijkste redenen zijn resistentie tegen ziekte (met name Fusarium voetrot) een een hogere groeikracht.

Zelf heb ik dit jaar ook geent. Vorig jaar heb ik voor het eerst de Costoluto Fiorentino gekweekt, een rode vleestomaat die zeer geribde vruchten geeft. Ziet er apart uit en ze smaken ook goed. Alleen viel de groei wat tegen: op een gegeven moment werden de bladeren kleiner en werden geel. Later herstelde dit zich weer wat doordat ik de trossen gesnoeid had en zelfs een tros helemaal eruit gehaald.

Nu heb ik deze geent op een onderstam (Protector). Het lijkt heel griezelig en destructief maar toch gaat het vrij gemakkelijk. Er zijn veel instructiefilmpjes te vinden op internet hoe dit te doen.

Enkele foto's van mijn geslaagde experiment:

 

25 maart, 2 dagen na het enten

 

1697999121_2022-03-25Enten01.thumb.JPG.a404f25565c2a6a3c95a702d94251464.JPG

 

 

idem, gesloten propagator (erg belangrijk om de eerste dagen 100% RV te hebben).

 

1883712407_2022-03-25Enten02.thumb.JPG.f993a43d64a2717a0ec0e0f1a07015dd.JPG

 

30 maart dus 7 dagen na het enten: de ent is duidelijk geslaagd, het entclipje is er vanzelf afgevallen. De kap kan er af:

 

2005792827_2022-03-30Enten04.thumb.JPG.89247de2547a14d1ce8f58bf67d51daa.JPG

 

3 april (vandaag dus) 11 dagen na het enten:

 

486723026_2022-04-03Enten05.thumb.JPG.6f616e5fb2897ae9e0df630fda987b7f.JPG

 

  • Like 4

gefascineerd door alles wat groeit en bloeit

3.000 m2 tuinplezier - siertuin - kasje - groenten - fruit

moderne kweektechnieken - hydroponics

https://www.instagram.com/maipensatogardening/

Geplaatst:

Voor een ieder die nog wat planten af wil halen (zie lijst) kan dat. Het liefst deze week want heb geen ruimte meer om ze neer te zetten in p9. Dus je krijgt ze mee in een verteerbaar bamboe zakje 😁 en ze willen echt uit de zaaitree.

  • Like 1
Geplaatst:

Mijn Venus tomatenplantjes, de enige soort die ik vroeg zaai omdat het zo'n klein struikje is, staan al in bloei! Ze staan nota bene nog in P9 potjes. Wat is wijsheid? Bloemen verwijderen, of gewoon laten gaan? Iig grotere pot? Voeding? 

 

 

20220406_140725.jpg

Geplaatst: (aangepast)

Normaal niks verwijderen bij die dwergsoorten, ik zie meestal een 5l  pot aangeraden worden bij degene die lager als 40cm blijven op verschillende sites. Bij mij staan ze voorlopig in drie liter potten en geef ze wat voeding bij om de 14 dagen (wel maar halve aangeraden dosis), begonnen  bij al redelijke vruchtvorming .  Kleinere potjes gaan blijkbaar ook (zie bv de aangeboden minitomaatjes  in het voorjaar waar al rijpe tomaatjes opzitten), maar drogen sneller uit en is moeilijker goed te houden zonder voortdurende aandacht of 1 of ander geautomatiseerd systeem.

edit: oorspronkelijk stonden ze bij mij in p11 en zijn daarin blijven staan tot bij meerdere trosjes al bloemen open waren, groter gezet toen de onderste blaadjes iets gelig werden en ik te vaak water moest geven.

aangepast door redzebra
  • Thanks 1
Geplaatst:

Heeft iemand het al aangedurfd hier tomaten richting kas te verhuizen? Ik twijfel, zondag nog wat kouder en daarna ziet het er redelijk goed uit. Misschien morgen maar een test tomaat opofferen. Mocht het mis gaan natuurlijk. 

Geplaatst:

ik heb een min/max thermometer in de kas gehangen en afgelopen weekend werd het kouder dan -2*C in de kas, Twee vijgen die uitgelopen waren hebben vorstschade opgelopen aan de knoppen en balderen.

Dit lijkt me te koud voor de tomaten.

Geplaatst:

Hmm @Roland nu was het natuurlijk ook wel koud, -6 hier. Maar nul schade aan de vijgen en bloemen zaailingen, ik had wat kaarsen staan. Maar het ziet er een stuk beter uit de komende twee weken qua temperatuur. 

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...