Jump to content

Problemen voor webshops die handelen in zaden, vanwege verscherping EU regelgeving


Goldfish
 Share

Recommended Posts

Het is niet mijn bedoeling dat dit topic evolueert in een discussie over alles wat er goed en slecht is aan de EU, de politiek, het kapitalisme of wat dan ook etc.   Ook al eindig ik het topic met een verwijzing naar een website waar iemand een petitie kan tekenen. 
 
Het is puur om jullie bewust te maken van regelgeving uit Europa dat als effect kan hebben dat nodige webshops zullen verdwijnen doordat het teveel geld en gedoe gaat kosten om aan de regels te voldoen.  Vooral de kleinere aanbieders zijn de pineut en dat zijn net vaak de aanbieders van allerlei bijzondere heirloom rassen.  Hobbyisten die op dit forum zaden uitwisselen ontspringen wel de dans.  De herziening van de bestaande regelgeving is nog niet definitief dus je kan als burger nog proberen invloed uit te oefenen via een petitie (zie link onderaan).  De Poolse verzamelaar die achter tomatoeden.com zit heeft echter al de autoriteiten op zijn dak gehad.  Hij mag zijn zaden alleen nog via afhalen verkopen (of betaalt 400 euro boete per keer dat hij dit illegaal per post doet).  Eerder kwam ik er al achter dat mijn favoriete leverancier uit de Oekraine , al helemaal niks meer per post mag verzenden naar de EU.
 
Vanaf een Duits tuindersplatform haal ik deze informatie: 
 
*  Met de bestaande "Plantgezondheidsverordening 2016/2031" wil de EU de verspreiding van plantenplagen tegengaan door Plant Health Offices (dus de lokale toezichthouders) in staat te stellen overal te zoeken naar virussen, bacteriën, schimmels of insecten, zelfs in tuinen en op het terrein van zadenverzamelaars die zeldzaam plantaardig uitgangsmateriaal delen met geïnteresseerden via webshops. De EU heeft enkele jaren geleden een uitgebreid controlesysteem ingevoerd.
 
Op dit moment zijn zij hun bepalingen omtrent webshops (die nu nog diverse vrijstellingen hebben) aan het heroverwegen. Algemene controle van degenen die hobbytuinders zijn, is niet de bedoeling van deze regeling. Maar wie de biodiversiteit van gecultiveerde planten in stand houdt en via webshops gelijkgestemden bereikt, moet zich nu registreren. Dit zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de meeste zadenverzamelaars in de meeste EU-landen.
 
Geregistreerde personen en organisaties moeten aan bepaalde verplichtingen voldoen, zoals: kennis van de EU-regelgeving, zorgen voor traceerbaarheid en het toestaan van uitroeiing van planten die plaagorganismen bevatten. Ze kunnen ook een erkend bedrijf inhuren dit voor hen te doen. Voor sommige planten die bijzonder gevoelig zijn voor bepaalde plagen, waaronder tomaten en bonen, moet bij elke webshopverkoop een plantenpaspoort worden afgegeven.
 
Vanwege de kleine omvang van de partijen zouden extra administratiekosten de prijs van speciale zeldzame zaden sterk verhogen, aanzienlijk meer dan voor massacommerciële zaadvariëteiten. Een kostendekkende regeling zou niet helpen, want ook dit betekent extra administratie. Ook zou elke "lichtere regelgeving", zoals door sommigen voorgesteld, niet helpen, omdat het nog steeds de registratie zou vereisen van mensen die zich bezighouden met het behoud van diversiteit. Zadenverzamelaars hebben tijd noch geld voor extra administratie. Ze hebben al de planten en mogelijk ongedierte onder de loep genomen, omdat ze geen enkele plant willen verliezen waarvan ze hebben gekozen om zaad te oogsten. Alleen bedrijven met betaald personeel hebben tot nu toe aan slechts enkele van de wettelijke vereisten kunnen voldoen.
 
Als je vindt dat b.v. tomatenzaden nog steeds via websites aangeboden mogen worden zonder dat deze partijen met al te strikte regelgeving geconfronteerd worden, overweeg dan deze petitie te tekenen. 
 
 De organisatoren hopen op 10.000 handtekeningen, tot nu toe hebben 8500 personen uit heel Europa getekend.
 
 
 
 
 
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Een voorbeeld van de kosten die ik ontving via een gevorderde verzamelaar van tomatenzaden uit Belgie die wat bijverdient door via Facebook zaden te ruilen en te verkopen:  als hij alles laat registeren etc, moet hij jaarlijks betalen voor een controleur die langs komt, die een uurtarief heeft van 56 euro.  Geen idee hoelang zo'n persoon moet rondlopen bij de kweker en moet neuzen in zijn boeken, maar dat bezoek alleen al kost je dus honderden euro's.   Daarmee ontken ik dus niet het nut van EU toezicht op plagen en ziektes, maar de proportionaliteit is soms ver te zoeken. 

Link to comment
Share on other sites

  • Goldfish changed the title to Problemen voor webshops die handelen in zaden, vanwege verscherping EU regelgeving

De oplossing is deels om zaden niet meer te verkopen, maar deel te nemen aan initiatieven die zadenvermeerdering en verdeling zelf (gratis) in handen nemen. 

 

 

Dit soort gecontroleer is  om de grote bedrijven te beschermen en de vrijheid en kansen van voedsel-verbouwen- is eigendom-van -iedereen te verkleinen. Daar zit enorme macht, geld en lobby. 

 

  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Daarom ben ik ook lid van zaadgoedvermeerderingsclubs. Door deze regeling verdwijnen ook oude soorten en dat zou jammer zijn.

 

Er is een levendige (ruil)handel voor zaadgoed en stekjes en die moet blijven. Daar doe ik ook aan mee, dat is ook een principekwestie. Ik teken deze petitie dus ook. Dank voor de link.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

De petitie ondertussen ook ondertekend, ik ondersteun wel Europa om via een aantal wegen op een redelijke manier verspreiding van plantenplagen tegen te gaan, maar dit is redelijk ongenuanceerd en lijkt zoals weknow zegt, sterk op een stuk hevig  lobbywerk van heel grote bedrijven, consortiums, deze manier leidt tot verarming van soorten.

Edited by redzebra
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...