Ga naar inhoud

Wat heb je net gegeten, of ga je nog eten (uit eigen tuin) 2023


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hier een heel simpel recept van Jamie Oliver, uit het boek: 5 ingrediënten . Hele dunne spaghetti met warm gerookte zalm, groene asperges, citroen en wat creme fraiche.  Zoooooo smakelijk!  
 Niet uit eigen tuin, maar wel voor herhaling vatbaar! 😋

  • Like 2
Geplaatst:

Nou, ik ging een heel ouderwetsch gerecht bereiden, niet eens uit eigen tuin. Maar er is één ingrediënt dat blijkbaar niet meer bestaat: het blokje!

 

Ik wilde namelijk macaroni maken, zoals dat in mijn geheugen staat. Dat wil zeggen, gekookte ellenboogjes, met Smac en het blokje. Jaren 70. Het blokje was er ook in de nasi/bami variant. Maar het blokje bestaat niet meer 🙁 Smac nog wel maar ik eet al heel lang geen vleesch meer, dus ook geen Smac.

Er zijn wel een heleboel zakjes die nog steeds macaroni/spaghetti heten. En een stuk duurder dan de macaroni variant die ongeveer zo groot was als twee boullion blokjes.

 

Dus ik heb maar zo'n zakje gekocht. En een zakje macaroni groenten uit de koeling en vega gehakt. Wordt vast nostalgisch, maar meer jaren 80.

Lief mompelde nog iets over eerste macaroni met blokjes ham en mayonaise. Dat gaan we echt niet doen.

 

(Normaal eten wij moderne pasta, al-dente en met saus van tomaten uet, alsmede de knoflook, italiaanse kruiden en blablabla)

  • Like 3
Geplaatst:

Lekker allemaal!

Woldistel, ik vermoed dat wij ongeveer even oud zijn. Die blokjes was ik helemaal vergeten, die moest  je in heet water laten wellen toch? 
En hoewel ik ook “ mooie pasta” eet , eet ik af en toe nog elleboogjes met smac! Heerlijk!  


 

  • Like 3
Geplaatst:

@Woldistel Dat klinkt als onze vakantiemacaroni... 😊 Moeders laadde natuurlijk alles (auto en alpencruizer/caravan) vol met eten uit Nederland, allemaal blikken etc. toen wij in de seventies elk jaar 6 weken lang naar het Gardameer gingen.

En dus aten we vaak macaroni met smac of ham uit blik en een zakje mix (soms nog een klein blikje tomatenpuree). En blokjes kaas natuurlijk. Nostalgisch. Soms probeer ik het ook zo beperkt te maken maar dat gaat mij niet zo goed af, voor ik het weet gooi ik er zomaar verse tomaten oid doorheen. :lol:

  • Like 3
Geplaatst:

Nou die van gisteren was prima te eten. Kwam geen tomaat aan te pas. Zelfs geen ketchup.

 

Inderdaad @jootje, die blokjes moest je laten wellen, dat was ik ook vergeten. Ik had alleen de macaroni verhouding niet goed.  Wat te weinig elleboogjes t.o.v. het andere spul.

@Erny Die van jullie was al behoorlijk luxe hoor! Blokjes kaas erdoor. Misschien hadden wij dat ook wel, maar als kind lustte ik absoluut geen kaas. 

 

Volgende keer weer gewoon pasta met saus van eigen tomaten. Ik heb nog een aantal zakken in de diepvries liggen.

  • Like 1
Geplaatst:
21 uren geleden, woldistel zei:

blokjes ham en mayonaise

Lie maakt de elleboogjes nog wel eens zo en dan met vooraf gebakken gehaktballetjes..een gewaagd recept uit de jaren 60 van zijn moeder.Soms gaat er ter verfijning een blikje zoete maïskorrels door.

Onze kleinkinderen zijn er stapelgek op🤷🏼‍♀️

  • Like 3

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Lasagne met 3 potten eigen saus en kruiden enz. Salade was ook uet minus de komkommer

a33914aae41570bbb7aab6d3d76dbc0f.jpg

Deze salade is alweer van een paar dagen geleden, maar is zo lekker dat ik het jullie niet wil onthouden. Heb het paar weken geleden als lunch gegeten en sindsdien al 3 x zelf gemaakt.

Gekookt je bietjes, blik linzen, komkommer en feta met dille en wat komijn. Scheutje olijfolie erover, beetje citroensap. Super lekker! Sterker nog…. Ik krijg er weer zin in zullen mijn kinderen leuk vinden. 4 x in 2 weken tijd is een beetje veel voor ze

  • Like 3
Geplaatst:

Veldkippendij  gestoofd in sjuu met gewokte bloemkool en rijst. Vanmiddag een boterham met bijna het laatste van mijn eigen Franse frambozen gelei😋😢

  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Gisteren de laastste groene asperges van dit jaar uit de vriezer zo op de bbq, biefstukje ernaast en aardappelkroketjes uit de oven. Heerlijk.

Vandaag ik denk de laatste pronkbonen geplukt voor vanavond. Dacht dat het de vorige keer al de laatste keer zou zijn, maar die planten blijven goed met dit weer :)

 

Geplaatst:

:lol:

Het recept komt uit een boekje wat ik van @jootje kreeg, over drogen als bewaarmethode. Er gaat namelijk kastanjemeel in. Ik vond ze nog niet echt genoeg naar kastanje smaken, dus ik ga nog wat uitproberen de komende maanden. 

Het recept: 4 eetlepels kastanjemeel, een 'kopje' (ik vind het dan altijd lastig hoeveel ze bedoelen...?) broodkruimels en een half 'kopje' melk mengen en dan een eierdooier er door en peper en zout. Ik had er ook wat gemaakt met een schepje kruidenmix voor worstenbroodjes. 

Dan balletjes (ik maakte juist in mini frikandellenvorm) kneden en bakken in boter. 

 

  • Like 1
Geplaatst:

Even een vraag hier, ik heb passata gemaakt en gezeefd na het blenderen. Heb dus een bergje zaden en velletjes over. Ik kan er tomatenpoeder van maken door het te drogen, heeft iemand daar ervaring mee? En zo ja, waar kan je dat poeder voor gebruiken? Zal het voor nu even in de koelkast zetten. 

Geplaatst:

Geen ervaring mee, maar voor zover ik zie wordt het zowel voor smaak als kleuring gebruikt (bv in deeg), echter je gaat hier voornamelijk alleen de pitjes drogen (het poeder komt normaal van een geheel gedroogde tomaat), dus in hoeverre dat nog lekker gaat zijn zal jezelf experimenteel moeten bepalen.

Geplaatst:

Vanavond stamppot palmkool met Veldvarkenkarbonades.. sjonge die zijn dit jaar zo groot dat ik er gisteren al een stuk van af heb gesneden voor de bami ( met oa wortel uit Jorieke haar tuin)

Ik had een klein deel van de palmkool gebruikt om Ribollita te maken, Toscaanse armeluisoep die de volgende dag nog zo lekker is. Met ook daar weer wortel in🙏🏼 en selderij tijm salie en rozemarijn van eigen kruidenbank. 

  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...