Frans Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 Ik heb zojuist een avatar gekozen want avatars zijn toch wel makkelijk omdat je er in één blik andere forumleden mee herkent in een topic . Naast groenten kweek ik op bescheiden schaal ook wat bloemen. Deze avatar laat een mooie combinatie van beide zien denk ik. Het is de bloem van de kardoen , een meerjarige plant , die in het voorjaar een van de eerste producenten is van verse groente. Als later in het seizoen zijn stengels niet meer bruikbaar zijn voor consumptie beloont hij je nog eens een keer met prachtige bloemen. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 Hoe eet/kweek je kardoen? Ik twijfel al tijden over de plant.. Welk gedeelte eet je, en is het het kweken waard? Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted January 13, 2011 Author Share Posted January 13, 2011 Kardoen kweken is niet zo moeilijk . Kardoen laat zich makkelijk zaaien en dat hoef je ook maar eenmalig te doen. Heb je deze planten eenmaal in je tuin dan komen ze ieder jaar weer vanuit hun wortelgestel terug want ze zijn vrij goed vorstbestendig en zeker als je er voor de winter wat bladeren overheen gooit. Hou er wel rekening mee dat je pas in het tweede jaar voor het eerst kunt oogsten omdat de plant het eerste jaar al zijn energie nodig heeft om tot een mooie plant uit te groeien. Je gebruikt alleen de stengels van de plant nadat je het blad afgescheurd hebt. Vergelijk het maar zo'n beetje zoals je rabarber oogst door het zachte deel van het blad te verwijderen waarna de stengel voor gebruik over blijft. Wel moet je de stengels jong en gebleekt gebruiken. Om te bleken moeten de kardoenbladeren eerst een tot weken voor de oogst aan de plant 'ingepakt' worden zodat er geen zonlicht meer aan komt. Dit gebrek aan zonlicht zorgt er voor dat de stengels lichter van kleur worden en ook malser. Je kunt voor dat inpakken wat kranten gebruiken met er omheen wat donkere plastic dat je met een touw samen bindt. Wel van boven open laten want anders gaat het broeien . De smaak laat zich moeilijk uitleggen . Er zit bijvoorbeeld iets bitters in en niet iedereen waardeert dat. Zelf vind ik het wel lekker. Voor recepten kun je beter even het internet afstruinen . Ik gebruik ze op de meest simpele manier en dat is ze in blokjes gesneden bijtgaar koken , afgieten , wat krautersalz (een duitse mix van diverse kruiden met een beetje zout) er door heen en dan nog een klontje roomboter er in laten smelten. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 Vond de bloemknoppen wel erg op de artisjok lijken dus vroeg me af of je die ook kunt eten. Even opgezocht en die kun je inderdaad ook eten op dezelfde manier als artisjok, het is ook familie van elkaar.De smaak van kardoen werd ook omschreven als die van artisjok, maar dan wat zoeter. Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted January 13, 2011 Author Share Posted January 13, 2011 Ik heb de bloemknoppen nog nooit geprobeerd Koert. Eigenlijk is het ook een beetje zonde als je ziet wat er voor mooie bloemen uit ontstaan en tegen die tijd is er immers al weer een ruim aanbod van andere groenten in je tuin aanwezig. (Ga het toch met een paar knoppen dit jaar eens proberen ). Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 De bloemen van een artisjok vind ik persoonlijk nog mooier, maar ik vind de knoppen zo ontzettend lekker dat (als de artisjok het dit jaar wel doet) ik echt niet op de bloemen wacht.Weet jij trouwens of de kardoen makkelijk te vermeerderen is, want volgens mij heeft iemand bij ons op het complex er ook zo een??Ik ga hem zeker proberen! Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted January 13, 2011 Author Share Posted January 13, 2011 Je kunt een oudere plant ook vermeerderen door splitsing Koert. Het resultaat , ik heb wel eens op die manier delen van een plant aan iemand gegeven , valt vaak tegen. Reden is dat hij penwortels heeft die nogal moeilijk aanslaan. Een nieuw gezaaide plant start zijn bestaan met een enkele penwortel , de oudere plant gaat er meer vormen. Zaaien en ontkiemen gaat echt probleemloos. Begin vorig jaar begonnen er bijvoorbeeld in mijn tuin overal spontaan tientallen nieuwe kardoenplanten te groeien. Reden was hakselmateriaal van de oude bovengrondse delen van kardoens , waaronder rijpe zaadbollen , die ik op de composthoop had gegooid. Omdat dat materiaal nogal bovenop bleef liggen werd het door het natuurlijk broeiproces in de hoop niet heet genoeg waardoor de aanwezige kardoenzaden kiemkrachtig bleven en na spreiding van de compost op de tuin hun kans kregen. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertsmoestuin Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 Ik kreeg afgelopen jaar hele plant in emmer aangereikt en deze deed het prima. Ook nog opgebonden maar nooit meer opgegeten. Ik dacht dat het een eenjarige was dus alles alweer verwijderd. Zonde dus. Zie de foto op mijn weblog. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nanda Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 De kardoen krijgt nu toch bloemen.... Die gaan ook gewoon de pan in om te proberen. Intussen wel al de eerste atrisjokken geoogst en gegeten (met kip - mosterd -dragon - room saus ---- heerlijk )... Van de Kardoen zou je ook de jonge bladeren kunnen drogen voor de thee. Dit heb ik geprobeerd maar was vreselijk bitter. Gebleekte bladeren heb ik nog niet geprobeerd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 De bloem is niet te vr.... zo scherp en veel minder vlezig dan zijn neefje. De stengels waren nog bitterder dan oude molsla, dus onze kardoen staat er nu voor de bloemen in een modernig boeketje, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 31, 2012 Share Posted August 31, 2012 De stengels van de kardoen eet je in het najaar, eerst moeten ze worden gebleekt. De bloemen worden niet gegeten... Bleken doe je door er karton omheen te binden en eventueel nog iets donkers. De stelen zijn dan erg lekker met een sausje. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.