Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Pepertjes al naar buiten?


Recommended Posts

Mijn zoon heeft thuis pepers gezaaid. De meeste zijn op gekomen. Vanmiddag bracht hij het zaaibakje mee...."Mam, wil jij het verder doen "?

 

Tuuuuurlijk, maar hoe.....mogen de zaailingen al naar buiten of net als met de tomaten even wachten

Link to comment
Share on other sites

12?! Wow, dacht 15. Scheelt weer 3 dagen geen geduld hebben.

 

IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze "strenge heren" dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei.

 

De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.

 

Abrupte temperatuurveranderingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter.

 

Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Omstreeks deze tijd komt in West-Europa nogal eens een schade brengende nachtvorst voor. Hij begint meestal rond 7 mei met een koude noorder wind.

 

Na deze dagen komt er in onze streek (Midden Noord-Europa) geen nachtvorst meer voor.

Link to comment
Share on other sites

 

Ik heb nog minder geduld en heb het weerbericht voor de komende 14 dagen bekeken (min temp = +8 tot 12 graden in de nacht)....zouden ze er erg veel naast zitten ????

 

Ik denk niet dat er nog nachtvorst komt....mijn pepers gaan naar buiten vandaag.....

als het mis gaat , klaag ik wel in de klaagbaak dat je weeronline.nl niet kunt vertrouwen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Even een vraagje over pepers..die heb ik vandaag uit de kas gehaald en op een bank op het balkon gezet. Omdat ze daar in de volle zon staan ( en in de kas licht beschaduwd onder de tomaten stonden) heb ik er vliesdoek overheen gedrapeerd..ik ben bang voor brand. Hoeveel dagen zou ik dat vlies erop moeten laten?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Nee sorry, ik weet er niks van. Een paar van mijn pepers die uit Nederland kwamen, van de MTFD had ik in de (buiten-)vensterbank gezet en die waren inderdaad allemaal verbrand. Ik had mij niet gerealiseerd dat ze van binnen kwamen en dat de zon in Nederland minder fel en aanwezig is.

 

Inmiddels groeien ze weer gewoon goed, de verbrande bladeren zijn er al afgevallen.

Link to comment
Share on other sites

Jet, ik heb geen kas . Maar ze komen hier van zolder en gaan naar buiten en dat geeft soms idd wat schade maar ik dek niets af. Ik zit wel in de stad tussen de huizen(en dus niet de hele dag volle zon).

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

OK dank jullie voor jullie antwoorden. Ik heb ze nu 2 dgn buiten onder dun vliesdoek. De zon is behoorlijk fel op t moment..en het is hier heet. IK ga het er morgenochtend maar eens eraf halen, en besluit wel later of ik voor de grote hitte weer afdek dan.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Het afharden, van vensterbank naar balkon, probeer ik altijd te doen als er voor meerdere dagen half tot zwaarbewolkt weer wordt voorspeld, met relatief hoge nachttemperaturen. Dan kan het in 1x. Geen heen en weer gesjouw. Tijdelijk afdekken doe ik ook niet.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

OK. Maar dat weer is er nu niet, en wel prachtig zonnig weer voor de a.s. 7 dagen. Ze staan nu al twee dgn buiten met het vlies er losjes overheen..ik laat het er vanmorgen af en denk later nog even toe...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Waar ik werkte werden dingen uit de kas altijd eerst twee weken onder camouflagenet gezet voor ze het land opgingen. Kan ook wel iets korter denk ik zelf. Ik doe altijd een week, dat is tot nu toe goed gegaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Als je aan afharden denkt dan denk je vooral dat het gaat om de jonge plantjes te laten wennen aan de nachtelijke koudere temperaturen. Maar vergis je niet; ze moeten ook wennen aan de utra-violette straling van de zon en aan de wind. De planten hebben altijd binnen achter glas gestaan bij een min of meer constante temperatuur; ze moeten nu de boze wijde wereld in.

 

Peperplanten moeten afharden op een enigszinds beschutte plek, dus niet in de volle zon. Dag 1 - 1 uur, dag 2 - 2 uur enz dus elke dag een uurtje langer. Na 14 dagen zijn ze wel afgehard. En als het hard waait of regent dan haal je ze weer binnen totdat de omstandigheden verbeterd zijn. Ze mogen nooit in de vorst buiten staan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...