Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

@dahli was well makkelijk schoon te maken overigens. Koud deeg is toch anders.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik al had bedacht dat het ging overstromen hoor. Ligt niet aan het recept, maar het rijsmandje. Voor een kleine 1,5 kg bloem was het maar een mini mandje. Er had minstens een halve kilo minder in gemoeten om lekker te kunnen rijzen.

Ik denk dat ik dit recept nog een x ga maken, maar dan met heel wat minder water. Kijken hoe dat gaat. De textuur was wel lekker. Hij heeft uiteindelijk 57 min gebakken in de oven. In het recept staat alleen baktijd voor een stokbrood en dat is 25 min. Viel me toch tegen van zo’n blad om een niet kloppend recept te plaatsen. Ga er nog over klagen.

  • Like 2
Geplaatst:

Gisteren ben ik een nieuw projectje gestart: desem witbrood. Nog nooit gemaakt. Vanaf het eerste mengmoment, dus met een actieve starter, duurt het hele proces ruim 24 uur (inclusief ijskast-rijs). Dat vind ik altijd fijn, veel tijd voor smaakontwikkeling. Ben nu bijna op de helft en geeft nu al mooie grote luchtbellen in het deeg. Morgen weer wat fotootjes als het klaar is 😊. Ik gebruik onderstaand recept.

 

https://bettyskitchen.nl/24h-desem-witbrood-bakken/

  • Like 4
Geplaatst:

Hier is hij dan, mijn eerste desem witbrood. De volgende keer doe ik eens een bulkrijs in een kom, dus zonder mandje, geen bloem, maar ingeolied. Ik denk dat het er dan mooier uitziet. Hij is wat bobbelig aan de onderzijde, dat komt door het bakpapier. Het deeg was wat slapper dan volkorendeeg en daarom wat lastiger te vormen. Vanavond proeven bij Heel Holland Bakt, met boter en heidehoning. We krijgen altijd zo’n zin in zoet bij dat programma 😊. Foto 1 is na 6 uur stretch & fold. Foto 2 na een nachtje bulkrijs in de koele schuur. En op foto 3 staat hij af te koelen. Het ruikt heerlijk!


 

 

IMG_6730.jpeg

IMG_6733.jpeg

IMG_6735.jpeg

  • Like 4
Geplaatst:

Dat wisselt, soms 12-24u, dan doe ik het in de koelkast in een plastic zak. Soms maar een half uur- uur, terwijl de oven opwarmt. En soms helemaal niet. Dan laat ik het gewoon onder een doek op het werkblad liggen totdat hetvin de oven kan (na ca 30-60 min)

 

eigenlijk hoe minder ik met het deeg klooi, hoe beter het resultaat is :)

 

 

  • Like 1
  • Thanks 2
Geplaatst:

Vandaag weer een volkoren desembrood gebakken. Zo fijn om de starter in de ijskast te hebben! Als je opeens zin hebt om zo’n brood te bakken, kun je direct aan de slag.

  • Like 3
  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Mijn broden zien er ook altijd wel hetzelfde uit. Maar mijn tekeningen zijn nooit mooi. Daar let ik nu veel beter op en snij ze dieper in. Dus voorlopig zien ze er een soort van gelijk uit en straks weer helemaal gelijk denk ik.
Volgend jaar herken de eigenaar bij de broden?!

  • Like 1
Geplaatst: (aangepast)

Morgen vieren we Sinterklaas, hopelijk krijg ik het gevraagde lame mesje (of hoe noem je zo’n ding?). Tot nu toe altijd lopen tobben met een schaar. De gietijzeren pan die ik een paar weken geleden heb gekocht bij Blokker (toen het nog kon ☹️) voldoet prima als bakpan. Als stoofpan trouwens ook! 
off topic: afgelopen weekend liepen we langs Blokker en toen was het opeens wel druk… Vind het wrang, en jammer. Gemis voor een klein provinciestadje zoals waar we wonen. 

aangepast door Dahli
Aanvulling
  • Like 2
  • 1 maand later ...
Geplaatst: (aangepast)

Tijdens mijn vakantie waren mijn fermenteer kindjes/ projectjes uit logeren. Dit weekend alles weer opgehaald bij de “ oppas” ik had ze echt gemist mijn kefir, kombucha en mijn desem kiddies.

vandaag weer 4 broden de vriezer in.( platte rogge, 2 volkoren en een witte).

C2EB49B5-3EDB-4B46-A56B-5C19E724FFFD.jpeg

IMG_5200.jpeg

IMG_5203.jpeg

IMG_5201.jpeg

IMG_5202.jpeg

IMG_5196.jpeg

IMG_5197.jpeg

IMG_5195.jpeg

aangepast door Nasuada
  • Like 8
Geplaatst:

Lekker op dreef Nas! Ik moet ook weer bakken. Gisteren na een maand eindelijk weer mijn desem gevoed
Vandaag of morgen extra voeden en dan van het weekend maar weer bakken.

  • Like 1
Geplaatst:

Ik had vrijdag een voordeeg gemaakt en zou zaterdag meerdere broden bakken. Echter… zaterdag liep wat anders. Deeg in de koeling gezet en heb er nu tijd voor.

Edit: ow ja de vraag
Dat deeg is vast wel goed. Maar ehm, wordt wel steeds zuurder toch? Het was wel vers gevoede starter dus die is dan niet zo zuur.

Geplaatst:

Ik ben eerlijk gezegd benieuwd wat jouw ervaring is, mijn brood was idd wel zuurder laatst toen het deeglang in de koeling was maar kan ook andere oorzaak hebben misschien

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

092924f540a41377e765d6ef78a7756b.jpg

Ik ben benieuwd, maar weet het nog niet. Zit in de oven, maar nog niet klaar. Ziet er wel wat massiever uit dan normaal, dus ben heel nieuwsgierig naar het resultaat. Rijsmandjes vorm zat er mooi in, dus daar wel blij mee. Had genoeg gebloemd, dus geen plakkerige zooi.

Geplaatst:

7e286cbc6bbfe176df0155b6baeeb64b.jpg

4bbad280a22e4ebf61d3ae77e8d23ceb.jpg
Het lange brood paste niet op mijn marmeren plaat, dus die had een mooie knik
Hij lag ook achterin, dus was wat heter daar.

Brood had nul zure smaak @appelvrouw, echt heel raar. Misschien omdat mijn starter net was gevoed? Mijn zuurdesembroden smaken normaal echt wel zuurder en dit heeft sinds zaterdag in de koelkast gelegen… tijd zat om de smaak te ontwikkelen zou je zeggen.
Brood was wel erg lekker. Broden, correctie. Het was zaterdag voor feest, maar ik had al naan en Turks brood. Ik dacht. Laat maar. Dus vandaag voor een paar man, maar het lange brood is al op en een kwart van het ronde brood.
Lekker met een zeer grassige bio olijfolie van een boerderijtje in Italië waar we elk jaar olie van hebben.

  • Like 2
Geplaatst:

Ziet er mooi uit, tarwe neem ik aan?

Op Ceres.be lees ik dit:

 

  • De rijstemperatuur van je deeg
    Hoe warmer je jouw deeg laat rijzen, hoe zuriger je brood smaakt. Wil je die zure smaak beperken? Laat je desem dan bijvoorbeeld rijzen in een koelkast van maximaal 5 graden.
     
  • De rijstijd van je deeg
    Hoe langer je deeg rijst, hoe meer smaak en geur het krijgt. Zo kies je zelf hoe ‘vol’ jouw desembrood smaakt. Desem heeft in elk geval tijd nodig om goed te rijzen en ontwikkelen (van zo’n 6 tot 24 uur of zelfs langer).

 

  • Like 2

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...