Geplaatst: 30 augustus30 Aug Ein-de-lijk beginnen de grote tomaten wat kleur te krijgen.Coeur de Boeuf noire Aretxabaleta Soms stort een tomatenplant die ik niet goed heb opgebonden zich naar voren. In dit geval groeit de Black Opal al een tijdje door tussen de takken van de vijgenboom. Die laat ik lekker gaan. Achterin lijken het net kersen.
Geplaatst: 30 augustus30 Aug Auteur @Mai Pensato, als de zaden even gemakkelijk verkrijgbaar zouden zijn voor Seviocard als Pozzano zou ik persoonlijk de eerste kiezen, qua opbrengst is Pozzano beter (zwaardere vrucht), qua tomaat staat Seviocard dichter tegen de echte San Marzano (2 kamers), nu ik vind ze beide goed en ga ze terug zaaien. Van Seviocard heb ik nog 4 zaden, dit jaar maar 2 gezaaid en vermeerderd via dieven om te enten. Als je seviocard zou willen proberen, kan ik er 2 van die opsturen tegen verzendkosten, geef een pm. Zijn er eventueel anderen ook geïnteresseerd om seviocard te proberen wil ik ook wat zaden overnemen indien je er 50 zou bestellen. 30 augustus30 Aug aangepast door redzebra
Geplaatst: 31 augustus31 Aug Oeh @Mellie die pantano pomodoro ziet er wel héél lekker uit! Op de wensenlijst!Voor de ervaren kwekers: ik verbaas me dit jaar over de zaadjes. Ik heb nu al bij diverse rassen gezien dat ik hele ieniemiene kleine zaadjes heb gezaaid, maar dat de zaadjes die ik nu zelf uit de tomaten haal een stuk groter zijn. Hoe kan dat dan? Het is niet bij één soort waar ik me vergist heb of zo. Bovendien ben ik juist bij zaadjes bewaren erg kritisch op of ik weet wat wat is, en anders bewaar ik het niet of met een notitie erbij. Of krimpen zaadjes toch nog over de komende maanden? * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 3 september3 Sep Vandaag de eerste grote tomaat kunnen oogsten. Laat vind ik. Het is voor wat de grote soorten betreft een raar tomatenjaar. Het kunnen ook gewoon late rassen zijn. Coeur de Boeuf noire óf Noire de Crimée. Wie het weet, ik hoor het graag!En de eerste Aretxabaleta is (bijna?) zo ver. Ik kan niet goed bepalen wanneer ze nu rijp zijn. Op foto’s op internet zie je ze soms roze, dan weer dieprood. Soms met groene schouders. Deze nog even laten hangen denk ik?
Geplaatst: 3 september3 Sep De groene schouders kunnen ook groenkragen zijn @Dahli . Bijna al mijn grote tomaten hebben er dit jaar last van, en sommige kleine ook. Dat komt - of kan komen - doordat tijdens de groeifase zo extreem heet en zonnig is geweest, daar kunnen ze slecht tegen. En ik was toch te laat met mijn zonwering (lakens). Je kunt het verschil vaak wel zien en voelen. Het ziet er hard en onrijp uit, terwijl de rest van de tomaat mooi afrijpt. Ik snijd het er gewoon af en gebruik de rest van de tomaat. Verder neem ik als maat voor rijpheid niet alleen de kleur, maar bij twijfel ook of de tomaat zacht voelt als je er heel voorzichtig in knijpt. Ik pluk ze liever iets te onrijp en dat ik ze nog heel even laat liggen dan te rijp en dan soms van binnen al rot. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 3 september3 Sep Auteur Aan de vorm (hartvormig) kan je normaal een beetje zien of het al dan niet een CDB noir is, bij zo'n samengestelde vrucht is dat natuurlijk praktisch onmogelijk vast te stellen, maar een aantal andere normale vruchten op de plant zouden toch wat uitgerekter hartvormig moeten zijn anders zou ik voor Noir de Crimée gaan.
Geplaatst: 3 september3 Sep Dank je @redzebra ! Hieronder een foto van een onrijpe vrucht van dezelfde plant. Rond, dus je hebt gelijk, dan is het Noire de Crimée!
Geplaatst: 3 september3 Sep Niet gek. Dit is een black-red boar. De eerste en wellicht enige van deze soort ivm met de phyto. Toch valt het me niet tegen, ik heb zodra ik het zag aangestaste bladeren en takken steeds weggeknipt en de rest met water en baking soda bewerkt. Ik heb echt de indruk dat dat de aantasting heeft vertraagd, en we hebben toch nog best wat kunnen oogsten. Maar nu gaat het sneller, lijkt, vooral in de kas. Vandaag alle blad verwijderd, en aangetaste takken en vruchten. Hooen dat er van de rest toch nog wat afrijpt. Deze gaat alvast de pastasaus in. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 3 september3 Sep Dank je, @Dahli . Ben heel benieuwd hij smaakt, ik ben erg van de donkere tomaten (zoals je weet, lol). Maar hij moet wel héél erg lekker zijn om binnen de categorie vleestomaten de Heart of Gold bij mij van de favorietenplek te verdrijven… * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 4 september4 Sep Op 30-8-2025 om 19:37, redzebra zei:an Seviocard heb ik nog 4 zaden, dit jaar maar 2 gezaaid en vermeerderd via dieven om te enten. Als je seviocard zou willen proberen, kan ik er 2 van die opsturen tegen verzendkosten, geef een pm. Zijn er eventueel anderen ook geïnteresseerd om seviocard te proberen wil ik ook wat zaden overnemen indien je er 50 zou bestellen.Bedankt voor het aanbod, stel ik erg op prijs ! Ik kom er nog op terug. Ben gestart met een inventarisatie voor komend jaar welke tomaten- peper- en paprika- rassen ik wil gaan kweken en van welke ik dan nog zaad moet gaan kopen. Ik ga niet 50 zaden van 1 soort kopen, die krijg ik zelf nooit op. Optie is inderdaad om dan een deel van door te verkopen. Ik hen zo wie zo zaden nodig van een San Marzano type en dat wordt ofwel Pozzano ofwel Seviocard gefascineerd door alles wat groeit en bloeit 3.000 m2 tuinplezier - siertuin - kasje - groenten - fruit moderne kweektechnieken - hydroponics https://www.instagram.com/maipensatogardening/
Geplaatst: 5 september5 Sep Onze eerste Sunrise Bumblebee. Wat een prachtig tomaatje zeg. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 5 september5 Sep Vandaag de eerste Aretxabaleta kunnen oogsten. Hij stond eigenlijk voor morgen op het menu, maar ik kon niet langer wachten. Wat mij betreft maakt deze tomaat haar reputatie (meermaals verkozen tot lekkerste tomaat van Spanje) zeker waar. Wat een heerlijke intense tomatensmaak, die ook nog eens heel lang aanhoudt! Hij is wat later dan de (vroege) soorten die ik normaal heb, opbrengst gaat matig zijn, maar de moeite waard. Ze is buiten tegen een schutting op het Zuiden zonder overkapping gekweekt. En er komen er nog meer aan. Wat ik opvallend vond, is dat de steelaanzet die normaal ook in de tomaat zelf groeit, nauwelijks aanwezig was. Geen groot hard groen stuk in de tomaat zelf dus.
Geplaatst: 6 september6 Sep Mijn moeder had de namen er vergeten bij te zetten. Hebben jullie een idee welke soort tomaat dit is.
Geplaatst: 6 september6 Sep Bedankt Tanja, ik maar denken dat die kleiner zijn. Tenminste die ik zaai zijn altijd kleiner. Deze zijn zo'n 12 a 15 cm groot.
Geplaatst: 6 september6 Sep Auteur Ik zou richting cornue des andes of een afgeleide hiervan denken, die groeien niet symmetrisch, een beetje krom. Cornue des Andes - Diana's mooie moestuin. Edit : Ik zie dat Diana dit ook een echte roma tomaat noemt, wat helemaal niet correct is. Roma is een Amerikaanse naam, komt uit een kruising van o.a. San Marzano en 2 andere. Net zoals San Marzano bestaat Cornue des Andes al veel langer als Roma en komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte : andere namen zijn Andine Cornue en Andenhorn. Het is een type, er bestaan verschillende Andenhorn tomaten. Zeer geschikt voor sauzen,of "While the 'Cornue des Andes' shares all the characteristics of a classic paste tomato (like the Roma), it's a specific heirloom variety from the Andes region, not a hybrid developed in the United States like the original Roma tomato." 6 september6 Sep aangepast door redzebra
Geplaatst: 6 september6 Sep De tomaat lijkt inderdaad erg op die van je link. @redzebra Ik heb er 1 mee gekregen van mijn moeder om te proeven. Hij is nog niet helemaal rijp. Dus laat hem nog even liggen om nog wat na te rijpen.
Geplaatst: 11 september11 Sep Vermoedelijk een ander tomaten probleem die is aankomen waaien. Tuta absoluta, een semi tropisch blad mineerder die naast bladeren ook de vruchten eet en in de stengel kan zitten. In iedergeval eet het het blad op van binnenuit. Heb 1 in een bakje gezet en wacht af tot het volwassen is.Ik vermoed dat het ontsnapt is uit een tomaten/peper kas uit de omgeving. Gelukkig verdraagt het beestje geen vorst. 11 september11 Sep aangepast door grusonia
Geplaatst: 11 september11 Sep Auteur Mooie foto's ter herkenning, die ben ik zelf hier nog niet tegengekomen en gelukkig dat die bij ons de winter niet kan overleven, alhoewel veel vorst is er de laatste jaren ook niet meer. Ze kunnen blijkbaar heel wat schade aanrichten, @Mai Pensato had ze een paar geleden dacht ik.
Geplaatst: 11 september11 Sep 47 minuten geleden, redzebra zei:Ze kunnen blijkbaar heel wat schade aanrichten, @Mai Pensato had ze een paar geleden dacht ik.Klopt dit is Tuta absoluta. Had ik paar jaar geleden flink last van en kan inderdaad ook de vruchten aantasten. Laatste jaren nauwelijks meer gezien gelukkig. Als ik een blaadje zie pluk ik dat meteen weg en vernietig ik het. gefascineerd door alles wat groeit en bloeit 3.000 m2 tuinplezier - siertuin - kasje - groenten - fruit moderne kweektechnieken - hydroponics https://www.instagram.com/maipensatogardening/
Geplaatst: 13 september13 Sep Ik plaats mijn vraag maar hier, bij de tomatenkenners. Ik heb tweemaal een tomaat ‘Sweetie’ in mijn moestuinbak staan, aan het rek. Sweetie is een klimmer en produceert kleine tomaatjes. Nu heb ik twee planten staan, maar de ene produceert echt mini-tomaatjes, hooguit 2 cm, en de andere produceert tomaatjes ter grootte van een kleine pingpongbal. De zaadjes komen voor zover ik me herinner echt uit hetzelfde zakje. Is een van de twee een verstekeling? Ze klimmen wel allebei. Ik heb geprobeerd het op internet op te zoeken, maar daar kom ik ook niet echt uit de foto’s. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze allebei dezelfde plant zijn. Wie weet welke de ‘echte’ Sweetie is? Of toch allebei? 13 september13 Sep aangepast door Tanja65 * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 13 september13 Sep Het lijkt erop dat de phyto in mijn tunnelkas geen phyto was 🤨?Ik zag bij sommige bladeren wel wat witte pluis op de onderkant van het blad, maar het zet niet door. De keren dat het in het verleden echt heerste was het met alle planten van de Solanum familie binnen twee weken helemaal over. Op mijn hele tuin. Alles bruine snot 😓 Maar nu lijkt het "opgedroogt". Wel veel gedroogt en afvallend blad bij de tomaten, maar weinig vruchtverlies. Pepers en paprika idem.Dus ik ben nu weer lekker wat tomaten aan het drogen. En zaden aan het verzamelen. En aan het nadenken over wat ik dan volgend jaar zou willen. Misschien een paar reuzen. En vast ook wel weer multiflora's, die heb ik dit jaar laten liggen. Misschien dat ik Ei von Phuket maar eens oversla, hoewel die echt heel veel tomaatjes geeft. Pfffff en dan is kiezen niet echt mijn sterkste eigenschap.... 13 september13 Sep aangepast door woldistel Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 13 september13 Sep Zo fijn om deze dingen te kunnen delen…; Bij mij was ook Python geconstateerd @woldistel … deel van mijn planten op mijn balkon direct geruimd daar was het overduidelijk….Maar op mijn dakterras bij een plant een duidelijk zwarte plek op de stam en ook 1 aangetast blad…. Omdat de plant er verder prachtig uitzag wachte ik af…. En er gebeurde niks….geen verdere uitbreiding….zo raar… De tomaten kleuren nu mooi rood en deel al geoogst! Ik heb voor het 7e jaar deze moestuinbakken maar nooit eerder dit zo meegemaakt… 🤔Fijn dat jij nu toch mooie oogst hebt! Vooral die grote!!😍Zooo moeilijk dat kiezen!!Succes met de oogst verwerking 😊 Hier staat alweer een plaat tomaten in de oven voor de tomatensoep van vanavond😋🌱👩🍳🌱🐓🌱🌻🌱
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.