berijl Geplaatst: 14 november 2014 Geplaatst: 14 november 2014 ah wat jammer! Ik verwerk het eigenlijk altijd rauw of hoogstens gepasteuriseerd (geitenmelk kan niet goed tegen hoger verhitten) Geitenmelk is wel erg gevoelig, gevoeliger als koemelk heb ik wel eens gelezen (heb zelf geen vergelijkingsmateriaal). Zo aan je verhaal te lezen, gok ik het er op dat het te warm heeft gestaan?! Quote http://www.fromapreciousplace.nl Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren. Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.
Jorieke123 Geplaatst: 14 november 2014 Auteur Geplaatst: 14 november 2014 Dat lijkt er wel op ja, dat het te warm heeft gestaan. Maar beide pannen (dus ook die met 1 liter) stonden naast elkaar, in een kamer waar het krap aan 20 graden was. Ik heb de thermometer er nog bij gehouden (omdat we de temp. moeilijk precies kunnen regelen met houtkachels). Volgende keer beter, de kippen hebben er nu wel van genoten Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
berijl Geplaatst: 15 november 2014 Geplaatst: 15 november 2014 we regelen tzt wel een nieuwe poging! Quote http://www.fromapreciousplace.nl Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren. Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.
Jorieke123 Geplaatst: 15 november 2014 Auteur Geplaatst: 15 november 2014 Dan maak ik er wel een harde kaas van hoor, dat kan ik tenminste Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
berijl Geplaatst: 16 november 2014 Geplaatst: 16 november 2014 ik heb zojuist weer een kasje in de lak gezet. Ditmaal is het een bieslookkruidengeitenkaasje (mooi scrabblewoord ) geworden. Mijn vorige week gemaakte walnotengeitenkaasje is ook erg goed gelukt. Ik zie dat de kaaslak nu ook goed en snel hard wordt. Dit was in de zomermaanden wel anders en daarom ontstond er ook iedere keer schimmeltjes op de korst. Straks ga ik een knoflookkaasje maken. Quote http://www.fromapreciousplace.nl Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren. Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.
Jorieke123 Geplaatst: 21 november 2014 Auteur Geplaatst: 21 november 2014 Nou, kaasje nummer 1 van dit jaar is aangesneden. Ik kon niet langer wachten Gemaakt op 6 oktober, met komijn. En lekker! Jeeeeh. Lekker zacht, snijdbaar (is ook wel eens anders geweest met mijn kaasjes ), en de wax-korst pelt er makkelijk af. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Gwen Geplaatst: 21 november 2014 Geplaatst: 21 november 2014 Wat een voordeel dat je geen kaasverspilling hebt! Nice zeg!! En herbruikbaar ook nog eens . Zodra ik weer kaas kan maken ga ik dit denk ik ook weer doen . Quote
Nasuada Geplaatst: 30 november 2014 Geplaatst: 30 november 2014 Op naar een volgend projectje, ik ga mezelf trakteren op een kaasmaak starters pakket en zoals het er nu naar uitziet ga ik het bestellen bij levenvanhetland ( tip van Jorieke hierboven).Even het advies van de ervaringsdeskundige hier.Als ik het volgende haal dan ben kan ik goed beslagen van start? of mis ik nog iets heel handigs?De pers ga ik niet aanschaffen maar ik begin met wat losse gewichten of zo. Hoe doen jullie dat? Inhoud starterskit plus• 2 kaasvormen van 400 gram• 2 kaasdoeken 35 x 35 cm• Professionele wrongelsnijder (type 2)• boek: "Kaas je kaasje"• Brochure “zelf kaas en boter maken”• potloodthermometer• flesje stremsel• Kaasferment• Kaascoating 1 kg• Spons (aanbrengen coating)• 10 kaaszegels koe of geit€ 65,95 kaasmatje voor zachte kazen35 x 35 cm €4,60 kaasmatje voor harde kazen 20 x 20 cm €1,5020 x 40 cm €2,95 Ik hou jullie op de hoogte, gr nas Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jorieke123 Geplaatst: 30 november 2014 Auteur Geplaatst: 30 november 2014 Er zullen geheid wat zaken in zitten die je niet gaat gebruiken. Omdat het niet bevalt, omdat je die manier van kazen niet doet, etc. De thermometer is er zo 1 met kwik? Ik heb zelf liever een digitale. Dit omdat je bij de 2e keer verwarmen niet boven de 36 graden moet/mag komen. En dat is op een digitale wel even wat preciezer af te lezen. Ook heb ik zelf betere resultaten met een wat grotere kaasvorm. bijv. die van het type Edam, van 650 gram. Over het algemeen past daar zo'n 5 tot 6 liter melk ik. Ik weet niet wat je in 1 keer wilt/kunt verwerken? Ik maak elke keer 1 kaas, maar dan wel meteen eentje van een kilo of meer. De zijkanten van je kaasje drogen in, dat is de korst. Heb je kleine kaasjes, dan heb je relatief veel korst. En minder zachte binnenkant. Er zit een matje in voor verse kazen, maar geen vorm? Ik maak nooit verse kaas eigenlijk (reken ik kwark even niet mee). Dus ik weet niet wat daar handig voor is. Persen doe ik met gewichten, ook na jaren af en toe kaasmaken. Daar heb je mijn inziens inderdaad geen pers voor nodig nee. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Geplaatst: 4 december 2014 Geplaatst: 4 december 2014 Yeuuujjj mijn kaasmaakstarterspakket (mooi scrabbelwoord)Is binnen.leukkkkk de voorpret kan beginnen. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Nasuada Geplaatst: 7 december 2014 Geplaatst: 7 december 2014 TVandaag was het dan zover.... De koeien waren om 7.00 uur gemolken en om 9.00 uur stond ik daar met mijn emmertjes om melk te halen.Volgens de boer was dit niet verantwoord aangezien ik erGeen deksel bij had en de lucht niet uit de auto te krijgen is als je knoeit.Ik kreeg het melk vat mee en vond het best een hele klus.Alles verliep volgens plan alleen ik vond het stremsel nog zo vloeibaar.Een uur ipv 30 min later toch maar begonnen met het wrongen/roeren en jaaaaahhh het begint erop te lijken.Wordt vervolgd.Gr nas Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jorieke123 Geplaatst: 7 december 2014 Auteur Geplaatst: 7 december 2014 Oh ja, stremmen duurt hier ook altijd veel langer. Geeft niets, gewoon langer wachten tot de breuk aardig glad/strak is als je er een thermometer in steekt (staat die 'proef' in het boekje?) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
berijl Geplaatst: 7 december 2014 Geplaatst: 7 december 2014 wat leuk dat je ook aan het kazen geslagen bent! Ziet er al goed uit. Quote http://www.fromapreciousplace.nl Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren. Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.
Nasuada Geplaatst: 8 december 2014 Geplaatst: 8 december 2014 Geperst en daarna nalaten rijpen (12 uur) en vanavond in een pekelbadje gedaan.Ben benieuwd wat de ervaringsdeskunige ervan vinden.Ik heb het gevoel dat het persen beter had gekund.Dat vierkante kaasje was een restje die ik zonder persen in een vormpje gedrukt heb. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jorieke123 Geplaatst: 9 december 2014 Auteur Geplaatst: 9 december 2014 Met hoeveel kilo heb je geperst? Het mag denk ik wel wat zwaarder. Dan heb je minder van die gaatjes. Maar vooral de voorste 2 zien er super uit hoor! Hoeveel liter melk had je? Volgende keer rekening mee houden, zodat je wat minder 'over' hebt. Al verschilt dat ook per seizoen, hoeveel kaasvlokken er overblijven na alle stappen. Dat ligt aan de voeding van de koeien. Soms heeft de melk minder vaste stoffen dan een andere keer. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Geplaatst: 10 december 2014 Geplaatst: 10 december 2014 Hi,Ik had 9 liter verse melk en idd met te weinig gewicht geperst, ik las eerst met half gewicht en deed dit met de helft van het kaas gewichtje (225 gr).Vandaag de kaasjes gecoat.En vanavond ook weer nieuwe kaas gemaakt met melk 9 liter meld uit de supermarkt.Merk wel gelijk het verschil veel minder vet, witter, en zachtere structuur.Ik vond de verse meld veel fijner aanvoelen. Had weer te veel maar heb denk ik een heel leuk en goedkoop alternatief qua vorm, nml een broodtrommel op zijn kop.De overgebleven kaas heb ik in de deksel van de broodtrommel gedaan en de bodem erop, het zelfde effect als de kaasvorm volgens mij.Ik heb nu een rechthoekige platte kaas, even afwachten wat het word. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Nasuada Geplaatst: 26 december 2014 Geplaatst: 26 december 2014 Hier is tie dan..... Mijn eerste kaasje.En wat ben ik er trots op. HahahaDe smaak is echt lekker, zacht maar met iets belegen smaakje. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
tds Geplaatst: 2 februari 2015 Geplaatst: 2 februari 2015 Vermits we een paar straten verder aan verse melk van bij de boer kunnen komen leek het me wel leuk om eens zelf yoghurt (en misschien kaas) te maken. Je kan dat natuurlijk handmatig, maar tegenwoordig bestaan hier handige toestellen voor, bvb:http://www.amazon.de/Severin-3516-Joghurt-Fix-wei%C3%9F-grau-Portionsgl%C3%A4ser/dp/B000FMQDW2/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1422872812&sr=1-1&keywords=Joghurtbereiter Nu heb je een wat duurder toestel waarmee je yoghurt, kaas, desserts kan maken.http://www.amazon.de/gp/product/B003UD7ZRK/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A3JWKAKR8XB7XF Heeft iemand ervaring met zulke toestellen? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 2 februari 2015 Auteur Geplaatst: 2 februari 2015 Ik had er een warmhouddingetje voor, gewoon een apparaatje die de boel op de goede temp. houdt. Maar die heb ik weggedaan want dat is helemaal niet nodig (dat wist ik als jonge 'stadse', die normaal yoghurt in de supermarkt kocht, nog niet). Gewoon melk (bijna) koken in een pan, weer laten afkoelen tot zo'n 45 graden. Schep yoghurt van de vorige keer er bij (of van goede yoghurt uit de winkel, om te starten), en een paar uur laten staan. Lekker inpakken met een handdoek, en ergens zetten waar het warm is. Na 3 uur uitpakken en iets koeler (maar nog steeds geen koelkast) zetten. En daarna in de koelkast. Appeltje eitje. En gratis. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Erny Geplaatst: 2 februari 2015 Geplaatst: 2 februari 2015 Kwam zo'n yoghurtmaker bij de Lidl tegen, niet gekocht: aanbiedingen-voor-de-moestuin-2014-t12277-340.html Quote
Jorieke123 Geplaatst: 9 februari 2015 Auteur Geplaatst: 9 februari 2015 Net gezellig kaas gemaakt met de buurvrouw. Vrouw van de melkboer waar ik altijd mijn melk haal. En we wonen hier nu bijna 6 jaar, en ik had haar nog nooit gesproken Maar nu heb ik dus laten zien hoe ik kaas maak, en gaat ze het zelf verder thuis afmaken (het kaasje moet nog 3,5 uur onder de pers, daarna in het zoutbad, en daarna nog rijpen). Was gezellig Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Geplaatst: 9 februari 2015 Geplaatst: 9 februari 2015 Leuk. ....Altijd gezellig! Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Deborah Geplaatst: 9 februari 2015 Geplaatst: 9 februari 2015 Zo zie je maar weer, een goede buur.... Leuk hoor, zelf kaas maken Quote Mijn naam betekent Honingbij, later als ik groot ben wil ik Imker worden.
Jorieke123 Geplaatst: 9 maart 2015 Auteur Geplaatst: 9 maart 2015 Komijnekaasje, met onbedoelde gaten. Smaakt heerlijk! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Loraine Geplaatst: 9 maart 2015 Geplaatst: 9 maart 2015 Heb je een idee hoe die gaten erin zijn gekomen? Quote Groetjes Loraine "Wat niet kan, moet nog gebeuren."
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.