Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

ah wat jammer! Ik verwerk het eigenlijk altijd rauw of hoogstens gepasteuriseerd (geitenmelk kan niet goed tegen hoger verhitten) Geitenmelk is wel erg gevoelig, gevoeliger als koemelk heb ik wel eens gelezen (heb zelf geen vergelijkingsmateriaal). Zo aan je verhaal te lezen, gok ik het er op dat het te warm heeft gestaan?!

http://www.fromapreciousplace.nl

Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren.

 

Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.

Geplaatst:

Dat lijkt er wel op ja, dat het te warm heeft gestaan. Maar beide pannen (dus ook die met 1 liter) stonden naast elkaar, in een kamer waar het krap aan 20 graden was. Ik heb de thermometer er nog bij gehouden (omdat we de temp. moeilijk precies kunnen regelen met houtkachels).

 

Volgende keer beter, de kippen hebben er nu wel van genoten

Geplaatst:

 

ik heb zojuist weer een kasje in de lak gezet. Ditmaal is het een bieslookkruidengeitenkaasje (mooi scrabblewoord ) geworden. Mijn vorige week gemaakte walnotengeitenkaasje is ook erg goed gelukt. Ik zie dat de kaaslak nu ook goed en snel hard wordt. Dit was in de zomermaanden wel anders en daarom ontstond er ook iedere keer schimmeltjes op de korst. Straks ga ik een knoflookkaasje maken.

http://www.fromapreciousplace.nl

Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren.

 

Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.

Geplaatst:

Wat een voordeel dat je geen kaasverspilling hebt! Nice zeg!! En herbruikbaar ook nog eens . Zodra ik weer kaas kan maken ga ik dit denk ik ook weer doen .

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Op naar een volgend projectje, ik ga mezelf trakteren op een kaasmaak starters pakket en zoals het er nu naar uitziet ga ik het bestellen bij levenvanhetland ( tip van Jorieke hierboven).

Even het advies van de ervaringsdeskundige hier.

Als ik het volgende haal dan ben kan ik goed beslagen van start? of mis ik nog iets heel handigs?

De pers ga ik niet aanschaffen maar ik begin met wat losse gewichten of zo. Hoe doen jullie dat?

 

Inhoud starterskit plus

• 2 kaasvormen van 400 gram

• 2 kaasdoeken 35 x 35 cm

• Professionele wrongelsnijder (type 2)

• boek: "Kaas je kaasje"

• Brochure “zelf kaas en boter maken”

• potloodthermometer

• flesje stremsel

• Kaasferment

• Kaascoating 1 kg

• Spons (aanbrengen coating)

• 10 kaaszegels koe of geit

€ 65,95

 

kaasmatje voor zachte kazen

35 x 35 cm €4,60

kaasmatje voor harde kazen

20 x 20 cm €1,50

20 x 40 cm €2,95

 

Ik hou jullie op de hoogte, gr nas

Geplaatst:

Er zullen geheid wat zaken in zitten die je niet gaat gebruiken. Omdat het niet bevalt, omdat je die manier van kazen niet doet, etc.

 

De thermometer is er zo 1 met kwik? Ik heb zelf liever een digitale. Dit omdat je bij de 2e keer verwarmen niet boven de 36 graden moet/mag komen. En dat is op een digitale wel even wat preciezer af te lezen.

 

Ook heb ik zelf betere resultaten met een wat grotere kaasvorm. bijv. die van het type Edam, van 650 gram. Over het algemeen past daar zo'n 5 tot 6 liter melk ik. Ik weet niet wat je in 1 keer wilt/kunt verwerken? Ik maak elke keer 1 kaas, maar dan wel meteen eentje van een kilo of meer. De zijkanten van je kaasje drogen in, dat is de korst. Heb je kleine kaasjes, dan heb je relatief veel korst. En minder zachte binnenkant.

 

Er zit een matje in voor verse kazen, maar geen vorm? Ik maak nooit verse kaas eigenlijk (reken ik kwark even niet mee). Dus ik weet niet wat daar handig voor is.

 

Persen doe ik met gewichten, ook na jaren af en toe kaasmaken. Daar heb je mijn inziens inderdaad geen pers voor nodig nee.

Geplaatst:

image98181417968429.jpgTimage82711417968433.jpg

Vandaag was het dan zover.... De koeien waren om 7.00 uur gemolken en om 9.00 uur stond ik daar met mijn emmertjes om melk te halen.

Volgens de boer was dit niet verantwoord aangezien ik er

Geen deksel bij had en de lucht niet uit de auto te krijgen is als je knoeit.

Ik kreeg het melk vat mee en vond het best een hele klus.

Alles verliep volgens plan alleen ik vond het stremsel nog zo vloeibaar.

Een uur ipv 30 min later toch maar begonnen met het wrongen/roeren en jaaaaahhh het begint erop te lijken.

Wordt vervolgd.

Gr nas

Geplaatst:

Geperst en daarna nalaten rijpen (12 uur) en vanavond in een pekelbadje gedaan.

Ben benieuwd wat de ervaringsdeskunige ervan vinden.

Ik heb het gevoel dat het persen beter had gekund.

Dat vierkante kaasje was een restje die ik zonder persen in een vormpje gedrukt heb.

image69191418073843.jpgimage87591418073847.jpg

Geplaatst:

Met hoeveel kilo heb je geperst? Het mag denk ik wel wat zwaarder. Dan heb je minder van die gaatjes. Maar vooral de voorste 2 zien er super uit hoor!

Hoeveel liter melk had je? Volgende keer rekening mee houden, zodat je wat minder 'over' hebt. Al verschilt dat ook per seizoen, hoeveel kaasvlokken er overblijven na alle stappen. Dat ligt aan de voeding van de koeien. Soms heeft de melk minder vaste stoffen dan een andere keer.

Geplaatst:

Hi,

Ik had 9 liter verse melk en idd met te weinig gewicht geperst, ik las eerst met half gewicht en deed dit met de helft van het kaas gewichtje (225 gr).

Vandaag de kaasjes gecoat.

En vanavond ook weer nieuwe kaas gemaakt met melk 9 liter meld uit de supermarkt.

Merk wel gelijk het verschil veel minder vet, witter, en zachtere structuur.

Ik vond de verse meld veel fijner aanvoelen.

Had weer te veel maar heb denk ik een heel leuk en goedkoop alternatief qua vorm, nml een broodtrommel op zijn kop.

De overgebleven kaas heb ik in de deksel van de broodtrommel gedaan en de bodem erop, het zelfde effect als de kaasvorm volgens mij.

Ik heb nu een rechthoekige platte kaas, even afwachten wat het word.

  • 3 weeks later...
  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Vermits we een paar straten verder aan verse melk van bij de boer kunnen komen leek het me wel leuk om eens zelf yoghurt (en misschien kaas) te maken.

 

Je kan dat natuurlijk handmatig, maar tegenwoordig bestaan hier handige toestellen voor, bvb:

http://www.amazon.de/Severin-3516-Joghurt-Fix-wei%C3%9F-grau-Portionsgl%C3%A4ser/dp/B000FMQDW2/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1422872812&sr=1-1&keywords=Joghurtbereiter

 

Nu heb je een wat duurder toestel waarmee je yoghurt, kaas, desserts kan maken.

http://www.amazon.de/gp/product/B003UD7ZRK/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A3JWKAKR8XB7XF

 

Heeft iemand ervaring met zulke toestellen?

Geplaatst:

Ik had er een warmhouddingetje voor, gewoon een apparaatje die de boel op de goede temp. houdt. Maar die heb ik weggedaan want dat is helemaal niet nodig (dat wist ik als jonge 'stadse', die normaal yoghurt in de supermarkt kocht, nog niet). Gewoon melk (bijna) koken in een pan, weer laten afkoelen tot zo'n 45 graden. Schep yoghurt van de vorige keer er bij (of van goede yoghurt uit de winkel, om te starten), en een paar uur laten staan. Lekker inpakken met een handdoek, en ergens zetten waar het warm is.

 

Na 3 uur uitpakken en iets koeler (maar nog steeds geen koelkast) zetten. En daarna in de koelkast. Appeltje eitje. En gratis.

Geplaatst:

Net gezellig kaas gemaakt met de buurvrouw. Vrouw van de melkboer waar ik altijd mijn melk haal. En we wonen hier nu bijna 6 jaar, en ik had haar nog nooit gesproken

Maar nu heb ik dus laten zien hoe ik kaas maak, en gaat ze het zelf verder thuis afmaken (het kaasje moet nog 3,5 uur onder de pers, daarna in het zoutbad, en daarna nog rijpen). Was gezellig

  • 4 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...