Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

De Goudsbloem


chaotik

Recommended Posts

Vorig jaar Mei kregen mijn vriend en ik een zakje goudsbloem zaden in de handen gedrukt toen we een fietstour aan et doen waren tijdens de open dagen van biologische boerderijen.

 

Uiteraard had ik geen flauw idee wat een goudsbloem nou was, dus ben maar aan et googlen geslagen, maar vind veel verschillende info, maar aangezien de fotos die ik ervan zag mooi waren vroeg ik me dus af of jullie mij hiero dus wat meer konden adviseren.

 

Ik begrijp dat ik vanaf Maart kan zaaien.(....) Kan ik gelijk zaaien in mn tuin of moet ik ze voor kweken thuis/of in een kasje?

 

Tot wanneer kan ik goudsbloem zaaien?

 

Zijn dr bepaalde groente waar ik ze beter niet/of juist wel bij kan zetten?

 

En hoe kan ik de goudsbloem herkennen wanneer ze nog (heel) klein zijn ivm onkruid wieden?

Link to comment
Share on other sites

Bij mij in de tuin zaait de goudsbloem zich waanzinnig uit, dus goed opletten dat je uitgebloeide bloemen verwijderd zodat de zaadproductie beperkt blijft

 

De jonge plantjes lijken wat betreft blad gelukkig heel veel op de volwassen blaadjes:

Calendula_officinalis3.jpg

 

Zaaien moet inderdaad doen in maart, ik zaai direct op de gewenste plek. Voorzaaien kan trouwens ook. Onder glas kun je zelfs in de herfst zaaien zodat je het het voorjaar al vroege voorjaarsbloei hebt, wel beschermen tegen kou.

 

Goudsbloemen zijn nuttige bloemen in de moestuin, ze trekken o.a. plaagdieren (witte vlieg) aan die anders de groente als gastheer had gekozen.

goudbloem

Actief tegen bladluizen, witte vliegjes en aardappelkevers. Zaai goudbloem omheen de bedden maar ook tussen worteltjes, kolen en de diverse soorten sla.

Culinair kan je de kroonbladeren gebruiken, al heb ik dat nog nooit gedaan.

Link to comment
Share on other sites

Goudsbloemen zaaien zich bij mij ook uit en ik combineer ze graag met korenbloemen en tarwe. In het voorjaar kom je vanzelf de nieuwe plantjes tegen die zichzelf het vorige jaar uitgezaaid hebben. Die kan je weer uitpoten op de plaats waar je ze dit jaar wilt hebben. Die zichzelf uit gezaaide plantjes hebben een flinke voorsprong op je zaaiwerk. De kroonblaadjes verwerk ik in de kruidenthee.

 

http://www.natuurlijkerwijs.com/goudsbloem.htm

Link to comment
Share on other sites

Ik heb gelezen dat je er ook nog zalfjes van kan maken, zoals het bekende Calendulan van VSM. Goudsbloemzalf zou helpen bij schaafwonden en andere kleine wondjes. Je kunt het volgens mij ook als lippenbalsem gebruiken . Zelf nog nooit geprobeerd, maar ik ga dit jaar ook voor het eerst goudsbloemen zaaien, dus het lijkt me wel een leuk experiment.

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Even dit topic omhoog hopsen :

 

 

Ik vond het volgende nog over goudsbloem:

 

Eetbaar is de bloem, rauw. Licht bittere smaak. Ook het jonge blad is eetbaar, verwerk in een wilde gemengde salade. De bloem is tevens geschikt om te drogen en tot kruidenthee te verwerken. Verder een mooie snijbloem, wel dagelijks het water verversen.

 

Ontstekingsremmende, antiseptische en desinfecterende kracht op huid en slijmvlies. Bevordert verder de genezing van wonden en behoedt voor de ontwikkeling van littekenweefsel, verzacht ook oude littekens.

 

De wortels scheiden een stof af waar nematoden (aaltjes) niet van houden. Zaai goudsbloem gemengd met planten die gevoelig voor nematoden zijn, bijvoorbeeld worteltjes.

 

Weinig eisen aan de grond. Zon. Inheemse plant. Eénjarig.

 

en een recept...mag dat hier?? (mooi alles over goudsbloem bij elkaar) of moet dat in receptentopic??

 

Recept goudsbloem olie.

 

Droog de bloemen. Overgiet de gedroogde bloemen in een glazen potje met zoveel olie dat de bloemen juist onderstaan. Zonnebloem olie is erg geschikt, daar deze eigeschappen gelijk menselijke talg heeft. Zonnebloem olie uit de supermarkt is niet bruikbaar door onder andere het raffinage proces. Koop een goede biologische kwaliteit, 100% natuurlijke, koudgeperst en eerste persing. Nog beter is rozenbottel olie. Rozenbottel beschikt over huidherstellende eigenschappen en is daarom een erg waardevolle aanvulling op goudsbloem bij de behandeling van littekens en huidbeschadigingen. Laat de bloemen op olie enkele weken op een zonnige plek in huis staan, bijvoorbeeld op de vensterbank. Keer regenmatig het potje op zijn kop. Tot slot filter je de olie.

 

Recept goudsbloem zalf.

 

Verwarm in een kom 8 eetlepels wolvet en / of bijenwas, hang de kom daartoe in een pan kokend water. Wanneer de substantie gesmolten is voeg je 16 eetlepels goudsbloem olie en eventueel 2 eetlepels honingtoe en eventueel wat gedroogde bloembladeren, roer goed door elkaar en laat afkoelen. Experimenteer met de hoeveelheden voor de substantie die je voorkeur heeft. Hoe meer bijenwas en / of wolvet gebruikt wordt hoe vaster de zalf wordt.

Link to comment
Share on other sites

Als je eenmaal goudsbloem in de tuin hebt laat ie zich niet meer zo makkelijk wegjagen. Ik heb zelf altijd goudsbloem in de tuin omdat het voor paarden een ideaal plantje is als ze last hebben van hun buik. Vooral voor maagklachten eten ze het graag. Als je ze droogt kan je er ook een handje van in het water doet als je een gezichtssauna neemt. Goudsbloem bevordert genezing van huidproblemen, zeker in de vorm van een zalf.

Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.

Link to comment
Share on other sites

Als je ze droogt kan je er ook een handje van in het water doet als je een gezichtssauna neemt. Goudsbloem bevordert genezing van huidproblemen, zeker in de vorm van een zalf.

Ofwel, ook handig bij acné als je een tiener bent? Die van mij kan zoiets wel gebruiken.

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Ik dacht gisteren exact het zelfde als Helly, of het ook werkzaam zou zijn tegen acné.. Als ik internet afspeur kom ik vooral tot de conclusie dat het wel iets kan helpen.

 

De goudsbloem bevat salicyl zuur dat in veel middelen wordt gebruikt om acné te bestrijden

Bron: Mens-en-gezondheid.infonu.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

even mijn gouden bloem omhoog gehaald!

goudsbloemen zijn al eeuwen bekende bloemen in de natuurgeneeskunde!

o.a. hildegard von bingen schrijft erover, boeiende vrouw trouwens, zag laatst op duitsland een film over haar!

ik drink goudsbloemthee want het is ontgiftend,nu nog van gedroogdebloemen, maar straks een bloeiende goudsbloem in het glas..overgieten met kokend water, laten trekken en dan opdrinken.

ook in bad: 2/3 bloemen in washandje in het badwater ideaal voor je huid en uiteraard als gezichtslotion!

daarbij is het een schoonheid onder de bloemen!

goudsbloem-met-boeddha-geel69401338228624.jpg

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Link to comment
Share on other sites

Goed zo....neem ik ook wat sla mee....want daar kom ik in om !!

 

Ik heb een stuk of 5 goudsbloemplantjes uitgegraven....in een paar zie ik al bloemetjes komen??

 

Vreemd trouwens dat de ene oranje en de andere geel wordt...hoe kan dat eigenlijk?...is toch allemaal calendula officinales toch?

Link to comment
Share on other sites

Ik ben gek op goudsbloemen, krijg er niet genoeg van . Dus laat ze zichzelf ook altijd lekker uitzaaien, en zaai ook nog wat nieuwe bij . Ik droog de bloemen voor thee, en vorig jaar heb ik calendulazalf gemaakt, die ik nu nog steeds met veel plezier gebruik.

 

Een schoonheid toch?

cimg024282671338462283.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

En doe je dan straks één bloem per kopje?

Ik heb dit jaar voor het eerst goudsbloem en heb het nu thee gemaakt met een verse bloem, maar dat vond ik vrij smakeloos. Munt erbij en het was lekker, maar munt is ook gewoon los al lekker dus dat voegde niet zoveel toe.Maar misschien komt er meer smaak vrij nadat je het droogt?

Link to comment
Share on other sites

ik drink alleen goudsbloem en van een verse plant heb ik nog niet geprobeerd,[vind ik zo zielig ]

kocht altijd gedroogde goudsbloemthee en dan 1/2 bloemknopjes op 'n theeglas

drink het eigenlijk ook omdat het gezond is en ik vind het niet vies of smakeloos,

maar ik drink weinig thee en van allerlei smaakjes ben ik nietzo

en ben een grote waterdrinker, dus slappe smaakjes smaken dan al snel

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...