Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Wat kan je allemaal met....?


Jorieke123

Recommended Posts

Hier een topic over ongewone toepassingen van groenten en/of de planten waar ze aan groeien.

Weet iemand een gewas waarvan je een gedeelte van de plant ergens voor kunt gebruiken, waarvan hij/zij denkt dat niet iedereen dat weet?

Misschien vraag ik het wat scheef, hier een voorbeeld:

 

Radijsje vind ik eigenlijk niet zo lekker. Maar ze groeien supersnel en makkelijk! Dus ik teel ze voor de blaadjes (plus steeltjes) waar ik stamppot van maak. En ik zag in 'The Edible Garden' van de BBC, dat je de peultjes (zodra de radijsjes door zijn geschoten en hebben gebloeid) kunt eten! Die smaken naar radijsjes, maar dan milder en frisser. Erg lekker door de sla, of zo tijdens het tuinieren

Ze smaakten volgens dat programma goed bij een biertje, maar daar kan ik niet over oordelen

Link to comment
Share on other sites

Laat ik dan maar weer even waarschuwen voor de bieslook:

Met de bolletjes aan de bieslook (voor de bloei denk? of er na?)

Kan je erectie-stoornissen, concentratie-stoornissen en hallucinerende werkingen veroorzaken,

dus als je iemand niet mag..

 

Stengeltjes en bloemetjes zijn wel gewoon eetbaar!

Link to comment
Share on other sites

Ik ga de radijspeultjes (?) dit jaar eens proberen, leuk.

 

De andere tip uit 'The Edible Garden' van de BBC vond ik ook wel leuk om te weten, erwten zaaien in een bloembak en de jonge blaadjes oosten voor in de sla.

 

Wat ook niet iedereen weet is dat je het loof van alle soorten ui kunt eten, al zijn er speciale rassen die hiervoor geteeld worden (zie bijvoorbeeld het stengelui topic).

Link to comment
Share on other sites

Waarschuw even als iemand zo'n alternatief heeft dat werkelijk de moeite waard is om te proberen.

De populistische kook programma's op tv klakkeloos navolgen vind ik zo kort door de bocht.

Zowat alle blaadjes of bloempjes uit de tuin kunnen tegenwoordig in de sla. Maar wil ik dat wel.

Er zijn zoveel gewone, lekkere ingredienten uit onze alledaagse tuin waarmee je oneindig veel variaties van salades op tafel kunt zetten zonder al deze modieuze probeersels.

Ik heb vele jaren konijnen gefokt, maar het is mij nog nooit gelukt een konijn de blaadjes van de radijzen te laten eten.

Kijk maar uit Jorieke.

PS ik ben dol op radijzen.

Link to comment
Share on other sites

Waarschuw even als iemand zo'n alternatief heeft dat werkelijk de moeite waard is om te proberen.

De populistische kook programma's op tv klakkeloos navolgen vind ik zo kort door de bocht.

Zowat alle blaadjes of bloempjes uit de tuin kunnen tegenwoordig in de sla. Maar wil ik dat wel.

Er zijn zoveel gewone, lekkere ingredienten uit onze alledaagse tuin waarmee je oneindig veel variaties van salades op tafel kunt zetten zonder al deze modieuze probeersels.

Ik heb vele jaren konijnen gefokt, maar het is mij nog nooit gelukt een konijn de blaadjes van de radijzen te laten eten.

Kijk maar uit Jorieke.

PS ik ben dol op radijzen.

 

Oeps, het eten van de radijzenblaadjes gebeurt hier ook wel zonder tv-tip... volgens mij was die tip van mijn Pa: een inmiddels hoogbejaarde ex-tuinierder....

 

Lekkere balkon-salade van vorig jaar.... dscn6139.jpg perfect...

 

enne... deze gast hoefde ik toch maar niet in de salade...

 

dscn6134l.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik vraag me altijd af wat er gebeurt als je de klassieke kiemzaden niet opeet, maar door laat groeien. Nou zou je zeggen: probeer dat dan, maar dat is nog nooit gebeurd, zo'n bakje wordt gewoon direct kaalgeknipt...

Bijvoorbeeld... alfalfa, mosterd kers, tuinkers... om maar wat te noemen, en natuurlijk heb je kiem-preizaad ed. Nooit geprobeerd, maar kan je daar gewoon prei uit laten groeien??? Echt geen idee...

Link to comment
Share on other sites

Tuinkers heb ik wel is gedaan, alleen lukt me de laatste tijd nooit meer :S Stopte met groeien en ging dood.. (Misschien ligt dat aan het zaad?)

Toen groeide de tuinkers tot zo'n 15cm hoog, kreeg (leuke) witte bloemetjes, en daarna ging het hele plantje dood en bleven er 10 nieuwe zaadjes per plantje achter ofzo.

 

 

Bij de rest heb ik geen idee, je moet het denk inderdaad gewoon proberen, gewoon een extra bakje maken

(Alfalfa? waar smaakt dat naar? Zag het laatst met 40% korting, geen ideee wat het is )

Link to comment
Share on other sites

Even Google geraadpleegd... weer wat erbij geleerd....

 

1966_alfalfa_sprouted_1.jpg

 

alfalfa-club.jpg

 

 

maar dit schijnen dan de planten te zijn...

 

alfalfa-herbal-remedies-1.jpg

 

http://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/herbal-remedies/alfalfa-herbal-remedies.htm

 

 

edit:

Ik heb de alfalfa zaadjes maar in het doosje van 'kruidentuin' gegooid... daar ga ik ook een paar planten van groot laten worden...

Link to comment
Share on other sites

Tuinkers wordt een plant van zo ongeveer een meter hoog. Heel slungelig, maar de blaadjes kan je plukken en ze smaken hetzelfde als de kiempjes.

Luzerne (alfalfa) ga ik dit jaar telen, ik heb alleen nog niet uitgezocht of je het blad daarvan ook kunt eten. Zal wel, aangezien je alleen van eetbare planten de kiemgroenten kunt eten.

Mosterd groeit heel makkelijk, en het blad daarvan (zeer pittig!) is ook op vele manieren te gebruiken in de keuken.

Link to comment
Share on other sites

:) Tuinkers wordt een plant van zo ongeveer een meter hoog. Heel slungelig, maar de blaadjes kan je plukken en ze smaken hetzelfde als de kiempjes.

Luzerne (alfalfa) ga ik dit jaar telen, ik heb alleen nog niet uitgezocht of je het blad daarvan ook kunt eten. Zal wel, aangezien je alleen van eetbare planten de kiemgroenten kunt eten.

Mosterd groeit heel makkelijk, en het blad daarvan (zeer pittig!) is ook op vele manieren te gebruiken in de keuken.

 

Ik ben trouwens dol op mosterdgroentes... worden veel in de Aziatische keuken gebruikt... maar ik weet eigenlijk niet hoe ze zich verhouden in de wisselteelt... horen ze bij kool of ergens anders?

Link to comment
Share on other sites

Wij eten in de winter echt VEEL tuinkers, dus ik ga een paar metertjes zelf kweken. Nu alleen nog een goede manier om het zaad te scheiden van de rest. Wat me bij tuinkers nog niet is gelukt...

 

Maar goed. Daar ging dit topic niet over!

Van aardperen kan je de gebleekte scheuten eten. Ik heb het nog niet geprobeert, maar ben van plan de komende maand een grote speciekuip boven wat knollen te zetten. Eens zien wat er naar boven komt en hoe het smaakt!

 

toevoeging: Mosterd hoort bij kool.

Link to comment
Share on other sites

Wij eten in de winter echt VEEL tuinkers, dus ik ga een paar metertjes zelf kweken. Nu alleen nog een goede manier om het zaad te scheiden van de rest. Wat me bij tuinkers nog niet is gelukt...

 

Maar goed. Daar ging dit topic niet over!

Van aardperen kan je de gebleekte scheuten eten. Ik heb het nog niet geprobeert, maar ben van plan de komende maand een grote speciekuip boven wat knollen te zetten. Eens zien wat er naar boven komt en hoe het smaakt!

 

toevoeging: Mosterd hoort bij kool.

 

 

Wel in het juiste topic: wat kan je nog meer doen met kiemgroentes... behalve na 4 cm afknippen...

Link to comment
Share on other sites

Wij eten in de winter echt VEEL tuinkers, dus ik ga een paar metertjes zelf kweken. Nu alleen nog een goede manier om het zaad te scheiden van de rest. Wat me bij tuinkers nog niet is gelukt...

 

Maar goed. Daar ging dit topic niet over!

Van aardperen kan je de gebleekte scheuten eten. Ik heb het nog niet geprobeert, maar ben van plan de komende maand een grote speciekuip boven wat knollen te zetten. Eens zien wat er naar boven komt en hoe het smaakt!

 

toevoeging: Mosterd hoort bij kool.

 

Veel tuinkers.. blijf je dan niet eeuwig zaadjes kopen?

Wij hebben ook wel is geprobeerd om ''VEEL'' te gaan gebruiken.. alleen het zaaien hielt het niet bij

 

Weet iemand hoelang radijs peultjes houdbaar blijven?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

In principe zijn alle kiemzaden van eetbare planten, het is echter zo dat niet alle delen van deze planten even eetbaar/ cq lekker zijn. van sperciebonen eet je ook aleen de zaden en niet de plant. Ook zijn de kiemen in het kiemstadium beter eetbaar dan wanneer ze volgroeid zijn.Ik heb zelf 15 jaar gewerkt bij een kiembedrijf waar we alfalfa tauge en vele andere kiemsoorten fabriceerden. De zaden die worden gebruikt kun je ook gewoon in je tuintje zaaien. Tauge wordt gemaakt van gekiemde mungboontjes die meestal in een wat warmer klimaar groeien.Als je kiemzaden wil kweken kun je m.i. beter rechtstreeks in je tuin zaaien in plaats van uitgegroeide kiemen te gebruiken, die worden n.l op roestvaste schalen gekweekt en de meeste groeikracht is er na vervoer en uitstalling in de winkel wel uit.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...