Stephanie777 Geplaatst: 11 april 2013 Geplaatst: 11 april 2013 Al twee keer geprobeerd peperzaadjes te laten ontkiemen, maar het wil niet lukken. Voor de rest is alles opgekomen trouwens, het zijn echt die pepers. De eerste keer niet warm genoeg gezet, maar de tweede keer goed vochig gehouden en warm gezet: overdag boven het internetmodem en vanaf een uur of 4 op de verwarming tot ik naar bed ging. Heeft iemand tips van goede, makkelijker ontkiembare peperzaden? Quote
eelzuhtjuh Geplaatst: 11 april 2013 Geplaatst: 11 april 2013 Cayenne pepers kiemen hier altijd wel rap.Hoe lang staat je tweede zaaisel nu al? Want met een paar weken mag je soms best rekening houden Quote https://eelzuhtjuh.blogspot.com/
eelzuhtjuh Geplaatst: 11 april 2013 Geplaatst: 11 april 2013 Zet ze maar eens heel warm dan heb je nog best kans van slagen. Welke soort is het? Geen oud zaad? Quote https://eelzuhtjuh.blogspot.com/
Stephanie777 Geplaatst: 11 april 2013 Auteur Geplaatst: 11 april 2013 Ze staan weer op de verwarming Het zijn zaadjes van Chile de Arbol, capsicum annuum Quote
Indy Geplaatst: 11 april 2013 Geplaatst: 11 april 2013 Die kiemen het beste tussen de 25 en 30 graden. Zelf heb ik de pepers in een chinees/vlees/enz. bakje altijd op de cv staan,en dan zijn ze met een week boven. Quote
Itoero Geplaatst: 11 april 2013 Geplaatst: 11 april 2013 capsicum annuum kiemt normaal vrij snel.Heb je telkens zaadjes van hetzelfde zakje proberen te zaaien? Misschien heb je gewoon pech met het zakje.Probeer eens wat anders.Van de 20 soorten die ik gezaaid heb, zijn er 2 niet uitgekomen. Quote Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!
Stephanie777 Geplaatst: 11 april 2013 Auteur Geplaatst: 11 april 2013 Inderdaad uit hetzelfde zakje. Misschien slechte zaadjes. Maar ik vermoed de warmte: overdag op de router is net niet warm genoeg denk ik, tussen 16 en 23 uur op de verwarming wel. Maar zijn te weining uren boven de 25 graden. Ik ga in elk geval een ander zakje proberen en anders maar een peperplant kopen! Quote
Itoero Geplaatst: 12 april 2013 Geplaatst: 12 april 2013 Hoe warm is het in je keuken of woonkamer? Normaal is kamertemperatuur voldoende.De mijne kiemen bij 22°C.Gebruik ook zaai en stekgrond, geen potgrond.Pepers kiemen langzaam, en kunnen gaan schimmelen in gewone potgrond.(afhankelijke van de kwaliteit van het zaad)Je kan ook wat grof zand mengen onder potgrond.Probeer de zaadjes langs onder te bewateren.Als je langs boven bewatert, zal je de zaaigrond aandrukken waardoor er minder kiempjes tevoorschijn zullen komen. Quote Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!
Wokfish Geplaatst: 13 maart 2015 Geplaatst: 13 maart 2015 Iemand een idee waarom mijn pepers niet kiemen, of ben ik te ongeduldig? Ik heb Chocolate Scorpion pepers gezaaid (3 weken terug) en ze staan op ongeveer 22 graden, iets warmer wanneer de zon op het bakje schijnt.Ongeveer 2 weken geleden heb ik dezelfde pepers ook nog eens met de Deno-methode geprobeerd, maar ook hier zie ik nog niets verschijnen. Het is een Capsicum chinense, gekocht bij Diana Zaai ik ze gewoon nog eens opnieuw en warmer? Of is het bij zulke hete pepers gewoon moeilijker om ze tot kiemen te krijgen? Edit: de rest van mijn pepers (Bhut Jolokia, Mme Jeanette, Adjoema, Cayenne en jalapeno) zijn overigens wel allemaal gekiemd. Quote
Dakoina Geplaatst: 14 maart 2015 Geplaatst: 14 maart 2015 Ik heb ook de Chocolate scorpion van Diana. Die kiemde na 3 weken pas. Quote Nieuw stukje grond, tijd om te bloggen! http://jansmoestuin.wordpress.com
Liekie Geplaatst: 14 maart 2015 Geplaatst: 14 maart 2015 Hier wil de jalapeño purple helemaal niets doen. In vleesbakje op de verwarming maar niks hoor... Quote
Uppy Geplaatst: 14 maart 2015 Geplaatst: 14 maart 2015 Ik heb ook de chocolate scorpion van Diana, hij doet bij mij ook niets in de propogator.Ik denk toch dat het aan het zaad ligt.De rest is allemaal opgekomen. Quote https://www.facebook.com/pages/Uppys-moestuin/429899817149798
Claudia69 Geplaatst: 14 maart 2015 Geplaatst: 14 maart 2015 Ik zet mijn bakjes tot opkomst op de vloer naast de verwarmingsketel, waar de vloerverwarming vertrekt. Ik zaai in licht vochtige stekgrond en bedek de zaden met een dun laagje stekgrond. Daarover vernevel ik wat lauw water. Doe ik elke dag opnieuw, zodat de grond geleidelijk iets natter wordt. Meestal staan ze boven na een dikke week. Maar toch zijn er elk jaar bakjes die niet reageren. Dit jaar twee bakjes rode paprika gezaaid, dezelfde soort, een bakje met nieuw gekocht zaad, een bakje met zaad dat over was van vorig jaar. Het bakje met oud zaad is volledig opgekomen, dat met de nieuw gekochte zaadjes amper. Ik heb zo de indruk dat zaden niet altijd even goed bewaard worden in de tuincentra waar ze worden verkocht. Soms hangen ze in volle zon, soms staan ze vochtig. De slecht opgekomen zaden had ik voor een keertje gekocht in een klein tuincentrum in de buurt. Ik weet al dat ik daar geen zaad meer koop. Quote
RobO Geplaatst: 14 maart 2015 Geplaatst: 14 maart 2015 dat zijn notoir langzame kiemers, trager dan de andere, ik zou nog even duimen Quote
Wokfish Geplaatst: 14 maart 2015 Geplaatst: 14 maart 2015 Ook nog een tip gekregen van Diana: Zet ze eventueel gewoon in de serre, de temperatuurverschillen kunnen er vaak ook voor zorgen dat ze kiemen. Overdag is het al snel 25 graden in de kas wanneer de zon erop schijnt, zonder zon wordt het dan weer frisser.Zo is het gelukt bij anderen die zaden van haar hadden Ik probeer althans op de drie manieren, warm gezaaid, deno warm, gezaaid in kas. Quote
Gast Geplaatst: 16 maart 2015 Geplaatst: 16 maart 2015 Dus peperzaden boven gewoon op de verwarming staan? drogen ze dan niet te fel uit? Mijn peperzaadjes zijn gezaaid in van die bruine "driehoekspotjes, lijkt wel op karton-achtig per 9", en deze dan in een plastiek bakje, om het water op te vangen, mag deze dan op de verwarming? Quote
Itoero Geplaatst: 16 maart 2015 Geplaatst: 16 maart 2015 Er is een chemische stof die de kieming bespoedigt.Ik denk dat ze het zaadomhulsel doorbreekt of oplost ofzo.Ik weet wel niet meer welke stof.Misschien weet er iemand welke stof ik bedoel? Ik zaai altijd in deze goedkope propagator:http://www.tuinadvies.be/shop/product.php?id=840Daar heb ik altijd heel goede resultaten in. Quote Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!
Gast Geplaatst: 16 maart 2015 Geplaatst: 16 maart 2015 Hoe warm is het in je keuken of woonkamer? Normaal is kamertemperatuur voldoende.De mijne kiemen bij 22°C.Gebruik ook zaai en stekgrond, geen potgrond.Pepers kiemen langzaam, en kunnen gaan schimmelen in gewone potgrond.(afhankelijke van de kwaliteit van het zaad)Je kan ook wat grof zand mengen onder potgrond.Probeer de zaadjes langs onder te bewateren.Als je langs boven bewatert, zal je de zaaigrond aandrukken waardoor er minder kiempjes tevoorschijn zullen komen. Dank je voor je reactie! Zaai en stekgrond heb ik.Vanaf nu ga ik de zaadjes langs onder bewateren, dus gewoon water in plastiek bakje doen, en de "zaadjes" doen de rest dan? Bij is het 23 a 24 graden in huis. Quote
Drentenier Geplaatst: 16 maart 2015 Geplaatst: 16 maart 2015 Even een aandachtspunt; zorg ervoor dat de zaadjes niet continu (te) nat staan, en dat er lucht bij kan. In andere woorden, zorg ervoor dat je grondmengsel niet dicht slaat. Ik gebruik zelf potgrond, gemengd met wat zand. Dat werkt prima, maar dan moet het zand wel grof zijn, zoals zandbakzand. Ik had ook wat potjes gemengd met zand uit de moestuin, maar dat is fijner zand met meer humus ertussen. Dat werd een soort vochtige kleefpasta, waar 1 set peperzaadjes in dood gekookt is (bij een graad of 30). Ook kiemplantjes van met name aubergine vielen enkele dagen na opkomst dood om, door wortelrot. Inmiddels staat alles happy in luchtigere grond. Ik geef ook niet elke dag water, om te voorkomen dat de zaadjes te nat staan. Quote
Stan Geplaatst: 17 maart 2015 Geplaatst: 17 maart 2015 Probeer het eens op de deno methode als gewoon zaaien niet wil. Ik zaai al mijn Capsicums deno en heb zeer goede resultaten(maar soms ook wel eens een soortje dat niet wil(kan gebeuren)). Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
sugarlevi Geplaatst: 18 maart 2015 Geplaatst: 18 maart 2015 Er is een chemische stof die de kieming bespoedigt.Ik denk dat ze het zaadomhulsel doorbreekt of oplost ofzo.Ik weet wel niet meer welke stof.Misschien weet er iemand welke stof ik bedoel? Ik zaai altijd in deze goedkope propagator:http://www.tuinadvies.be/shop/product.php?id=840Daar heb ik altijd heel goede resultaten in. Bedoel je waterstofperoxide? Dit werkt ontsmettend en kan ook het kiemen bespoedigen. Quote "I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"Colonel Kurtz
Annew Geplaatst: 18 maart 2015 Geplaatst: 18 maart 2015 Mijn pepers willen ook maar niet ontkiemen. Ik had nog nooit van de deno-methode gehoord. Ik ga het eens uitproberen. Ben benieuwd of ze dan wel ontkiemen, ik heb namelijk al van alles geprobeerd inmiddels. Quote
Itoero Geplaatst: 18 maart 2015 Geplaatst: 18 maart 2015 @ sugarlevi:Yup, dat bedoelde ik. Het zou de schil van het zaadje aantasten waardoor water aan het zaadje kan en het kan ontkiemen. Quote Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!
Wokfish Geplaatst: 28 maart 2015 Geplaatst: 28 maart 2015 Geen van de Chocolate Scorpion wil kiemen.. Best wel jammer, want had hem graag gehad!Ik heb nog 2 zaadjes over, zou ik het nu nog voor de laatste keer opnieuw proberen via Deno met deze twee, of ga ik er geen pepers meer van hebben vanwege te laat? Heb al via Deno gedaan, gewoon binnen gezaaid en gezaaid in serre (die laatste staat er wel nog maar een week, dus daar kan nog wel iets van komen misschien ) Als het geen zin meer heeft, omdat de oogst dan veel te laat zou vallen, zit ik dit jaar zonder hete pepers vermoed ik. Wat dan gedaan? Pepers uit de winkel? Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.