Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Courgette uitplanten


Annemie

Recommended Posts

Hallo allemaal!

 

Ik heb mijn courgette in huis voorgezaaid in turfpotjes. Nu zijn ze bezig met het vormen van hun tweede 'echte' blad. Wanneer kan ik ze in de volle grond uitplanten? Ik ben al begonnen met het afharden. Gisteren hingen ze alleen slap door de wind denk ik. Kan ik ze dieper uitplanten? Dan staan ze misschien wat steviger.

 

Aangezien ze in turfpotjesstaan, kan ik ze dan ook daadwerkelijk met potje en al in de grond stoppen? Alle tips zijn welkom! Dit is namelijk de eerste keer dat ik echt iets ga uitplanten

 

Vast bedankt!

Link to comment
Share on other sites

1 de grond los harken en gaatje maken

 

2 daar water in schenken

 

3 ik maak turfpotje voorzichtig iets kapot zonder de wortels te beschadigen maar dat hoeft niet

 

4 ingraven en weer water erop

 

5 Om evt te beschermen tegen wind én iets meer warmte vast te houden, knip ik de bodem uit een plantenpot en zet die er een week of zo overheen

 

succes!

Link to comment
Share on other sites

Kan ik ze dieper uitplanten? Dan staan ze misschien wat steviger.

img180642641370187205.JPG

Courgettes mag je gerust een heel stuk dieper planten dan zoals ze in hun potjes stonden. Ik heb zojuist twee stuks in de vollegrond gezet waarvan je ziet dat de rechter door zijn lange stengel geen schoonheid is en gevoelig voor schade door de wind .

img181141271370187238.JPG

Door dieper te planten staat hij er nu netjes bij zonder dat hij steun nodig heeft. Op de kale stengel die nu onder de grond zit zullen zich nieuwe extra wortels gaan vormen.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Fijn te horen dat ik hem dieper mag uitplanten! Ik zie wel dat jouw planten al een stukje groter zijn. Bij mij hebben ze nu twee echte bladeren. Kan ik ze dan gewoon al uitplanten?

 

Bedankt voor alle tips! Morgen gaan ze (als dat kan) alle 3(!) de grond in. Nummer 4 geef ik weg. Anders is het echt te veel denk ik

Link to comment
Share on other sites

hoi Annemie,

Jonge courgetteplantjes zijn best kwetsbaar, dus ik zou nr.4 zeker nog een tijdje zelf houden. In een grotere pot overzetten, eventueel idd wat dieper. Zo kun je eerst afwachten of je drie uitgeplante courgettes het gaan doen (en niet omvallen, verdrogen, verdrinken of opgevreten worden door slakken)

Succes ermee!

Link to comment
Share on other sites

Inmiddels lijken ze het toch te gaan redden. De op de zelfde dag uitgeplante tomaten en paprika's verwelken echter. Blad verliestkleur, wordt wit en verschrompeld... Iemand een idee hoe dit kan? Zaterdag geplant.

Link to comment
Share on other sites

Wat jammer van je tomaten en paprika's! Wel fijn dat je courgette er beter uit ziet. Misschien kunnen andere forum leden je vraag wel beantwoorden als je een foto hebt? Ik zal het zelfs dan niet weten (groentje op moestuingebied)

Link to comment
Share on other sites

Als het blad zijn kleur verliest en het verschrompelt dan lijkt het erop dat je de plantjes meteen vol in de zon hebt gezet. Ze krijgen dan veel te veel zon ineens, kunnen dat niet aan en sterven af. Ook qua zonlicht moet je zorgvuldig opgekweekte plantjes 'afharden' en beginnen met ze in de schaduw of halfschaduw buiten te zetten.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb reserveplantjes gelukkig van de tomaat en paprika, dus ga voor poging 2. Dan maar afharden, maar ja ik werk door de week dus heb dan geen tijd om plantjes even een uurtje buiten te zetten... 1 cherrytomaat lijkt het te hebben overleefd, die stond in de halfschaduw. Nog nooit meegemaakt trouwens. Al doende leert men.

 

Van de courgette geen reserve helaas...

Link to comment
Share on other sites

Ik vroeg hier ook niet om advies maar meldde het slechts. Staat al in een ander forum. T is decwisseling van nat naar droog en veel te zonnig weer die de plantjes van tomaat en paprika parten speelt. De geknakte courgette heb ik dieper ingegraven tot na het zwakke punt. Het lijkt te helpen...

Link to comment
Share on other sites

Heb 3 soorten courgettes staan. Staan er al een tijdje in, maar je ziet nog goed de klap die ze gehad hebben na het uitplanten.

Toch groeien ze er nu vlot doorheen hoor.

 

dscn471779481370808299.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Inmiddels is mijn ene courgetteplant aan het groeien geslagen, de ander lijkt zich te herpakken maar of hij het dit jaar nog redt? Geen bloemen nog bij mij... Tomaten en paprika's hebben ook groeimoeite maar doen het nog wel!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...