bio-fee Geplaatst: 21 juni 2013 Geplaatst: 21 juni 2013 Er groeit rare koolrabi in mijn tuin. Vorig jaar kwam er uit al mijn koolrabizaad een knol zoals deze (onderstaande is vandaag geoogst): Het blad voelt onaangenaam ruw/beetje stekelig, de vrucht is langwerpig en smaakt wel koolrabi-achtig (best lekker!). Als hij nog in de grond zit, ziet het er zo uit: Ik vond het wel raar dat er zulke koolrabi's (of wat het dan ook zijn) opkwamen, want op het zakje met zaad staat een heel andere afbeelding, van iets wat ik wél herken als zijnde koolrabi, met gladde, wat donkerdere bladeren en een plat-ronde knol. Dit jaar heb ik van hetzelfde zaad weer gezaaid en dit keer komen weer van bovenstaande knollen op, maar nu ook onderstaande, die wél lijken op de afbeelding van het zakje: (Deze is nog wel héél iniemienie...) Op onderstaande foto zie je hoe beide soorten naast elkaar groeien, links de normale en rechts die met de ruwe bladeren en ovale knol: Weet iemand wat die langwerpige knol voor iets is? Is dat een koolrabi-variant? Dat mag dan toch eigenlijk niet zomaar in een gekocht zakje zaad zitten, als er een hele andere afbeelding op staat? Quote
Erny Geplaatst: 21 juni 2013 Geplaatst: 21 juni 2013 Lijkt op een soort meiraap... een raap dus wel, maar geen koolrabi... Quote
Kruidje Geplaatst: 21 juni 2013 Geplaatst: 21 juni 2013 Koolraap - zeker weten. Ik laat net een paar van mijn rapestelen opgroeien tot koolraap en die zien er net zo uit. Moet ze nog proeven... Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
Jenneke Geplaatst: 21 juni 2013 Geplaatst: 21 juni 2013 Volgens mij is het geen ramenas, ik dacht dat dat heel ander blad heeft, meer getand zoals paardebloemblad. Dit lijkt inderdaad meer op een raapje of knolletje en heeft niets met koolrabi te maken. Misschien een vulfout of verwisseling verkeerde mengeling van zaden. Het zou natuurlijk niet mogen voorkomen, maar mensen maken nu eenmaal weleens fouten. Je zou de fabrikant of het verkooppunt erop aan kunnen spreken (of mailen o.i.d.) misschien dat je dan een nieuw zakje koolrabizaad krijgt. Quote
bio-fee Geplaatst: 21 juni 2013 Auteur Geplaatst: 21 juni 2013 Meiknolletjes, die zijn toch een beetje roze-achtig? Het blad lijkt me ook anders dan wat ik via google vind bij meiknolletjes.Koolraap is het volgens mij ook niet; het is niet gelig van binnen maar meer wit-achtig, net als bij een koolrabi.Rammenas, smaakt dat niet pittig? Dat is toch een radijsachtige? De smaak van deze knol is zacht (ook koolrabi-achtig eigenlijk). Ja ik kan wel mee teruggaan met het zakje, doe ik misschien ook nog wel zodat ze in elk geval weten dat er iets mis is, maar op zich vind ik het niet zo erg want ze smaken me wel goed. Ik zou alleen graag willen weten wát het nou precies is dan... Quote
Jenneke Geplaatst: 21 juni 2013 Geplaatst: 21 juni 2013 Meiknolletjes zijn inderdaad meestal een beetje paarsig met wit, maar er zijn ook gewone effen witte knolletjes en gezien de smaak denk ik dat jij deze hebt. Quote
jasmin Geplaatst: 21 juni 2013 Geplaatst: 21 juni 2013 Witte rapen. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
bio-fee Geplaatst: 22 juni 2013 Auteur Geplaatst: 22 juni 2013 Hmm het is dus kennelijk de één of andere raap. Lastig is ook nog eens dat (als ik google) de namen voor verschillende raapsoorten ook gewoon door elkaar gebruikt lijken te worden. Nou ja ik ga vandaag in elk geval maar eens genieten van mijn lekkere raapje, dat ik gisteren uit de tuin getrokken heb. Quote
Limoncello Geplaatst: 22 juni 2013 Geplaatst: 22 juni 2013 Zoek eens op 'ijskegel' Heb er ook staan... Quote Mijn tuinavonturen op http://www.dedolletuinder.be/
bio-fee Geplaatst: 22 juni 2013 Auteur Geplaatst: 22 juni 2013 Die ijskegels zijn vrij klein, of niet? Meer als langwerpige radijsjes?Mijn geheimzinnige koolrabi is groter dan dat. Hij had een doorsnee van een centimeter of 4 à 5 en een lengte van zo'n 8 cm schat ik (ik heb hem al opgegeten dus ik kan het niet meer nameten ).Ik heb hem vandaag ook nog even rauw geproefd en toen vond ik hem wel wat radijs/rettich -achtig smaken. Misschien toch een (zomer)rettich dan? Maar dan een kort model. Of wellicht worden ze nog langer, als ik ze langer in de grond laat zitten... Er zat trouwens wel de één of andere aantasting in, een soort bruine vlekken... Quote
thea Geplaatst: 22 juni 2013 Geplaatst: 22 juni 2013 Witte kegelradijs wordt wel 10/15 lang. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
thea Geplaatst: 22 juni 2013 Geplaatst: 22 juni 2013 4 cm doorsnee Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
bio-fee Geplaatst: 23 juni 2013 Auteur Geplaatst: 23 juni 2013 Hmmm misschien is het dat wel dan, en zou hij nog langer worden als hij langer in de grond bleef... Klopt het dat de smaak van zo'n witte kegelradijs een stuk zachter is dan die van die kleine ronde rode radijsjes? Quote
thea Geplaatst: 23 juni 2013 Geplaatst: 23 juni 2013 Ja.Er zijn nog groter kegelvormen radijs wit zie- www.nieuwetuin.be Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
hazeltje Geplaatst: 23 juni 2013 Geplaatst: 23 juni 2013 Volgens mij is het rettich of daikon (zo noemen de Japanners rettich). De mijne zien er precies hetzelfde uit als jouw plant.Ik heb geen plaatje, maar internet brengt dit:ofof En daikon heb je echt in soorten en maten. Maar klein oogsten is prima. Ik heb ook soms bruine vlekken. Ik heb het idee dat dat door aantasting van de larve van de koolvlieg komt.En mijn daikons doen echt hetzelfde als die onderste foto. Ze willen graag dat je ze opeet, dus ze komen zelf de grond uit Quote A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson
bio-fee Geplaatst: 23 juni 2013 Auteur Geplaatst: 23 juni 2013 Hij smaakt wel echt anders dan de rettich die ik uit de winkel had (en die ook veeeeeeel langer was) maar als dit een kortere soort is, kan het misschien ook wel weer zo zijn dat die ook anders smaken. Ik hou het maar op rettich dan. Ze komen hier ook langzaamaan steeds meer de grond uit trouwens, grappig! Quote
jasmin Geplaatst: 30 juni 2013 Geplaatst: 30 juni 2013 Ik had ook een verrassing: Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
speets Geplaatst: 30 juni 2013 Geplaatst: 30 juni 2013 (aangepast) Mijn ramenas ziet er zo uit als die van bio-fee. Het zal wel net zo zijn als bij radijzen: smaak- en scherpteverschillen verschillen per ras. Overigens is rettich een Duitse benaming voor ramenas 1 juli 2013 aangepast door Gast Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
bio-fee Geplaatst: 1 juli 2013 Auteur Geplaatst: 1 juli 2013 Jammer dat de mijne dan in een verkeerd zakje zat want ik zou er nog wel meer van willen hebben, maar nu weet ik dus niet precies naar welke variëteit ik moet zoeken! (Hmmm of eentje laten bloeien en proberen zaad te oogsten...) Quote
thea Geplaatst: 1 juli 2013 Geplaatst: 1 juli 2013 Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
jasmin Geplaatst: 1 juli 2013 Geplaatst: 1 juli 2013 Jammer dat de mijne dan in een verkeerd zakje zat want ik zou er nog wel meer van willen hebben, maar nu weet ik dus niet precies naar welke variëteit ik moet zoeken! (Hmmm of eentje laten bloeien en proberen zaad te oogsten...) Vind je deze knolletjes dan niet op de jouwe lijken? Ze proeven inderdaad als milde rettich, na het koken als gekookte radijs, niet vies verder. Voor mij was het ook een verrassing. Ik had mijn raapsteeltjes te lang laten staan, twee maanden. Wou gisteren stamp met raapsteeltjes maken, en trok tot mijn verbazing die knollen er uit. De omschrijving van de smaak komt overeen met wat jij zei. Ik vind dat echte rettich uitgesprokener en scherper van smaak is. En veel knapperiger, want deze knollen zijn niet echt knapperig te noemen. Toch de moeite waard. Ik ga de rest van het rijtje uitdunnen, en mikken op meer knollen. Daar waar de raapsteeltje heel dicht op elkaar staan, zitten geen knolletjes, maar dunne penworteltjes. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
bio-fee Geplaatst: 1 juli 2013 Auteur Geplaatst: 1 juli 2013 Jouw knolletjes hebben een andere vorm Jasmin, ze lopen bovenaan (naar het blad toe) smal toe en de mijne niet. Ze hebben een duidelijke verdikking in het midden, terwijl de mijne meer recht zijn en dan alleen onderaan wat smaller toelopen.De mijne lijken echt meer op de foto's van rettich die hier eerder al geplaatst zijn. Dus voor het gemak ga ik er maar vanuit dat ik rettich in mijn tuin heb staan (en dan wel lekkerdere als die ik in de winkel kocht van de winter. ). Quote
jasmin Geplaatst: 1 juli 2013 Geplaatst: 1 juli 2013 Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.