jootje Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Omdat ik in de buurt op vakantie ben, even een Duitse supermarkt ingeweest. Daar zag ik geleisuiker met Stevia. Natuurlijk twee pakken mee genomen om te proberen....er staat op 40 % minder calorieen. Ik net effe gegoogled wat de geleisuiker speciaal van van Gilse aan calorieen heeft......jawel hoor.....zelfs net iets minder nog dan die met Stevia. Ik snap het niet meer! Ben nu de weg kwijt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Ik hoorde laatst op het nieuws (op de radio) dat er Sprite komt/is met stevia. Maar omdat stevia een aparte smaak heeft, doen ze er niet zo heel veel van in, en doen ze er ook nog gewone suiker bij. Zo heeft die nieuwe Sprite, meet calorieën dan de normale light variant. Misschien heeft het daar wat mee te maken? Stevia is hip, dus het verkoopt. Maar soms slaan ze de plank een beetje mis? Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Tja....hoeveel procent stevia zit er in dat pak???? Stevia zelf levert 0 kal. Wat hebben ze erbij gestopt??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted July 6, 2013 Author Share Posted July 6, 2013 Even gekeken...0,1 procent stevia, de rest is gewoon suiker.....hoe ze dan aan die 40 % minder calorieen komen? Voel me een beetje een dom blondje, maar je zou toch eigenlijk gewoon moeten kunnen aan nemen dat dat dan ook zo is, van die 40 %. Maar kan dus volgens mij nooit. Ik houd niet eens van Stevia, in veel varianten al geprobeerd, ik drink belachelijk veel thee, met evenzoveel suiker. Dus zou een mooie oplossing voor mij zijn geweest. Maar Stevia smaakt exact als al die vieze chemisch smakende zoetjes. Althans, zo vind ik ze smaken....ik weet dat velen daar anders over denken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malouis Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 hoe ze dan aan die 40 % minder calorieen komen?Ten opzichte van gewone geleisuiker? (dus niet de speciaal?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 0,1 % stevia.....tsssssss....heeft zeker een steviaplant naast de suikerinpakmachine gestaan Jootje weet je wat je moet doen? Grote en kleine suikerklontjes kopen....ik weet t ...is ff duurder MAAR: Je kunt van 4 schepjes(4klontjes)...naar 3 en een half......na 14 dagen merkt je niks meer van...ben je gewend....dán ga je naar 3.....enz enz Ik drink nu geen koffie meer maar heb een aantal jaren terug mijn 4 schepjes naar 1 klontje teruggebracht op tijd van een paar maanden..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted July 6, 2013 Author Share Posted July 6, 2013 Malouis: het word steeds gekker, gelei suiker speciaal maakt je jam minder zoet maar heeft dus meer calorieën als gewone gelei suiker. Dus dat speciale is alleen voor het minder zoete . Beide van Van Gilse.....maar goed, die jokken niet, dat is mijn fout, dat ik gewoon aangenomen heb dat de gelei suiker speciaal ook minder calorietjes zou bevatten! Geedee...ben ik mee bezig. Had eerst losse suiker. Toen klontje, toen een maatje kleinere klontjes en moet straks naar de mini's. Op zich niet zo'n punt die suiker, ware het niet dat ik minimaal 20 bakken thee per dag drink...en dan geen rechtsomgedraaide groene of rooibos thee ofzo maar gewoon zwarte thee, en liefst ook nog lekker sterk! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Waarom gebruik je geen geleipoeder? Dan kun je zelf bepalen hoe weinig suiker je erbij doet.Misschien is het ook nog wel voordeliger. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Ik probeer even mee te rekenen, maar kom er ook niet helemaal uit. Heeft het misschien iets met de verhouding vruchten/suiker te maken? In het klaargemaakte eindprodukt minder calorieën misschien? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
aalterse-willy Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Wie kent 'Tagatesse' Zou een suikervervanger moeten zijn voor diabetici maar sommigen stellen er zich wel vragen bij.Suiker is geen natuurproduct, komt wel in de natuur voor maar die welke we gebruiken is feitelijk chemische boel.Hoeveel suikerbiet in uw kopje thee Tagatesse is tagatose en dat komt ook in de natuur voor maar Tagatesse is ook chemisch bewerkt spul, komt van melk.Daarom doen we dus soms melk in de koffie Nu weet ik het hoegenaamd niet meer. Geef mij maar honing, zeem zoals de Vlamingen zeggen; onvervalst (hoop ik toch) natuurproduct Zou 'RECLAME' soms synoniem zijn van 'BEDROG' Het lijkt er dikwijls op vind ik. Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Ehm...ik wil niet vervelend zijn maar de verschillen in de gelei suiker zitten in het gebruik...even uit het blote hoofdGewone geleisuiker gebruik je 1 kilo op ongeveer 1000 tot 1250 gr fruit, is dus ongeveer 50 tot 44 % suiker in kant en klaar productGeleisuiker speciaal (bij ons heet dat gewoon 2:1) gebruik je 500 gr op ongeveer 1250 gr fruit, is dus ongeveer 29 % suiker in het kant en klaar product De geleisuiker van dr Oetker met stevia is 350 gr Geleisuiker op 1000 gr fruit, is dus ongeveer 26 % suiker in het kant en klaar product. Hier kan ik ook nog een 3.1 geleisuiker kopen daar is het gebruik 500 gr geleisuiker op 1500 gr fruit, is dus ongeveer 25 % in het kant en klaar product.De cal. per gram van iedere geleisuiker zijn anders maar het effect bij gebruik op het eindproduct zijn duidelijk aanwezig....maar ik neem aan dat de geleisuiker met de stevia ook nogal aan je portmonnee knaagt....ik vind Stevia zeer onsmakelijk maar er zullen vast velen zijn die het met graagte accepteren en verbruiken ) mVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 (edited) Dank je Danuta, dat bedoelde ik ook..maar dan heb ik toch een vraag..als het zo zou zijn, dan moet er op het pak van Jootje staan: het caloriegetal van het klaargemaakte produkt? En niet de calorieën van de suiker zelf? Edited July 7, 2013 by Guest Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted July 7, 2013 Author Share Posted July 7, 2013 Danuta: je bent niet vervelend, ik wil het tenslotte graag snappen! Heb nog even op de site van van Gilse gekeken. Als ik het goed begrijp geven zij de calorieen weer per 100 gram suiker. Op mijn stevia suiker staan de calorieeen vermeld voor 100 gram jam ( als voorbeeld aardbeienjam) ik neem aan dat ze daar dan ook de calorieen bijtellen van de aardbeien....maar dan nog....Ik had gewoon in de winkel al de info op het pak moeten lezen.....ik ben gewoon op de verpakking afgegaan, waar groot op staat Stevia geleisuiker! 40 % minder calorieen!Nou, ik ga hem maar gewoon gebruiken, de smaak zal niet anders zijn als die van gewone gelei suiker vermoed ik!Waarom maak ik me eigenlijk druk over zoiets als dit? Ik ben op VAKANTIE!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Hi Appelvrouw, ik heb hier even geen pak van van Gilze bij de hand, even wat anders pakken )......Nah op de Wiener Gelierzucker staat niks. (is in Oostenrijk niet verplicht) Op de Speziel Gelierzucker für Beeren 2:1 van dr Oetker(geleisuiker speciaal voor bessen) ...pffff staat dus ook niets. In Nederland is het dat je de cal waarde krijgt per 100 gr product en vaker als het gaat om een product dat verwerkt gaat worden een cal waarde per 100 gr verwerkt product. Maar probleem met geleisuiker is dat het breed inzetbaar is en de uiteindelijke cal waarde afhangt van het fruit wat gebruikt wordt (hoeveelheid suikers in het fruit) en hoeveel er eventueel nog ingekookt wordt (bij een fruit met veel eigen pectine is dat veel minder dan bvb bij een fruit zonder eigen pectine) Ik hoop dat je iets hebt aan mijn berekeningen, zo kun je bij benadering uitrekenen wat voor jou aanvaardbaar is. Bij de lidl hebben ze trouwens vaker 2:1 en soms 3:1 geleisuiker in de aanbieding om deze tijd van het jaar....net zo goed als de stevia variant en veel goedkoper neem ik aan ) MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Ik had gewoon in de winkel al de info op het pak moeten lezen.....ik ben gewoon op de verpakking afgegaan, waar groot op staat Stevia geleisuiker! 40 % minder calorieen! In principe is dat ook de waarheid in vergelijk met gewone geleisuiker dus ) maar een gewone 2:1 en 3:1 doen dat dus ook ) MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Ik heb hier van gilse staan...ff fotootje gemaakt.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 ) Aan de hand van de calorische waarde daar gegeven kun je na het wegen van het verwerkte product berekenen wat de cal waarde is van je eigen 100 gram jam/confiture.1 voorbeeld 1000 gr geleisuiker speciaal = 3920 cal2500 gr verse aardbeien = 900 calNa inkoken, ik ga even van een verlies van 50 gr vocht uit, blijft er over 3450 gr product dat is dan ongeveer 140 cal per 100 gr kant en klaar product. Gemiddeld zitten er in gekochte producten zo een 250 cal per 100 gram. Dus voor diegene die de cal hoeveelheid terug willen draaien is een speciaal geleisuiker zeker iets om over na te denken als je graag jam en confiture eet ) MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Ik gebruik het altijd..de 2:1, neem het mee uit Nl, want die Fransen doen daar niet aan. Hoe is de jam van de 3:1? Om een confiture te krijgen van de 2:1 zet ik de vruchten met de suiker een nacht weg, anders is het fruit nog zo...èh hard omdat je zo kort kookt.(afhankelijk natuurlijk welk soort fruit..( sorry OT) En dan nog vaak de helft door/met de staafmixer. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Hi Appelvrouw, je kunt het garingsproces verlengen door gewoon wat vocht toe te voegen wat je weg laat koken...., gewoon een scheutje iedere 2 tot 4 minuten tot je de goede consistentie van het fruit hebt bereikt en daarna gewoon de geltest doen totdat het overtollige vocht zeker weg is. De 3:1 is een aardige, net nog wat minder suiker, korter houdbaar natuurlijk maar erg geschkt als je snel door je jam heen bent dan goed te gebruiken...Maar ik persoonlijk eet weinig jam dus ik maak kleine potjes en meestal met gewone geleisuiker behalve zacht aromatisch of zeer zoet fruit, dan ga ik voor de 2:1 De gewone 1:1 kun je trouwens ook op koud geroerde konfiture gebruiken (zonder koken). edit, dit is ook freezerjam ) MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 je kunt het garingsproces verlengen door gewoon wat vocht toe te voegen wat je weg laat koken...., gewoon een scheutje iedere 2 tot 4 minuten tot je de goede consistentie van het fruit hebt bereikt en daarna gewoon de geltest doen totdat het overtollige vocht zeker weg is. Ik weet niet of dit klopt Danuta. Ik heb begrepen dat de toegevoegde pectine in de speciaalsuiker nog wel eens zijn werking kan verliezen als je hem te lang kookt. Vandaar dat ik het zo doe, daar ben ik trouwens heel tevreden mee. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Geen idee, meestal heb je maar 1 keer een verlenging nodig maar ik gebruik geen van Gilse (ik neem alleen verschillende soorten bastaard suiker van hun mee uit nederland ) En zoals jij het maakt is het dus confiture en geen jam Het laten 'rijpen' van het fruit in de suiker en eventuele toevoegingen is toch wel vaak aan te raden vind ik, de smaak is ook gewoon beter MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Toch begrijp ik niet waarom jelui niet met dat losse geleerpoeder (van Gilse) werkt. Ik wil bijvoorbeeld in de aardbeienjam minder suiker dan in de bessenjam. En als ik geen hele kilo fruit heb, dan bewaar ik de rest van het poeder voor een volgende keer. Gaat prima. Mis ik iets? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Gemakzucht ) Nah, ik heb ook andere geleermiddelen waar ik mee werk maar ik kan vaak in het voorjaar hier geleisuiker van prima kwaliteit kopen voor dezelfde prijs als gewone suiker in de aanbieding dus waarom zou ik moeilijk doen voor gewone jam/confiture. Ik heb gewoon de verschillende zaken in huis dus kan aanpassen aan wat ik aan het doen ben, hoe veel moeite of specialisatie is er nodig om en bepaald eindproduct te creeeren, zo geleer ik ook confitures met alcohol erin. MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.