Erwtensoep; daslook; stoofperentaart.
Drie verschillende onderwerpen. Erwtensoep daar is het nu echt tijd voor. Daslook is echte voorjaarsgroente. En taart: dit is een moestuinforum, geen Nederland bakt …
Waarom erwtensoep: In mijn bladselderijbak stond nogal wat. Dat overleeft de winter niet: actie dus.
#
Maar liefst 5 liter soep. Staat nu buiten af te koelen. Als afgekoeld en dik, dan porties vacumeren en invriezen.
Alleen de bladselderij is eigen teelt. Alle andere ingrediënten: gekocht. Knolselderij wou niet, prei en winterwortel zijn al op, spliterwten heb ik niet geteeld. Varkens ook niet.
Dan de daslook. Zaadjes daarvan kwam ik onlangs weer tegen. Zelf gewonnen in voorjaar 2014, niet uit het wild (daslook is een beschermde plant, mag je niet plukken) maar uit een grote tuin. Legaal dus. Daar ga ik maar eens mee aan de slag. Zaaien (beter: opkweken uit zaad) schijnt echter niet makkelijk te zijn. Onderstaande tekst lijkt me plausibel, ik ga het zo maar eens doen. Nu vochtig maken en houden , op keukenrol of zo, binnenshuis. Een maandje daarna: een maandje in de koelkast of direct naar buiten.
Ik heb nogal veel zaad gewonnen, uit een veldje van meerdere vierkante meters. Mooie zwarte harde korrels, ongeveer half zo groot als zwarte peper korrels. Hier een van de twee zakjes:
#
Als je zaadjes wilt, doe me een PB.
Terzijde, want niets uit eigen tuin gebruikt: geen appeltaart, maar een voor het eerst een stoofperentaart. Wel wat meer citroensap toegevoegd, ook gewelde pruimstukjes. Stoofpeertjes eerst voorgekookt, maar een stuk minder lang dan normaal. Waar ik een beetje bang voor was gebeurde niet: niet te nat onderin. Lekker, als je een stoofperenfan bent, en dat ben ik.
#
Van: http://www.cruydthoeck.nl/productdetails/allium+ursinum/11/0/
Zaaiadvies:
Dit is een koudekiemer. Dit zijn soorten die een periode van kou nodig hebben om te kunnen kiemen met meestal vooraf een periode van warmte. Veelal zijn dit zaden die al vroeg in het jaar afrijpen en in of op de grond vallen. Om te voorkomen dat de zaden als kwetsbare zaailingen de winter in gaan, zullen ze niet eerder kiemen dan in het volgende voorjaar. De zaden moeten eerst vocht op kunnen nemen in een warme periode (2 tot 5 weken). Waarna een periode van kou (temperaturen +5 tot -5) de kiemrust doorbreekt. Hoe lang zo'n periode moet zijn is per soort verschillend. Temperaturen lager dan -5 verlengen de periode omdat dan het proces stil komt te staan. De natuurlijke winteromstandigheden zijn meestal het meest effectief voor het doorbreken van de kiemrustperiode.
6 Comments
Recommended Comments