Jump to content
  • entries
    337
  • comments
    1,578
  • views
    17,103

29 augustus


appelvrouw

18,137 views

 Share

Ons feest was erg leuk voor mij..ik had het enorm druk aan mijn kraam en veel respons, van jonge mensen en van oude dametjes...ik geloof dat ik nog wel bezoek ga krijgen van een enkeling die graag mijn tuintje wil zien

 

De hele dag heb ik uitleg gegeven over zaden oogsten, stekjes maken, pompoenen graveren, calendula-tinctuur, kruidenthee, gier maken enz...

Zelf heb ik geen tijd gehad om door de rest van het dorp te lopen, en dat het dus minder druk was heb ik niets van gemerkt..er blijken "maar" 1300 betalende bezoekers gekomen te zijn.

Ik had mijn kraam wel aan een entrée staan waar ik ook op moest letten/ hem bemannen, samen met mijn invalide dorpsgenoot Mathieu die een flinke brul gaf als er een klant kwam.

img836321301346221477.JPG

 

Er staat een oproep van mij hier op `t forum om mee te denken over de opzet van onze jardinades..wie wil neemt er een kijkje? Graag.. ( meedenkers-voor-jardinades-gezocht-t6655.html )

 

Het opruimen na het feest is hard werken maar ook een feest op zich..de grootste tent blijft tot in de middag staan en om 12 uur gaan we met zijn allen eten..glaasje wijn erbij, en veel gelach. Daarna met zware benen en een goed humeur verder tot alles weg is.

De criminaliteit slaat helaas hier ook toe..dit jaar waren er 5 banken verdwenen( die in consigne zijn van de drankhandel) en enkele grote korven met maiskolven die waren geëxposeerd en die de eigenaar al had gedroogd voor zijn kippen

 

Als het opruimen klaar is worden de groentes die over zijn verdeeld onder de vrijwilligers..ik kwam thuis met een mand Butternut pompoenen die het bij mij niet zo goed hadden gedaan, en verder met 5 kg tomaat en enkele kilo`s aubergines, waaronder de mooie aubergine Beatrice...img841089701346221506.JPG

 

Ook kreeg ik witte bonen met de naam haricots coco..deze eet je demi sec (halfdroog)..wachten totdat de peul geel wordt, en ze dan doppen en koken..

we hebben ze meteen gegeten en wat in de vriezer gedaan, ik vond ze heerlijk.

img840660361346221486.JPG

 

Ik heb een grote pan ratatouille gemaakt met wat ik nog meer had uit eigen tuin..paprika`s in vele kleuren, courgettes, uien natuurlij. Die gele en rode knolltjes op de tafel zijn gekleurde navetjes( raapjes, meiknolletjes of hoe ze mogen heten in het Ndlnds..) ik heb er nog geen recept voor.

img840912191346221497.JPGimg841149651346221517.JPG

 

In de rest van de tuin ben ik nog niet veel geweest. vandaag staat wecken op het programma..bietjes en snijbietstengels. Vorige week heb ik weckketel en potten gekregen van mijn oude buurvrouw, die in ruil daarvoor af en toe bij mij groente komt halen..een goede deal!

 

In de kas beginnen de tomatenplanten langzamerhand te stoppen met hun mega-produktie..er hangen er nog genoeg aan hoor..maar de grote tomatengolf is voorbij..nu kleine golfjes..dat is nog heerlijk voor flinke salade`s! Ik ben erg blij dat de geelwortel die ik begin juli heb gekocht in de toko het toch gaat doen..blijkbaar moest ik het plastic zakje wat er een maand op heeft gezeten eraf halen. De citroengras lijkt wel vast te zitten en dus geworteld te zijn, maar hij wordt steeds bruiner. Hier de geelwortel op de foto, wie heeft het ook wel eens geprobeerd?

img836095851346221468.JPG

 

In de boomgaard groeit de kweepeer goed ( wel is de onderste laag geplukt door de kleine ridders "maar oma we mochten toch alle vieze en slechte appeltjes aan de paarden geven"..) gelukkig zit er nog genoeg in. Ook de mispel die voor de deur staat geeft enkele mooie vruchten..het boompje is nog klein img814814181346221546.JPG .

 

Ook voor de deur, de wortel van de vlier die we er een maandje geleden hebben uitgetrokken..nu nog naar achteren slepen img814145411346221534.JPG

 

Mijn wedstrijd aubergine was allang afgeschreven..zo zie je maar weer...in een kleine twee weken 20 centimeter..ik hoop op meer!img841844921346181692.JPG

 

Last but not least een foto van mijzelf en de boerenkooltjes die ik heb gezaaid dank zij Jorieke die zo vriendelijk was mij zaad op te sturen..Was het een grapje Jorieke dat er ook groene tussen zitten? Ik ben er blij mee, want ze doen het allemaal erg goed.

Daaaaag, groetjes uit mijn tuin

img832828291346221561.JPG

 Share

5 Comments


Recommended Comments

Hier de geelwortel op de foto, wie heeft het ook wel eens geprobeerd?

 

Heb wel gember geprobeerd...is dezelfde familie, maar hier op niks uitgelopen helaas, dus ik ben benieuwd hoe het verder gaat.

Link to comment

Haha het was niet de bedoeling dat er groene boerenkolen bij zaten! Maar het was een weggeefzakje van een zadenhandel, dus misschien dat ze daarom gratis waren

Link to comment

Och, Jet...wat allemachtig prachtig allemaal weer! En wat een rijkdom al die mooie groenten in al die kleurtjes. Die aubergines......ik weet wie er volgend seizoen aubergines gaat telen.....!

Lekker, zo`n groente mix voor in de vriezer, makkelijk ook. Die tomaten zien er ook erg mooi uit.

Echt super allemaal!

Link to comment

Gember liep hier uit tot een 30cm hoog plantje maar stopte daarna in ene. Geen idee wat de oorzaak is geweest.

Er is ongeveer 2cm knol bij gekomen toen.. Knol leeft nog wel, hoop dat hij weer uitloopt.

 

Mijn ervaring is in ieder geval dat hij erg hard groeit zodra hij eenmaal uitloopt, heb nu nog een kleiner knolletje met een stuk groen van 10cm.. Ben benieuwd wat die verder gaat doen.

 

Valt me trouwens wel op dat de oude knol geen wortels vormt, nieuwe stukjes wel.

 

Deze topics al eens gezien?

http://www.moestuinforum.nl/gember-opkweken-vanuit-wortel-t2216.html

http://www.moestuinforum.nl/gember-t948.html

Link to comment

Jet, wat lijk je toch op jezelf

Wat fijn dat het zo goed is gegaan bij je kraampje. En wat leuk dat je die dorpeling mee had voor de hulp. En wat een rijkdom weer aan groenten. Elke dag ben ik weer jaloers op je heerlijke scala aan groenten.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...