Jump to content

Ashwaganda: teelt en gebruik


Mellie
 Share

Recommended Posts

Hallo!

 

vorig jaar heb ik kennis gemaakt met het wonderkruid Ashwagandha en dit jaar zelf ook in de kas. Aangezien het vorig jaar opgegeten werd door de slakken, hoefde ik me niet te verdiepen in hoe je het moet gebruiken. Dit jaar in de kas staat ie er goed bij, dus heb ik gisteren flink moeten googlen.  In het Nederlands weinig resultaat, maar Engelse sites geven meer tips, zoals deze bv. 
 

https://www.gaiaherbs.com/blogs/seeds-of-knowledge/the-essential-guide-to-ashwagandha-everything-you-need-to-know

 

Ik heb Ashwagandha gekocht voor Goldfish en Tanja om hun immuunsysteem een boost te geven. Ik las dat het een soort wonderplantje is. Het blijkt uit wetenschappelijke klinische studies Dat hij veel doet voor je lijf. Enige kanttekeningen als je een schildklierprobleem hebt, omdat de werking dan anders kan worden van je medicatie (voor mij van belang)...)


Wat is ashwaganda?

Ashwaganda is een adaptogeen waarmee je je niet-specifieke weerstand kunt verhogen. Bij radio- en chemotherapie versterkt het kennelijk het effect ervan en schijnt heel goed te zijn. Het is cortisolverlagend wat me ook wel gunstig klinkt. En zo nog wel wat meer. Even een copy paste doen via een Nederlandse site:
 

Ashwagandha heeft een brede werking, verbetert de conditie van lichaam en geest en draagt bij aan een gezond en lang leven. Het kruid gaat celveroudering tegen, is goed voor denken en geheugen en heeft onder meer stressverlagende, angstremmende, antidepressieve, neuroprotectieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende, antioxidatieve, hormoonregulerende en spierversterkende effecten. De indicaties voor ashwagandha zijn gebaseerd op traditionele toepassingen, preklinische studies en een beperkt aantal klinische studies. Copyright (C) Orthokennis

 

https://m.orthokennis.nl/nutrienten/ashwagandha

 

Hoe gebruik je ashwagandha?

ik dacht zelf dat je het blad misschien kon gebruiken, maar zeker weten deed ik het niet. Gelukkig maar. Het gaat om de wortel. Die oogst je, maak je schoon en droog je vervolgens. 
 

Traditioneel wordt er van ashwagandha een golden milk gemaakt. Dat is warme melk met honing, ghee (geklaarde boter) en een theelepel wortelpoeder van de plant. Het schijnt bitter te smaken, vandaar dat het wel met iets anders gedronken moet worden. 
 

Een kort filmpje van de oogst van ashwagandha wat buiten groeit en de verwerking. Helaas is het klimaat hier voor buitenteelt niet geschikt. Planten kunnen wel 1,5/2 m hoog worden buiten. Nu ik weet dat het om de wortel van de plan gaat, ga ik mijn plant overzetten in een grotere pot, zodat de wortels de ruimte hebben nog flink te groeien. 
 


 

Wordt vervolgd hoop ik!

 

@Goldfish 

@Tanja1970 Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen ermee. @appelvrouw had een paar zaadjes gehad. Is dat nog wat geworden vorig jaar?


ik heb ervaringen gelezen van gebruikers van de pillenpreparaten ervan en de meeste zweren erbij. Sommigen werden er erg ziek van. Braken en diarree. Dat staat er trouwens ook bij dat dat soms kan optreden. Lekker vooruitzicht 😛

 

Zijn er nog andere ervaringen? 
 

A38C626A-852B-488A-A0D2-C9186DC7F970.jpeg

Edited by Mellie
Link to comment
Share on other sites

Heel interessant. Nu staat er, en ook hier https://www.sohf.nl/nieuws/zes-gezondheidsvoordelen-van-ashwagandha, dat er dagelijks 300mg extract (staat gelijk aan 3 gram gedroogde wortel) gegeten moet worden voor het gezondheidseffect, althans dat hadden zij in de onderzoeken gebruikt.
Hoeveel gram gedroogde wortel zou een plant (gemiddeld) kunnen produceren? En hoeveel gram per vierkante meter is dat?Nu heb ik eventjes op google gezocht, maar nog geen website gevonden waar je de plant kunt kopen. Alleen de zaden.
Weber Seeds (heeft er iemand ervaring mee?) verkoopt de zaden voor 2,18 euro per gram. In een gram zitten 600 zaden zeggen ze. Is dat hetzelfde als Onszaden, Vreeken en dutch-smart.nl? Want die verkopen 10-25 zaden variërend van 1,95-4,95. Behoorlijk wat duurder dus.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Mijn exemplaren hebben destijds bezoek gehad van slakken, die ongetwijfeld daardoor extra gezond geworden zijn.   Ashwagandha heeft zeker interessante eigenschappen, maar sommige "alternatieve" websites zijn wel selectief in hun informatieverstrekking.   Een betrouwbare uitgebreide bron over de werking van kruiden (en paddenstoelen) is die van het Memorial Sloan Ketting, een groot Amerikaans ziekenhuis gespecialiseerd in kanker.  Ook de mogelijke werking tegen andere kwalen wordt uitgebreid toegelicht op zowel het niveau van patienten als die van medisch geschoolden.  

 

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/ashwagandha

 

Link to comment
Share on other sites

In India wordt dit veel gebruikt, onder andere voor verbetering van de algehele gezondheid. Van de gedroogde wortels wordt poeder gemaakt. Daarvan wordt over het algemeen een theelepel per dag ingenomen.  Ook worden de zaadjes uit de bessen volgens mij gebruikt, maar ik weet niet precies waarvoor. 
 

De genoemde golden milk is overigens wat anders. Daar doe je tumeric / kurkuma / geelwortel poeder in. Dit geeft de golden kleur. Tumeric heeft een ontstekingsremmende werking en wordt door veel mensen voor het slapengaan gedronken.  Het vet uit de melk zou de opname van de benodigde stoffen door het lichaam bevorderen. Ik kan me voorstellen dat de ashwaganda aan de melk wordt toegevoegd. 
 

Ik heb geen ervaring met het kweken van ashwaganda. Als ik het goed begrijp heb je eigenlijk een warm klimaat nodig en duurt het een half jaar voordat de wortels geoogst kunnen worden. 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb voorlopig dus nog even om ze te laten groeien. De zaadbolletjes kun je trouwens ook eten, maar die schijnen verschrikkelijk bitter te zijn. In een zo’n bolletje zitten wel 30 zaden, dus als je die eenmaal kunt oogsten, heb je voor de rest van je leven wel genoeg ashwaganda zaad.

 

Het lijkt er dus op dat ik vooralsnog de enige ben met een plant die het doet. Wel jammer, was erg benieuwd naar ervaringen. Ik zal deze dan maar extra koesteren.

@Goldfish vrees dat je nu wel een slakkensoort in je tuin hebt die 100 jaar oud gaan worden met alle opgegeten ashwaganda

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik met enige regelmaat (wanneer het vooral in de aanbieding is) wel pilen met Ashwaganda en heb daar nimmer klachten aan overgehouden.  Misschien ook niet verrassend omdat ik wel 20 verschillende kruiden en paddenstoel preparaten gebruikt hebt de afgelopen 5 jaar en daar nooit ziek van ben geworden. 

 

Ik krijg overigens steeds meer ontzag voor die slakken, want naast Ashwaganda slopen ze jaar op jaar ook het Eeuwigheidskruid/ Jiaogulan dat ik elk keer via ruil krijg van Appelvrouw om opnieuw te proberen.  Ook de bladeren van PawPaw die anti-kanker werking kennen, worden niet ontzien.  Terwijl heel veel andere fruitsoorten en onkruiden genegeerd worden.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat jij je slakken teveel verwend Vincent door ze al deze goede kruiden voor te zetten. Mijn Jiaogulan zit dit jaar in een pot buiten bereik van de glibberende vreetzakken. Die pillen, waar heb je die dan vandaan? 

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Vrek als ik ben Appelvrouw koop ik ze bij www.bodyenfit.com , een Nederlandse online winkel met vaak verrassend vriendelijke prijzen. Of bij één van mijn favoriete buitenlandse webwinkels zoals www.iherb.com.   Maar goed elke pillenwinkel heeft ze wel te koop, is tamelijk populair.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik geloof het eigenlijk wel.
Vind ze sowieso slecht kiemen hoor. Ook toen ik de zaden net had gekocht. Van de 5 zaadjes had ik 2 plantjes en dit jaar had ik er van de 5 zaden 1. In het Turks zou ik ‘nazli’ zeggen... maar ga dat maar eens vertalen.

Ik denk dat ik maar een winkeltje ga beginnen en de zaden ga verkopen met 30 zaden per bolletje moet het toch wel lukken.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

d1b3d27fb5bd5ad6da4d3a183d7b7a17.jpg

De ashwaganda staat gewoon nog in de kas waar de kippen ook inmiddels rondlopen. Vandaar het traliewerk. Niet dat ik straks superkippen heb nadat de plant is leeggevreten
Er rijpen nog wat zaden af. De plant lijkt verder niet meer de te groeien, maar dat is niet erg. Binnenkort ga ik de wortel oogsten. Wordt vervolgd

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Op 28/10 zie ik dat ik ‘binnenkort’ de plant ging oogsten. Dat binnenkort was bijna 2 maanden later, gisteren. Ik vond de wortels best klein en de plant heeft nu een langer groeiseizoen gehad dan normaal. Heb besloten hem binnen te laten overwinteren. Ik ga ook wat ashwaganda nu al bijzaken.

Deze plant moet zo lang groeien dat me dat wel handig leek. En wat ik zelf niet goed heb gedaan, is het in een te kleine pot gehad. Wist pas te laat dat het om de wortels ging en niet om de rest van de plant. Hij kan dus nog een seizoen extra groeien. Hopelijk gaat dat dan goed en heb ik een mega wortelstelsel.

Zal straks nog wat foto’s maken voor een visueel idee.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Straks werd 2021 6b9485a36d51d2b7fe8aabd91251835f.jpg


Ik heb de plant gesnoeid. Alle zaden er afgehaald en hij gaat gewoon verder. Toch mooi. Alleen jammer van de luizen... brrr. Heb dat eergisteren ingespoten en dat ziet er ook beter uit. (De meloenpeer die ernaast staat, is vermoedelijk de aanstichter. Die zat compleet onder de luizen. De pepers hebben gelukkig niets.)

Ik hoop dat het extra groeiseizoen de wortels ten goede komt.

Link to comment
Share on other sites

@Janedoe heb je het binnen?! Fijn!

Ik ben ook nieuw met overwinteren (en zaaien ook!). In 2019 voor het eerst gezaaid, maar toen werd alles door slakken opgegeten. Vind het een lastige kiemer, maar misschien was het oud zaad.

Ik zou vroeg beginnen met zaaien, net als pepers, zodat je ze zo lang mogelijk kunt laten groeien. Het gaat uiteindelijk om de wortels, dus geef ze of een diepe pot of de ruimte in de volle grond. Ik wilde de mijne oogsten en zag dat de wortels nog best klein waren. Dus nu binnen op de vensterbank. Lekker onder de luizen...! Ze doen het wel goed, dus vooralsnog lijkt overwinteren wel goed mogelijk.

Link to comment
Share on other sites

Ja met week netjes ontvangen, post werkt het is een wonder.

Ook zaaien met deno en dan pas met zaaigrond bedekken? Ze krijgen een mooi plekje met licht, als ze groot genoeg zijn mogen ze na ijsheilige in de kas en met zonnig weer buiten spelen. Dan gaan we morgen maar de eerste zaaien, hou je op de hoogte. Hopelijk heb ik geluk en gaat het goed lukken, dat we gezonde planten mogen krijgen.

ben zo onbekend met de plant, gaat dus alleen om de wortel. Niet winterhard, binnen overwinteren. Info verzamelen ...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

0bc545477bb77a19236a05252790e0dd.jpg
De plant ziet er inmiddels weer een stuk beter uit en is ook wat gegroeid.
Heb wat zaadjes erbij gestrooid en zijn er pas 2 van opgekomen. Zie ook dat de grond wat aan de droge kant is. Zal gelijk wat water geven en ook aan de rest (er staan 3 pepers en 1 muismeloen bij)

bf411ec578c01a486c372131cedbd48c.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Over de werking wil ik wel wat toevoegen. Het gaat al 2 jaar vrij slecht met me, dodelijk vermoeid en ik knap niet op. Klaarblijkelijk veroorzaakt door een combinatie van een aantal fysieke kwalen met allemaal chronische vermoeidheid als restklacht en een chronisch verstoorde slaap door (vermoedelijk) slecht in te stellen slaapapneu. Ik heb nauwelijks diepe slaap en dus herstelt mijn lijf ook niet. Sinds ongeveer 10 dagen gebruik ik Ashwaganda. Het effect is spectaculair. Hoewel ik nog steeds heel moe ben, heb ik duidelijk meer energie waardoor ik eindelijk van de bank af kom. Ik heb weer zin om dingen te doen, en doe ook daadwerkelijk meer. Verder slaap ik dieper en langer, helaas nog zonder diepe slaap maar ik heb goede hoop dat dat nog komt. Ik weet na 2 jaar sukkelen werkelijk niet wat me overkomt. Verder ben ik onlangs gediagnosticeerd met diabetes. Ook op de bloedsuiker zou Ashwaganda een regulerend effect moeten hebben. Ik ben heel benieuwd naar de volgende meting. 
 

Nu nog zelf zaaien en koesteren dus. Ik vermoed dat het een binnenplant gaat worden hier, als hij tenminste cat-proof is. Nog even meer in verdiepen. Ik houd jullie op de hoogte.

  • Like 1

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...