Jump to content

Goudsbloempje2

Members
 • Posts

  275
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Goudsbloempje2

 1. Gefeliciteerd @Frans en @Mai Pensato!! En veel dank voor al het organiseer werk @HuubvG!
 2. Ik was benieuwd of er nog andere forumleden zijn die nog buitentomaten hebben staan en wat zij daar momenteel mee doen. Ik twijfel erg. Het afrijpen gaat de laatste week heel erg langzaam en er komen steeds meer gescheurde tomaten bij. Daarom vraag ik me af of het met de voorspelde regen in het vooruitzicht niet verstandiger is om de tomaten die morgen nog hangen toch maar te oogsten. Ik ben benieuwd wat anderen doen.
 3. Het was een fijne dag in de tuin. Ik heb veel blad bij de tomaten verwijdert en ook de blad/mulch laag in de tomaten potten weggehaald. Twee tomaten planten hadden ieder nog maar twee tomaatjes hangen dus die moesten helemaal het veld ruimen en plaats maken. Ook de lage boontjes, die al sinds eind juni oogst gaven waren op en moesten plaats maken. Verder de pompoenen en courgette goed opgeschoond en de kolen nog wat compost gegeven. Veel geoogst: tomaat, paprika, boontjes, komkommer, worteltjes en veel verveine om te drogen. Ook veel gezaaid: veldsla, mosterd, sla, rucola, koriander, fenugreek en radijs.
 4. Ik denk dat dit misschien wel de laatste Sonja is hier - van Sonja 1. Er hangt nu alleen nog een kleine kromme Sonja, maar geen idee of die nog gaat groeien. Sonja 2 en 3 zijn een tijdje geleden geruimd.
 5. Ik ben ook op zoek naar tips voor volgend jaar. Ik teel met name buiten in pot en wil daarom graag een vroegrijpend soort. Het liefst biologisch. De afgelopen jaren heb ik popti gehad. Die geeft veel paprika’s en al relatief vroeg (zelfs in het natte koele 2021) maar ik vind ze niet zo heel smaakvol en dat is toch jammer. Iemand tips voor een lekkere vroegrijpende biologische paprika?
 6. De derde bleekselderij geoogst. Als iemand tips heeft voor hoe je die biologisch tot dikkere stelen kan kweken, dan hoor ik het graag! Ze staan nu het grootste deel van de dag in de zon en krijgen meer water dan de andere planten.
 7. Hier hebben we ze nu 2 of 3 jaar (in de winter binnen) maar ook nog steeds geen bloemen… ben benieuwd of het iemand anders wel gelukt is.
 8. Ik had al drie paprika’s groen geoogst, maar de eerste zijn nu ook helemaal rijp. Ze staan buiten in pot.
 9. Mijn Ostara aardbeien zijn ongeveer net zo groot. Het zijn er wel zeker minder tegelijk dan de foto die Patrijs gevonden heeft.
 10. Wat is klein? Ik heb dit jaar voor het eerst ook Ostara (biologisch). In het voorjaar met goede compost gepland. Ik knip niks weg (behalve een groot deel van de vele uitlopers). Zijn hier ook geen hele grote aardbeien. Ik heb 10 planten in drie hele grote potten en daar haal ik iedere dag een goede hand vol aardbeien af. Ik denk dat ik ze ook moet voeden. Toch ben ik niet ontevreden. Hiervoor had ik alleen juni dragers dus vindt het gewoon fijn om nu over een langere periode aardbeien te hebben.
 11. Hier ondertussen ook veel meeldauw aan de Sonja’s. Dat en Sonja’s in bijzondere vormen.
 12. Bietjes en worteltjes. Eerste twee lichtingen volledig opgepeuzeld door de musjes. Heb ik niet eerder zo erg gehad. De laatste lichting groeit nu maar onder net en is goed op dreef. Verder had ik ook weinig geluk met de radijsjes en meiraap in het voorjaar. Bijna overal zaten maden in. Hopelijk gaat het in het najaar beter.
 13. Voor mijn doen gaan de tomaten hier dit jaar wel erg goed. Komt denk ik ook doordat ik maar 2 planten ‘binnen’ heb staan. Het droge warme weer helpt dan. Verder 6 in de volle grond en dit jaar voor het eerst twaalf planten in pot. Dat bevalt erg goed. Vooral Ruthje (had ik uit de bio zaden doos) doet het erg goed. De planten zijn ondertussen denk ik wel twee meter en de eerste rijpe tomaten waren er eind juni. Ik heb expres niet teveel hele grote tomaten. Vanwege het droge warme weer heb ik de planten in pot halverwege vorige maand wel van een dikke laag bladeren voorzien. Als het weer omslaat zal ik die weer weghalen, maar voor nu scheelt het een hoop water geven.
 14. Ligt misschien een beetje aan het soort en of je ze alleen hebt om te bewaren. Ik haal in oktober vaak nog onrijpe pompoenen naar binnen die daarna nog prima afrijpen. Weghalen lijkt mij erg vroeg. Sommige planten beginnen hier pas net lekker op gang te komen. Maar denk dat er veel variëteit is.
 15. Doe ik niet. Gaat bij mij wel bijna altijd goed. Dat doe ik dan weer wel. Bijna direct na vullen. Een minuut of 10, dan rechtop zetten. Maar weet niet of het ook echt nodig is. Meestal kan je aan de dop zien of hij vacuüm staat. Bij drie van de vier potten zie ik een kleinere ronde cirkel in het midden van dr dop. Die moet je straks niet meer in kunnen drukken (omdat hij dan als het goed is al ingedrukt is door de vacuüm). Als dat bij een pot nog wel kan zou ik die in de koelkast zetten en lekker opeten.
 16. Hier gaan de paprika’s ook goed. Ze staan buiten in pot. Heb nooit eerder zoveel vruchten gehad.
 17. Alledrie de planten hebben bij mij ook een beetje meeldauw. Eentje buiten heeft al een paar dagen geen komkommers gegeven maar ziet er verder goed uit. Zowel de binnen Sonja als de buiten Sonja geven aardig. Van de drie planten samen hebben we ongeveer iedere dag een komkommer, maar dan laat ik ze niet zo groot worden. Geel/bruin vruchtje heb ik in het begin ook paar keer gehad. Daar groeide ze toen wel gewoon overheen.
 18. Als het beschikbaar is eten wij regelmatig okra. Gewoon als hoofd groente dus bij voorkeur zonder slijmerigheid / binding. We snijden ze in stukjes van ca 1 cm. Het is dan wel gewoon smaakvol. Hier in Nederland halen we het bij de Turkse supermarkt. Ik heb zelf geen substantieel verschil gemerkt tussen verschillende soorten. Mij is ooit verteld dat okra volledig gaar gegeten zou moeten worden om maag irritatie te voorkomen. Ik heb nog nooit geprobeerd om het niet volledig gaar te eten, maar goed om te horen dat er ook andere ervaringen zijn!
 19. Wij hebben ook twee jaar okra geprobeerd. Beide keren mislukt maar ze hebben veel warmte nodig en wij hebben ook geen echte kas. Denk je niet dat het ondertussen wat laat in het seizoen is? Met betrekking tot de slijmerigheid - om dat te voorkomen na het wassen eerst volledig laten drogen / afdrogen. Na het snijden in stukjes eerst zonder andere ingrediënten roerbakken in wat olie tot ze gaar zijn. Daarna kan je zonder slijmerigheid evt verder bereiden.
 20. Ik heb een vergelijkbare ervaring als Patrijs. Daarbij moet er wel een behoorlijke laag aangebracht worden (minimaal 10 cm). Met een dun laagje verdwijnt het snel en kreeg ik vooral droge brokken. Verder doe ik het alleen bij bepaalde planten: mais, pompoen en courgette. De rest gaat op de composthoop.
 21. Haha ja dat zijn twee mieren. Daaronder zitten de luizen. De meeste Sonja’s groeien hier krom. De eerste rechte komt van buiten. Ik had geduld tot 24,5 cm. De productie komt nu wat meer op gang. Als we eenmaal genoeg komkommers te eten hebben zal ik ze voor de wedstrijd wat langer laten hangen.
 22. Het avondeten en 2kg bosbessen uit de verlenging van onze moestuin 😊.
 23. Één van de buiten Sonja’s begint hier last te krijgen van luis. De plant zelf ziet er wel happy uit en groeit redelijk goed. Ik zal de komkommer er morgen afhalen en hem dan afspuiten. Hoop dat dat helpt.
×
×
 • Create New...