Jump to content

diesel4666

Members
 • Posts

  298
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by diesel4666

 1. Ik vind niet direct heel veel ervaringen met de passiflora op het forum. (Wel wat topics over zaden ontkiemen) De planten blijken niet heel erg winterhard, maar zouden na kapotvriezen het jaar erop weer makkelijk nieuwe scheuten aanmaken. Op het net lees ik verder, dat (bepaalde) passiflora zelfbestuivend zijn. Maar geldt hier ook dat kruisbestuiving betere en meer vruchten opleveren? Zijn er mensen met goede ervaringen? Welke soorten/cultivars geven het meeste succes in buitenlucht in onze streek? Uiteraard met hoofddoel smaakvolle vruchten. Zijn er kwekerijen die passiflora aanbieden? (voor mij liefst in België)
 2. Ook hier: veel dank voor de uitgebreide uitleg! - Ik snap je aanpak met het mannetje. Maar ben niet zo een fan van verslepen van potten. [emoji4] Misschien kan ik op een kopse kant van de kooi een mannetje laten groeien en die dan goed bijhouden mbv snoei. - Ik weet niet zeker of ik je helemaal begrepen heb met de parasol. Bedoel je zoals in bijlage hier? - Moet ik dan elk jaar alle zijtakken volledig wegsnoeien tot de 2m bereikt is? Of moet de hoofdtak ook jaarlijks getopt worden? Geen idee van hoe en wanneer de kiwibes te snoeien. - Als de kiwibes enkel op het dak ligt, zal dat nog wel ok zijn. De zuidkant is dan volledig open voor de zon.
 3. Super hard bedankt voor de , zoals gewoonlijk, uitgebreide uitleg, WeKnow! 👍 - Hoeveel cm neem ik ongeveer tussen die eerste en tweede molen? - Die bovenste molen wat minder fel uitbuigen dan de eerste, vermoed ik? Bijvoorbeeld de onderste molen 30gr tov grond en de bovenste 60gr? - De onderstam is mij niet bekend, dat zal ik nog eens navragen. Deze boom heeft hier wel de plaats om groot uit te groeien. Hij dient ook om inkijk van buren wat te verhinderen, dus dat is eerder een pluspunt. Maar ja, elk voordeel hep zijn nadeel, Het plukken gaat inderdaad niet makkelijk zijn. - De grond is hier eerder niet vruchtbaar te noemen, echt zandgrond. De bomen op de achtergrond zijn een Robinia, een oude sierpeer en een heel oude Eik.
 4. Ik heb vandaag een hoogstam Reine Claude d'Ouillins geplant. Ik vind dat deze in zijn kop wel heel veel takken heeft. Ik vermoed dat ik daar op dit moment niets mee moet doen, aangezien je een pruim niet in de winter mag snoeien. Wanneer pak ik dit dan best aan? Ik las dat je ook best wat takken uitbuigt, maar moeten er hier ook volledige takken tussenuit gesnoeid worden?
 5. In mijn moestuin heb ik een haagje van bessen, geleid aan draden. (braam, frambozen en aalbessen) Errond is een constructie van kastanjepalen en douglas hout, oorsponkelijk voorzien om vogelnetten op te hangen. Maar eigenlijk geen grote last van vogelvraat, dus de laatste jaren geen netten meer opgehangen. De "kooi" ligt op O-W-as, de N-kant is wat beschut door bomen en struiken en de Z-kant is volledig open. De afmetingen bedragen: lengte: 7m50 (3x 2m50) breedte: 0m65 hoogte: 2m00 Ik vroeg me nu af of ik er geen kiwibessen bovenop kan leiden? Ik heb totaal geen ervaring met kiwibes. - Kan je deze 2m hoog leiden en vandaar laten vertakken? - Ik kan op het dak van de kooi Bekaert draad of kippengaas voorzien. Is plat ok? Of nog beter als ik het op 45 graden zet, zodat nog meer gericht naar de zon? - Hoeveel planten (man en vrouw) zet ik hier best in totaal? Alvast bedankt voor de hulp!
 6. Misschien nog eens tijd voor een update Martijn? 😋 Fijn om te volgen. Gaat een prachtige boomgaard worden. 👍
 7. Heb je toevallig foto's daarvan, Charel?
 8. En zou ik proberen er 2 langs elkaar te planten? (Ik hou wel van afwisseling en oogstspreiding) Of toch best beperken tot eentje? De border is 90cm x 4m70. De muur is 5m70.
 9. Ik heb nog een lege border van 4m70 lang (90cm diep) tegen de zuidmuur van mijn woning. Graag wil ik hier vijgen tegen leiden. Langs die border van 90cm diep loopt een wandelpad, dus de vijgenstruiken mogen liefst niet te ver overhangen. - Ik dacht 2 rassen te planten. Daar is wel ruimte genoeg voor, veronderstel ik? - Zijn er rassen beter geschikt om te leiden? (met lekkere vruchten, grote slaagkans in ons klimaat, enz... uiteraard) - Wat voor contstructie maak ik best? Lattenwerk of iets met draden? Ik vind eigenlijk weinig voorbeelden op het net.
 10. Alvast bedankt allemaal. Toevallig ook niet iets soortgelijks in Belgisch Limburg?
 11. Al een tijd van plan om een nieuwe appelboom te planten. Vind het enorm moeilijk om het juiste ras te vinden. Ik heb wel eens gehoord van proefdagen. Heeft er iemand weet van locaties waar je appels kan gaan proeven/testen?
 12. Ik had ook gehoopt dat ze ondertussen wat tammer zouden zijn. Ze zijn helaas erg angstig als ik in de buurt kom. En als ik ze in mijn handen heb, bibberen ze enorm.
 13. Was ik niet direct van plan. En had ook al gelezen dat broer x zus geen goed idee is. Ik hoop maar dat die haan tevreden gaat zijn met maar 2 hennen...
 14. Dat is raar, hier staat de rode aalbes (jonkheer) al goed in het blad en beginnende bloei. De witte aalbes ziet eruit alsof het nog volop winter is. Het contrast is groot.
 15. Ik had net dezelfde bedenking Robo. De kersen en pruimen zitten hier al in de laatste fase van bloei. De peren zitten er middenin. Maar hier ook dit jaar echt geen bijen en hommels te bespeuren. Ik vermoed ook te koud. Ik hoop toch nog eens op een goed pruimenjaar...
 16. Die takuitval, is dat vooral bij de onderste takken? Hier begint dat met de onderste, en gaat zo stilletjesaan omhoog.
 17. Als het een haan is, mag hij gewoon blijven. We hebben er nog ooit nog gehad, en wijzelf en de naaste buren vonden het gekraai niet erg. Deze hanen zaten steeds met maar 2 kippen. Eén keer ging dat goed, de andere keer hebben we de haan toch moeten verhuizen omdat de kippen te hard leden. Maar ik zou eerst zeker willen zijn of het hier om een haan gaat. Dan kan ik bij de kweker langs gaan om nog een kip te halen van hetzelfde nest.
 18. Ik ga binnenkort mijn terras heraanleggen. Er moet ook veel meer groen op. Ik zou alvast klimfruit willen plaatsen tegen de muren, maar dat moet zeker ook sierwaarde hebben. Hieronder een foto van de situatie (let niet op al de maataanduidingen, deze foto heeft voor iets anders gediend). Het gaat dus over de roze vakken. Vanuit vak A zou ik een klimplant willen leiden ook naar links naar die balk. (onder die balk komt nog een raam) Mijn eerste gedachte was een druif. Ik zou dan enkele draden laten lopen ter hoogte van die balk. Ik twijfel alleen omdat mijn ouders veel last hebben van wespen bij de druivelaar. Dit zou wel eens onprettig kunnen worden op een terras. Of gaat dat wel meevallen? Als alternatief voor vak A was ik aan een kiwibes aan het denken. Kan je die ook mooi langs die balk leiden? Of is een echte kiwi daar meer geschikt voor? Aangezien lekkere, grote vruchten ook belangrijk zijn, zou er dan ook nog een mannetje moeten bijkomen. Zou die langs die opstaande balk kunnen geleid worden? Zou in vlak B nog een kleine vijg kunnen geplaatst worden? Aangezien de onderste 2m van kiwibessen meestal toch kaal zijn. Suggesties voor vlak C? Een mooie clematis kan ook nog altijd natuurlijk. Alvast bedankt om mee te denken.
 19. Ik heb in januari 2015 6 pruimbomen geplant in leivorm: 2x Victoria, 2x Opal, 2x Mirabelle. Ik ben helemáál geen snoeispecialist, en ik denk dat ik het niet meer opnieuw zou doen. Ik vind het best moeilijk te leiden. De opbrengst is zeer wisselvallig, maar dat was vaak ook wel aan late vorst te wijten. Maar vorig jaar zijn de eerste echte problemen begonnen, en ik vrees dat het alleen maar erger gaat worden. Bij de Victoria n1 zijn vorig jaar de onderste takken beginnen afsterven. Ondertussen al tot in de helft van het scherm afgestorven. En de stam ziet er ook wel heel slecht uit. Bij Victoria n2 dit jaar ook taksterfte onderaan. Bij Opal n1ook hetzelfde beeld en bijna geen bloesem. Opal n2 ziet er goed uit en veel bloesem. De Mirabelle boompjes zien er beide wel goed uit. Wel eentje heel wat minder bloesem. De groeikracht van de bomen is ook in dezelfde volgorde: Victoria > Opal > Mirabelle Met mijn ervaring zou ik Victoria dus mijden, Opal twijfelgeval en Mirabelle is een poging waard. Ik bedenk me nu dat de slechte bomen langs elkaar staan. Zouden ze elkaar misschien besmetten? [emoji848] Ik zal eens foto's maken...
 20. De kippen zijn ondertussen een dikke 4 weken oud en ik vrees dat 1 van de 2 kippen toch een haan is. Wat denken jullie?
×
×
 • Create New...