Jump to content

diesel4666

Members
 • Posts

  316
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by diesel4666

 1. Eerste jaren hoef je blauwbes niet te snoeien.
 2. Ik had ook dit filmpje bekeken. (Wel indruk dat audio en video niet echt sync lopen) Ik onthou daaruit: A. Om gesteltak te stoppen: op einde van gesteltak alle scheuten volledig verwijderen, behalve 1. Die eindscheut "klikken" (= 1/2cm voorbij de groeiringen) B. Om gesteltak te verlengen: (niet uit filmpje, maar van een website) 2/3 van de tak wegsnoeien. Vanuit laatste oog, zal verlengenis groeien. C. Alle (vrucht)takken op de gesteltak: Als korter dan 20cm: laten staan. Als langer dan 20cm: snoeien tot op "stomp" (= 1cm voorbij de groeiringen) - Klopt dit wat? - Is dit allemaal toepasbaar in de wintersnoei? - Bij punt B: gaat dit 2/3 insnoeien, meer groei teweeg brengen, dan als je tak gewoon met rust laat? - Bij punt C: Wat is hier de logica achter? Korter dan 20cm is sowieso al goed vruchthout? En door de langere op stomp te snoeien, kan daaruit goed vruchthout ontstaan? Vele vragen, ik weet het. Maar ik wil de logica achter snoeien beter begrijpen.
 3. Waar snoei ik exact de kop eruit?
 4. Deze gesteltak wil ik doen stoppen.
 5. Deze gesteltakken wil ik verlengen.
 6. Al vaker ingelezen over snoeien van appels/peren. Maar praktijk is toch nog altijd een ander paar mouwen... Ik heb 3 leiperen staan waarvan de bamboe rekken versleten waren. Heb deze nu verwijderd en wat leidraden gespannen. Hoe snoei ik deze nu best? 1. Hoe snoei ik best om de gesteltak te verlengen? 2. Hoe snoei ik best om de gesteltak te "beëindigen"? 3. Waar snoei ik best de kop eruit?
 7. diesel4666

  Mijn tuinen

  Spijtig te horen dat je je bostuin achter hebt moeten laten. Maar toch ook goed nieuws met de nieuwe tuinen. Misschien een idee om ook eens (overzicht)foto's van je tuinen te tonen op dit forum?
 8. Het beste resultaat bekom je met een "rotoreg". Deze kan je huren. Deze egaliseert gefreesde grond perfect.
 9. Ik zou niet wachten. Dan kan het boompje al goed wortelen, zodat het al beter bestand is tegen de droge zomer.
 10. Ik bekijk elk jaar dit filmpje voor ik de blauwbessen ga snoeien.
 11. Is dat kunstgras? (met dan stabilisé eronder) Zoja, dan denk ik dat je boompjes droog gaan komen te staan.
 12. Afgelopen weekend dan eindelijk een keuze gemaakt en een hoogstam appelboom geplant. Het is de "Topaz" geworden. Ik denk dat deze wel in de buurt komt van wat ik lekker vind in een Pink Lady: Lekker fris, zoetzuur, sappig, knapperig. Niet korrelig, muf, flets, ... Het blijkt ook een heel gezond ras te zijn, met minder ziektes dan de gemiddelde Malus Domestica. Deze wordt dan ook in de bio-teelt gebruikt. De appels blijken ook lang aan de boom te hangen, wat ik als een voordeel zie voor in een particuliere tuin. Nu afwachten op de eerste appels... 😆 Al heb ik dit weekend bij de kweker al een appeltje geproeft. Er hingen nog enkele aan de boom! Ze zagen er wat gelig en verrimpelt uit, dus ik verwachtte er niets van. Na de eerste beet, viel ik achterover van de toch nog aangename bite en zoete en sappige smaak. Dat belooft!
 13. Wat een collectie! [emoji54] En wat een prachtig theehuis! Bedankt voor de tip. Echt een overzicht van bloeitijden vind ik wel nergens op het net. (Zoals je van kersen wel makkelijk vindt)
 14. Ik overweeg om 2 laastam abrikozenboompjes te planten. Maar ik heb al redelijk wat jaren enorme problemen met late nachtvorst. De pruimen en kersen heb ik al jarenlang triestige opbrengst van. Aangezien abrikoos nog vroeger bloeit, vind ik bloeitijd wel heel belangrijk. Zit er onderling eigenlijk veel verschil in bloeitijd bij abrikozen? Verder is het voor mij te doen om uit de hand te eten. En indien mogelijk niet de allerdroogste rassen. Ik had na wat opzoekwerk Bergeron en Hargrand genoteerd. Maar vind nergens de exacte bloeitijden. Welke rassen zijn laatbloeiers?
 15. Bedankt weknow! Ik ga het binnenkort allemaal eens uitproberen. Hoe gebeurt onderhoudssnoei of wintersnoei eigenlijk bij de kiwibes? In de Groente-en Fruitencyclopedie staat niet veel info hiermomtrent.
 16. @Reifuan Bedankt voor de nuttige info!
 17. Ik heb de onderstam nagevraagd: St. Julien A. Volgens Google is dat eerder een matige groeier. Ik heb ondertussen een onderste "kroon" gevormd door de takken uit te buigen. Ik weet niet of ik het zo goed gedaan heb... De touwtjes zitten achter een knop. Ik had schrik dat die gingen lossen, maar voorlopig zitten ze al een week op plaats. Zijn er betere manieren om die touwtjes te bevestigen aan de takken misschien? Er zaten 6 takken heel mooi verdeeld over de cirkel, dus die heb ik uitgebogen. Heb ik me laten gaan, en is dat absoluut te veel? Is het een idee om niet al de rest (geleidelijk aan in de zomer) weg te snoeien en de harttak te laten groeien, maar om de drie sterkste takken van die "kop" te behouden en wat lichter (60-75gr tov grond) uit te buigen? En al de rest weg te snoeien. Indien dit een goed idee is: ook nog steeds de harttak laten gaan?
 18. Ik vind niet direct heel veel ervaringen met de passiflora op het forum. (Wel wat topics over zaden ontkiemen) De planten blijken niet heel erg winterhard, maar zouden na kapotvriezen het jaar erop weer makkelijk nieuwe scheuten aanmaken. Op het net lees ik verder, dat (bepaalde) passiflora zelfbestuivend zijn. Maar geldt hier ook dat kruisbestuiving betere en meer vruchten opleveren? Zijn er mensen met goede ervaringen? Welke soorten/cultivars geven het meeste succes in buitenlucht in onze streek? Uiteraard met hoofddoel smaakvolle vruchten. Zijn er kwekerijen die passiflora aanbieden? (voor mij liefst in België)
 19. Ook hier: veel dank voor de uitgebreide uitleg! - Ik snap je aanpak met het mannetje. Maar ben niet zo een fan van verslepen van potten. [emoji4] Misschien kan ik op een kopse kant van de kooi een mannetje laten groeien en die dan goed bijhouden mbv snoei. - Ik weet niet zeker of ik je helemaal begrepen heb met de parasol. Bedoel je zoals in bijlage hier? - Moet ik dan elk jaar alle zijtakken volledig wegsnoeien tot de 2m bereikt is? Of moet de hoofdtak ook jaarlijks getopt worden? Geen idee van hoe en wanneer de kiwibes te snoeien. - Als de kiwibes enkel op het dak ligt, zal dat nog wel ok zijn. De zuidkant is dan volledig open voor de zon.
 20. Super hard bedankt voor de , zoals gewoonlijk, uitgebreide uitleg, WeKnow! 👍 - Hoeveel cm neem ik ongeveer tussen die eerste en tweede molen? - Die bovenste molen wat minder fel uitbuigen dan de eerste, vermoed ik? Bijvoorbeeld de onderste molen 30gr tov grond en de bovenste 60gr? - De onderstam is mij niet bekend, dat zal ik nog eens navragen. Deze boom heeft hier wel de plaats om groot uit te groeien. Hij dient ook om inkijk van buren wat te verhinderen, dus dat is eerder een pluspunt. Maar ja, elk voordeel hep zijn nadeel, Het plukken gaat inderdaad niet makkelijk zijn. - De grond is hier eerder niet vruchtbaar te noemen, echt zandgrond. De bomen op de achtergrond zijn een Robinia, een oude sierpeer en een heel oude Eik.
 21. Ik heb vandaag een hoogstam Reine Claude d'Ouillins geplant. Ik vind dat deze in zijn kop wel heel veel takken heeft. Ik vermoed dat ik daar op dit moment niets mee moet doen, aangezien je een pruim niet in de winter mag snoeien. Wanneer pak ik dit dan best aan? Ik las dat je ook best wat takken uitbuigt, maar moeten er hier ook volledige takken tussenuit gesnoeid worden?
 22. In mijn moestuin heb ik een haagje van bessen, geleid aan draden. (braam, frambozen en aalbessen) Errond is een constructie van kastanjepalen en douglas hout, oorsponkelijk voorzien om vogelnetten op te hangen. Maar eigenlijk geen grote last van vogelvraat, dus de laatste jaren geen netten meer opgehangen. De "kooi" ligt op O-W-as, de N-kant is wat beschut door bomen en struiken en de Z-kant is volledig open. De afmetingen bedragen: lengte: 7m50 (3x 2m50) breedte: 0m65 hoogte: 2m00 Ik vroeg me nu af of ik er geen kiwibessen bovenop kan leiden? Ik heb totaal geen ervaring met kiwibes. - Kan je deze 2m hoog leiden en vandaar laten vertakken? - Ik kan op het dak van de kooi Bekaert draad of kippengaas voorzien. Is plat ok? Of nog beter als ik het op 45 graden zet, zodat nog meer gericht naar de zon? - Hoeveel planten (man en vrouw) zet ik hier best in totaal? Alvast bedankt voor de hulp!
 23. Misschien nog eens tijd voor een update Martijn? 😋 Fijn om te volgen. Gaat een prachtige boomgaard worden. 👍
 24. Heb je toevallig foto's daarvan, Charel?
×
×
 • Create New...