appelvrouw Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 (edited) De eerste aardperen zijn eruit. Wie wil zijn toprecept met topinambour erin met ons delen? Edited November 21, 2012 by Guest Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nynkef Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 misschien eens googelen op topinamboer? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Nynke, ze vraagt om een TOPrecept van moestuinforumleden. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 20, 2012 Author Share Posted November 20, 2012 Inderdaad..koekelen kan ik wel Maar ik heb hier vaker lekkere recepten vandaan snappie ? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nynkef Posted November 21, 2012 Share Posted November 21, 2012 Nynke, ze vraagt om een TOPrecept van moestuinforumleden. Sorry !!! Ik heb het nog nooit gemaakt, maar zag een paar dagen geleden bij Masterchef Australia dat ze daar iets mee maakten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruidje Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 Broccoli-aardperen-curry over spaghetti Aardperen kleinmaken en roosteren (gebruik weinig olie). Hal dan even tijdelijk uit de panBroccoli in redelijk kleine stukken snijden en licht aanbakken in olijfolieKnoflook persen en mee roosteren bij de broccoliVoeg wat water toe Voeg een of twee theelepels kurkuma toe (kerry kan waarschijnlijk ook)laat de broccoli even stoven.voeg aardperen toe en laat mee stovenbreng op smaak met zout en peper. Geef dit over je spaghetti en eet smakelijk.Recept onlangs verzonnen en viel hier zeer in de smaak. Let op dat je in het begin niet te veel aardperen in een keer eet. Net als Yacon bevatten ze inuline. Dit heeft bij veel mensen winderigheid tot gevolg als je het nog niet gewend bent. Verder gaan aardperen hier door de groentesoep. Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 dit is erg lekker: 1 kilo aardperen2 sjalottenolijfolie200 ml witte wijn800 ml groentebouillon1 dl slagroom150 g kastanjechampignons1 pastinaak Schil de aardperen en snijd ze in stukjes, leg die eventueel in water met citroen om verkleuren te voorkomen. Hak de sjalot fijn en fruit hem even in wat olie. Doe er de aardperen bij, schep om, bestrooi met peper en zout en giet de groentebouillon (of gewoon water) en de wijn erbij. Kook zachtjes tot de aardperen zacht zijn (ongeveer 20 minutenPureer de soep en giet er de room bij. Warm even door.Snij de champignons in plakjes. Snij de pastinaak in plakjes. Bak de champignons in een eetlepel olie tot ze lichtbruin zijn. Leg ze op een bord. Bak de pastinaakplakjes in hete olie tot ze lichtbruin zijn. Schep de soep in borden en leg op elke portie wat gebakken champignons en gebakken pastinaak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 1, 2012 Author Share Posted December 1, 2012 Ik ga dit recept nu maken voor de lunch..je hoort er straks over! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 1, 2012 Author Share Posted December 1, 2012 Het was lekker!Ik zou Jet niet zijn als ik het recept niet had aangepast aan eigen ideeën en inhoud keukenkastje...Zie: http://www.bloggen.be/appeljam/ Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 zo hé, niet bepaald een verslechtering (maar die wijn zet je er toch wel naast hoop ik ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 1, 2012 Author Share Posted December 1, 2012 nee vandaag geen wijn.Ik heb trouwens ondanks de kruiden wel last van windvorming..wat zeg ik...storm! Volgende keer probeer ik heb met zaden zoals anijs, komijn en kummel...en gember Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted December 2, 2012 Share Posted December 2, 2012 Ik heb daar al wel eens een voorgerechtje van gemaakt met bospaddenstoelen en kabeljauw. Ingrediënten: 1) voor de aardperenpuree- 500 g aardperen- boterpapier- 1 dl olie (3/4 olijfolie, 1/4 notenolie) 2) paddenstoelengarnituur- 500 g girolles of andere wilde paddensstoelen- beetje look en peterselie- olijfolie of boter 3) vis- 10 stukken kabeljauw- 10 sneetjes pancetta 4) cherrysaus- 5 fijngesnipperde sjalotten- 2 dl visfumet- 2 dl room- 250 g boter- een flinke geut sherry Bereiding: 1) aardperenpuree:- aardperen schillen, in stukken verdelen en in een 20-tal mintuutjes zachtjes gaar laten koken in een bodempje gezouten water (afdekken met boterpapier om smaakverlies te voorkomen)- afgieten, olie toevoegen, fijnprakken met vork, kruiden met peper en zout(als je een fijnere textuur verkiest: mixen in de blender) 2) paddenstoelen:schoonmaken, gaar bakken in boter, kruiden met peper en zout, look en peterselie (laatste mag maar hoeft niet) 3) vis:kabeljauwstukken kruiden met peper en zout, in een sneetje pancetta wikkelen, 2 minuten bakken op de pan en dan 10 minuten laten verder garen in de oven (180°C) 4) cherrysaus:- sjalot aanstoven in boter, blussen met visfumet en laten inkoken- goede geut sherry toevoegen en laten inkoken- room toevoegen en laten inkoken- opwerken met boter- afkruiden met peper en zout Presentatie: - lepel een lijntje aardpeer op het bord, schik de vis in het midden- verdeel een lijntje paddenstoelen over het bord- lepel wat saus over de vis - afwerken met een wat groen (kervel) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 2, 2012 Author Share Posted December 2, 2012 O dat ziet er heerlijk uit. Ik moet wel even zeggen dat ik errug veel last had van windvorming..storm zei ik, maar op zijn hoogtepunt was het meer een orkaan met onweer jammer hoor, want dat haalde toch een beetje de vreugde van de lekkere smaak weg.De volgende keer ALS ik aardpeer ga bereiden gebruik ik alleen verwarmende zaden zoals kummel, en als ik het dan nog heb, hebben de varkens mazzel, want dan mogen ze al mijn aardperen... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruidje Posted December 3, 2012 Share Posted December 3, 2012 Je kan toch altijd nog kleine beetjes voor de lekkere smaak gebruiken. Ik doe hier ook nooit meer dan maximaal 1,5-2 stuks per persoon in een maaltijd. Ik vind het echt uitmaken hoe veel je per keer gebruikt - ook van de yakon trouwens. Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 3, 2012 Author Share Posted December 3, 2012 Goed idee Birgit, dan je wel, dat ga ik doen met een soepje... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pet Posted December 4, 2012 Share Posted December 4, 2012 Favoriet aardperensoepje hier:250 gram aardperen, schoonschrobben en in kleine stukjes gesneden1liter water2 bouillonblokjes Alles koken tot de aardperen zacht zijn. Dan pureren met de staafmixer.Afmaken met wat reepjes gekookte ham en peterselie.Simpel maar lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 4, 2012 Author Share Posted December 4, 2012 Dank je wel Pet. Ik kan het niet laten hoor: wist je dat het woord péter (ontplofffen) gebruikt wordt in Frankrijk voor het winden laten? (Il pet ..hij laat een scheet) Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 gisteren nog wat aardperen uit de tuin gehaald en eerst gebakken in wat olijfolie. Dat was niet echt super kwa bite, toen nog even onder de grill, werd iets beter.De smaak was wel ok. Na het bakken waren ze wat sponzig/melig na de grill een licht korstje, maar niet echt knapperig. Kun je ze beter niet zo laat oogsten? Moeten ze korter in de oven/pan/grill? Iemand advies misschien? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruidje Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Ik denk dat het met de tijd van het jaar te maken heeft. Ze zijn nu aan het uitlopen. Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Inderdaad, de knapperigheid is er rond deze tijd wel van af. Ze lopen alweer uit, en worden dus voos. Net als bijv. een radijs die gaat doorschieten. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 En... ze worden zowiezo niet zo knapperig als bijvoorbeeld aardappels. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arjanmek Posted December 19, 2018 Share Posted December 19, 2018 We zitten hier met 50 kg aardpeer ( of meer ) Iemand nog een geweldig recept? er moeten toch nog wel meer recepten zijn? Off topic, we hadden ze gezet als windhaag en loof om als mulch te gaan gebruiken.. Wat een overvloed! Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charly Posted December 19, 2018 Share Posted December 19, 2018 50kg?!! Da’s de moeite! Ik had ze ook in veelvoud geplant, Roeier heeft een heel fijn ras, dat flink grote peren geeft. En ik mocht er daar enkele van hebben vorig jaar. Echter eerst bosmaaierde mijn lief ze om (okay, hij wist niet dat ik ze naast het wilgenhekje geplant had, tussen het gras. Dus ik kan het hem niet helemaal verwijten ) en daarna was ik ze zelf vergeten en heb ik de varkentjes er gezet met hun flexibele elektrische omheining. Dat was de doodsteek. Dus wederom geen aardperen hier helaas! Maar om op je vraag terug te komen, stond me iets van bij dat Diana daar ooit flink wat recepten postte. En inderdaad: https://www.mooiemoestuin.nl/recept/aardperen-35-recepten-overig/ Succes! Quote wees bevriend met kleine dingen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cupcakeje Posted December 19, 2018 Share Posted December 19, 2018 Ik denk dat ik de aardpeer ovenschotel van Diana ga proberen met kerst. Maar dan met bonenkruid denk ik , omdat ze zo veel winderigheid kunnen veroorzaken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 19, 2018 Author Share Posted December 19, 2018 we hadden ze gezet als windhaag Ik vind dat wel humor Arjan. Enfin wie aardperen wil kan ze van me krijgen, ik heb de grote rode soort. Geplant in het kippenhok omdat de kippen ze niet eten(maar wel opgraven). Alle tips om de winderigheid na het eten van de aardpeer tegen te gaan heb ik uitgeprobeerd, maar deze knol moet ik helaas laten staan. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.